Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Velj 2019

Nenaplaćena potraživanja: Izvještaj Poreznoj jedanput umjesto četiri puta na godinu

Izvor: lider.media · Autor: Marija Zuber  

Nenaplaćena potraživanja: Izvještaj Poreznoj jedanput umjesto četiri puta na godinu

Obveza izvještavanja Porezne uprave o dospjelim, a nenaplaćenim potraživanjima uvedena je početkom 2017. godine. Obveznici dostavljanja podataka o nenaplaćenim potraživanjima su svi poslovni subjekti obveznici PDV-a, neovisno o pravnom obliku organiziranja. Mali poduzetnici koji su povremeni obveznici PDV-a u slučaju kad posluju s državama članicama Europske unije i trećim zemljama nisu obveznici izvještavanja o nenaplaćenim potraživanjima. Rokovi izvještavanja propisani su Općim poreznim zakonom, a sadržaj podataka i obrazac OPZ-STAT-1 na kojemu se iskazuju podaci propisan je Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona. Do kraja 2018. godine podaci su se prikupljali tromjesečno, sa stanjem nenaplaćenih potraživanja zadnjeg dana u tromjesečju, uz uvjet da ta potraživanja nisu naplaćena do kraja mjeseca koji slijedi nakon tromjesečja. Na primjer, na obrascu OPZ-STAT-1 za prvo tromjesečje trebalo je iskazati podatke o nenaplaćenim potraživanjima na dan 31. ožujka, ali samo o onima koja nisu naplaćena do 30. travnja te godine, na obrascu sa stanjem na dan 30. lipnja o potraživanjima koja nisu naplaćena do 31. srpnja itd. Obrazac je trebalo dostavljati Poreznoj upravi četiri puta na godinu: do 20. svibnja za prvo tromjesečje, do 20. kolovoza za drugo, do 20. studenoga za treće i do 20. veljače za zadnje tromjesečje prethodne kalendarske godine.

Realniji rokovi

Izmjenama Općega poreznog zakona koje su stupile na snagu 1. siječnja obveznici PDV-a će Poreznoj upravi dostavljati obrazac OPZ-STAT-1 jedanput na godinu, sa stanjem od 31. prosinca, a produljen je i rok dostavljanja. Za obveznike poreza na dohodak to znači do kraja veljače, a poreza na dobit do kraja travnjaIzmjenama Općeg poreznog zakona koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019. te se obveze poreznih obveznika pojednostavnjuju i racionaliziraju. Umjesto četiri puta na godinu, obveznici PDV-a će Poreznoj upravi dostavljati obrazac OPZ-STAT-1 jedanput na godinu, sa stanjem na dan 31. prosinca, a rok za dostavljanje podataka je produljen. Obrazac će se dostavljati zajedno s prijavom poreza na dobit odnosno prijavom poreza na dohodak, što za obveznike poreza na dohodak znači do kraja veljače, a za obveznike poreza na dobit do kraja travnja tekuće za prethodnu godinu. Izmijenjeni propisi primjenjuju se od 1. siječnja 2019., što znači da obveznici PDV-a moraju obvezu za zadnje tromjesečje 2018. ispuniti prema propisima koji su bili na snazi do kraja 2018. i obrazac OPZ-STAT-1 sa stanjem na dan 31. prosinca 2018. dostaviti do 20. veljače 2019. godine.
Uvedena je i velika promjena u obuhvatu podataka koji se iskazuju na obrascu. Počevši od 2019., prvi put za dan izvještavanja 31. prosinca 2019., u obrascu će se iskazivati podaci o nenaplaćenim potraživanjima na dan izvještavanja, tj. bez pomaka od mjesec dana, kako je to bilo uređeno ranijim propisima.

Samo obveznici PDV-a

I nadalje su obveznici izvještavanja samo poduzetnici koji su obveznici PDV-a, tj. trgovačka društva, fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, ustanove javnih službi, neprofitne organizacije, čak i javnopravna tijela, ako na dan izvještavanja imaju nenaplaćenih potraživanja po osnovi izdanih računa. Ako su sva potraživanja po izdanim računima naplaćena, obrazac se ne dostavlja. U obrascu OPZ-STAT-1 iskazuju se samo nenaplaćena dospjela potraživanja za obavljene isporuke dobara i usluga za koje su izdani računi, bilo da su isporuke obavljene drugim obveznicima PDV-a, poslovnim subjektima koji nisu obveznici PDV-a bilo građanima kao krajnjim potrošačima. Potraživanja nastala po drugim osnovama, kao npr. potraživanja za dane pozajmice, za naknadu štete, po osnovi zateznih kamata i dr., ne iskazuju se. Obuhvat podataka o nenaplaćenim potraživanjima isključivo se odnosi na isporuke dobara i usluga za koje je propisana obveza izdavanja računa. Nenaplaćena potraživanja za isporuke za koje se ne izdaju računi i potraživanja za neplaćene usluge po osnovi obavljanja javnih ovlasti nisu predmet statističkog izvještavanja (npr. nenaplaćena potraživanja za koja su lokalne jedinice izdale rješenja, kao npr. za komunalni doprinos).

I isporuke u inozemstvo

U obrascu treba iskazati sva nenaplaćena potraživanja po izdanim računima, čak i ona koja su utužena ili prijavljena u stečajnom postupku. Ako je za određeno potraživanje naknadno ugovoren novi rok dospijeća, što je uobičajeno u postupcima predstečajne nagodbe, iskazuje se samo onaj dio potraživanja koji je dospio prema novim ugovorenim rokovima. Iskazuju se i potraživanja za isporuke u druge države članice Europske unije i u treće zemlje, ako nisu naplaćena. Uz podatke o kupcu, broju i datumu izdavanja računa, ukupno zaračunatoj naknadi po svakom računu, iznosu naplaćenog dijela i iznosu duga po svakom pojedinačnom računu, treba iskazati i datum dospijeća računa i broj dana zakašnjenja, posebno po svakom izdanom računu. Za svakoga kupca za kojega se podaci iskazuju po više pojedinačnih računa, treba upisati i zbrojni iznos nenaplaćenog potraživanja na dan izvještavanja. Potraživanja koja su na dan sastavljanja izvješća starija od šest godina i potraživanja koja su otpisana ne iskazuju se u obrascu OPT-STAT-1.


Komentari članka

Vezani članci

Podaci Porezne uprave: Promet od turizma veći za milijardu kuna

19.07.2019.

Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne

Skraćeni postupak: Tvrtku je moguće zatvoriti sedam puta brže nego dosad uz puno manji trošak

19.07.2019.

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno. Uz jednostavna društva, poduzeća za deset kuna, koja se mogu osnovati za jedan dan, od prošle su godine popularni i paušalni obrti koji se ističu malim poreznim opterećenjem i jednostavnim vo

Poljska grupacija R22 preuzela vodeću hrvatsku hosting tvrtku Avalon

19.07.2019.

Nakon višemjesečnih pregovora vodeći hrvatski hosting provider Avalon prodan je R22 Grupi iz Poljske. Cijelu transakciju pratilo je društvo Grubišić & Partneri. Ovu ekskluzivnu vijest potvrdio je direktor i suvlasnik Damir Mujić.

Njemačka će financijski pomagati tvrtkama koje istražuju tehnologije budućnosti

19.07.2019.

Cilj je da Njemačka postane vodeća zemlja u svijetu u području tehnologija vezanih uz vodik, poručio je ministar Altmaier.

Brexit bez dogovora stajat će Veliku Britaniju 60 milijardi funti

19.07.2019.

Čelna osoba britanske državne riznice Philip Hammond ustvrdio je, pak, "da bi i najblaži oblik izlaska bez dogovora bio veliki udarac za britansko gospodarstvo", kritizirajući pritom vodeće ljude Brexita koji ga "žele učiniti još težim".

Tag cloud

 1. 1921 članka imaju tag hrvatska
 2. 1945 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija