Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Ou 2021

Ne zarađuje se na šparogi, već na juhi od šparoge

Izvor: www.lider.media · Autor: Aleksandra Brzić  

Ne zarađuje se na šparogi, već na juhi od šparoge

Više nego ikada do sada prošle je godine zbog pandemije i skraćivanja lanaca dobave postalo jasno koliko je poljoprivredna proizvodnja i prerada poljoprivrednih proizvoda važan segment samodostatnosti svake zemlje. Pokazalo se da prostora za pokretanje pogona za preradu ima, jer hrvatska poljoprivredna proizvodnja zadovoljava u prosjeku oko 70 posto domaćih potreba, u nekim proizvodima je to i znatno manje, primjerice, kod voća i povrća taj je udjel 50 do 60 posto, a slična je situacija i kod prerađenih poljoprivrednih proizvoda.

Zvjezdana Blažić, stručnjakinja tvrtke Smarter, ističe da će država osigurati dodatna sredstva za jačanje prerade te da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo da će za daljnje povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda biti osigurano 300 milijuna kuna.

– Tim će se ulaganjem u preradu poljoprivrednih proizvoda, i to naročito gradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta, osigurati prijeko potrebni moderni kapaciteti za preradu mlijeka, mesa, voća i povrća te žitarica i uljarica – ističe Blažić i dodaje da je pomoć države nužna kako bi se taj proizvodni segment snažnije razvio.

No, neki su se proizvođači davno prije koronakrize odlučili okrenuti preradi i u tome su uspjeli svjesni da je ona ta koja osnovnom proizvodu dodaje vrijednost te da prerađeni proizvodi lakše pronalaze put do krajnjega kupca.

OPG Alojs Jug od 2000. godine bavi se proizvodnjom ekološki uzgojenih jabuka i drugog voća, a već tri godine nakon podizanja nasada na policama se pojavio s prerađevinama, ekološkim sokovima sa 100-postotnim udjelom voća te džemovima, kašicama i octom. Nalazi se u malom slavonskom selu Niza, u općini Koška, 38 km udaljenom od Osijeka, a kako je podizao nasade tako je i povećavao količine prerađevina.

– Prije dvadesetak godina kada smo pokrenuli posao tržište ekološki uzgojenog voća nije bilo razvijeno, zato smo se odmah odlučili na preradu, jer u ekološkom uzgoju uvijek ima dosta robe koju nije moguće plasirati na police trgovina – prisjeća se Marica Jug, koja je i osnovala OPG i zajedno s obitelji podigla prve nasade voća. Do sada su u nekoliko navrata ulagali u strojeve za preradu, počeli su s običnom pneumatskom prešom, a naknadno je oprema bivala sve sofisticiranija i sve većih kapaciteta, tako da od 2008. godine nude i uslužnu preradu voća i povrća za okolne proizvođače.

Od svojih početaka OPG obitelji Jug surađuje s Biovegom i za nj proizvodi različite proizvode pod robnim markama Ekozona i Biozona. Ekozona se prodaje u Hrvatskoj, a Biozona izvozi u Sloveniju, a ima i vlastiti brend Maričini sokovi. Ukupna godišnja proizvodnja odvija se na osam hektara, od toga su na više od šest zasađene jabuke, a ostalo je pod šljivama, te su jedini proizvođači soka od šljive u Hrvatskoj. OPG Jug prisutan je u raznim trgovačkim centrima, a ove je godine započeo suradnju s Plodinama, gdje prodaje tri vrste sokova – od višnje, jabuke te bazge i jabuke, a ukupni mu asortiman broji dvadesetak različitih proizvoda. Maloprodajna cijena soka je 16 – 17 kuna po litri, a Jugova prodajna cijena ovisi o ugovoru i količinama koje prodaje pojedinom trgovcu.

I obitelj Mrgudić s Pelješca živi od prerade, gdje od vlastita grožđa proizvodi vina. Marija Mrgudić za sebe kaže da se rodila u vinogradu, a da su njezina djeca dvanaesta generacija koja živi i radi na istom posjedu.

– Rođena sam u dingača, a udala sam se u postup – u šali kaže Marija, koja ne samo da potječe iz obitelji vinogradara nego se i obitelj njezina supruga bavila tim poslom, tako da su spojili posjede i danas imaju oko sedam hektara vinograda.

Iako su nekada bili vinogradari, danas su vinari jer svoje grožđe od 1995. godine prerađuju, a vino prodaju po hrvatskim restoranima, u vlastitoj vinariji, a dio proizvodnje izvoze u SAD i to posebno prvoklasno vino sorte dingač, kojeg boca stoji 200 kuna. Gospođa Marija sjeća se da su njezini roditelji u bivšem sustavu bili članovi poljoprivredne zadruge i za svoje potrebe mogli su proizvesti samo onu količinu vina koju obitelj i prijatelji mogu sami popiti, ali uz siguran plasman koji je zadruga pružala nisu mogli imati vlastiti finalni proizvod i svoju bocu, kako kaže, koju bi brendirali, izašli s njom na tržište i prodavali.

A kako je obitelj Bistrović počela s preradom mlijeka, koliko su zadovoljni povratom investicije, koji su planovi tvrkte Veggie koja očekuje veliki urod šparoga od kojih će raditi prah za juhe, te što o tome misli poljoprivredni stručnjak, pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

U Klisu izrađuju drvene mobilne kuće koje su postale pravi hit: ‘Gradimo za Slovence, HGSS, uskoro i za Hajduk‘; Evo kako se kreću cijene kvadrata ovih modularnih ‘vikendica‘

13.04.2021.

Nijedna kućica nije ista, Viljac baš želi da su različite i kad ga pitamo ima li koju fotografiju interijera isporučenih kuća, najradije nam ne bi udovoljio. Kaže da ne bi htio da neki naručitelj zatraži istu takvu sa slike. Baš svaka mora imati svoju pri

Ovčarstvo se polako nameće kao obiteljski posao s dobrim prihodom

09.04.2021.

Jedan od poljoprivrednika koji se okrenuo ovčarstvu je i Josip Pap, 39-godišnjak iz Marinaca, oženjen je i otac troje malodobne djece. Pap se, kako navodi, odlučio ozbiljno posvetiti stočarstvu, za što se i školovao, a nada se da će završiti i Poljoprivre

Kreću kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz Cvelferije

09.04.2021.

Naime, inkubator ima dva edukacijsko-proizvodna postrojenja - za preradu voća i povrća i za preradu proizvoda od brašna. Korisnicima su na raspolaganju linije za proizvodnju tjestenine, pekarskih proizvoda i kolača, linija za proizvodnju soka, džema/pekme

‘Meni je sezona stalno. Ne radimo samo dva dana u godini, ali bilo bi bogohulno žaliti se...‘

08.04.2021.

Petra Cafuk okružena je s petoricom muškaraca i vodi uspješan posao. Otac savjetuje, suprug radi, dvojica sinova uče uz nju, a trećega Petrin posao ne zanima. Majka, pak, bdije nad svima.

Da bi preživjela 2020., vinarija Galić sve je karte stavila na izvoz i – uspjela

08.04.2021.

Kutjevačka vinarija Galić jedna je od najmodernijih u Hrvatskoj i šire, s kapacitetom od 630.000 litara. U sklopu nje nalaze se kušaonica vina i jela te preuređeno vinsko imanje Stupnički dvori. Prošle je godine zbog pandemije i zaključavanja ugostitelja

Tag cloud

 1. 2101 članka imaju tag hrvatska
 2. 2180 članka imaju tag turizam
 3. 1377 članka imaju tag izvoz
 4. 1620 članka imaju tag financije
 5. 1178 članka imaju tag svijet
 6. 885 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1114 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1012 članka imaju tag ict
 11. 901 članka imaju tag investicije
 12. 1033 članka imaju tag EU
 13. 726 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 932 članka imaju tag industrija
 15. 813 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 412 članka imaju tag koronavirus
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 423 članka imaju tag poticaji
 20. 587 članka imaju tag marketing
 21. 514 članka imaju tag krediti
 22. 533 članka imaju tag tehnologija
 23. 383 članka imaju tag opg
 24. 431 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 388 članka imaju tag eu fondovi
 26. 383 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 303 članka imaju tag potpore
 28. 453 članka imaju tag obrazovanje
 29. 406 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 437 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 396 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici