Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Svi 2017

Najveći svjetski lanac brze hrane vratio se u Hrvatsku, ovoga puta misle ozbiljno

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Najveći svjetski lanac brze hrane vratio se u Hrvatsku, ovoga puta misle ozbiljno

Najveći lanac restorana brze hrane na svijetu, američki Subway, vratio se u Hrvatsku. U zagrebačkom Arena Centru počeo je s radom prvi restoran, a plan im je otvoriti ukupno 20 restorana. Osim Zagreba, Amerikanci ciljaju na Rijeku, Split i Dubrovnik

Za Subway development agenta u Hrvatskoj izabran je Vladimir Hanula, koji je ujedno i prvi primatelj Subway franšize u Hrvatskoj. Osim što će voditi svoj lokal u Arena Centru, Hanula će biti zadužen i za razvoj čitavog Subway lanca na hrvatskom tržištu.

Subway se kod nas prvi put pojavio 2006. godine, i u to vrijeme, otvoreno je šest restorana. Kako Hrvatska tada nije bila u Europskoj uniji, cijene nabave namirnica, koje se u Subwayu moraju kupovati od certificiranih proizvođača, drastično su komplicirale logistiku i podizale cijenu krajnjeg proizvoda. Stoga je tadašnji primatelj franšize 2009. zatvorio sve restorane.

'Ulazak u EU trasirao je put za Subway. Na procesu povratka počeli smo raditi prije dvije godine - napravili smo detaljne analize, pripremili projekte, odabrali tim te zatražili i dobili sva odobrenja iz centrale kompanije. Međutim, nismo htjeli otvoriti restoran na bilo kakvoj lokaciji, već smo inzistirali na vrhunskoj lokaciji, koju smo naposljetku i pronašli. Ubuduće će taj proces biti znatno brži i učinkovitiji, a uz naše iskustvo, po odabiru lokacije, primatelju franšize za sve ostalo – pregovore, obuku, opremanje restorana – ne treba više od dva mjeseca do otvorenja', izjavio je Hanula.

Idealni kandidati za Subway franšizu u Hrvatskoj su i korporacije i individualci.

'Korporativni franšizoprimac je, recimo, lanac benzinskih crpki ili supermarketa. To su tvrtke koje imaju više lokala, postaja, supermarketa ili promet veći od 10 milijuna eura i žele otvoriti više restorana. Kad, pak, govorimo o individualnim primateljima franšize, svi su dobrodošli, ali, po našem iskustvu, najbolji franšizoprimci su oni koji namjeravaju živjeti od Subwaya. Oni koji ne ulaze u ovaj posao samo kao investitori, već koji će u tom restoranu i sami raditi, možda i sa svojom obitelji, i kojima će to biti osnovni izvor prihoda,' istaknuo je Hanula.

Prva obveza primatelja franšize pronaći je dobru lokaciju za restoran, u čemu može računati na podršku Subwaya.

Preporučuju se lokacije s velikim prometom u centru grada ili trgovačkim centrima, ali budući partneri mogu razmišljati i 'izvan okvira'. Naime, 60 posto svih lokacija za Subway restorane spada u tzv. netradicionalne lokacije – to su mjesta uz autoceste, benzinske crpke, bolnice, ali i casina, akvaparkovi, a primjer 'različitijeg' odabira lokacije – ilustracije radi – je primjer iz Amerike, gdje je Subway otvoren unutar baptističke crkve.

Svaku lokaciju mora odobriti Subway, a postoji i opcija sezonskih lokacija – ljetnih i zimskih.

'Postoje odlična iskustva iz regije s lokacijama koja rade samo u sezoni, a kroz nekoliko mjeseci sezone franšizoprimci zarade za cijelu godinu', ustvrdio je Hanula.

Po pitanju kvadrature lokala ne postoje posebni uvjeti. Praksa pokazuje da podjednako dobro rade i klasični lokali od 40-50 kvadratnih metara, kao i mali lokali od svega 20 kvadrata.

'Prema planu razvoja, Subway se u Hrvatskoj može otvoriti u svim gradovima s više od 50.000 stanovnika, ali u obzir dolaze i primorski gradovi i turistički centri s manje stanovnika. U prvoj fazi ciljamo na Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik. Samo u Zagrebu, postoji potencijal za 13 restorana', izjavio je Hanula.

Očekivana investicija za otvorenje Subwaya okvirno iznosi od 100.000 do 120.000 eura, što uvelike ovisi o veličini lokala. U tu investiciju uključeni su i cijena licence, obuka, renoviranje te opremanje i početni najam lokala, dozvole, prvo punjenje, ali i budžet za prva dva-tri mjeseca poslovanja. Cijena same licence je 7.000 eura.

Hanula podsjeća kako treba računati da je u Hrvatskoj još uvijek na snazi ​​i Kick-Start program, koji omogućuje povrat polovice iznosa za licencu, ako primatelj franšize otvori Subway u roku od godinu dana od potpisivanja ugovora.

'Ovo je i najčešći slučaj – primatelji franšize prvo potpisuju ugovor, a tek potom, uz podršku Subway tima, pronalaze odgovarajuću lokaciju. Ovaj je program, stoga, pogodan za takve kandidate, jer stimulira one koji će proces otvorenja okončati u godinu dana', naglasio je Hanula.

Kad otvori restoran, primatelj je u obvezi izdvajati osam posto prometa za redovitu franšiznu naknadu (royalty) i 4,5 posto za marketinški fond, koji se troši isključivo na lokalni marketing.

'Primatelje franšiza često zanima zašto su naknade baš u tim iznosima. Valja napomenuti cjelokupnu brigu o brendu, marketingu, strategijama, kampanjama i slično – preuzima Subway. Mi radimo za sve partnere u mreži. Primatelj treba brinuti samo o svom dnevnom poslovanju, a uopće ne treba brinuti o brendingu ili marketinškim kampanjama. I sami biste, da imate svoj restoran, iste ili veće iznose izdvajali na razvoj i marketing,' objasnio je Hanula.

'Iskustvo je takvo da se break-even, točka u kojoj tekući prihodi bivaju većim od tekućih rashoda, očekuje odmah, u prvim mjesecima rada. Period za povrat investicije ovisi o više parametara, ali će svim kandidatima biti dan provjeren financijski model, kako bi i sami napravili procjenu očekivanih rezultata', istaknuo je Hanula.


Komentari članka

Vezani članci

KFC dolazi u Zadar i zapošljava

15.03.2018.

Iza natječaja stoji Amrest Adria d.o.o. podružnica AmRest holdings SE, najvećeg nezavisnog operatera restorana u središnjoj i istočnoj Europi.

McDonald's – kompanija koja odbija propasti

08.05.2017.

Poznatom lancu restorana brze prehrane već su, usred rasta svijesti o potrebi konzumiranja zdrave hrane, nekoliko puta predviđali kraj, no McDonald's na jelovniku uporno nudi recept prilagodbe trendovima i kupcima

Najpoznatija tvrtka na svijetu za promet luksuznim nekretninama Sotheby’s International Realty otvorila ured u Splitu

29.03.2017.

Globalni lider na tržištu luksuznih nekretnina Sotheby’s International Realty Affiliates LLC potpisao je 25-godišnji ugovor o franšizi s hrvatskom tvrtkom Porta Stella-Luxury Real Estate.

Hrvatski pomfrit na moskovskom aerodromu

14.03.2017.

Riječani Andrija Čolak i Denis Polić na ruskom su tržištu upravo otvorili dva nova objekta – i to u zračnoj luci Šeremetjevo

KFC dolazi u Split: Natječaji za radna mjesta otvoreni do kraja ovog tjedna

09.01.2017.

Popularni američki lanac brze hrane KFC do ljeta stiže u Split: natječaji za neke poslove su već otvoreni, a planiraju zaposliti čak 150 ljudi

Tag cloud

 1. 1733 članka imaju tag hrvatska
 2. 1761 članka imaju tag turizam
 3. 1481 članka imaju tag financije
 4. 1145 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 930 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 627 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 741 članka imaju tag investicije
 10. 900 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 811 članka imaju tag ict
 13. 768 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 454 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 351 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 387 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 222 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 277 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 284 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija