Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ruj 2017

Najveći igrači otkrivaju kako su katapultirali tržište automobila

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Najveći igrači otkrivaju kako su katapultirali tržište automobila

Jačanjem konkurencije dolaskom stranih franšiznih kuća, te rastom postojećih rent-a-car agencija stvorena je impozantna brojka vozila u flotama.

Prodaja novih automobila posljednjih godina bilježi osjetan rast, dok stručnjaci istodobno upozoravaju da je standard građana ne prati takav trend. Konkretno, u sedam mjeseci ove godine je prodano 36.276 novih vozila, a što je rast od 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dubljom analizom statistike dolazi se do činjenice da većina novoprodanih automobila zapravo odlazi na rent-a-car kuće te, manjim dijelom, i javne nabavke države, jedinica lokalne samouprave i javnih tvrtki.

Rastu od krize

Generalno je zaključak da je ovaj trend prisutan u Hrvatskoj od 2008. godine, odnosno od početka krize kad je naglo pala potražnja stanovništva za novim osobnim automobilima, a što su autokuće pokušale nadomjestiti sve dostupnijim vozilima za rent-a-car kuće. Isto tako, otvaranje tržišta izvoza rabljenih vozila ulaskom Hrvatske u EU, kao i velik rast turističkog sektora, dovelo je do ekspanzije na rent-a-car tržištu koje se od 2013. godine s cca 9000 vozila u vrhuncu sezone povećalo na ovogodišnjih oko 18.000 vozila.

Sve to ukazuje da je tržište zasićeno vozilima i novim rent-a-car kućama, što za rezultat ima puno nižu cijenu usluge nego je to bilo prije koju godinu. Ipak, kako kaže Krešimir Dobrilović, direktor tvrtke Carwiz - najnovijeg igrača na našem rent-a-car tržištu, taj podatak ne treba gledati kroz negativnu konotaciju, već kroz činjenicu da jačanjem tržišta profitiraju krajnji korisnici. Najam vozila je svojom lakom dostupnošću i prihvatljivim cijenama prestao biti bauk i postao je sistem usluge kroz iznimno čestu uporabu.

Zazivaju jaču regulaciju

"Zadnjih godina su na tržište stigli i oni koji znaju i hoće poslovati pod svim zakonitostima ove djelatnosti, ali nažalost i oni kojima je to usputna djelatnost u kojoj su vidjeli mogućnost brze i lake zarade. Nadam se da će se tržište dodatno regulirati s uvrštenjem rent-a-car djelatnosti u segmentu turizma i u novim izmjenama zakona o pružanju usluga u turizmu koji je u pripremi u suradnji s koordinacijom pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Kao djelatnost gdje je pogotovo strani gost prvi doticaj s Hrvatskom, osobno smatram da je izuzetno bitan taj osjećaj kojeg naša branša daje turistu", pojašnjava Dobrilović. U Oryx rent-a-caru, svjesni su koliko njihov sektor utječe na prodaju novih automobila u Hrvatskoj te procjenjuju da, posebno u prvoj polovici godine, više od polovice ukupne nabave osobnih vozila odlazi na rent-a-car.

"Pogledate li rezultate kupovine samo fizičkih osoba u prvih šest mjeseci prema istraživanju Promocije plus, vidljivo je da na fizičke osobe otpada oko 8600 vozila. S obzirom na to da je uvijek do sada prva polovica godine bila jača nego druga, može se otprilike projicirati i završetak godine. A ta mala brojka fizičkih osoba nam svakako puno govori o tome koliko je velik utjecaj rent-a-cara u ukupnom tržištu", ističe Žaklina Trbović, članica Uprave Oryx rent-a-cara. U Fleet rent-a-caru, kojem je na čelu Matko Bolanča, također ističu snažan utjecaj ove industrije na ukupan broj prodanih vozila.

"Jačanjem konkurencije, dolaskom stranih franšiznih kuća, te dodatnom ekspanzijom postojećih rent-a-car agencija stvorena je impozantna brojka vozila u flotama. Samim time se posljedično dešavao rast poslovanja auto kuća u Hrvatskoj u sferi prodaje novih vozila. Teško je predvidjeti kakav trend nas očekuje u nadolazećim godinama. Pozitivno je što je interes za Hrvatskom kao turističkom destinacijom iznimno izražen na globalnom planu. Kako se posljednjih godina mijenjaju trendovi, navike i potrebe turista koji nas posjećuju, u Fleetu očekujemo jačanje potreba rent-a-car usluga, te s naše strane dodatnih akvizicija novih vozila.

Ipak, prema najavama nekih subjekata na domaćem tržištu, isti bi mogli imati drugačiji pristup kod naručivanja flota za iduću godinu. To znači da bi se moglo desiti zadržavanje trenutnih količina postojeće flote što bi u tom slučaju značilo smanjenje nabavke novih vozila. Svakako treba naglasiti kako je sve veći broj klijenata rent a car usluga ekološki osviješten i znaju što žele, te u sve većoj mjeri izbjegavaju vozila s povišenom emisijom CO2. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije na tržištu u nadolazećim sezonama", ističe Matko Bolanča, predsjednik Uprave Fleeta. Na njegovom tragu su i u Ridecaru, kojeg vodi direktor Marijan Babić.

'Buy-back' model

Rent-a-car industrija u Hrvatskoj ima vrlo značajan utjecaj na rast prodaje novih vozila, što je pogotovo vidljivo u protekle tri godine tijekom kojih je broj tvrtki doživio veliki rast te zauzimaju sve veći udio u ukupnoj prodaji automobila. Osim sezonskih potreba za vozilima za iznajmljivanje, koje su prirodna posljedica turizma, sve više pojedinaca, ali i društava u Hrvatskoj prepoznaje prednosti kratkoročnog i dugoročnog najma vozila naspram tradicionalne kupovine. Većina rent-a-car tvrtki uglavnom kupuje vozila prema buy-back modelu, što se odnosi na kupovinu na kraće periode, maksimalno šest mjeseci tijekom trajanja sezone, a nakon toga se vozila prodaju dalje i izvoze u europske zemlje.

Budući da rent-a-cari kupuju oko 70 posto svoje flote na relativno kratka vremenska razdoblja, to za tržište znači da se svake godine samo iz ove industrije dobiva 10.000 rabljenih vozila na kraju sezone. Rent-a-cari u stvari apsorbiraju veliku količinu novih vozila na početku sezone i ponovno prodaju veliki broj rabljenih vozila kad se sezona završi", naglašava Babić. Procjenjuje da stanje globalnog tržišta nema kratkoročni utjecaj na našu industriju, ali će dugoročno sigurno donijeti promjene.

"Trenutni je broj vozila na hrvatskom tržištu veći od postojeće potražnje, zbog čega je moguće da dođe do manjka novih vozila zbog nemogućnosti eventualnog izvoza ili da dođe do rasta ponude novih vozila na hrvatskom tržištu budući da su pojedini brendovi vozila obavezani na prodaju novih vozila na tržištima istočne Europe. Promjene na tržištu definitivno vidimo kao priliku za napredak i razvoj, jer ono što je sigurno jest da će potražnja za uslugom najma vozila nastaviti rasti paralelno s rastom svijesti tržišta o prednostima najma nad kupovinom, te se procjenjuje da će do 2020. godine većina flota u Hrvatskoj biti u vlasništvu rent-a- car društava", kaže Babić.
Liderska 'desetka'

Tržište teško oko milijardu kuna

Iako se zbog nesređenog tržišta i raznih statistika gotovo nemoguće utvrditi koliko rent-a-car kuća djeluje na hrvatskom tržištu, tu je 10-ak ozbiljnih igrača, a koji su i članovi Rent-a-car koordinacije Hrvatske udruge poslodavaca koja je osnovana 2014. godine. S obzirom na nedostatak preciznijih podataka o broju tvrtki i njihovoj floti, procjene su da ovo tržište vrijedi između pola i jedne milijarde kuna godišnje. No, ukupni učinak ovog sektora na nacionalno gospodarstvo je puno veći. Već se godinama spekulira o mogućnosti da veliki globalni igrači poput Hertza, Sixta, Avisa ili Budgeta, koji su uglavnom već na neki način prisutni na hrvatskom tržištu, preuzmu veće i manje domaće tvrtke i tako konsolidiraju sektor i standardiziraju uslugu.


Komentari članka

Vezani članci

Volkswagen ne odustaje od dizela, najavljuje 'renesansu'

15.03.2018.

Moderni dizelski motori su, kada je zaštita klime u pitanju, dio rješenja, a ne problema, kaže šef koncerna.

BMW objavio da im je prošla godina bila najuspješnija ikad, neto dobit iznosila 8,7 milijardi eura

11.03.2018.

Prošle je godine grupa u čijem su vlasništvu i brendovi Mini i Rolls-Royce isporučila 2,46 milijuna vozila, 4,1 posto više nego u godini ranije.

Rimac: Veliki proizvođač automobila gradi tvornicu u Srbiji, Hrvatska nije bila u užem krugu

28.02.2018.

Žao mi je što nisam znao ranije za to jer bih pogurao da se Hrvatska uzme u obzir

Povijesna odluka: Njemačka dopušta zabranu dizelaša, na udaru 15 milijuna vozila

28.02.2018.

Presuda ne znači da će se zabrana provoditi niti je definiran način, već samo da ju pokrajine i gradovi imaju pravo uvesti u cilju sprječavanja zagađenja

‘Sigurnost i optimizam’: Dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti za AD Plastik

23.02.2018.

Značajan rast prodaje vozila u Europi i oporavak ruskog tržišta pozitivno su se odrazili na rast prihoda, ali kontinuirano jačanje kune u odnosu na euro nastavlja negativno utjecati na prihode

Tag cloud

 1. 1735 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1146 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 931 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 628 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 744 članka imaju tag investicije
 10. 901 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 771 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 223 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 278 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija