Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ruj 2017

Najveći igrači otkrivaju kako su katapultirali tržište automobila

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Najveći igrači otkrivaju kako su katapultirali tržište automobila

Jačanjem konkurencije dolaskom stranih franšiznih kuća, te rastom postojećih rent-a-car agencija stvorena je impozantna brojka vozila u flotama.

Prodaja novih automobila posljednjih godina bilježi osjetan rast, dok stručnjaci istodobno upozoravaju da je standard građana ne prati takav trend. Konkretno, u sedam mjeseci ove godine je prodano 36.276 novih vozila, a što je rast od 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dubljom analizom statistike dolazi se do činjenice da većina novoprodanih automobila zapravo odlazi na rent-a-car kuće te, manjim dijelom, i javne nabavke države, jedinica lokalne samouprave i javnih tvrtki.

Rastu od krize

Generalno je zaključak da je ovaj trend prisutan u Hrvatskoj od 2008. godine, odnosno od početka krize kad je naglo pala potražnja stanovništva za novim osobnim automobilima, a što su autokuće pokušale nadomjestiti sve dostupnijim vozilima za rent-a-car kuće. Isto tako, otvaranje tržišta izvoza rabljenih vozila ulaskom Hrvatske u EU, kao i velik rast turističkog sektora, dovelo je do ekspanzije na rent-a-car tržištu koje se od 2013. godine s cca 9000 vozila u vrhuncu sezone povećalo na ovogodišnjih oko 18.000 vozila.

Sve to ukazuje da je tržište zasićeno vozilima i novim rent-a-car kućama, što za rezultat ima puno nižu cijenu usluge nego je to bilo prije koju godinu. Ipak, kako kaže Krešimir Dobrilović, direktor tvrtke Carwiz - najnovijeg igrača na našem rent-a-car tržištu, taj podatak ne treba gledati kroz negativnu konotaciju, već kroz činjenicu da jačanjem tržišta profitiraju krajnji korisnici. Najam vozila je svojom lakom dostupnošću i prihvatljivim cijenama prestao biti bauk i postao je sistem usluge kroz iznimno čestu uporabu.

Zazivaju jaču regulaciju

"Zadnjih godina su na tržište stigli i oni koji znaju i hoće poslovati pod svim zakonitostima ove djelatnosti, ali nažalost i oni kojima je to usputna djelatnost u kojoj su vidjeli mogućnost brze i lake zarade. Nadam se da će se tržište dodatno regulirati s uvrštenjem rent-a-car djelatnosti u segmentu turizma i u novim izmjenama zakona o pružanju usluga u turizmu koji je u pripremi u suradnji s koordinacijom pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Kao djelatnost gdje je pogotovo strani gost prvi doticaj s Hrvatskom, osobno smatram da je izuzetno bitan taj osjećaj kojeg naša branša daje turistu", pojašnjava Dobrilović. U Oryx rent-a-caru, svjesni su koliko njihov sektor utječe na prodaju novih automobila u Hrvatskoj te procjenjuju da, posebno u prvoj polovici godine, više od polovice ukupne nabave osobnih vozila odlazi na rent-a-car.

"Pogledate li rezultate kupovine samo fizičkih osoba u prvih šest mjeseci prema istraživanju Promocije plus, vidljivo je da na fizičke osobe otpada oko 8600 vozila. S obzirom na to da je uvijek do sada prva polovica godine bila jača nego druga, može se otprilike projicirati i završetak godine. A ta mala brojka fizičkih osoba nam svakako puno govori o tome koliko je velik utjecaj rent-a-cara u ukupnom tržištu", ističe Žaklina Trbović, članica Uprave Oryx rent-a-cara. U Fleet rent-a-caru, kojem je na čelu Matko Bolanča, također ističu snažan utjecaj ove industrije na ukupan broj prodanih vozila.

"Jačanjem konkurencije, dolaskom stranih franšiznih kuća, te dodatnom ekspanzijom postojećih rent-a-car agencija stvorena je impozantna brojka vozila u flotama. Samim time se posljedično dešavao rast poslovanja auto kuća u Hrvatskoj u sferi prodaje novih vozila. Teško je predvidjeti kakav trend nas očekuje u nadolazećim godinama. Pozitivno je što je interes za Hrvatskom kao turističkom destinacijom iznimno izražen na globalnom planu. Kako se posljednjih godina mijenjaju trendovi, navike i potrebe turista koji nas posjećuju, u Fleetu očekujemo jačanje potreba rent-a-car usluga, te s naše strane dodatnih akvizicija novih vozila.

Ipak, prema najavama nekih subjekata na domaćem tržištu, isti bi mogli imati drugačiji pristup kod naručivanja flota za iduću godinu. To znači da bi se moglo desiti zadržavanje trenutnih količina postojeće flote što bi u tom slučaju značilo smanjenje nabavke novih vozila. Svakako treba naglasiti kako je sve veći broj klijenata rent a car usluga ekološki osviješten i znaju što žele, te u sve većoj mjeri izbjegavaju vozila s povišenom emisijom CO2. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije na tržištu u nadolazećim sezonama", ističe Matko Bolanča, predsjednik Uprave Fleeta. Na njegovom tragu su i u Ridecaru, kojeg vodi direktor Marijan Babić.

'Buy-back' model

Rent-a-car industrija u Hrvatskoj ima vrlo značajan utjecaj na rast prodaje novih vozila, što je pogotovo vidljivo u protekle tri godine tijekom kojih je broj tvrtki doživio veliki rast te zauzimaju sve veći udio u ukupnoj prodaji automobila. Osim sezonskih potreba za vozilima za iznajmljivanje, koje su prirodna posljedica turizma, sve više pojedinaca, ali i društava u Hrvatskoj prepoznaje prednosti kratkoročnog i dugoročnog najma vozila naspram tradicionalne kupovine. Većina rent-a-car tvrtki uglavnom kupuje vozila prema buy-back modelu, što se odnosi na kupovinu na kraće periode, maksimalno šest mjeseci tijekom trajanja sezone, a nakon toga se vozila prodaju dalje i izvoze u europske zemlje.

Budući da rent-a-cari kupuju oko 70 posto svoje flote na relativno kratka vremenska razdoblja, to za tržište znači da se svake godine samo iz ove industrije dobiva 10.000 rabljenih vozila na kraju sezone. Rent-a-cari u stvari apsorbiraju veliku količinu novih vozila na početku sezone i ponovno prodaju veliki broj rabljenih vozila kad se sezona završi", naglašava Babić. Procjenjuje da stanje globalnog tržišta nema kratkoročni utjecaj na našu industriju, ali će dugoročno sigurno donijeti promjene.

"Trenutni je broj vozila na hrvatskom tržištu veći od postojeće potražnje, zbog čega je moguće da dođe do manjka novih vozila zbog nemogućnosti eventualnog izvoza ili da dođe do rasta ponude novih vozila na hrvatskom tržištu budući da su pojedini brendovi vozila obavezani na prodaju novih vozila na tržištima istočne Europe. Promjene na tržištu definitivno vidimo kao priliku za napredak i razvoj, jer ono što je sigurno jest da će potražnja za uslugom najma vozila nastaviti rasti paralelno s rastom svijesti tržišta o prednostima najma nad kupovinom, te se procjenjuje da će do 2020. godine većina flota u Hrvatskoj biti u vlasništvu rent-a- car društava", kaže Babić.
Liderska 'desetka'

Tržište teško oko milijardu kuna

Iako se zbog nesređenog tržišta i raznih statistika gotovo nemoguće utvrditi koliko rent-a-car kuća djeluje na hrvatskom tržištu, tu je 10-ak ozbiljnih igrača, a koji su i članovi Rent-a-car koordinacije Hrvatske udruge poslodavaca koja je osnovana 2014. godine. S obzirom na nedostatak preciznijih podataka o broju tvrtki i njihovoj floti, procjene su da ovo tržište vrijedi između pola i jedne milijarde kuna godišnje. No, ukupni učinak ovog sektora na nacionalno gospodarstvo je puno veći. Već se godinama spekulira o mogućnosti da veliki globalni igrači poput Hertza, Sixta, Avisa ili Budgeta, koji su uglavnom već na neki način prisutni na hrvatskom tržištu, preuzmu veće i manje domaće tvrtke i tako konsolidiraju sektor i standardiziraju uslugu.


Komentari članka

Vezani članci

RIMAC OPET ZAPOŠLJAVA Traži više od 100 ljudi

26.09.2017.

Rimac je do sada zapošljavao 250 ljudi, najrazličitijih kvalifikacija i iz različitih krajeva svijeta. Prosječna dob zaposlenih u Rimac Automobilima je 29 godina, što znači da su prilično mlada ekipa koja ima priliku raditi s iskusnim stručnjacima iz pozn

Rimac pregovara o dodatnih 20 milijuna eura i gradi tvornicu

22.09.2017.

U Rimac Automobilima naglašavaju da će nova tvornica obavezno biti u Hrvatskoj. Zbog postojećih 250 zaposlenih izvjesno je također da će ostati u blizini Zagreba

Radi se bez prestanka u tri smjene, imaju tvornice čak i u Rusiji, a partneri su im BMW, VW, Daimler

06.09.2017.

Strojevi i tehnologija iznimno su važni, ali ključni su ljudi, drže u AD Plastiku. U potrazi za potrebnim kadrom rade s fakultetima, surađuju s tehno centrima proizvođača, gdje šalju ljude na školovanje

Ekonomski uzlet na češki način

23.08.2017.

Politika je napravila sve preduvjete za idealnu investicijsku klimu, a središnja banka odigrala ulogu u izlasku iz krize

U Zadru uskoro kreće proizvodnja elemenata za vozila nove generacije koje rade Mercedes, Audi i BMW

08.08.2017.

Zadarsko područje uskoro će dobiti novu tvornicu dijelova koji će se ugrađivati u vozila nove generacije. Partneri u projektu Željku Uzelcu, vlasniku projektne tvrtke Kotar superior consulting, su dobavljači i proizvođači autodijelova

Tag cloud

 1. 1667 članka imaju tag hrvatska
 2. 1706 članka imaju tag turizam
 3. 1471 članka imaju tag financije
 4. 1107 članka imaju tag izvoz
 5. 702 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 898 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 863 članka imaju tag trgovina
 8. 611 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 883 članka imaju tag EU
 10. 691 članka imaju tag investicije
 11. 812 članka imaju tag industrija
 12. 791 članka imaju tag ict
 13. 729 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 716 članka imaju tag svijet
 16. 530 članka imaju tag maloprodaja
 17. 498 članka imaju tag marketing
 18. 462 članka imaju tag krediti
 19. 448 članka imaju tag tehnologija
 20. 285 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 372 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 415 članka imaju tag dzs
 24. 366 članka imaju tag hnb
 25. 380 članka imaju tag obrazovanje
 26. 331 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 291 članka imaju tag hgk
 29. 298 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 333 članka imaju tag energetika
 32. 271 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 279 članka imaju tag agrokor
 36. 268 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja