Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Tra 2020

Nadali se rekordima, sada samo žele brzi oporavak

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Nadali se rekordima, sada samo žele brzi oporavak

Turistička branša sigurno se može svrstati u kategoriju najvećih gubitnika koronakrize.

A godina je, bar na području Osječko-baranjske županije, počela onako kako se poželjeti može. Zahvaljujući prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma, dobroj promociji i vrijednim turističkim djelatnicima, u prva dva mjeseca ove godine evidentiran je veći broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju.

Čekaju lipanj

U siječnju je, tako, u Osječko-baranjskoj županiji noćilo 12.923 gostiju (prošle godine 9901), a u veljači 12.535 (godinu dana prije 11.546). Dobro je krenulo i početkom ožujka, ali je ubrzo stalo, pa je u sustavu e-visitor zabilježeno 7688 noćenja, gotovo 12.000 manje nego prošlogodišnjeg ožujka. U prvih 15 dana ovogodišnjeg travnja, pak, ostvareno je samo 1716 noćenja, a u istom razdoblju prošle godine ta brojka bila je gotovo šest puta veća - 9645. Kada se govori o travanjskim (i dijelu ožujskih) noćenjima, važno je istaknuti da u velikoj većini slučajeva nije riječ o turistima, nego o građevinarima, karantenskim noćenjima i slično. Upravo travanj i svibanj, odnosno rujan i listopad, udarni su turistički mjeseci na ‘‘kontinentu‘‘. Tvrdi to i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. "Već godinama su proljeće i jesen naši aduti. Nažalost, prvi dio udarne sezone je na izmaku, a umjesto da radimo punom parom, gostiju nema. Osim onih koji su morali odraditi karantenu i dvoje-troje gotovo slučajnih prolaznika. Što će biti dalje, nitko ne zna. Svi se nadaju da bi u lipnju mjere trebale biti blaže, ali to su samo naše želje, na što ne možemo utjecati", kaže Perkušić, nastavljajući kako već razmišljaju o postkriznom razdoblju.

Za posjetitelje je zatvoren i baranjski biser prirode, Kopački rit, no tamošnje stručne službe rade u prilagođenim uvjetima. Ni jednog gosta nema ni u hotelu Patria, koji je s 51 sobom, odnosno 110 ležajeva, najveći baranjski smještajni kapacitet, u kojem su lani krenuli u temeljitu obnovu, u koju su uložili pet milijuna kuna. No malo je gostiju imalo prigodu uživati u tome.

"Hotel je zatvoren. Dio djelatnika je na godišnjem odmoru, a dio odrađuje dežurstva. Hotel se redovito održava i radimo na novom jelovniku, koji nas posebno veseli", kaže Marija Vuko, voditeljica hotela, dodajući kako dozvolu za rad imaju, ali su odlučili zatvoriti vrata jer im se ne isplati raditi samo zbog smještaja, bez konzumacije hrane i pića. Za sada je osam ranije dogovorenih svadbenih svečanosti prebačeno za rujan, listopad i iduću godinu, dok je samo jedna otkazana. I ona tvrdi kako su proljeće i jesen udarni termini, kada su im kapaciteti gotovo 100 % popunjeni, najviše zahvaljujući kongresnom turizmu i team buildingu, za organiziranje kojih se, bar što se ove godine tiče, pribojava da će ponestati novca. "Nadam se da ćemo vrlo brzo početi raditi punom parom, ali pretpostavljam kako ćemo posljedice duže osjećati", naglašava Vuko, izražavajući nadu da će, unatoč svim problemima, opstati.
Preživjeti

Pusto je i baranjsko etnoselo Karanac. Na ulicama je, doduše, živo, ali ‘‘zahvaljujući‘‘ gradnji kanalizacije.

"Čim je počela kriza, došlo je do otkazivanja rezervacija, što je bilo logično. Nadamo se da će se u lipnju nešto promijeniti. Zaprimili smo čak i neke rezervacije za lipanj, pa ćemo vidjeti", priča Nada Piljić iz karanačkog OPG-a Ivica i Marica. Tvrdi kako im se ‘‘tope rezerve‘‘ koje su ostavili za početak godine, kada gostiju inače baš i nema.

"‘Bum‘ smo očekivali u travnju i svibnju, kada ostvarujemo veći dio prihoda. Promet nam se nije prepolovio, nego ga uopće nema. Ipak je riječ o obiteljskom poslu, koji nam je jedini izvor prihoda, pa je šok to veći. No optimisti smo i ne sjedimo prekriženih ruku, nego se pripremamo za novi početak sezone. Smještajni kapaciteti već su spremni i osvježeni, radimo na vanjskim poslovima poput gradnje korala, kokošinjca i slično", objašnjava Nada Piljić, dodajući kako bi im lakše bilo, primjerice, da se uvede prolongiranje otplate rata kredita na način da ih, kada za to dođe vrijeme, počnu otplaćivati redom, a ne odjednom. Ruže ne cvjetaju ni svojevrsnom pioniru baranjskog turizma, Denisu Sklepiću.

"Kako je počelo, čini mi se ove godine nećemo dočekati ni jednog američkog gosta", nesretan je Sklepić, čija se obitelj ‘‘specijalizirala‘‘ za prihvat kruzerskih gostiju iz SAD-a. Prošle godine je kod njih boravilo približno 2000 Amerikanaca. Jedna je tura ove godine čak i krenula, ali nije stigla. Bostonska im agencija nudi prebacivanje termina za sljedeću godinu, a Sklepići još uvijek ne znaju razvoj situacije.
"Kao i svake godine, sanirali smo sobe i pripremili ih za prihvat. Sada razmišljamo kako preživjeti godinu", kaže Denis, dodajući kako su se sada posvetili poljoprivredi.


Komentari članka

Vezani članci

Da ne ugase tvrtku, prenamijenili su proizvodnju

26.05.2020.

Svaka je kriza za neke i nova prilika. Tvrtka iz Vinkovaca morala je, zbog otkazivanja narudžbi i manjka posla, nešto poduzeti ili se ugasiti. Osmislili su dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata. Zanimanje na tržištu je go

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija