Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Stu 2019

Na farmi obitelji Pranjić krave će musti robot

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marija Lešić Omerović  

Na farmi obitelji Pranjić krave će musti robot

U Drenovcima, na imanju poznatih mljekara i proizvođača sira Anje i Mije Pranjić, niče najsuvremenija farma muznih krava, prva farma s robotskom mužnjom na području županjske Posavine. Unatoč čestim krizama i oscilacijama u cijeni mlijeka, Pranjići su među rijetkim proizvođačima koji ne kukaju već rade i grade. Farma je kapaciteta 50 muznih krava i osigurat će im opstanak na sve zahtjevnijem tržištu i veću konkurentnost, proizvodit će više, kvalitetno i na održiv nači.Ukupna vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna. Na mjeri Ruralnog razvoja 4.1.1. dobili su 50 posto sufinanciranja, ostatak je vlastiti udio koji su Pranjići osigurali iz kreditnih sredstava. A 75 posto sufinanciranja odobreno im je i na mjeri 4.1.2., a riječ je o nitratnoj direktivi. Nova farma puno će im značiti, osigurati prostor, kapacitete i sve potrebne uvjete držanja krava, od osvijetljenosti, kapaciteta zraka, mjesta ležišta do same mužnje. Robot za mužnju znatno će im olakšati posao jer neće biti obvezni dolaziti na farmu u točno određeno vrijeme i sve će biti puno fleksibilnije. Krave će svojevoljno, prema potrebi, odlaziti na mužnju, robot ih privlači hranom i kada krava uđe u tunel, robot ga zatvori i kreće s mužnjom.

U siječnju useljavaju
Svaki robot ima svoje računalo, a umjesto zvonca, krave će oko vrata imati ogrlice sa senzorom koji će davati sve informacije o kravi, kada se koja muze, koliko mlijeka daje, kakve je kvalitete, ukazat će i na moguću upalu, tako da se odmah može reagirati.

- Ovih dana bit će postavljena krovna konstrukcija, potom kreće i montaža opreme, predviđeno je da će do kraja siječnja farma biti puštena u pogon. Krave će se useliti u nov, moderan prostor, na koji će se trebati prilagoditi - kaže Mijo. U sklopu projekta slijedi i uređenje kompletne infrastrukture oko farme, silosa za silažu, nadstrešnice za mehanizaciju, puteva, što im je vrlo važno.

- Robot-mužnja znatno će nam olakšati posao, neće više biti stresa da se ujutro u pet sati mora u štalu na mužnju, a potom i poslijepodne u 17 sati, no to ni u kojem slučaju ne znači da više ne moramo ići u štalu. Bit će nam puno jednostavnije, ali moram biti prisutan i nadzirati proces u slučaju bilo kakve potrebe za intervencijom - pojašnjava.

Za mužnju trenutačno imaju angažiranu jednu ženu, ranije je to obavljala supruga Anja, no zbog cjelodnevnog posla u sirani više ne stigne. I Mijo je također "uskakao", ali brojne ga obveze sprečavaju da po dva sata ujutro i dva poslijepodne bude na mužnji, ne stigne na sve strane, a posla je, kaže, toliko da bude dana kada "puca po šavovima". Trenutačno su u mužnji 32 krave, koje dnevno daju oko 650 litara mlijeka, o čijoj kvaliteti svjedoči oznaka "Mlijeko hrvatskih farmi". Uskoro će se neke teliti, tako da će ih do kraja prosinca u mužnji biti 39. Nova farma prostirat će se na površini od približno 600 četvornih metara.

Zatrpani poslom
Cijela investicija, koja će kravama omogućiti dovoljno prostora i kvalitetnije uvjete za boravak, te robotizacija trebale bi u konačnici povećati proizvodnju mlijeka za najmanje 20 posto, što će Pranjićima biti od velikog značenja.

- Trenutno smo u deficitu i s mlijekom i sa sirom i nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima kupaca. Uoči blagdana uvijek je povećana potražnja. Već su pristigle narudžbe i za Božić, sirana radi punom parom i opet nema dovoljno sira. A ne volimo doći u situaciju kada moramo nekoga odbiti - priča Mijo. Kupci su, kaže, iz cijele Hrvatske, određene količine plasiraju i na more preko Agro-klastera, ali redovito šalju i pojedincima koji su na sajmovima prepoznali kvalitetu njihovih sireva. Mjesečno prerađuju do 8000 litara mlijeka i proizvedu oko 1000 kilograma sira, a tu je i jogurt, vrhnje…

Uz svježe meke i podljevane, proizvode i druge vrste sireva, polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodatcima - paprikom, vlascem, bučinim sjemenkama, vrganjima, češnjakom, koprom, biberom, peršinom, koprivom, a počeli su raditi i trapist. Pranjići su vlastitim sredstvima izgradili i opremili minisiranu.Čine sve kako bi opstali i u svome dvorištu i dalje zarađivali za sebe i svojih petero djece, koja im pomažu u svakodnevnim poslovima.

Uređenje, opremanje i legalizacija sirane omogućili su im uspješnu prijavu na još jedan natječaj. Išli su i na mjeru 6.2. za nepoljoprivredne djelatnosti za opremanje kušaonice i kupnju dostavnog vozila s rashladnim uređajem i odobreno im je 372.000 nepovratnih kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Stočari muku muče s ispašom stoke

07.01.2020.

Stočari na kninskom i drniškom području muku muče s ispašom stoke jer posljednjih mjeseci ostaju bez terena kojima su se desetljećima koristili. Hrvatske su šume dio tih površina pošumile. Problem je mnogo veći, tvrde u Udruzi hrvatskih krških pašnjaka. N

OPG Šomođi proizvodi 800 prasaca godišnje: Kupci se vraćaju, a tajna uspjeha je u hranidbi

06.12.2019.

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća

Stočari na "koljenima" zbog velikih poremećaja na tržištu

03.12.2019.

Zbog velikih poremećaja na tržištu tovne junadi i mesa, domaći su stočari na koljenima. Od resornog ministarstva traže 60 milijuna kuna pomoći, i to do kraja mjeseca. Nastavi li se kriza, bit će potrebne i druge mjere, upozoravaju u Hrvatskoj poljoprivred

Dobar sirar barem jednom mora reći da odustaje. I ne odustati

24.11.2019.

U poslovanju nije bitan samo profit već i vlastito zadovoljstvo te želja za sve većom kvalitetom, kaže Sandi Orbanić vlasnik obiteljske mljekare Latus čiji je najnagrađivaniji sir Veli Jože, a dobitnici su i Suncokreta ruralnog turizma.

OPG Antolović mlijeko ne predaje već do 300 l dnevno prerađuju u sir i vrhnje

18.11.2019.

Obitelj Antolović dnevno prerađuje 250 do 300 litara mlijeka, koji prodaju na tržnicama u Našicama, Orahovici i Donjem Miholjcu. Uz pomoć sredstava Osječko-baranjske županije sada imaju potpuno opremljenu prostoriju za proizvodnju sira.

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg