Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Stu 2019

Na farmi obitelji Pranjić krave će musti robot

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Marija Lešić Omerović  

Na farmi obitelji Pranjić krave će musti robot

U Drenovcima, na imanju poznatih mljekara i proizvođača sira Anje i Mije Pranjić, niče najsuvremenija farma muznih krava, prva farma s robotskom mužnjom na području županjske Posavine. Unatoč čestim krizama i oscilacijama u cijeni mlijeka, Pranjići su među rijetkim proizvođačima koji ne kukaju već rade i grade. Farma je kapaciteta 50 muznih krava i osigurat će im opstanak na sve zahtjevnijem tržištu i veću konkurentnost, proizvodit će više, kvalitetno i na održiv nači.Ukupna vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna. Na mjeri Ruralnog razvoja 4.1.1. dobili su 50 posto sufinanciranja, ostatak je vlastiti udio koji su Pranjići osigurali iz kreditnih sredstava. A 75 posto sufinanciranja odobreno im je i na mjeri 4.1.2., a riječ je o nitratnoj direktivi. Nova farma puno će im značiti, osigurati prostor, kapacitete i sve potrebne uvjete držanja krava, od osvijetljenosti, kapaciteta zraka, mjesta ležišta do same mužnje. Robot za mužnju znatno će im olakšati posao jer neće biti obvezni dolaziti na farmu u točno određeno vrijeme i sve će biti puno fleksibilnije. Krave će svojevoljno, prema potrebi, odlaziti na mužnju, robot ih privlači hranom i kada krava uđe u tunel, robot ga zatvori i kreće s mužnjom.

U siječnju useljavaju
Svaki robot ima svoje računalo, a umjesto zvonca, krave će oko vrata imati ogrlice sa senzorom koji će davati sve informacije o kravi, kada se koja muze, koliko mlijeka daje, kakve je kvalitete, ukazat će i na moguću upalu, tako da se odmah može reagirati.

- Ovih dana bit će postavljena krovna konstrukcija, potom kreće i montaža opreme, predviđeno je da će do kraja siječnja farma biti puštena u pogon. Krave će se useliti u nov, moderan prostor, na koji će se trebati prilagoditi - kaže Mijo. U sklopu projekta slijedi i uređenje kompletne infrastrukture oko farme, silosa za silažu, nadstrešnice za mehanizaciju, puteva, što im je vrlo važno.

- Robot-mužnja znatno će nam olakšati posao, neće više biti stresa da se ujutro u pet sati mora u štalu na mužnju, a potom i poslijepodne u 17 sati, no to ni u kojem slučaju ne znači da više ne moramo ići u štalu. Bit će nam puno jednostavnije, ali moram biti prisutan i nadzirati proces u slučaju bilo kakve potrebe za intervencijom - pojašnjava.

Za mužnju trenutačno imaju angažiranu jednu ženu, ranije je to obavljala supruga Anja, no zbog cjelodnevnog posla u sirani više ne stigne. I Mijo je također "uskakao", ali brojne ga obveze sprečavaju da po dva sata ujutro i dva poslijepodne bude na mužnji, ne stigne na sve strane, a posla je, kaže, toliko da bude dana kada "puca po šavovima". Trenutačno su u mužnji 32 krave, koje dnevno daju oko 650 litara mlijeka, o čijoj kvaliteti svjedoči oznaka "Mlijeko hrvatskih farmi". Uskoro će se neke teliti, tako da će ih do kraja prosinca u mužnji biti 39. Nova farma prostirat će se na površini od približno 600 četvornih metara.

Zatrpani poslom
Cijela investicija, koja će kravama omogućiti dovoljno prostora i kvalitetnije uvjete za boravak, te robotizacija trebale bi u konačnici povećati proizvodnju mlijeka za najmanje 20 posto, što će Pranjićima biti od velikog značenja.

- Trenutno smo u deficitu i s mlijekom i sa sirom i nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima kupaca. Uoči blagdana uvijek je povećana potražnja. Već su pristigle narudžbe i za Božić, sirana radi punom parom i opet nema dovoljno sira. A ne volimo doći u situaciju kada moramo nekoga odbiti - priča Mijo. Kupci su, kaže, iz cijele Hrvatske, određene količine plasiraju i na more preko Agro-klastera, ali redovito šalju i pojedincima koji su na sajmovima prepoznali kvalitetu njihovih sireva. Mjesečno prerađuju do 8000 litara mlijeka i proizvedu oko 1000 kilograma sira, a tu je i jogurt, vrhnje…

Uz svježe meke i podljevane, proizvode i druge vrste sireva, polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodatcima - paprikom, vlascem, bučinim sjemenkama, vrganjima, češnjakom, koprom, biberom, peršinom, koprivom, a počeli su raditi i trapist. Pranjići su vlastitim sredstvima izgradili i opremili minisiranu.Čine sve kako bi opstali i u svome dvorištu i dalje zarađivali za sebe i svojih petero djece, koja im pomažu u svakodnevnim poslovima.

Uređenje, opremanje i legalizacija sirane omogućili su im uspješnu prijavu na još jedan natječaj. Išli su i na mjeru 6.2. za nepoljoprivredne djelatnosti za opremanje kušaonice i kupnju dostavnog vozila s rashladnim uređajem i odobreno im je 372.000 nepovratnih kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Ministrica Vučković kooperantima Megglea: otkup mlijeka nije ugrožen

22.07.2020.

Meggle definitivno odlazi, čulo se danas u Ministarstvu poljoprivrede gdje je ministrica održala sastanak s predstavnicima mljekarske industrije i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Mladen Fogec: Možda još neka kompanija povuče potez sličan Meggleovom

21.07.2020.

Ne treba isključiti mogućnost da i druge multinacionalne kompanije razmatraju razne opcije poslovanja u Hrvatskoj, pa i gašenja, poput onoga koje je najavila kompanija Meggle Hrvatska. To je u razgovoru za Lider rekao predsjednik Udruženja stranih ulagača

Donosimo pozadinu gašenja proizvodnje mlijeka. Iz Megglea za Telegram: ‘Naša odluka je konačna’

21.07.2020.

'Uz sve napore i ulaganja nismo uspjeli osigurati održivost proizvodnje u Hrvatskoj', kažu iz tvrtke

Osječku mljekaru mogla bi spasiti samo Žito grupa

18.07.2020.

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, podsjetimo, postupno je preuzeo većinu tvrtki bivšeg poljoprivredno-prehrambenog kombinata IPK Osijek, a koje danas sve uspješno posluju. Jedna od prvih tvrtki koju je preuzeo bivše je IPK Ratarstvo-stočarstvo, danas Nov

Problem ličkog mlijeka

29.06.2020.

Gotovo dvije stotine malih i srednjih ličkih OPG-ovaca malo će odahnuti nakon što su ličko-senjska županija i neke njezine općine i gradovi odlučili ove i iduće godine subvencionirati prijevoz otkupa mlijeka. Tako se želi spasiti proizvodnja gotovo tri i

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2102 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 409 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 315 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici