Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Svi 2020

Na domaćim farmama čak 18.000 grla nema kupca

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Na domaćim farmama čak 18.000 grla nema kupca

Država je uvela izvanrednu mjeru pomoći uzgajivačima u vrijednosti od 9 milijuna kuna - sprema se interventni otkup
Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se 18 tisuća grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjena je da je u takvom statusu 4000 junadi, 6000 svinja i 8000 janjadi.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja ona gube na kvaliteti i cijeni, a produženjem tova proizvođači troše sve veće količine stočne hrane te su neisporučena grla svakim danom sve veći trošak.

Da bi se smanjila neravnoteža ponude i potražnje, koja stvara pritisak na smanjivanje cijena goveđeg, svinjećeg i janjećeg mesa, potrebno je bilo dodijeliti novčanu potporu uzgajivačima za sva grla, koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište, te je stoga Vlada RH donijela odluku o izvanrednoj mjeri pomoći proizvođačima s problemima u poslovanju izazvanim epidemijom bolesti COVID-19 te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara vrijedne ukupno devet milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

"Ministarstvo poljoprivrede prati stanje u sektoru i na tržištu i trudimo se detektirati poremećaje i ponuditi rješenja. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze naši uzgajivači stoke, provodimo niz mjera, spremni smo i na interventni otkup viškova, a intenzivno komuniciramo s trgovačkim lancima kako bi na svojim policama što više mjesta dali domaćim proizvodima. Briga za hrvatsku poljoprivredu, a time i opskrbu hranom i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, zajednička je odgovornost svih dionika u sektoru poljoprivrede“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"U vremenu kada je hrvatska samodostatnost u proizvodnji svinjećeg mesa 60 %, kada uvozimo 400 000 prasadi za tov, kada je COVID uzdrmao tržišta i mnoge zemlje uvele ograničenja trgovinom poljoprivrednim proizvodima, kada smo u tri dana ispraznili police trgovina i nakon toga se zaklinjali u povećanje proizvodnje, stiže najnovija mjera za svinjogojce. Mnogi bi mogli pomisliti da smo u samo dva mjeseca od početka krize povećali proizvodnju i zatrpali tržište viškom svinjećega mesa pa država s pomoći od 1,2 mil. kuna ide maknuti višak teških svinja s tržišta. Na našu žalost proizvodnja nije povećana i ovo pokazuje da ne znamo riješiti problem tržišta poljoprivrednih proizvoda, pa su nam rješenje, ad hoc, mjere poput ove. Ovaj novac za sektor ne znači puno i vrijeme je da se okrenemo uređenju tržišta poljoprivrednim proizvodima, kopiramo sustave Austrije, Italije, Njemačke... Nadamo se da će prvi potezi nove vlade u poljoprivredi biti usmjereni u dugoročno rješenje stanja na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja koja okuplja deset velikih tvrtki (Žito, Fortenova, TSH Čakovec, Krmiva Zagreb, Agroporc...) koji godišnje proizvedu 700 000 tovljenika.

U udruzi BabyBeef, koja čini 90 % tovnog govedarstva u Hrvatskoj, pohvaljuju ovu mjeru. Međutim, navode da će se ovom mjerom riješiti trenutni problem viška junadi u prekomjernoj težini koja se zbog koronakrize nije mogla prodati.
"Nažalost, ovo je samo početak te ćemo za nekoliko mjeseci imati istu situaciju, ako ne i goru. Važno je istaknuti da ova mjera ne rješava problem velikih gubitaka koji su nastali u proizvodnji junadi, zbog smanjene potražnje i pada cijena. Potražnje nema ni na domaćem tržištu ni na našim izvoznim tržištima Italije i Libanona. Cijene su katastrofalne, gubitci su veliki. Domaće tržište je preplavljeno uvoznim mesom koje dolazi po dampinškim cijenama iz članica EU-a. Takve cijene daleko su ispod proizvođačke i moguće su jedino uz subvencije tih zemalja. Tim cijenama mi ne možemo konkurirati. Izvoz u Italiju i Libanon, naša dva glavna izvozna tržišta, na 30 % je uobičajenog prometa zato što su naši strani kupci počeli kupovati junad od proizvođača iz drugih članica EU-a po nižim cijenama koje su rezultat subvencija. Apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da se ugleda na druge članice EU-a koje su još prije nekoliko mjeseci donijele programe pomoći proizvođačima i spriječile viškove, ali i dodatne gubitke - kaže Darko Celovec, predsjednik udruge BabyBeef, koja okuplja 330 tovljača junadi, što čini 90 % sektora tovnog govedarstva u zemlji.


Komentari članka

Vezani članci

Produžen rok za podnošenje zahtjeva za uzgoj junica!

26.06.2020.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava sve zainteresirane podnositelje zahtjeva za potporu za uzgoj junica da je rok produžen.

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

22.05.2020.

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Najbolji Royalov sin - svjetski rezultat hrvatskog uzgoja simentalca!

22.05.2020.

Stara Kapela selo je koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje.

Obitelj Tomiša zaokružila proizvodnju, od magarećeg mlijeka i kozmetike do humusa

22.05.2020.

Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran, kažu Karmen i Marko Tomiša.

Queen Sheep obitelji Lenac: Tržište stvorili sami, a kad nisu mogli eko certifikat ishodili - halal

14.05.2020.

Odlučili smo se za potpuno personalizirani pristup ovčarstvu i zaštitili međunarodno brand pod nazivom 'Queen Sheep' te samim time pokazati našim klijentima da imenom i prezimenom stojimo iza svoga proizvoda, kaže Damir Lenac.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici