Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2019

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Tridesetšestogodišnji Ivan Jemrić iz Šiškovaca, idiličnog malog sela smještenog nedaleko Vinkovaca i Županje, pravi je primjer nove generacije poljoprivrednika koja koristi znanja i iskustva prijašnjih generacija, a ujedno prati i suvremene trendove u poljoprivredi te uspješno koristi nove mogućnosti financiranja.

Naime, skromno roditeljsko gospodarstvo, s nekoliko krava i 10 hektara zemlje, taj je mladi diplomirani inženjer poljoprivrede, razvio u moderan OPG. Potom je otvorio i vlastiti OPG koji je nakon pet godina prerastao u obrt, a nedavno je, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja, uspio povući višemilijunska sredstva.

"Budući da nisam gradsko dijete, poljoprivreda je nešto s čim sam odrastao. Od malih sam nogu, s roditeljima i bratom, radio na obiteljskom gospodarstvu. Imali smo tek nekoliko krava i obrađivali 10 hektara zemljišta. Poljoprivredni poslovi i rad sa životinjama odredili su i smjer u kojem sam odlučio krenuti te sam, kao svoje buduće zanimanje, odabrao poljoprivredu. Završio sam tadašnji Poljoprivredni fakultet u Osijeku (danas Fakultet agrobiotehničkih znanosti, op.a.) te sam stekao zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Od OPG-a do obrta u 5 godina
Imao sam sreću, pa sam uspio dobiti posao u struci te sam stalno zaposlen u poljoprivrednoj zadruzi, kao rukovoditelj poslovnih jedinica. Ipak, zbog radnog mjesta nisam zapostavio naše obiteljsko gospodarstvo. Na OPG-u, čiji je nositelj bio moj stariji brat, postepeno smo povećali broj goveda na 50, od čega je bilo 15 muznih krava. Usporedo smo povećali i površinu poljoprivrednog zemljišta s 10 na 65 hektara. Nažalost, zbog teške situacije u mljekarstvu i stočarstvu, od 2010. godine na gospodarstvu više nemamo stoku“, kaže Ivan Jemrić koji je 2013. godine otvorio i vlastiti OPG. Krenuo je s 15, a danas obrađuje 63 hektara zemlje.

OPG, koji je pokrenuo poljoprivrednik iz Šiškovaca, u međuvremenu je prerastao u obrt koji se bavi pružanjem raznih usluga poljoprivrednicima.

"Na svom sam OPG-u počeo s proizvodnjom šećerne repe, kukuruza, pšenice, soje i uljane repice. Prošle godine OPG prelazi u Obrt za poljoprivredu Jemrić koji se, uz ratarstvo, bavi i uslugama u poljoprivredi, primjerice sjetvom, vađenjem repe, žetvom i prijevozom, zbog čega se ukazala i potreba za novim parom ruku te smo u stalni radni odnos zaposlili jednog radnika, a uz njega, po potrebi, zapošljavamo i sezonce“, kaže mladi inženjer poljoprivrede.

Uz vlastita sredstva, financijsku je "krvnu sliku" popravio i potporom koju je dobio iz županjske tvrtke za kupnju vadilice za šećernu repu. No, najveća pomoć dolazi kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, putem kojih je ovaj mladi poljoprivrednik povukao višemilijunska sredstva.

Kroz mjere 4 i 6 do vrijednih sredstava
"Kako bih mogao razvijati posao, koristim kredite poslovnih banaka i mogu reći da je danas jedan od najvećih problema mladih poljoprivrednika upravo dobivanje povoljnog kredita za ulaganje. Na sreću, financijsku je konstrukciju sada moguće zatvoriti i kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja. U suradnji s tvrtkom koja nam je izradila projekte za prijavu na natječaj ruralnog razvoja, sa zajedničkim smo projektom, u kojem sudjeluju OPG Serezlija Slavko, OPG Galović Marko te OPG Stojanović Josip, prošli na natječaju za tip operacije 4.1.1.”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, te nam je odobreno 4,2 milijuna kuna, s 50 posto povrata.

Kako objašnjava, udružili su se iz razloga što je za tip operacije 4.1.1, za obnovu mehanizacije, bio iznimno veliki interes, a kroz zajednički projekt su dobili 5 dodatnih bodova na udruživanje. Tim novcem, dodaje, planira kupiti potrebnu mehanizaciju, kombajn, dva traktora, prikolice, plug, kultivator, malčer, kratku tanjuraču i drugo.

Ministrov tim radi dobar posao za male i mlade poljoprivrednike
"Iako smo nastupili udruženo, kredit glasi na mene, kao nositelja projekta te se meni vraćaju i sredstva. Samostalno sam, pak, prošao na natječaju za provedbu tipa operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, gdje smo dobili pozitivnu odluku na iznos od milijun i 157 tisuća kuna sa 70 posto povrata“, pojašnjava mladi poljoprivrednik te ističe kako za ministra Tomislava Tolušića i njegov tim ima samo riječi hvale, jer, kako kaže, rade dobar posao za male i mlade poljoprivrednike.

Na tip operacije 6.4.1, koja se odnosi na dodatne djelatnosti, nevezano za poljoprivredu, išao je, kaže, na komunalni dio gdje mu je mogao proći utovarivač budući da njegov obrt radi usluge utovara i prijevoza žitarica. "Sad samo čekamo konačnu odluku kako bi preko banke mogli realizirati sve do kraja. Odobrena sredstva namijenili smo za kupnju utovarivača, prikolice i malčer za košnju kanala", dodaje Ivan navodeći da je zadovoljan i plasmanom proizvoda.

S tržištem, kako kaže, nema nikakvih problema jer se sve što proizvede na 63 hektara poljoprivrednog zemljišta odmah plasira preko tvrtki s kojima ima suradnju. U planu mu je, stoga, povećati broj usluga koje njegov obrt nudi, okušati se na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja te zaposliti još dva radnika, na što se i obavezao kroz mjeru 4.


Komentari članka

Vezani članci

Volim ljuto u šest godina pronašao put do 300 restorana i hotela. Nova misija - izvoz

20.08.2019.

Počeli su sa svega 500 sadnica, danas ih imaju 30.000, osam zaposlenika i 50-ak proizvoda.

Dva Slavonca počela uzgajati najmesnatiju pasminu ovaca na svijetu

16.08.2019.

U Hrvatskoj se počela uzgajati i najmesnatija pasmina ovaca na svijetu Ille de France čiji ovnovi dosežu i 160 kilograma. Kako bi došli do vrhunske genetike, dva mlada slavonska poljoprivrednika po ovce i ovnove "potegnuli" su sve do okolice Pariza i odab

Entuzijasti osmislili sustav za vrtlarenje mikrozelenja

16.08.2019.

Trojica entuzijasta razvili su tehnologiju tzv. vertikalne poljoprivrede uz koju se mikropovrće i jestivo bilje može uzgajati u zatvorenom. Nakon što se uzgoje, biljke se mogu ili jesti ili presaditi u polje.

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

15.08.2019.

Mladog sira škripavca, kojeg ekološki poljoprivrednik Željko Pavelić sa suprugom Božicom puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU zaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'

Egzotika u Istri: Prijatelji iz djetinjstva uzgajaju goji bobice

14.08.2019.

U posljednjih nekoliko godina egzotično voće goji bobice osvojile su europsko tržište. U Hrvatskoj je samo nekoliko proizvođača tog voća i to uglavnom u kontinentalnom dijelu. Jedini nasad u Istri nalazi se u dolini rijeke Raše, podignula su ga dva prijat

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija