Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2019

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Tridesetšestogodišnji Ivan Jemrić iz Šiškovaca, idiličnog malog sela smještenog nedaleko Vinkovaca i Županje, pravi je primjer nove generacije poljoprivrednika koja koristi znanja i iskustva prijašnjih generacija, a ujedno prati i suvremene trendove u poljoprivredi te uspješno koristi nove mogućnosti financiranja.

Naime, skromno roditeljsko gospodarstvo, s nekoliko krava i 10 hektara zemlje, taj je mladi diplomirani inženjer poljoprivrede, razvio u moderan OPG. Potom je otvorio i vlastiti OPG koji je nakon pet godina prerastao u obrt, a nedavno je, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja, uspio povući višemilijunska sredstva.

"Budući da nisam gradsko dijete, poljoprivreda je nešto s čim sam odrastao. Od malih sam nogu, s roditeljima i bratom, radio na obiteljskom gospodarstvu. Imali smo tek nekoliko krava i obrađivali 10 hektara zemljišta. Poljoprivredni poslovi i rad sa životinjama odredili su i smjer u kojem sam odlučio krenuti te sam, kao svoje buduće zanimanje, odabrao poljoprivredu. Završio sam tadašnji Poljoprivredni fakultet u Osijeku (danas Fakultet agrobiotehničkih znanosti, op.a.) te sam stekao zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Od OPG-a do obrta u 5 godina
Imao sam sreću, pa sam uspio dobiti posao u struci te sam stalno zaposlen u poljoprivrednoj zadruzi, kao rukovoditelj poslovnih jedinica. Ipak, zbog radnog mjesta nisam zapostavio naše obiteljsko gospodarstvo. Na OPG-u, čiji je nositelj bio moj stariji brat, postepeno smo povećali broj goveda na 50, od čega je bilo 15 muznih krava. Usporedo smo povećali i površinu poljoprivrednog zemljišta s 10 na 65 hektara. Nažalost, zbog teške situacije u mljekarstvu i stočarstvu, od 2010. godine na gospodarstvu više nemamo stoku“, kaže Ivan Jemrić koji je 2013. godine otvorio i vlastiti OPG. Krenuo je s 15, a danas obrađuje 63 hektara zemlje.

OPG, koji je pokrenuo poljoprivrednik iz Šiškovaca, u međuvremenu je prerastao u obrt koji se bavi pružanjem raznih usluga poljoprivrednicima.

"Na svom sam OPG-u počeo s proizvodnjom šećerne repe, kukuruza, pšenice, soje i uljane repice. Prošle godine OPG prelazi u Obrt za poljoprivredu Jemrić koji se, uz ratarstvo, bavi i uslugama u poljoprivredi, primjerice sjetvom, vađenjem repe, žetvom i prijevozom, zbog čega se ukazala i potreba za novim parom ruku te smo u stalni radni odnos zaposlili jednog radnika, a uz njega, po potrebi, zapošljavamo i sezonce“, kaže mladi inženjer poljoprivrede.

Uz vlastita sredstva, financijsku je "krvnu sliku" popravio i potporom koju je dobio iz županjske tvrtke za kupnju vadilice za šećernu repu. No, najveća pomoć dolazi kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, putem kojih je ovaj mladi poljoprivrednik povukao višemilijunska sredstva.

Kroz mjere 4 i 6 do vrijednih sredstava
"Kako bih mogao razvijati posao, koristim kredite poslovnih banaka i mogu reći da je danas jedan od najvećih problema mladih poljoprivrednika upravo dobivanje povoljnog kredita za ulaganje. Na sreću, financijsku je konstrukciju sada moguće zatvoriti i kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja. U suradnji s tvrtkom koja nam je izradila projekte za prijavu na natječaj ruralnog razvoja, sa zajedničkim smo projektom, u kojem sudjeluju OPG Serezlija Slavko, OPG Galović Marko te OPG Stojanović Josip, prošli na natječaju za tip operacije 4.1.1.”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, te nam je odobreno 4,2 milijuna kuna, s 50 posto povrata.

Kako objašnjava, udružili su se iz razloga što je za tip operacije 4.1.1, za obnovu mehanizacije, bio iznimno veliki interes, a kroz zajednički projekt su dobili 5 dodatnih bodova na udruživanje. Tim novcem, dodaje, planira kupiti potrebnu mehanizaciju, kombajn, dva traktora, prikolice, plug, kultivator, malčer, kratku tanjuraču i drugo.

Ministrov tim radi dobar posao za male i mlade poljoprivrednike
"Iako smo nastupili udruženo, kredit glasi na mene, kao nositelja projekta te se meni vraćaju i sredstva. Samostalno sam, pak, prošao na natječaju za provedbu tipa operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, gdje smo dobili pozitivnu odluku na iznos od milijun i 157 tisuća kuna sa 70 posto povrata“, pojašnjava mladi poljoprivrednik te ističe kako za ministra Tomislava Tolušića i njegov tim ima samo riječi hvale, jer, kako kaže, rade dobar posao za male i mlade poljoprivrednike.

Na tip operacije 6.4.1, koja se odnosi na dodatne djelatnosti, nevezano za poljoprivredu, išao je, kaže, na komunalni dio gdje mu je mogao proći utovarivač budući da njegov obrt radi usluge utovara i prijevoza žitarica. "Sad samo čekamo konačnu odluku kako bi preko banke mogli realizirati sve do kraja. Odobrena sredstva namijenili smo za kupnju utovarivača, prikolice i malčer za košnju kanala", dodaje Ivan navodeći da je zadovoljan i plasmanom proizvoda.

S tržištem, kako kaže, nema nikakvih problema jer se sve što proizvede na 63 hektara poljoprivrednog zemljišta odmah plasira preko tvrtki s kojima ima suradnju. U planu mu je, stoga, povećati broj usluga koje njegov obrt nudi, okušati se na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja te zaposliti još dva radnika, na što se i obavezao kroz mjeru 4.


Komentari članka

Vezani članci

Osvaja kombinacijom voća i ljekovitog bilja

11.12.2019.

Džemovi, kompoti i sirupi proizvedeni su ručno, po starinskoj recepturi, bez kemije, zadržali su hranjivost, okuse i mirise

Za osiguranje usjeva čak četiri puta više zahtjeva

09.12.2019.

Ove je godine zaprimljeno 9006 zahtjeva - do kraja godine očekuje se još 500

CroAgro: Izabrani najbolji poljoprivrednici Hrvatske u 21 kategoriji!

06.12.2019.

U mliječnom govedarstvu te u tovu i vinogradarstvu, bilo je više kategorija, po tri, koje su određene veličinom farmi, odnosno vinarija. Izbor je zasnovan na ocjeni agrarne struke, a na osnovu postignutih rezultate u ovoj i prošloj godini, kazao je preds

Objavljen novi natječaj za tip operacije 4.1.3. vrijedan 100 milijuna kuna

06.12.2019.

Pojednostavljeni natječaj je vrijedan 100 milijuna kuna, a namijenjen za projekte korištenja obnovljivih izvora energije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

OPG Šomođi proizvodi 800 prasaca godišnje: Kupci se vraćaju, a tajna uspjeha je u hranidbi

06.12.2019.

U hladno prosinačko jutro posjetili smo OPG Šomođi iz Slatine koji se bavi uzgojem svinja, prasaca i onih za tov. Upravo sada pred blagdane imaju najviše posla s njihovom prodajom, a potražnja je, kažu, nikad veća

Tag cloud

 1. 1955 članka imaju tag hrvatska
 2. 1985 članka imaju tag turizam
 3. 1555 članka imaju tag financije
 4. 1258 članka imaju tag izvoz
 5. 855 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 995 članka imaju tag svijet
 7. 983 članka imaju tag trgovina
 8. 1015 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 845 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 923 članka imaju tag ict
 12. 975 članka imaju tag EU
 13. 866 članka imaju tag industrija
 14. 593 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 773 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 555 članka imaju tag marketing
 19. 510 članka imaju tag tehnologija
 20. 492 članka imaju tag krediti
 21. 371 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 266 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 352 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 353 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 308 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 357 članka imaju tag porezi
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 381 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 272 članka imaju tag opg