Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2019

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Modernizirao obiteljski OPG, otvorio vlastiti, preveo ga u obrt i - zapošljava

Tridesetšestogodišnji Ivan Jemrić iz Šiškovaca, idiličnog malog sela smještenog nedaleko Vinkovaca i Županje, pravi je primjer nove generacije poljoprivrednika koja koristi znanja i iskustva prijašnjih generacija, a ujedno prati i suvremene trendove u poljoprivredi te uspješno koristi nove mogućnosti financiranja.

Naime, skromno roditeljsko gospodarstvo, s nekoliko krava i 10 hektara zemlje, taj je mladi diplomirani inženjer poljoprivrede, razvio u moderan OPG. Potom je otvorio i vlastiti OPG koji je nakon pet godina prerastao u obrt, a nedavno je, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja, uspio povući višemilijunska sredstva.

"Budući da nisam gradsko dijete, poljoprivreda je nešto s čim sam odrastao. Od malih sam nogu, s roditeljima i bratom, radio na obiteljskom gospodarstvu. Imali smo tek nekoliko krava i obrađivali 10 hektara zemljišta. Poljoprivredni poslovi i rad sa životinjama odredili su i smjer u kojem sam odlučio krenuti te sam, kao svoje buduće zanimanje, odabrao poljoprivredu. Završio sam tadašnji Poljoprivredni fakultet u Osijeku (danas Fakultet agrobiotehničkih znanosti, op.a.) te sam stekao zvanje diplomirani inženjer poljoprivrede.

Od OPG-a do obrta u 5 godina
Imao sam sreću, pa sam uspio dobiti posao u struci te sam stalno zaposlen u poljoprivrednoj zadruzi, kao rukovoditelj poslovnih jedinica. Ipak, zbog radnog mjesta nisam zapostavio naše obiteljsko gospodarstvo. Na OPG-u, čiji je nositelj bio moj stariji brat, postepeno smo povećali broj goveda na 50, od čega je bilo 15 muznih krava. Usporedo smo povećali i površinu poljoprivrednog zemljišta s 10 na 65 hektara. Nažalost, zbog teške situacije u mljekarstvu i stočarstvu, od 2010. godine na gospodarstvu više nemamo stoku“, kaže Ivan Jemrić koji je 2013. godine otvorio i vlastiti OPG. Krenuo je s 15, a danas obrađuje 63 hektara zemlje.

OPG, koji je pokrenuo poljoprivrednik iz Šiškovaca, u međuvremenu je prerastao u obrt koji se bavi pružanjem raznih usluga poljoprivrednicima.

"Na svom sam OPG-u počeo s proizvodnjom šećerne repe, kukuruza, pšenice, soje i uljane repice. Prošle godine OPG prelazi u Obrt za poljoprivredu Jemrić koji se, uz ratarstvo, bavi i uslugama u poljoprivredi, primjerice sjetvom, vađenjem repe, žetvom i prijevozom, zbog čega se ukazala i potreba za novim parom ruku te smo u stalni radni odnos zaposlili jednog radnika, a uz njega, po potrebi, zapošljavamo i sezonce“, kaže mladi inženjer poljoprivrede.

Uz vlastita sredstva, financijsku je "krvnu sliku" popravio i potporom koju je dobio iz županjske tvrtke za kupnju vadilice za šećernu repu. No, najveća pomoć dolazi kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, putem kojih je ovaj mladi poljoprivrednik povukao višemilijunska sredstva.

Kroz mjere 4 i 6 do vrijednih sredstava
"Kako bih mogao razvijati posao, koristim kredite poslovnih banaka i mogu reći da je danas jedan od najvećih problema mladih poljoprivrednika upravo dobivanje povoljnog kredita za ulaganje. Na sreću, financijsku je konstrukciju sada moguće zatvoriti i kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja. U suradnji s tvrtkom koja nam je izradila projekte za prijavu na natječaj ruralnog razvoja, sa zajedničkim smo projektom, u kojem sudjeluju OPG Serezlija Slavko, OPG Galović Marko te OPG Stojanović Josip, prošli na natječaju za tip operacije 4.1.1.”Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”, te nam je odobreno 4,2 milijuna kuna, s 50 posto povrata.

Kako objašnjava, udružili su se iz razloga što je za tip operacije 4.1.1, za obnovu mehanizacije, bio iznimno veliki interes, a kroz zajednički projekt su dobili 5 dodatnih bodova na udruživanje. Tim novcem, dodaje, planira kupiti potrebnu mehanizaciju, kombajn, dva traktora, prikolice, plug, kultivator, malčer, kratku tanjuraču i drugo.

Ministrov tim radi dobar posao za male i mlade poljoprivrednike
"Iako smo nastupili udruženo, kredit glasi na mene, kao nositelja projekta te se meni vraćaju i sredstva. Samostalno sam, pak, prošao na natječaju za provedbu tipa operacije 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, gdje smo dobili pozitivnu odluku na iznos od milijun i 157 tisuća kuna sa 70 posto povrata“, pojašnjava mladi poljoprivrednik te ističe kako za ministra Tomislava Tolušića i njegov tim ima samo riječi hvale, jer, kako kaže, rade dobar posao za male i mlade poljoprivrednike.

Na tip operacije 6.4.1, koja se odnosi na dodatne djelatnosti, nevezano za poljoprivredu, išao je, kaže, na komunalni dio gdje mu je mogao proći utovarivač budući da njegov obrt radi usluge utovara i prijevoza žitarica. "Sad samo čekamo konačnu odluku kako bi preko banke mogli realizirati sve do kraja. Odobrena sredstva namijenili smo za kupnju utovarivača, prikolice i malčer za košnju kanala", dodaje Ivan navodeći da je zadovoljan i plasmanom proizvoda.

S tržištem, kako kaže, nema nikakvih problema jer se sve što proizvede na 63 hektara poljoprivrednog zemljišta odmah plasira preko tvrtki s kojima ima suradnju. U planu mu je, stoga, povećati broj usluga koje njegov obrt nudi, okušati se na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja te zaposliti još dva radnika, na što se i obavezao kroz mjeru 4.


Komentari članka

Vezani članci

Diplomirala menadžment, otvorila OPG i prva u Hrvatsku uvezla britansku mliječnu ovcu

14.06.2019.

Danas 24-godišnja Slavica Zorić prije tri godine pokrenula je OPG koji uspješno vodi, a njena je priča dobila novi zamah kada je iz Programa ruralnog razvoja, kroz podmjeru 6.1., povukla 50.000 eura.

Sto i deset zlat(i)nih “kvadrata” na otoku Krku – OPG Zlata Nanić

14.06.2019.

Svima dobro znana hrvatska pionirka ekološke poljoprivrede, već osam godina živi i obrađuje svoj vrt u Malinskoj na otoku Krku, a njezina priča je više nego fascinantna.

Valpovo ima najveći eko silos za žitarice i uljarice u Hrvatskoj

13.06.2019.

PPK Valpovo d.o.o. najavljuje velike razvojne ambicije, a njihovi silosi spremno čekaju ovogodišnji urod uljarica i žitarica. Nakon investiranja i certifkacije danas imaju najveće kapacitete specijalizirane za preradu, čišćenje i skladištenje sirovina iz

Od jedne koze do zavidnog OPG-a, Danica Mičić daleko od gradske vreve stvorila raj na zemlji

11.06.2019.

Odlučila sam se na život u prirodi i bila bih najsretnija kada bismo potpuno mogli funkcionirati na temelju robne razmjene jer nisam ljubiteljica novca kao sredstva plaćanja. Sretna sam kada dođem na neki sajam pa mijenjam robu za robu, kaže Danica Mičić

Tvrtka Hangar 18 dobila 920.000 kuna za internacionalizaciju poslovanja

06.06.2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je tvrtki Hangar 18 iz Koprivnice 920.000 kn bespovratnih EU sredstava za projekt pod nazivom "Povećanje međunarodne konkurentnosti društva HANGAR 18 d.o.o."

Tag cloud

 1. 1913 članka imaju tag hrvatska
 2. 1925 članka imaju tag turizam
 3. 1531 članka imaju tag financije
 4. 1222 članka imaju tag izvoz
 5. 832 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 996 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 956 članka imaju tag trgovina
 8. 827 članka imaju tag investicije
 9. 938 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 882 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 532 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 574 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 497 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 338 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 296 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 375 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 375 članka imaju tag BDP
 39. 334 članka imaju tag porezi
 40. 267 članka imaju tag investicija