Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Ruj 2018

Mladom genijalcu iz Karlovca posao cvjeta. Otkriva nam što novo priprema

Izvor: www.index.hr · Autor: Barbara Ravbar  

Mladom genijalcu iz Karlovca posao cvjeta. Otkriva nam što novo priprema

NAKON završetka srednjoškolskog obrazovanja brojni maturanti diljem Hrvatske hrle na fakultete kako bi upisali željeni studij ili jednostavno 'dobili papir'. Čak i oni koji odluče da to nije za njih, često popuštaju pod pritiskom okoline ili roditelja koji na takvu odluku ne gledaju blagonaklono.

Jedan od onih koji su se odlučili na drugačiji put bio je tada karlovački gimnazijalac Albert Gajšak.

On je nakon uspješno završenog prirodoslovno-matematičkog smjera odlučio odgoditi upis na zagrebački FER i posvetiti se onome što ga je uistinu privlačilo – otvaranju vlastitog biznisa.

U IT krugovima već je dobro poznat, a Hrvatsku je predstavljao na nekoliko velikih svjetskih natjecanja, od kojih je najveći tehnološki sajam CES u Las Vegasu. Proslavio se svojom retro igraćom konzolom MAKERbuinom, koju korisnik uz pomoć uputa s interneta sastavlja sam i tako stječe tehnička znanja i vještine.

Uspjeh iz garaže

Do samog proizvoda došlo je sasvim slučajno – iz ljubavi prema elektrotehnici. Počeci su bili u Albertovoj garaži, dok je još kao osnovnoškolac sastavljao i rastavljao različite elektroničke komponente. Godinama je njegova ljubav za elektrotehnikom rasla, a nakon osnovne škole upisao je gimnaziju i osvojio nekoliko Oskara znanja.

„Skužio sam da mogu složiti pametne uređaje poput sintisajzera, igraćih konzola, pametnih telefona, i satova, to što sam slagao doma od dijelova koje kupiš putem interneta. Dakle, to nije nešto što mogu raditi samo roboti, nego, eto, možeš ti to sam napraviti doma, bez obzira na to što imaš 15 godina. Meni je to bilo onako, kak bi rekli špica, odnosno shvatio sam da je to dosta zanimljivo i da bi možda ljude to interesiralo na nekom sajmu inovacija“, prepričava Albert.

Apsolutni stranci prepoznali su vrijednost MAKERbuina

Kako bi pokrenuo vlastitu proizvodnju MAKERbuina, organizirao je crowdfundig kampanju za prikupljanje novca preko američke web stranice Kickstartera. Donacije su počele pristizati sa svih krajeva svijeta. Početni cilj od 10 tisuća američkih dolara premašen je u roku tri dana, a prikupili su nevjerojatnih 100 tisuća dolara.

Toliko zanimanje za proizvod pružilo je Albertu dodatni poticaj u otvaranju vlastite tvrtke i zapošljavanju radnika: "Nisu to bili neki susjedi iz Karlovca kojima sam ja bio simpatičan, nego apsolutni stranci koji su prepoznali vrijednost tog uređaja. Tako smo shvatili da možemo napraviti tržišni uspjeh i nastavili s time."

SAD, UK i Njemačka najveći uvoznici

Danas ima šestero zaposlenih na puno radno vrijeme i posao mu cvjeta. Čak 95% njegovih proizvoda odlazi na tržišta izvan Hrvatske. Najviše izvoze u SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku.

Iako mnogi negativno komentiraju njegovu odluku o odgađanju studiranja, on iza nje čvrsto stoji: "Definitivno sam shvatio da ako odem na fakultet i pokušavam simultano voditi tvrtku uz to, da onda neću niti fakultet završiti, niti ću nešto uspjeti napraviti od te firme."

Naglašava da, iako sa završenim fakultetom ne bi napravio neke pogreške koje je napravio sada, smatra svoju odluku dobro promišljenom: "Shvatio sam da fakultet definitivno može čekati i da je pretvaranje svog hobija u neki održivi biznis koji može zapošljavati ljude i generirati novac bila prilika mog života. Nikada si ne bih mogao oprostiti u životu da nisam imao hrabrosti pokušati nešto napraviti."

Na pomolu novi proizvod

Na kraju našeg razgovora, Albert nam je ekskluzivno za Index otkrio na čemu trenutno radi. Riječ je o pametnom telefonu koji će se prema uputama moći vlastoručno sastaviti.

"Razmišljali smo što je to što svakome treba i zaključili smo da je to pametni telefon. To svi danas imaju."

Albert i njegov tim već imaju definirani dizajn, detalje još razrađuju, a kampanju planiraju realizirati u jesen.


Komentari članka

Vezani članci

Englez u Dubrovniku: Privatne firme ovdje izumiru. Pohlepa države ubija Hrvatsku

13.11.2018.

A u slučaju da se pitate koliko bi vas zaposlenik s plaćom od 7000 kuna koštao u Velikoj Britaniji - ako ste hrvatski poduzetnik, zatvorite oči - odgovor je ukupno 7600 kuna. Ovo je srž problema. Kao što Shakespeare kaže: 'Nešto je trulo u državi Danskoj.

Malim i mikro poduzetnicima u Osječko-baranjskoj županiji bespovratna sredstva

13.11.2018.

Zadovoljni smo jer su se poduzetnici prijavili u kraćem roku nego što je bilo predviđeno. Time su za ovu godinu iskorištena sva sredstva koja smo predvidjeli za tu namjenu i natječaj je zatvoren

Tek im je 20 i koja, a već su uspješni diljem svijeta

13.11.2018.

Prvi nam je posao bio oglasima pronaći zaposlenike za call centar u Las Vegasu i tako smo krenuli. Danas naši oglasi pomažu ljudima diljem svijeta u potrazi za poslom, a pomoću web-stranice justjobs.io i istoimene mobilne aplikacije uskoro ćemo se proširi

20-godišnji Gajšak oborio rekord za najuspješniju crowdfunding kampanju godine

12.11.2018.

Kampanja na platformi Kickstarter pokrenuta je sa ciljem da se osigura dovoljan broj narudžbi MAKERphonea. Prikupljeni novac nije profit, već prihod koji će biti uložen kako bi prototip MAKERphonea usavršili za masovnu proizvodnju.

Dva života u jednom: Bio je pravnik u Sloveniji, a sad u Istri radi vrhunski sir

11.11.2018.

Živimo ovdje oko deset godina. Par godina prije preseljenja smo pripremali, uređivali i nakon toga se konačno preselili. Ovo je super kraj, super su uvjeti za koze. Istra je stvorena za to. Koze više vole brstiti grmlje nego jesti travu, a Istra je puna g

Tag cloud

 1. 1822 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1506 članka imaju tag financije
 4. 1185 članka imaju tag izvoz
 5. 783 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 964 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 658 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag EU
 11. 860 članka imaju tag svijet
 12. 836 članka imaju tag industrija
 13. 838 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 524 članka imaju tag marketing
 18. 443 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 479 članka imaju tag krediti
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 332 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 320 članka imaju tag agrokor
 30. 314 članka imaju tag eu fondovi
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP