Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Svi 2023

Mladi i hrabri hrvatski poduzetnik proizvodnjom kopuna ruši rekorde

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Suzana Varošanec  

Mladi i hrabri hrvatski poduzetnik proizvodnjom kopuna ruši rekorde

Marko Župa i njegova tvrtka Gallus plasiraju 10 tona čistog mesa kopuna u restorane i mesnice.

Splitski poduzetnik sa zagrebačkom adresom Marko Župa, čiji je biznis dominantno u području marketinga i komunikacija, s novim projektom hrabro je zakoračio u peradarstvo preuzevši lani obiteljsku tvrtku iz Duge Rese koju je 1994. godine osnovao njegov punac Srećko Vidmar.

I to se isplatilo: lansirao je novi subjekt koji je prepoznatljiv pod imenom Gallus Grupa, a prema Župi sad je vodeći u proizvodnji kopuna. S poznatom francuskom delicijom, po nutritivnim vrijednostima smještenoj u višim cjenovni razred, u niši luksuzne peradi i okvirima slobodnog uzgoja, bilježi rekorde.

Nova zapošljavanja
“Što se količina tiče, mi smo danas najveći proizvođač kopuna u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji. Posrijedi je 10 tona čistog mesa koje završava u restoranima te za sad u jednom velikom hrvatskom lancu mesnica.

U tijeku su pregovori za plasman na police zainteresiranih trgovačkih lanaca, ali i na tržište regije. Procjenjujem da ćemo imati jako dobre rezultate”, kaže Župa objašnjavajući da je riječ o specifičnoj proizvodnji zbog jako zahtjevne tehnologije uzgoja jer se radi o ekološkoj proizvodnji.

Proizvodnja kopuna je organizirana na tri farme, ali pod utjecajem tržišne potražnje koja raste Župa najavljuje širenje. Već priprema novi projekt za još dvije farme do kraja godine. Sve farme kopuna nalaze se u Karlovačkoj županiji gdje što se radne snage tiče nema problema iako su orijentirani na domaće radnike. Naši radnici su, tvrdi, najkvalitetnije rješenje, a nije ih problem pronaći “ako se rad dobro nagradi”. Također, zbog nove faze širenja Župa planira nova zapošljavanja u Gallusu.

U procesu unapređenja aktivnosti, ovaj mladi poljoprivrednik u prvom je koraku reorganizirao poslovanje koje danas operativno vodi kroz tri divizije: to su Gallus Valionica koja proizvodi jednodnevnu perad, Gallus Food koji uzgaja perad i proizvodi proizvode od peradi te Gallus Trade preko koje uvoze slabo dostupne i luksuzne proizvode od peradi.

“U sklopu Galus valionice ove ćemo godine proizvesti oko 700.000 jednodnevnih pilića, tovnih, nesilica i grahorastih nesilica, te jednodnevnih purića. Dio proizvodnje ide na kooperantske farme te ih mi nakon završetka procesa uzgoja plasiramo našim veleprodajnim i maloprodajnim kupcima.

Naša mreža distribucije već obuhvaća 60-ak veleprodajnih trgovina i stalno raste, a cilj je dodatnim aktivnostima proširiti mrežu kooperanata i krajnjih kupaca za 30-ak posto do kraja godine”, kaže Župa.

Ovaj cilj smatra realnim, kao odgovor na probleme na tržištu vidljive kroz pad marži proizvođača i prodavača te sve veće okretanje kupaca jeftinoj peradi s polica supermarketa, najčešće iz uvoza.

Rast troškova
“Da bismo tom problemu doskočili nastojimo što je više moguće maksimizirati svoje poslovanje jer smo svjesni da što imamo veće brojke, možemo ispregovarati niže ulazne troškove. Ukratko, pad marže amortiziramo kroz veliku količinu i zato nam je bitan rast.

Ulazni troškovi rastu – primjerice, troškovi jaja za valionicu narasli su za više od 50% naspram 2022., a cijena se ove godine već tri puta mijenjala. Naravno, mi ne možemo, niti želimo prebaciti cijeli taj rast na kupca, tako da dobar dio snosimo mi kao proizvođači. Svoje cijene fiksirali smo na početku godine i još ih nismo mijenjali, a isti pristup dijele svi u lancu naše proizvodnje, dakle i kooperanti”, navodi.

Iako je Gallus Grupa u skupini malih poduzetnika u peradarstvu, fokus je na ekološkoj komponenti proizvodnje i slobodnom uzgoju, na čemu će, tvrdi Župa, ustrajati jer je to “najveća razlika između nas i većine na tržištu, ujedno oslonac za rast konkurentnosti”.

“Vodimo se dokazanim spoznajama da kad perad živi u manje stresnim uvjetima, tad je i meso sočnije. Također, naša je proizvodnja kopuna zainteresirala jednu znanstvenu instituciju, kako bi se i u Hrvatskoj kroz razvojno-istraživački projekt pratio uzgoj kopuna tijekom njegovog životnog vijeka”, navodi Župa.

Gallus Valionica trenutno razvija i investiciju u OIE, a zanimljivo je da se solarni paneli ne realiziraju uz poticaje i EU financiranje, pa ga mnogi pitaju zašto ulaže iz vlastitih sredstava. Međutim, Župa je izračunao da bi čekanje na poticaje u kombinaciji s rastom cijena solara značio velik gubitak vremena.

Drugim riječima, više bi novca izgubio nego što bi dobio. U perspektivi nije isključeno da će spretnim upravljanjem preuzeti još neke male subjekte iz kojih vlasnici žele izaći, a sve zaključuje s porukom: “Ni u snu nisam sanjao da će mi za biznis trebati gumene čizme koje se sad stalno nalaze u prtljažniku automobila, a niti da mi biti veće zadovoljstvo činiti rad na farmi u prirodi nego u klimatiziranom uredu”.


Komentari članka

Vezani članci

Najveća pileća farma u Hrvatskoj bit će gotova do kraja 2025. Uskoro će tražiti dobavljače

18.09.2023.

U Hrvatskoj se očekuje investicija kakvu domaća poljoprivreda već dugo nije imala. Riječ je o izgradnji pileće farme u Petrinji, investiciji teškoj više do 500 milijuna eura, a iza koje stoji Petrinja Chicken Company. Krešimir Steinbauer, financijski dire

Hrvati jedu najskuplja jaja u EU, a goleme količine jeftinih uvozimo iz Albanije

28.08.2023.

Hrvati i Grci jedu uvjerljivo najskuplja jaja u Europskoj uniji, premda je u hrvatskom slučaju teško dokučiti zbog čega je to tako.

Hrvatskom peradarstvu prijeti problem koji postoji i na razini EU

14.08.2023.

Kroz bruxelleske mjere pomoći Ukrajini, državi pogođenoj ratom, iz te je zemlje uvoz od lipnja 2022. godine narastao za 240 posto, što dovodi u opasnost cijelo tržište Europske unije.

Prva oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" i u sektoru peradarstva

25.01.2023.

Ova jedinstvena oznaka, kako navode iz HPK, pruža informaciju da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen.

Darko Radičević od guščjeg perja izrađuje peruškice - zaboravljeno kuhinjsko pomagalo

13.12.2022.

Šokačko sam dijete koje želi ostaviti trag za buduće naraštaje i smatram da ono sve od naših starih, djedova i baka treba sačuvati jer je truda vrijedno, poručio je Darko Radičević iz Male Kopanice.

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor