Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Stu 2021

Miodrag Šajatović: Prihvatljivi poduzetnik? Dva u jedan: Superman i Majka Tereza

Izvor: lider.media · Autor: Miodrag Šajatović  

Miodrag Šajatović: Prihvatljivi poduzetnik? Dva u jedan: Superman i Majka Tereza

Domaći poduzetnik mora imati genijalne ideje, raditi 24 sata, zapošljavati, davati velike plaće, puniti državnu blagajnu… Istodobno ne smije otpustiti ni zadnjeg neradnika, mora živjeti skromno, podupirati svaku udrugu koja mu se obrati, brinuti se o zaštiti okoliša, voditi miran obiteljski život…
Vijest da Boxmark Leather u Donjoj Vrbi pokraj Slavonskog Broda zatvara tvornicu i otpušta 259 radnika prošla je gotovo nezamijećeno. I u ono malo priloga i tekstova poduzetnička odluka doživljena je tek kao neka prirodna nepogoda. Viša sila. Ni riječi prijekora za austrijske vlasnike.

Da je vlasnik iste te tvornice automobilskih presvlaka nekim slučajem domaći poduzetnik, hajka bi trajala danima. Propitivala bi mu se imovina, optuživalo ga se za nesposobnost pronalaženja novih poslova i socijalnu neosjetljivost.

U općoj i političkoj javnosti u Hrvatskoj nikad nije provedena ozbiljnija i strukturirana rasprava prema kojim kriterijima treba ocjenjivati ovdašnje poduzetnike. Što je prihvatljivo, a što nije. Očekivalo bi se da se temelji za raspravu postave u npr. HAZU-u. Naravno, u intelektualno devastiranoj i izvanvremenskoj instituciji kakva je HAZU nikad nikomu takva ideja neće pasti na pamet.

Nužno zlo
Ako ništa drugo, onda u ovoj zajednici ipak prevladava, premda kod mnogih nevoljko, prešutno prihvaćanje da, nažalost, nema uspješne ekonomije bez privatnog poduzetništva. Ako se s time slažu čak i u socijalističkoj Kini, onda je to valjda dovoljno jak argument i za kapitalističku Hrvatsku. Sve dalje od toga u gustoj je magli.

Evo, i sâm se danima mučim smisleno postaviti priču. Tko je poduzetnik? Svatko tko osnuje j.d.o.o. ili d.o.o. ima pravo reći da je poduzetnik. Među njima je, međutim, recimo, između pet i deset posto tzv. kontroverznih poduzetnika. Onih kojima tvrtka od početka služi samo kao pokriće za kriminalne radnje. To su oni koji su u poduzetništvo ušli da se brzo i bezobzirno obogate. Ostali zaslužuju naziv poduzetnika jer prije svega žele nešto stvoriti.

Oni koji se nisu upustili u poduzetničke vode i gledaju tržišnu utakmicu s tribina, čast iznimkama, očekuju od poduzetnika da su idealni ljudi. Poduzetnik u Hrvatskoj, da bi bio koliko-toliko prihvaćen, morao bi biti kombinacija Supermana i Majke Tereze. Superman koji ima genijalne ideje, radi 24 sata, zapošljava, daje velike plaće, uredno plaća dobavljače, puni državnu blagajnu… Majka Tereza jer nikad nije otpustio nikoga, pa ni zadnjeg neradnika, isplaćuje si minimalnu dobit, živi skromno u dvosobnom stanu, podupire svaku udrugu koja mu se obrati, brine se o zaštiti okoliša, vodi miran obiteljski život, djeca su mu skromna i pristojna…

Možda ima takvih idealnih poduzetnika, ali biznis je natopljen adrenalinom, zamkama, pogrešnim odlukama, nervozom, posrtanjima. Frustracije kroz koje, pogotovo u ovdašnjim uvjetima, prolaze svakodnevno tržištu izloženi poduzetnici (tu ubrajam i menadžere koji vode povjerene im tvrtke kao da su njihovo vlasništvo) višestruko su izazovnije od onih kojima su izloženi njihovi zaposlenici ili ekipa iz nadgradnje koja nije na tržištu, nego ima sigurne plaće iz proračuna.

Kako ih ocijeniti?
Kao temelj za neku buduću check-listu društvene ocjene nekog poduzetnika evo mogućih kriterija: postojano poslovanje bez gubitaka, korektan odnos prema zaposlenicima, održiv poslovni model, razvoj bez nerazumnih rizika, usmjerenost na vanjska tržišta, suvremeno korporativno upravljanje, ulaganje u nove proizvode i tehnologije, neovisnost o političkim moćnicima… Ali, prije svega, stvaranje dovoljne dodane vrijednosti, dovoljne za pristojne plaće, razvoj i isplatu dobiti vlasniku. Naravno, i za punjenje proračuna.

Ima tu još pitanja koja traže odgovore. Što se očekuje od poduzetnika koji su osnivači tvrtki startalih u ranoj fazi tranzicije, a koji su sada u biološkoj dobi kad treba odlučiti što dalje? Opet, za raspravu, evo mogućeg redoslijeda:

Najbolja je varijanta da se obiteljska tvrtka nastavi kvalitetno voditi tranzicijom na nasljednike. Ako to ne ide, dati ili povoljno prodati dio tvrtke ključnim zaposlenicima. Ako ni to, prodati nekom drugom domaćem dokazano kvalitetnom poduzetniku. Nakon toga ući u partnerstvo sa stranim investitorom, ali tako da bar neke funkcije ostanu u tvrtki. Da ne postane običan proizvodni pogon koji će vlasnik, iz sjedišta u nekoj drugoj zemlji, prvi žrtvovati. Ako ipak ide prodaja bez obzira na tvrtkinu sudbinu, onda se poduzetnika treba cijeniti ako većinu tako ostvarenog novca uloži u neki novi poduzetnički pothvat.

Cilj ove kolumne nije bio ponuditi finalne odgovore kako ocjenjivati domaće poduzetnike, nego samo otvoriti raspravu kakve u politički nametnutom jednodimenzionalnom poimanju ekonomije i biznisa u Hrvatskoj, nažalost, još nema.


Komentari članka

Vezani članci

Najbolji hrvatski džin ima destilerija obitelji Kostelac

26.01.2022.

Novi veliki uspjeh vrhunskog orahovačkog proizvođača voćnih vina, likera i odnedavno džinova - Destilerije Kostelac! Upravo njegov posebni džin, koji se rađa iz prirodne orahovačke planinske vode, donio je novu veliku nagradu obitelji Kostelac.

U dvije godine u Osijeku do vlastitoga posla 532 osobe

26.01.2022.

Na području Osječko-baranjske županije u potpore za samozapošljavanje tijekom 2021. godine novouključene su 583 osobe, potvrdili su nam iz središnjice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. To je dvjesto osoba više nego godinu prije, tijekom 2020. novouključe

Nove osnovice za obračun doprinosa u 2022. godini – Sve na jednom mjestu

21.01.2022.

Ulaskom u 2022. godinu poduzetnici su dužni primjenjivati nove osnovice za obračun doprinosa sukladno Naredbi o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2022. godinu (Narodne novine 127/2021).

Tomislav Grubišić (Bornfight): Da nismo imali transparentan sustav plaća, propali bismo

21.01.2022.

Početkom koronakrize u ožujku 2020. godine prihodi su im drastično pali jer im je velik dio dolazio iz turizma i aviokompanija. Upravo im je ta transparentnost prihoda i rashoda tvrtke pomogla da prebrode tu krizu.

Povratnik iz Irske: Kad vide da se trudiš, daju ti poticaj da te zadrže

20.01.2022.

- Nismo otišli radi financijskih razloga kao što većina ljudi ide već smo išli da vidimo nešto novo, da naučimo nešto novo, da steknemo neka nova znanja, kaže Ante Svoren, vlasnik pizzerije, Sinac.

Tag cloud

 1. 2306 članka imaju tag turizam
 2. 2164 članka imaju tag hrvatska
 3. 1427 članka imaju tag izvoz
 4. 1285 članka imaju tag svijet
 5. 1665 članka imaju tag financije
 6. 970 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1193 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1100 članka imaju tag trgovina
 9. 1089 članka imaju tag ict
 10. 915 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 943 članka imaju tag investicije
 12. 757 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1057 članka imaju tag EU
 14. 964 članka imaju tag industrija
 15. 844 članka imaju tag menadžment
 16. 453 članka imaju tag koronavirus
 17. 947 članka imaju tag kriza
 18. 656 članka imaju tag maloprodaja
 19. 454 članka imaju tag poticaji
 20. 618 članka imaju tag marketing
 21. 446 članka imaju tag opg
 22. 548 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 420 članka imaju tag eu fondovi
 25. 411 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 326 članka imaju tag potpore
 27. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 469 članka imaju tag obrazovanje
 29. 426 članka imaju tag porezi
 30. 401 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 347 članka imaju tag osijek
 32. 397 članka imaju tag hnb
 33. 442 članka imaju tag dzs
 34. 403 članka imaju tag vlada
 35. 322 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 417 članka imaju tag BDP
 39. 363 članka imaju tag energetika
 40. 330 članka imaju tag start up