Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Pro 2009

Ministarstvo ukinulo operativne programe

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Ministarstvo ukinulo operativne programe

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 25. studenoga ove godine ukinulo je sve operativne programe i povrat 50 posto sredstava na kapitalne investicije prema modelu kapitalnih ulaganja. Kako je pojasnio Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, svi zahtjevi koji su predani tog dana do 12 sati ući će u obradu i uvažit će se. Iako se prvotno činilo da je ta vijest na selu odjeknula poput bombe, ipak su za najavu ukidanja operativnih programa i kapitalnih ulaganja očito znali mnogi.

Ministarstvo zatrpano zahtjevima
Naime, kako kaže Pavić, u samo dva dana prije istjecanja roka za podnošenje zahtjeva predano je više od 400 zahtjeva za povrat sredstava na temelju kapitalnih investicija. Je li to i konačna brojka u ovom tjednu, znat će se naknadno jer se pretpostavlja da je određen dio zahtjeva poslan i poštom. Kao službeni razlog ukidanja operativnih programa i modela kapitalnih ulaganja Ministarstvo poljoprivrede navodi da je u vrijeme financijske krize postalo nepodnošljivo isplaćivati sve više sredstava, jer je stizalo i sve više zahtjeva za povrat novca prema modelu za kapitalna ulaganja. No, onaj pravi razlog, kako su to neslužbeno predstavnici resornog ministarstva isticali proteklih dana na različitim skupovima, je to što se velik dio sredstava od države “izvlačio” za nepostojeće investicije. Primjera zloporaba je, kako se čulo, bilo mnogo, a najviše kod fiktivne prodaje poljoprivrednog zemljišta unutar obitelji, gdje je jedan član poljoprivredno zemljište prodao drugom članu, i to prvog nasljednog reda da izbjegne plaćanje poreza, a “izvuče” 50 posto nepovratnih sredstava na vrijednost tzv. ukupne investicije, iako zapravo nije uopće bila riječ o investiciji.

Neslužbeno doznajemo iz resornog ministarstva - da seljaci nisu bili tako skloni različitim makinacijama i lakomi na državni novac, ne bi se ni unatoč krizi ukidali operativni programi niti iznosi za kapitalna ulaganja sve do ulaska u EU. Naime, što opravdano a što neopravdano, u posljednje dvije godine iz državne blagajne “iscurilo” je više od milijardu kuna. U 2007. godini po toj je osnovi isplaćeno 250 milijuna kuna, a u 2008. i 2009. iznos za povrat je već premašio 800 milijuna kuna, i to bez navedenih 400 ili više zahtjeva jer neki stižu još poštom.

Kapitalna ulaganja ugrozila SAPARD
Smatra se, kako neslužbeno doznajemo, da je i taj sporni pravilnik, donesen za mandata Božidara Pankretića, a koji je predviđao povrat novca od čak 50 posto od ukupne vrijednosti ulaganja i to ne samo na investicije koje su realizirane putem kredita nego i na gotovo sva ulaganja iz vlastitih sredstava, jedan od glavnih krivaca što se nije više sredstava povuklo iz SAPARD-a, pretpristupnog fonda EU. Razlog je to što je natjecanje za SAPARD bilo kompliciranije i pod jačom kontrolom. U resornom ministarstvu tvrde da je, navodno, i raniji pravilnik (iz prvog Čobankovićevog mandata) koji je predviđao povrat samo 25 posto od ukupne investicije, i to samo na one dobivene putem kredita, bilo lakše držati pod kontrolom.

Kad je riječ o operativnim programima, valja podsjetiti da su prvi programi doneseni 2004. godine, s punom primjenom započelo se 2005. godine, a njime je bilo tada zamišljeno do 2008. godine povoljnim kreditima i kamatama Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na rok od 12 godina s počekom od 2 godine podići što više novih farmi, voćnjaka, površina pod maslinama, povrćem i drugo te na taj način povećati konkurentnost naših poljoprivrednika prije ulaska u Europsku uniju. Istodobno je bio donesen model povrata dijela (tada 25 posto) sredstava na ukupnu investiciju. Budući da je za operativne programe vladao velik interes oni su, kako je navela dr.sc. Draženka Gutzmirtl, pročelnica Hrvatskog zavoda za savjetodavno-poljoprivrednu službu - Područnu službu Osječko-baranjske županije, produženi do 2010. godine. Od svih operativnih programa najveći je uspjeh postigao Operativni govedarski program, dok Operativni program razvoja svinjogojstva još nije ni zaživio, a već se ukida.

Najveći interes za OBŽ
- Za operativne programe najveći je interes bio u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su preko Programa podignute 32 nove farme goveda te još 32 mimo Programa. Podignuto je i najviše novih nasada, oko 6.000 ha - kaže dr.sc. Gutzmirtl. Željko Kraljičak, dožupan Osječko-baranjske županije, kaže da je ukidanje operativnih programa udar na cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju. - Nakon ukidanja operativnih programa i povrata dijela sredstava na kapitalne investicije, potencijalni budući investitori usmjeravaju se prema IPARD-u. To znači vraćanje poljoprivrede unatrag jer će jedna godina za poljoprivredu sigurno biti izgubljena zbog vremena koje je potrebno da se natječaji provedu i sredstva odobre - kaže Kraljičak te dodaje da ih je prošlog tjedna zvao velik broj korisnika da provjere je li točna informacija da se ukidaju ti programi.

- Nažalost, mi kao Županija, u tom dijelu za sada ne možemo mnogo pomoći. Možemo samo istaknuti da smo vrlo razočarani jer smo imali najbrži razvoj poljoprivrede, ali i najveću iskoristivost sredstava putem operativnih programa. Osim toga što smo te projekte prihvatili, i sami smo kao Županija dodatno investirali, i to oko 200 milijuna kuna u proteklih pet godina, a što je i razlog da smo postigli najbolje rezultate iz tih programa - kaže Kraljičak.


Komentari članka

Vezani članci

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

22.05.2020.

Korištenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem SAD-a postavljaju ih na brojnim farmama. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Velika analiza: Koliko je hrvatski javni sektor zapravo (ne)efikasan?

18.05.2020.

Hrvatska nažalost spada u države EU u kojima javne službe ne tretiraju sve građane jednako. Moglo bi se reći da su na papiru svi jednaki, ali postoje oni "nejednakiji". Tako su javne službe u Hrvatskoj jako pristrane i neprofesionalne. Po razini nepristra

RENESANSA POLJOPRIVREDE U ISTRI: Sve općine i gradovi daju u zakup zemljište, A PLANIRA SE I GRADNJA VELIKOG CENTRA ZA VOĆE I POVRĆE

13.05.2020.

Zemlje ima, treba organizirati čitav sustav i to je put razvoja proizvodnje voća i povrća kao jedne od značajnih i potencijalno dohodovnih grana poljoprivredne proizvodnje, smatra županijski pročelnik Ezio Pinzan

Hrvatskoj poljoprivredi 120 mil. kuna

12.05.2020.

EK je već ranije usvojio paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti. Odobrila je i potpore za pomoć gospodarstvu koji podrazumijeva dodjelu nepovratnih sredstava u vrijednosti 30 milij

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija