Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Stu 2008

Mesić: Hrvatska odgovara na izazove svjetske krize

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ljiljana Mamić Pandža  

Mesić: Hrvatska odgovara na izazove svjetske krize

»Globalnu krizu trebamo rješavati zajedno s drugima - uvijek kada je moguće i u onoj mjeri u kojoj je moguće - ali baš nikad ne smijemo zaboraviti na zadatak čuvanja vlastitih interesa. Hrvatska vlada je već povukla neke važne poteze koji su upravo na tom pravcu. Pritom mislim na odustajanje od prodaje dionica Ine i na izdvajanje plinskog biznisa iz Ine kako bi u potpunosti ostao pod kontrolom hrvatske države«, kazao je u srijedu predsjednik Stjepan Mesić otvarajući 16. skup ekonomista u Opatiji.
»Pozdravljam te poteze hrvatske vlade i vidim u njima početak formiranja novog smjera u našoj politici; onoga kojima će Hrvatska odgovoriti na izazove svjetske krize«, kazao je Predsjednik, pokrovitelj tog skupa koji se od 12. do 14. studenoga u hotelu »Adriatic«.
Uz nekoliko stotina ekonomskih stručnjaka, u radu skupa sudjeluju predstavnici zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti s ciljem analiziranja i dijagnosticiranja aktualnog stanja i davanja naznaka osnovnih smjernica ekonomske politike u idućem razdoblju.
Predsjednik je kazao kako se kriza sve više prelijeva u realni sektor te da se ništa drugo i nije moglo očekivati. Upozorio je kako krediti postaju sve skuplji te da se do njih sve teže dolazi. Mesić je kazao kako je to realnost i da se stoga ne smijemo ponašati kao da smo kolateralne žrtve svjetske krize, jer bi to značilo kako je dovoljno čekati da Europa i Amerika riješe svoje nevolje, pa će time automatski biti riješeni i naši problemi, jer neće, istaknuo je. Poručio je da sada treba čuvati stabilnost proizvodnje i izvoza, a iznad svega stabilnost radnih mjesta, jer bez toga nema ni plaća, ni mirovina ni života. Dodao je da izlaz nije u manjoj potrošnji, nego u drukčijoj potrošnji, što znači da treba prekinuti ulaganja u objekte koji se amortiziraju tek nakon niza godina, a umjesto toga oslobođeni novac ulagati u ono što daje brze efekte.
»To naravno treba raditi gospodarstvo. Ali nastupilo je vrijeme u kojem država mora pomagati gospodarstvu da opstane u uvjetima globalne krize. Da bi se to napravilo, potrebni su i novac, i programi i sistemske mjere. Hrvatska mora sačuvati svoju konkurentnost, održati svoj izvoz, ali i raditi na njegovu povećanju. Mora održati proizvodnju i radna mjesta, ali istodobno pokrenuti novi investicijski ciklus u suvremenu i profitabilnu proizvodnju i radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću«, rekao je Mesić naglasivši da se pritom moraju zaštititi ugroženi slojevi stanovništva, te se moramo oduprijeti svakakvim »mudracima«, kvazireformatorima koji žele povećati namete zaposlenicima i umirovljenicima.
Predsjednik Mesić je poručio da, odgovarajući na izazove ove krize, trebamo promišljenu, jasnu i konkretnu nacionalnu strategiju, i to hitno. Smatra da novac treba zadržati u zemlji, ulagati u proizvodnju za izvoz, očuvati državnu imovinu i njegovati socijalnu politiku. Upravo to bi trebao biti temelj nove ekonomske i razvojne paradigme, odnosno hrvatskog New deala, dodao je Mesić.
Istaknuo je također kako se ništa od toga neće rješavati bez potresa, muka i patnji, ali i da bi svako odugovlačenje s pripremom i usvajanjem nacionalne strategije za borbu protiv krize bila teška i nepopravljiva pogreška. Ekonomistima je poručio kako od njih ne očekuje samo suhoparno iščitavanje referata, nego pravu raspravu, rezultate i predlaganje mjera za suprotstavljanje krizi. Podsjetio je i na upozorenje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog da se svi moramo trgnuti.
Mesić je podsjetio da je i na prošlogodišnjem skupu ekonomista upozoravao na krizu koja slijedi. Smatra da Hrvatska svjetsku financijsku krizu nije dočekala posve nespremna, i to zahvaljujući HNB-u koji godinama vrlo ozbiljno shvaća svoj posao čuvanja stabilnosti našeg financijskog sustava.
Govoreći o Hrvatskoj u globalnim promjenama, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kazao je da vanjskopolitički cilj mora biti povećanje funkcionalnosti države i smanjenje korupcije te priprema države za novi međunarodni ekonomski poredak. »Ako ne povećamo domaću proizvodnju za izvoz i ako se ne budu provodile navedene mjere, uz ove kredite preostaje nam samo moliti Očenaš«, poručio je Jurčić.
Komentirajući aktualno stanje hrvatskoga gospodarstva, čelnik HGK Nadan Vidošević kazao je da smo suočeni s pitanjem kako se restrukturirati i uspostaviti snažnu autoritarnu državu.
»Ne zalažemo se za ukidanje građanskih prava, ali treba postojati jasna struktura odlučivanja. Država mora upravljati procesima, a najvažniji su mir, sigurnost, aktivna politika i bolje pozicioniranje u regiji«, kazao je Vidošević naglašavajući važnost nafte, plina i struje, odnosno raspolaganja tlom i vodom.
Za razliku od prethodnih godina, predsjednik Mesić na ovogodišnjem skupu prvi put nije kritizirao Vladu, što su mnogi neslužbeno prokomentirali kako je to samo znak da su svi duboko svjesni krize koja slijedi pa nitko ne želi dolijevati ulje na vatru, pa ni Predsjednik.

Novac zarađen u Hrvatskoj mora se u njoj i investirati
Predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako bi zbog krize strane banke u Hrvatskoj mogle doći na ideju zatvaranja svojih podružnica, što bi se odrazilo na gospodarstvo, te da Hrvatska ne smije dopustiti iznošenje profita koji je stvoren u našoj zemlji. U takvim prilikama, dodao je Predsjednik, imamo pravo tražiti da se bar privremeno sve ono što se u Hrvatskoj zaradi, ovdje i investira, to više što su u posljednjih desetak godina iz Hrvatske izneseni golemi profiti. Drugim riječima, novac zarađen u Hrvatskoj mora se koristiti za očuvanje i stvaranje radnih mjesta, i to upravo u Hrvatskoj.


Komentari članka

Vezani članci

Predsjednik udruge stranih ulagača u Hrvatskoj: "Najveći je problem u mentalitetu i sklonosti žalopojkama"

11.03.2019.

Mislim da bi nam najviše pomoglo da se počnemo mijenjati, posebno naš mentalitet. Hrvati se vole jako puno žaliti, iznositi probleme što dobrim dijelom potenciraju i mediji. Dobra vijest je samo loša vijest, nema optimizma. Jedan strani veleposlanik koji

Švicarsko-američka tvrtka otvara tvornicu u Ludbregu, trebat će im stotinu radnika

27.02.2019.

Već su krenuli prvi natječaji za zapošljavanje radnika u novu specijaliziranu kompaniju Variosystems AG, švicarsko-američku elektroničku tvrtku koja je proteklih dana objavio vijest o širenju svoje proizvodnje u Ludbreg

Dogus grupa dovodi Hyatt u Zadar

18.02.2019.

Dogus Grupa u Hrvatskoj ima hotel, vilu, tri marine - i velike planove. Ako se pruži prilika, kupili bi ACI, a uskoro planiraju početi gradnju hotela u bivšoj zgradi Maraske u Zadru

Tehno park za razvoj poduzetništva u Garešnici

18.02.2019.

Gradnja Tehno parka u Poduzetničkoj zoni Kapelica najveća je investicija koja se u Garešnici financira europskim novcem

Jedan od najatraktivnihih turističkih projekata u Istri bliži se realizaciji: Baljanski Jurski park otvara se ZA ČETIRI MJESECA

13.02.2019.

Nakon gotovo šest mjeseci bazenski kompleks je u zamišljenim gabaritima. Građevinski, odnosno betonski radovi na samom su kraju i ono što sada slijedi je finalizacija. Konkretno, pred nama je hortikulturno uređenje svih 16 tisuća četvornih metara auto kam

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1203 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 944 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 901 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 864 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija