Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Stu 2008

Mesić: Hrvatska odgovara na izazove svjetske krize

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Ljiljana Mamić Pandža  

Mesić: Hrvatska odgovara na izazove svjetske krize

»Globalnu krizu trebamo rješavati zajedno s drugima - uvijek kada je moguće i u onoj mjeri u kojoj je moguće - ali baš nikad ne smijemo zaboraviti na zadatak čuvanja vlastitih interesa. Hrvatska vlada je već povukla neke važne poteze koji su upravo na tom pravcu. Pritom mislim na odustajanje od prodaje dionica Ine i na izdvajanje plinskog biznisa iz Ine kako bi u potpunosti ostao pod kontrolom hrvatske države«, kazao je u srijedu predsjednik Stjepan Mesić otvarajući 16. skup ekonomista u Opatiji.
»Pozdravljam te poteze hrvatske vlade i vidim u njima početak formiranja novog smjera u našoj politici; onoga kojima će Hrvatska odgovoriti na izazove svjetske krize«, kazao je Predsjednik, pokrovitelj tog skupa koji se od 12. do 14. studenoga u hotelu »Adriatic«.
Uz nekoliko stotina ekonomskih stručnjaka, u radu skupa sudjeluju predstavnici zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti s ciljem analiziranja i dijagnosticiranja aktualnog stanja i davanja naznaka osnovnih smjernica ekonomske politike u idućem razdoblju.
Predsjednik je kazao kako se kriza sve više prelijeva u realni sektor te da se ništa drugo i nije moglo očekivati. Upozorio je kako krediti postaju sve skuplji te da se do njih sve teže dolazi. Mesić je kazao kako je to realnost i da se stoga ne smijemo ponašati kao da smo kolateralne žrtve svjetske krize, jer bi to značilo kako je dovoljno čekati da Europa i Amerika riješe svoje nevolje, pa će time automatski biti riješeni i naši problemi, jer neće, istaknuo je. Poručio je da sada treba čuvati stabilnost proizvodnje i izvoza, a iznad svega stabilnost radnih mjesta, jer bez toga nema ni plaća, ni mirovina ni života. Dodao je da izlaz nije u manjoj potrošnji, nego u drukčijoj potrošnji, što znači da treba prekinuti ulaganja u objekte koji se amortiziraju tek nakon niza godina, a umjesto toga oslobođeni novac ulagati u ono što daje brze efekte.
»To naravno treba raditi gospodarstvo. Ali nastupilo je vrijeme u kojem država mora pomagati gospodarstvu da opstane u uvjetima globalne krize. Da bi se to napravilo, potrebni su i novac, i programi i sistemske mjere. Hrvatska mora sačuvati svoju konkurentnost, održati svoj izvoz, ali i raditi na njegovu povećanju. Mora održati proizvodnju i radna mjesta, ali istodobno pokrenuti novi investicijski ciklus u suvremenu i profitabilnu proizvodnju i radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću«, rekao je Mesić naglasivši da se pritom moraju zaštititi ugroženi slojevi stanovništva, te se moramo oduprijeti svakakvim »mudracima«, kvazireformatorima koji žele povećati namete zaposlenicima i umirovljenicima.
Predsjednik Mesić je poručio da, odgovarajući na izazove ove krize, trebamo promišljenu, jasnu i konkretnu nacionalnu strategiju, i to hitno. Smatra da novac treba zadržati u zemlji, ulagati u proizvodnju za izvoz, očuvati državnu imovinu i njegovati socijalnu politiku. Upravo to bi trebao biti temelj nove ekonomske i razvojne paradigme, odnosno hrvatskog New deala, dodao je Mesić.
Istaknuo je također kako se ništa od toga neće rješavati bez potresa, muka i patnji, ali i da bi svako odugovlačenje s pripremom i usvajanjem nacionalne strategije za borbu protiv krize bila teška i nepopravljiva pogreška. Ekonomistima je poručio kako od njih ne očekuje samo suhoparno iščitavanje referata, nego pravu raspravu, rezultate i predlaganje mjera za suprotstavljanje krizi. Podsjetio je i na upozorenje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog da se svi moramo trgnuti.
Mesić je podsjetio da je i na prošlogodišnjem skupu ekonomista upozoravao na krizu koja slijedi. Smatra da Hrvatska svjetsku financijsku krizu nije dočekala posve nespremna, i to zahvaljujući HNB-u koji godinama vrlo ozbiljno shvaća svoj posao čuvanja stabilnosti našeg financijskog sustava.
Govoreći o Hrvatskoj u globalnim promjenama, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kazao je da vanjskopolitički cilj mora biti povećanje funkcionalnosti države i smanjenje korupcije te priprema države za novi međunarodni ekonomski poredak. »Ako ne povećamo domaću proizvodnju za izvoz i ako se ne budu provodile navedene mjere, uz ove kredite preostaje nam samo moliti Očenaš«, poručio je Jurčić.
Komentirajući aktualno stanje hrvatskoga gospodarstva, čelnik HGK Nadan Vidošević kazao je da smo suočeni s pitanjem kako se restrukturirati i uspostaviti snažnu autoritarnu državu.
»Ne zalažemo se za ukidanje građanskih prava, ali treba postojati jasna struktura odlučivanja. Država mora upravljati procesima, a najvažniji su mir, sigurnost, aktivna politika i bolje pozicioniranje u regiji«, kazao je Vidošević naglašavajući važnost nafte, plina i struje, odnosno raspolaganja tlom i vodom.
Za razliku od prethodnih godina, predsjednik Mesić na ovogodišnjem skupu prvi put nije kritizirao Vladu, što su mnogi neslužbeno prokomentirali kako je to samo znak da su svi duboko svjesni krize koja slijedi pa nitko ne želi dolijevati ulje na vatru, pa ni Predsjednik.

Novac zarađen u Hrvatskoj mora se u njoj i investirati
Predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako bi zbog krize strane banke u Hrvatskoj mogle doći na ideju zatvaranja svojih podružnica, što bi se odrazilo na gospodarstvo, te da Hrvatska ne smije dopustiti iznošenje profita koji je stvoren u našoj zemlji. U takvim prilikama, dodao je Predsjednik, imamo pravo tražiti da se bar privremeno sve ono što se u Hrvatskoj zaradi, ovdje i investira, to više što su u posljednjih desetak godina iz Hrvatske izneseni golemi profiti. Drugim riječima, novac zarađen u Hrvatskoj mora se koristiti za očuvanje i stvaranje radnih mjesta, i to upravo u Hrvatskoj.


Komentari članka

Vezani članci

Poduprt potražnjom zračnih luka iz cijelog svijeta Delt papir ulazi u novu investiciju

22.05.2019.

U zračnim lukama u Münchenu, Genevi ili Zürichu tisuće ljudi svakodnevno u nekom trenutku upotrijebi proizvode zagrebačke kompanije Delt papir. Njezin brend Tubeless, koji, između ostalog, uključuje salvete, papirnate ručnike, toaletni papir, sanitarne dr

Terme Tuhelj dobile posebnu nagradu za inovativni spa hotel

14.05.2019.

Terme Tuhelj dobile su posebnu nagradu žirija na svečanoj dodjeli ESPA inovativnih nagrada - certifikat za inovativni spa hotel. Nagrade su dodijeljene europskim hotelima s posebnim SPA programima

Kineski investitori kupuju Crvenu luku

14.05.2019.

Da su Zadar i okolica posebno zanimljivi kineskim ulagačima, znalo se i prije nedavnog boravka visoke kineske delegacije u Hrvatskoj, točnije, još od najave preuzimanja Luke Zadar.

Impol-TLM pustio u pogon novu proizvodnu liniju vrijednu 6,5 milijuna eura

09.05.2019.

Tvrtka Impol-TLM u srijedu je pustila u pogon novu liniju Salico za izradu proizvoda za automobilsku industriju, investiciju vrijednu 6,5 milijuna eura, a uručen joj je i certifikat sa standardom EN 9 100, koji je podloga za razvoj proizvoda za avioindust

Malus otkrio za što su Kinezi najviše zainteresirani

09.05.2019.

Kada je kineska delegacija bila u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj - mogla su se čuti brojna obećanja o tome u što bi mogli uložiti svoj novac. Prva investicija se dogodila. Za 14 milijuna kuna kineska poduzetnica Yu kupila je bivšu političku školu u Kumrovcu

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1915 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1219 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 992 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 335 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija