Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Stu 2019

Masakr motornom pilom u voćnjacima

Izvor: magazin.hrt.hr · Autor: Višnja Ružojčić/Krešo Fumić/HRT  

Masakr motornom pilom u voćnjacima

Zbog niske otkupne cijene i uvoza krče se nasadi jabuka u Slavoniji. Proizvodnja kažu voćari više nema računice. Velika su ulaganja, nema hladnjača, a prodaja ovisi uvijek o nekom drugom.
Samo u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji iskrčeni su deseci hektara voćnjaka u koje je država kroz potpore uložila milijune kuna. I dok trgovačke lance pune jabuke iz uvoza, domaći voćnjaci pile se za drva za ogrjev.

Nikad teži posao u svom voćnjaku nedaleko od Požege Damir nije obavljao. Nakon više od dva desetljeća odustaje od proizvodnje jabuka.

- Jesenas sam iskrčio nekih 200 komada proljetos sam ovaj gornji dio iskrčio i sad nastavljam iskrčit ću cijeli voćnjak samo zavisi od vremena kako budem stizao, objašnjava Damir Vinković, Požega.

Rezidba iz očaja, tako je nazvao ovu prisilnu sječu. Kap koja je prelila čašu njegova strpljenja spor je s Agencijom za plaćanje. Prije gotovo dvije godine javio se na natječaj za povlačenje s tržišta jabuka za slobodnu distribuciju. Ispunio, kaže, sve uvjete i isporučio 1650 kilograma jabuka. Nije mu plaćena uz obrazloženje da je prekoračio rok isporuke.

- Ja sam jabuku isporučio u vrijeme valjanosti certifikata u petak. Otpremnicu sam napravio u ponedjeljak, dan poslije. Ja prihvaćam, u odluci je stajalo u roku pet dana. Moja je greška zašto nisam napisao otpremnicu u petak kad sam jabuku i dovezao. Zašto me onda nisu na vrijeme obavijestili, kaže Vinković.

Službeno su to učinili, kaže, tek sedam mjeseci poslije pa je u naplatu krenuo sudskim putem.

- Ne mogu reći da 4 tisuće kuna za mene ne predstavlja nikakvu vrijednost ali nije to vrijednost zbog koje bih išao na sud i doživljavao sve one neugodnosti koje čovjek doživi na sudu. Tužio sam zbog toga da zaštitim svoje dostojanstvo. Tužio sam ih što me vrijeđaju kao proizvođača, ističe Vinković.

Spor još traje te su nam iz Agencije poručili da do završetka sudskog postupka slučaj neće komentirati.

Ovdje u Grabarju nisu imali takvih problema. Vodili su druge bitke i prelomili. Kraljicu voća proljetos je zamijenio kukuruz.

- Nije teško ništa proizvest ali kada dođe do prodaje onda otkupljivači od nas rade svašta, smatra Ivica Bešlić, Grabarje.

Iskrčio je i jabuku i šljivu.

- Bilo je jedne godine dobro kad smo vozili u Benkovac šljivu hajde tu je nešto bilo ali ove druge godine sve patnja. Tako da nije mi uopće žao što sam to sve iskrčio i djeca su mi tu radili i njih sam iscrpljivao bez veze. Ovako mi je bolje. Pa da jedan sin je u Finskoj, drugi vozi kamion, kaže Bešlić.

S jabukom jednostavno nije išlo, kažu, proizvođači. Godine sve zahtjevnije, a otkupna cijena sve niža. Čak i za industrijsku klasu.

- Pretprošle godine smo imali led i jabuka ta industrijska je bila oko kune. Mislio sam bit će negdje osamdeset lipa pa tu ću s pokrit. Međutim kad su mi ponudili 30 lipa, bilo je sve jasno. Odmah ćemo krčiti, ali nije to samo bilo to. Tu je problem i rabote i svega. Nemaš ljudi. U vrijeme berbe meni treba 15-20 ljudi. To više nije bilo moguće naći, objašnjava Ivica Stasny.

Samo u požeškom i brodsko-posavskom kraju iskrčeni su deseci hektara jabuka. I ovi mladi voćari razmišljaju da od te proizvodnje odustanu. Imaju jedan od većih nasada u Slavoniji pa će se više posvetiti rasadničarstvu i drugim kulturama.

- Svi znamo da po kalkulaciji jabuke ta proizvodnja više nije održiva i čak da je i trebala biti berba ove godine teško bi se odradila jer je nesigurno tržište bez ikakve garantirane cijene, smatra Gabrijel Babić, Godinjak.

Neće pomoći, kažu, ni interventna državna potpora od 20 milijuna kuna. Isplate počinju potkraj studenog a ukupno je prijavljeno 930 korisnika s oko 3.000 ha.

- Poljoprivredno razdoblje europske politike traje pet godina. Ja sumnjam da su oni to baš ove godine donijeli. Planski je to moralo biti već prije pet godina i vjerojatno kolege iz okruženja takve poticaje koriste već godinama, kaže Ivan Babić, Godinjak.

Tako dok se kupci slade uvoznim jabukama domaći se nasadi pretvaraju u ogrjev.

Stasny je godinama podizao voćnjak, sada će se, kaže, godinama grijati na jabuku.

Prošle je godine u Hrvatskoj proizvedeno oko 93 tisuće tona jabuka. Istovremeno rashladni kapaciteti za čuvanje voća pokrivaju malo više od polovine te količine.

I to je, uz sve poteškoće s plasmanom, dodatni problem domaćeg voćarstva u koje je i država, preko potpora, uložila milijune kuna. S iskrčenim nasadima, taj novac odlazi u dim.


Komentari članka

Vezani članci

Kupci pobrali 12 tona jabuka u četiri dana

25.09.2020.

Kupci su ove godine jabuke s 800 stabala u voćnjaku Marijana Bakule obrali i po tri kune platili za samo četiri dana. Voćar kaže kako su ubrali 12 tona voća, a ono što kupci nisu htjeli, preradit će u sok i ocat, a jabuku s tla dati lovcima za divljač.

Očekuju rekordnih 700 tona lješnjaka

22.09.2020.

Očekujemo rekordnu berbu ove godine, prinos je odličan i zapravo jedva čekamo da berba završi pa da krene prerada. Naravno, puno radimo i na dodatnoj promidžbi svih naših proizvoda, pa tako posebno i lješnjaka koji je jedan od zaštitnih znakova naše proiz

Zbog korone potražnja za agrumima u porastu

15.09.2020.

Otkupna cijena prve klase mandarina je 4 kune kilogram, a u trgovinama bi mogla biti, kažu proizvođači, i do 10 kuna

Beru ih do studenoga, a Božidar Hrenković kaže: nikada lakše nisam prodao jagode

14.09.2020.

Jedan nasad višerodnih jagoda mjesečarki se na Jagodaru-HB bere i 50 puta, onda na red dođe pet hektara jabuka, šest ha eko lijeske, a tu su i nasadi buče zbog ulja, koje je ovaj vrsni agronom posadio na slobodnom zemljištu.

Potporu uložili u nasade: Jagode su planule, a maline stalno pristižu

09.09.2020.

Imaju nasad divljeg šipka s tisuću grmova, nagodinu kreće prerada voća, a u plasteniku imaju krastavce, papriku i rajčicu

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici