Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Velj 2020

Marija Zuber: Nova porezna pravila za paušalne obrtnike potencijalni su rizik i za samu poreznu vlast

Izvor: www.lider.media · Autor: Marija Zuber  

Marija Zuber: Nova porezna pravila za paušalne obrtnike potencijalni su rizik i za samu poreznu vlast

Obavljanje djelatnosti proizvodnje, prometa i pružanja usluga od strane fizičke osobe, fiskalno je najmanje opterećeno ako se isporuke obavljaju kroz pravnu formu obrta od kojega se porez na dohodak plaća u paušalnom iznosu. Paušalni obrtnik plaća značajno manje poreza na dohodak i obveznih doprinosa nego kad bi istu zaradu ostvario kao zaposlenik. Rezultat takvih poreznih pravila je sve raširenija praksa osnivanja obrta u zamjenu za radni odnos. Modaliteti su različiti, od toga da fizička osoba sve usluge pruža kao obrtnik ili da je istovremeno u radnom odnosu, a kroz pravnu formu obrta obavlja samo neke isporuke. Važno je samo paziti da primici od obrtničke djelatnosti u toku godine ne premaše iznos od 300.000 kuna.

Porezna administracija uočava ovu pojavu, uočava njezine negativnosti i pokušava je suzbiti.

Mnogi prijepori
Prva prepreka kojoj je cilj zaustaviti rast broja paušalnih obrtnika očituje se u nastojanju poreznih ispostava da u graničnim slučajevima dokazuju da se ne radi o obavljanju obrtničke, nego o djelatnosti slobodnog zanimanja. Kako samo obrtnici i poljoprivrednici mogu plaćati porez na dohodak u paušalnom iznosu, ali ne i slobodna zanimanja, nastaju prijepori oko brojnih zanimanja.

Primjerice, može li novinar koji otvori obrt za usluge informiranja svoje pisane radove isporučivati kao obrtnik, jesu li posrednici u osiguranju, agenti za prodaju nekretnina i druga slična zanimanja obrtnici ili slobodna zanimanja, koje usluge poduke se mogu pružati u okviru obrta a koje kao slobodno zanimanje nastavnika, mogu li se usluge turističkog vodiča, informatora, web dizajnera, športskog trenera, korektora teksta, informatičara i brojnih drugih zanimanja, pružati u okviru obrta. Porezna tijela su obvezna uvažiti zahtjev za paušalno plaćanje poreza svakog poreznog obveznika kojemu je nadležno tijelo izdalo obrtnicu, ali mogu kontrolirati jesu li naplaćene isporuke obavljene u okviru registriranog obrta ili izlaze iz toga okvira. Po Zakonu o obrtu, obrtnik može obavljati samo djelatnosti za koje mu je izdana obrtnica, a iznimno i djelatnosti koje nisu obuhvaćene obrtnicom, ako služe obavljanju obrta i ako se obavljaju u manjem opsegu.

Puno veći problem za Poreznu
Drugi, puno veći problem za porezni nadzor je utvrditi koristi li se paušalni obrt za svrhe za koje nije namijenjen. Porezna vlast uočava da se u brojnim slučajevima radi o prividnom pravnom poslu iza kojega, prema sadržaju odnosa među strankama, zapravo postoji radni odnos prikriven pravnom formom obrta. Kako bi se zaustavilo širenje takve prakse, od 1. siječnja 2020. godine interveniralo se u dva zakona: u Opći porezni zakon i Zakon o porezu na dohodak.

U Opći porezni zakon je ugrađen novi članak 12.a kojim se propisuje što se za svrhe oporezivanja smatra korištenjem poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona. Tako se, između ostaloga, izrijekom navodi da u slučaju kada isplatitelj primitka za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada ugovara s poreznim obveznikom druge načine za obavljanje posla ili koristi organizacijske oblike koji su oporezivi nižim poreznim stopama, to smatra korištenjem poreznih pogodnosti za svrhe za koje ta pogodnost nije namijenjena. Ako se to u nadzoru utvrdi, za porezne obveze odgovara porezni obveznik koji se u tom odnosu smatra posloprimcem, a isplatitelj primitka se u tom odnosu smatra poslodavcem i odgovara kao jamac platac.

Obilježja po kojima će se prosuđivati ima li primitak obilježja dohotka d nesamostalnog rada, iako je isplaćen kao naknada za uslugu paušalnog obrtnika, propisana su novim čl. 27.a Zakona o porezu na dohodak. Kontrola će obuhvaćati tri područja: ponašanje stranaka koje su sudionici toga pravnog posla, financijsku kontrolu i međusobni odnos stranaka. Pravilnikom o porezu na dohodak detaljnije je uređeno koja će se obilježja uzima u obzir. U poreznom nadzoru će se utvrđivati radi li obrtnik samo za jednog ili za više kupaca, kako nastupa na tržištu, da li se reklamira, ima li web stranicu i dr.

U odnosima naručitelja posla i obrtnika, kontrolirati će se radi li obrtnik u prostoru i sa sredstvima rada naručitelja, ima li obvezu redovito izvještavati o obavljenom poslu, mora li se pridržavati određenog radnog vremena, radi li po uputama naručitelja, podliježe li izravnom nadzoru od strane naručitelja. Utvrđivati će se isplaćuje li mu se naknada u podjednakim vremenskim intervalima, u podjednakom iznosu, šalje li ga naručitelj na službeni put, nadoknađuje li mu i neke druge troškove. Ni jedan kriterij nije dominantan i ne moraju svi biti prisutni.

Nova pravila - novi rizik
Ukoliko se iz odnosa naručitelja i obrtnika zaključi da je sadržajno riječ o obilježjima radnog odnosa, tada se za svrhe oporezivanja obrtnik smatra posloprimcem, a naručitelj posla poslodavcem. Porezno tijelo će posloprimcu izdati rješenje kojima ga obvezuje da na primljene iznose plati doprinose iz plaće, doprinose na plaću, porez na dohodak i prirez prema pravilima oporezivanja plaće, ali mu neće za te iznose umanjiti fiskalne obveze za koje je zadužen kao obrtnik paušalist. Teret javnih davanja će u cijelosti snositi posloprimac, što odudara od uobičajenih pravila uređivanja odnosa na tržištu rada koja štite radnika kao slabiju stranu na tržištu rada. Ako se porezi i doprinosi zaduženi rješenjem ne mogu naplatiti od posloprimca, porezno tijelo će za te iznose teretiti poslodavca.

Nova porezna pravila dovode u rizik samo one obrtnike paušaliste koji tom pravnom formom prikrivaju radni odnos, a to će utvrđivati porezni inspektori.


Komentari članka

Vezani članci

Nova vlada reže porez na dohodak. Izračunali smo koliko će porasti plaće

08.07.2020.

Osim izmjena u sustavu poreza na dohodak, u HDZ-u najavljuju i izmjene u sustavu poreza na dobit. Tvrtke s godišnjim prihodom većim od 7,5 milijuna kuna sada plaćaju porez na dobit po stopi od 18 posto i to se, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo mijenj

Ni pola tvrtki nije predalo godišnji financijski izvještaj, a rok je blizu!

24.06.2020.

Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2019. godinu je 30. lipnja 2020. Izvještaje je moguće predati putem interneta - 24 sata dnevno/7 dana u tjednu, poštom ili u Fininim poslovnicama.

Prošli tjedan izdano 28 posto manje računa nego lani, vrijednost pala za 23 posto

17.06.2020.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 472,1 milijun računa, čija vrijednost doseže 43,9 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 706,03 milijuna računa, ukupne vrijednosti 55,2 milijarde kuna.

Povrat poreza dobit će 569 tisuća građana

15.06.2020.

Porezna uprava u petak je započela s isplatom povrata poreza na dohodak za prošlu godinu, a više od 569 tisuća građana treba dobiti ukupno više od 1,1 milijardu kuna povrata poreza, doznaje se u Poreznoj upravi.

Računovođe traže rasterećenje struke

15.06.2020.

Računovođe predlažu i trajno pomicanje roka za predaju poreza na dobit

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 723 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 697 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 334 članka imaju tag agrokor
 35. 242 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici