Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Sij 2018

Mala škola ekonomije: Kako su Francuzi zbog pohlepe ostali bez maslaca

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Karlo Vajdić  

Mala škola ekonomije: Kako su Francuzi zbog pohlepe ostali bez maslaca

Kraj prošle godine obilježila je nestašica maslaca u francuskim trgovinama, a razlozi što su maslacu skloni Francuzi to gotovo proglasili krizom leže u sukobu trgovaca i proizvođača izazvanom situacijom na tržištu i njihovom željom za što većom zaradom zbog koje niti jedna strana nije željela popustiti drugoj

Kraj prošle godine obilježili su neobični naslovi u medijima koji su redom izražavali nekarakterističnu zabrinutost zbog neuobičajenog razloga: ponestaje li maslaca u Francuskoj? Francuski i svjetski mediji pratili su situaciju s maslacem na francuskom tržištu, balansirajući na granici između svijesti o ozbiljnom ekonomsko-tržišnom problemu i humora temeljenog na stereotipima vezanim uz Francuze i kako jedan prehrambeni artikl može izazvati gotovo pa krizu u državi od gotovo 70 milijuna stanovnika.

Poput nekakve epidemije kriza se širila sa sjevera Francuske u proljetnim i ljetnim mjesecima da bi do jeseni i zime dosegnula i jug koji je u svojoj svakodnevnoj prehrani ipak nešto skloniji uljima. No krajem godine slike u medijima pokazivale su prazne police maslaca i prenosile izjave građana i profesionalnih kuhara o, pa, masnoj krizi u kojoj se našla Francuska.

Neobična situacija, koliko god se možda nekima učinila i zabavnom, izazvala je niz kritika, polemika i sukoba na javnoj sceni, i to o posljedicama globalizacije, liberalnog kapitalizma, suvremene ekonomije i slobodne trgovine. Kritičari slobodne trgovine i globalizma vidjeli su u nestašici popularne namirnice zadnje dane kapitalizma kroz pitanja kako je moguće da ekonomski sustav koji obećaje izobilje stvori nestašicu.

Francuska se nalazi u samom svjetskom vrhu prosječne potrošnje maslaca po stanovniku, a razmjeri problema možda su bili najuočljiviji i u činjenici da su mediji počeli objavljivati savjete Francuzima kako da sami proizvedu maslac. Cijelu situaciju je dodatno podmazivala humoreska situacije koja je pokazivala da, koliko god proizvodnja maslaca bila u krizi, 'pravi' Francuzi nikad neće toliko pokleknuti da se okrenu njegovu supstitutu – margarinu.

I stvarno: kako Francuska - država koja živi, diše i krvari maslac - može ostati bez maslaca? Nakon što se iz ove perspektive pogleda cijela situacija, ispada da su Francuzi i njihovi hladnjaci postali žrtvama najosnovnije ekonomije.

U samom začetku krize leži dugogodišnji trend niskih cijena mliječnih proizvoda. Poljoprivrednici u Europi i svijetu smanjivali su tijekom proteklog desetljeća broj krava koje drže, a takav trend je nemoguće preokrenuti u kratkom roku.

Zbog spomenutog trenda još prije godinu dana francuski je poljoprivredni sektor počeo upozoravati na moguće probleme u proizvodnji maslaca. Loše vrijeme koje je utjecalo na proizvodnju stočne hrane u 2016. dovelo je do manjeg prirasta stoke i manje proizvodnje mlijeka. Kako sir u proizvodnji donosi viši profit od maslaca, mliječna industrija u uvjetima krize, naravno, prioritet daje proizvodnji sira.

Sir donosi veći profit od maslaca pa su Francuzi zanemarili proizvodnju

Istovremeno, potrošnja maslaca u svijetu već godinama raste. Nove studije o ulozi maslaca u prehrani propitkuju koliko je stvarno štetan, a snažan poticaj rastu potražnje dolazi iz Kine gdje francuska kuhinja sve više ulazi u modu. Svi ti efekti su na globalnoj razini doveli do istovremenog rasta potražnje i pada ponude.

I kao što to prikazuju najosnovniji ekonomski modeli, u takvim slučajevima dolazi do rasta cijene. U Francuskoj je industrijska cijena jedne tone maslaca u godinu i pol porasla s 2500 na čak 8000 eura, pišu francuski mediji. To se, naravno, onda trebalo preslikati i na cijene u maloprodaji, kao i na cijene drugih proizvoda u čijoj se izradi koristi maslac poput popularnih croissanta i ostalih pekarskih proizvoda. No upravo tu se skriva uzrok nestašice maslaca, a ne jednostavnog rasta njegove cijene.
U Francuskoj je industrijska cijena tone maslaca u godinu i pol porasla s 2500 na čak 8000 eura

Prema nekim mjerenjima oko 85 posto francuske maloprodaje kontrolira sedam velikih trgovačkih lanaca, a oni se posljednjih godina muče s profitabilnošću. Demografske i promjene u načinu života u posljednje vrijeme pomalo opet daju značaj malim kvartovskim trgovinama, a ne velikim supermarketima izvan grada. Veliki lanci tom su se trendu prilagodili otvarajući male poslovnice, kopije vlastitih velikih marketa, u gradskim četvrtima. Takva poslovna politika je dodatno troškovima opteretila financije trgovačkih kompanija, a oštra konkurencija među njima je i ionako niske marže još dodatno srezala.

U takvom okruženju veliki trgovci su se okrenuli zajedničkim nastupima prema dobavljačima, a ugovori između trgovaca i njihovih dobavljača obnavljaju se jednom godišnje. Nakon što su industrijske cijene maslaca ozbiljnije porasle proizvođači su trgovce pozvali na pregovore o cijenama, što su trgovci, u strahu od toga da budu primorani dizati cijene i na taj način gubiti kupce, odbili.
Oko 85 posto francuske maloprodaje kontrolira sedam velikih trgovačkih lanaca

S druge strane, mliječna industrija koja se također godinama bori s niskim maržama upravo zbog snažne poluge koju imaju trgovci u određivanju cijena robe, nije imala namjeru popustiti nego je odlučila svoju proizvodnju skrenuti u izvoz, u zemlje koje su spremne platiti višu cijenu poput Njemačke i nekih drugih. Tako je izvoz francuskog maslaca u drugom dijelu prošle godine rastao po dvoznamenkastim stopama u odnosu na razdoblje godinu dana prije. Na umu treba imati i to da Francuska čak i u normalnim uvjetima za svoje redovne potrebe uvozi maslac.

Tako je trećina, ako ne i više, francuskih trgovina zimu dočekala s praznim policama maslaca. Cijeloj situaciji nije pomogla niti panika koja se proširila među kupcima koji su zbog prijetnje nestašicom kupovali veće količine i skladištili maslac kod kuće.

Proteklih nekoliko tjedana ipak je donijelo i svojevrsno smirivanje situacije. Kako su, dijelom i na poziv vlade, počeli pregovori između dobavljača i trgovaca o cijeni roba za 2018. trgovački lanci su dali do znanja da su spremni povisiti krajnje cijene za svoje kupce. Neki su najavili rast cijena maslaca i za dvadeset i više posto.
Francuski mljekari često su dramatičnim potezima upozoravali na svoj položaj, a sada traže pravila slobodnog tržišta

Francuski mljekari često su dramatičnim potezima upozoravali na svoj položaj, a sada traže pravila slobodnog tržišta

Pojedini analitičari ističu da ironija cijele situacije leži u tome što je mliječna industrija koja uživa zaštitu države u konačnici morala zatražiti od te iste države da natjera trgovce i trgovačke kompanije da prihvate pravila slobodnog tržišta i da na originalni manjak ponude odgovore višim cijenama.

Nastavak masne krize u Francuskoj nije lako predvidjeti. Više cijene trebale bi, po zakonima ekonomske logike, dovesti do rasta proizvodnje maslaca, a tako povećana ponuda bi onda trebala dovesti i do ponovnog pada cijene. No, kao s porezima koji jednom kad se uvedu nikad ne nestaju, tako je često i s cijenama u maloprodaji. Jednom kad se podignu, više nikada ne idu prema dolje pa neki procjenjuju da će dobit koju će sada ostvarivati proizvođači u budućnosti samo postati dobit trgovaca. Kako stvari izgledaju, u srednjem roku će obični ekonomski zakoni Francuzima zapeti u grlu. Maslaca radi, i maslacu unatoč.


Komentari članka

Vezani članci

Pale dionice Applea, Facebooka, Amazona, Netflixa, Googlea i srušile Wall Street

20.11.2018.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7000 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,85 posto, na 11.244 boda, a pariški CAC 0,79 posto, na 4985 bodova.

Hoće li dizel ikad više biti jeftiniji od benzina?

16.11.2018.

Motori dizelaša su u međuvremenu postali konstrukcijski izuzetno napredni, gotovo savršeni, a velikom dijelu javnosti u Hrvatskoj je to prošlo ispod radara. Njihova potrošnja je danas vrlo niska, a kakva će biti budućnost ovisi o razvoju tehnologije

Gubitak Ubera povećan na milijardu dolara

16.11.2018.

Procjena vrijednosti tvrtke početkom ove godine iznosila je 72 milijarde dolara, po čemu je Uber jedna od najvrjednijih privatnih kompanija u svijetu.

Vrijednost bitcoina pala ispod 100 milijardi dolara prvi put nakon godinu dana

16.11.2018.

Jutros je bitcoin na kriptovalutnim tržištima stajao 5.564,70 dolara, prema Coindesku. Usporedbe radi, cijena bitcoina je veći dio ove jeseni na tržištima varirala oko 6400 dolara.

Poznata kompanija se trese, kreće u hitno razduživanje

14.11.2018.

Sumorni poslovni rezultati odražavaju se na burzi, već duže vrijeme. Naime, vrijednost dionica u posljednje dvije godine srušila se gotovo 74 posto.

Tag cloud

 1. 1823 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1506 članka imaju tag financije
 4. 1186 članka imaju tag izvoz
 5. 785 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 965 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 659 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag EU
 11. 861 članka imaju tag svijet
 12. 837 članka imaju tag industrija
 13. 839 članka imaju tag ict
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 525 članka imaju tag marketing
 18. 444 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 479 članka imaju tag krediti
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 333 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 320 članka imaju tag agrokor
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP