Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Ou 2020

Ludbreški pčelari - nove generacije, nove ideje

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/HRT  

Ludbreški pčelari - nove generacije, nove ideje

Pčelarima posljednjih godina nije lako. Redaju se loše pašne sezone, nema meda. Usto raste i uvoz - pčelari jeftinom uvoznom medu jedva konkuriraju. Teško im je i povećati proizvodnju jer godine su takve kakve su. Pa gdje je rješenje? Znaju ga u Ludbregu. Pčelari na poticaj tamošnje udruge rade sve više zanimljivih proizvoda od meda. Ne prodaju samo sirovinu, nego oplemenjujući ga stvaraju novu vrijednost.

Vladimir Havaić među prvim je pčelarima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sagradio kućicu za apiterapiju. Vidio je, kaže, slične u Sloveniji, Italiji i Bosni. I rekao napravit će i sam jednu.

- Vrlo je jednostavno, košnice su unutra, kroz zid izlaze van, a zrak iz košnica se može udisati preko maske kroz nos i usta, ili preko usnika samo na usta. I dobro je za astmatičare, plućne bolesnike, alergičare - govori Havaić koji je 15 tisuća eura za svoju apiterapijsku kućicu povukao iz mjere za male poljoprivrednike Programa ruralnog razvoja.

Pokušavaju ludbreški pčelari ići ukorak s vremenom. Ne samo da su vrsni proizvođači meda, nego pčelarski asortiman obogaćuju i novim proizvodima.

- Krenuli smo u proizvodnju vina od meda za koje smo dobili nagradu srebrni trsek što mislim da je dokaz kvalitete - kaže Krešo Piljak, predsjednik Pčelarske udruge Ludbreg.

Dakako, ne otkriva nam tajnu proizvodnje. Ali vino od meda zasad u malim, eksperimentalnim količinama prvo je u Hrvatskoj. Poslužit će kao baza, kaže Krešo, i za proizvodnju prvog pjenušca od meda.

Već osam godina ludbreška udruga educira pčelare. Med je, uče na predavanjima, sirovina, baza raznih proizvoda. Kreme iz kućne radinosti, stikovi za usne, propolis, pčelinji otrov, vino, pjenušac… i uza sve to evo i prvog piva od meda.

- Nije med dodan, nego je fermentirano. I umjesto slada tu je med i dobili smo prema nekakvim informacijama zaista su svi zadovoljni. Pivo je posebno, ali i dobro - kaže Piljak.

- Ovisi koji med stavimo, kad stavimo aromatični med ima okus po tom medu, osjeti se miris i okus, neka punoća. Drugačije je pivo u svakom slučaju i može se svrstat u craft pivo koje se kuha u malim količinama - dodaje Dejan Brajković.

Nove generacije, nove ideje. Dejan Brajković nastavlja pčelarsku tradiciju suprugina 83-ogodišnjeg djeda. Pčelinjak je čak i povećao, sad ima 80-ak košnica. Posla je puno, kaže, ali rad sa pčelama je i pravi odmor od poduzetničkog stresa.

- Svaki pčelar prije nego krene u pčelarenje bi trebao završiti edukaciju da bi vidio u što se upušta. Imamo problema. Pčelari koji su needucirani šire bolesti, pčele im uginu. Da, trebala bi biti obavezna edukacija - smatra Brajković.

Čudna je ovo godina za pčelarstvo. Uz visoke temperature sve pupa i cvjeta. Posla u pčelinjaku je već krajem veljače kao u travnju.

- Pčele ovu zimu nisu ni stale. Mi smo tu na sjeveru, a kao da smo na jugu, u Dalmaciji. Nisu stale s leglom. Bar kod mene. Evo, lijeska je ocvala, cvatu visibabe, zvončići, vrba je počela već - kaže.

Edukaciju prolaze svi članovi ludbreške udruge. Njih 67-ero. Sve više je mladih u udruzi što je dobro, kaže predsjednik Piljak. Rad udruge prepoznali su i vijećnici grada Ludbrega i županije.

- U proteklim godinama poticali smo sjetvu facelije i hajdine. Ove godine idemo u sadnju pčelinjih drva, davat ćemo i sjeme rožnika. To je sjeme raznih pčelinjih biljkica djeteline, maka šarolika. I lijepo je za vidjeti i dobro je za pčele - napominje Piljak.

Proizvodimo vrhunski med, ali sigurno trebamo povećati i potrošnju meda. S dva kilograma po stanovniku na začelju smo Europske unije. Stoga su ludbreški pčelari potaknuli pisanje kuharice s tradicionalnim jelima od meda ovoga kraja. Odreda slasnima dakako!


Komentari članka

Vezani članci

Udruga malih i srednjih poduzetnika HUP-a vidi diskriminaciju u 'pomoći' za odgodu poreza

01.04.2020.

Poduzetnici koji imaju prihode veće od 7,5 milijuna kuna zakinuti su Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu jer ne mogu koristiti odgodu plaćanja PDV-a, upozorili su nas u Udruzi malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca.

Pogledajte što sve poduzetnici NE MORAJU platiti zbog korona-krize

31.03.2020.

U vrijeme korona-krize koje nas je sve snašlo, Vlada je donijela niz mjera za pomoć gospodarstvu, a najavljene su i neke nove. Te mjere nailaze na odobravanja s jedne strane i brojne kritike s druge strane. Najviše se kritizira to što je poduzetnicima omo

Zbog koronavirusa med nikad traženiji

27.03.2020.

Trenutačno su najtraženiji cvjetni i šumski med te propolis. Veliko je zanimanje i za gigamedom, kaže Ivan Knežević

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija