Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Svi 2019

Lonely Planet uvrstio Istru među deset najboljih DESTINACIJA U EUROPI

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Davor ŠIŠOVIĆ  

Lonely Planet uvrstio Istru među deset najboljih DESTINACIJA U EUROPI

Velika vijest stiže iz Lonely Planeta, jednog od najpopularnijih svjetskih turističkih portala i nakladnika turističkih vodiča, koji je Istru uvrstio u svoj izbor od deset najboljih turističkih destinacija Europe za 2019. godinu (Best in Europe 2019). U povodu objave ovog godišnjeg izbora Lonely Planeta, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i istarski župan Valter Flego održali su konferenciju za novinare u porečkom hotelu Valamar Diamant, na koju su pozvali i predstavnike lokalnih turističkih zajednica s područja Istre.

Istra se drugi put našla u izboru Lonely Planeta, prvi put je to bilo 2010. godine kada je uvrštena u TOP 10 izbor najboljih svjetskih turističkih destinacija. Ove godine se u izboru najboljih deset europskih destinacija našla u društvu Visokih Tatri u Slovačkoj, Madrida u Španjolskoj, Arktičke sjeverne obale na Islandu, Hercegovine u Bosni i Hercegovini, Barija u Italiji, Shetlandskog otočja u Škotskoj, Lyona u Francuskoj, Lihtenštajna, i Veveya u Švicarskoj.

Kako nas vide drugi

Istražujući destinacije za ovogodišnji izbor, novinari-ocjenjivači Lonely Planeta u Istru su prvi put došli inkognito, a zatim još dva puta u vođene obilaske. Posebno ih je zanimao fenomen i ponuda tartufa, a upoznali su se i s ponudom istarskih agroturizama, konoba, malih obiteljskih hotela te sa spomeničkim baštinom istarskih gradića.

- Nije važno što mi mislimo o sebi, nego ono što drugi misle o nama, rekao je župan Valter Flego. Ispričao je da je tijekom jednog obiteljskog izleta do kaštela Pietrapelosa upoznao bračni par iz Njemačke te ih pitao zašto su došli u Istru. Oni su mu odgovorili da se "u Istri mnogo toga može naći" i da su to vidjeli na webu, pa su stoga Istru, kao jedini dio Hrvatske koji su posjetili, uvrstili u svoj itinerar jednomjesečnog putovanja Europom. - Eto, u tome vidim vrijednost priznanja Lonely Planeta, nadovezao se Flego na svoju priču, "kad ljudi kod nas dolaze radi svega onoga što već godinama gradimo i radimo, i zato zahvaljujem ljudima koji već godinama doprinose brendiranju Istre i obogaćivanju njezinih sadržaja. A kada to vide i vrednuju stručnjaci koji promatraju globalno tržište, onda to znači da smo uspjeli".

- Svake godine Istra dobiva po dva-tri svjetska priznanja kao najbolja destinacija u pojedinoj kategoriji ili biva uvrštena u izbore pet ili deset najboljih, a izbor Lonely Planeta već nam je treći ove godine, nakon što nas je Flos Olei četvrti put proglasio najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a Šveđani proglasili najromantičnijom destinacijom. U zadnjih desetak godina Istra je dobila četrdesetak ovakvih priznanja. Kad prvi put dospijete u nečiji TOP 10 izbor to je veliki uspjeh, ali kad se to ponovi više puta, onda to znači da je Istra sposobna podignuti razinu konkurentnosti, da je kao turistička destinacija dobro organizirana i strukturirana te da javni sektor dobro surađuje s privatnim. Zato želim zahvaliti svim turističkim djelatnicima koji su pridonijeli takvom imidžu Istre, jer mnogo je kamenčića u mozaiku Istre kao turističke destinacije, rekao je Denis Ivošević.

Kreiranje reputacije

Priznanje Lonely Planeta koje će odjeknuti cijelim svijetom i zasigurno imati neposredne učinke u zanimanju turista za Istru, čak i kod onih koji dosad za nju možda nisu čuli, Ivošević je povezao s marketinškim aktivnostima koje Turistička zajednice Istarske županije posljednjih godina provodi, a koje su se pokazale jako dobrom investicijom. Tijekom ove godine TZIŽ-a namjerava u Istru dovesti 275 novinara i 148 tour-operatera, dakle sveukupno petstotinjak opinion-makera koji u svom poslovnom okruženju ili medijski pronose sliku Istre svijetom.

- I ove aktivnosti doprinose kreiranju reputacije i bildanju imidža Istre kao turističke destinacije, pa su i one zaslužne za priznanja poput izbora Lonely Planeta, zaključio je Ivošević.


Komentari članka

Vezani članci

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

HoReCa kanal: ‘Okretalo‘ se 2 milijarde eura godišnje, sada pada na trećinu prihoda

28.05.2020.

Iako se ogroman dio proizvoda za potrebe industrije i dalje uvozi, turizam ima izrazito veliki značaj za domaću proizvodnju, pogotovo hrane i pića koje se plasira kroz hotele, restorane te ostale ugostiteljske objekte.

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

U Istri zbog korone za sada nestalo oko 100 obrta

25.05.2020.

Kad prestanu državne potpore - bit će još gore. NAJVIŠE STRADALI KAFIĆI I JOŠ JEDNA DJELATNOST KOJA JE POSLJEDNJIH GODINA JAKO RASLA

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija