Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2021

Locastic niže projekte, radi diljem svijeta, zapošljava ljude iz više zemalja i tako 10 godina

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Ljubica Vuko  

Locastic niže projekte, radi diljem svijeta, zapošljava ljude iz više zemalja i tako 10 godina

Marko Maljković i Antonio Perić-Mažar u studenom 2011. osnovali su u Splitu Locastic, agenciju za razvoj digitalnih proizvoda koja trenutno broji 25 zaposlenika i posluje diljem svijeta. U međuvremenu pridružili su im se kao partneri Paula Čučuk, Danilo Trebješanin i Luka Smolčić.

Govoreći o prvih deset godina Locastica, njegov direktor Antonio Perić-Mažar kaže kako su upravo u fazi nove serije zapošljavanja. Nadaju se da će do kraja ove godine imati više od trideset zaposlenika.

- Ono što se promijenilo zadnjih godina je da naši zaposlenici nisu više samo u Splitu, već imamo kolege u Zagrebu, Austriji, Francuskoj, Tunisu i Indiji. Na zapošljavanje van Hrvatske smo se odlučili jer su se domaće plaće približile inozemnim tarifama, a strano tržište je puno veće i lakše nam je pronaći iskusan i kvalitetan kadar kojem težimo. Za sada nam se ova odluka pokazala dobrom, te u budućnosti sigurno nastavljamo u tom smjeru – kazuje Perić-Mažar.

Trenutno rade za klijente kao što su Tommy, A1, PBZ, HPB, Cedevita, CorvusPay za koje su u posljednjih desetak godina odradili više od 500 projekata.

-Mislim da smo do sad radili projekte na svim kontinentima, osim možda Antarktike. Bilo je tu svega, od e-learning aplikacije za djecu iz Zambije (za koju smo i dobili AppsAfrica nagradu) do kompleksnih e-commerce (webshop) rješenja za klijente poput Tommya (za koji smo također dobili dvije nagrade) – kazuje naš sugovornik.

-Što se tiče zahtjevnijih projekata, u posljednjih pet godina radimo na ticketing sustavu za GFNY, najveću amatersku biciklističku organizaciju na svijetu, koji se bave organiziranjem utrka u 22 zemlje. Naš sustav omogućava kompletno franšizno poslovanje za organizatore, podržava različite jezike, različita porezna pravila, valute plaćanja i slično – ističe također Perić-Mažar dodajući kako mora spomenuti i Omoreader aplikaciju koja pomaže osobama sa poteškoćama u čitanju.

-To je bio jedan od najtežih projekata na kojima smo radili, ali kad smo dobili prve pozitivne komentare od ljudi kojima je aplikacija pomogla, brzo smo zaboravili sve probleme s kojima smo se suočili. Smatram da tehnologija mora imati svrhu omogućavanja lakšeg i boljeg života, pogotovo osobama sa posebnim potrebama, a Omoreader je bio upravo takav projekt kojeg je prepoznao i stručni žiri Digital Takeovera i nagradio nas za najbolji društveno-odgovoran projekt godine – kazuje direktor Locastica odgovarajući na naš upit o najznačajnijim projektima i postignućima povodom desete godišnjice.

Digitalizacija je ključna riječ u EU politikama, a pogotovo je dobila na značaju u doba pandemije. Koliko je digitalna transformacija proširila Locasticu poslovne mogućnosti i tržište, zanimalo nas je također.

Naš sugovornik odgovara kako se tokom pandemije pokazalo da procesi u tvrtkama nisu ni digitalizirani koliko bi mogli biti u gotovo svim područjima, naročito u administrativnim poslovima. Prostora za napredak, kaže, ima i u drugim industrijama, a dobar primjer su OPG koji su svoje poslovanje usmjerili na online.

- Digitalizacija nije nešto što se može napraviti preko noći i nije proces koji je jednom kada se napravi gotov. Digitalizacija treba biti dugoročna strategija, te se konstantno treba prilagođavati tržištu i napretku tehnologije. Nažalost, neke stvari su se nakon prvog/drugog lockdowna vratile na staro, pa i dalje moramo pečatirati i nositi hrpu administracije osobno, dok se u teoriji sve može potpisati digitalno i/li poslati mailom. Ovo je samo jedan primjer, ali mislim da većinu poduzetnika prilično umara i nervira jer uzima puno vremena – naglašava Antonio Perić-Mažar.

Što se tiče poslovanja Locastica, pandemija je, pojašnjava, ubrzala stvari i pokrenula neke projekte koji su bili na čekanju, ali je isto tako neke druge projekte stopirala ili usporila.

- Poslovno gledajući po prihodima, imali smo najbolju godinu do sada, ali ne možemo reći da je godina bila lagana. Naša prednost je definitivno bila što smo u pravom smislu agilna tvrtka i vrlo lako se možemo prilagoditi uvjetima na tržištu i potrebama klijenta - ističe.

Navodi primjer kako su u prvom lockdownu za jednog klijenta u niti šest tjedana izbacili proizvod kojim su pokrenuli digitalizaciju i mogli poslovati online. Nekim klijentima su bili fleksibilniji po pitanju plaćanja jer dugoročne klijente gledaju kao partnere, i bitno im je, naglašava, da su podrška jedni drugima.

-S druge strane imali smo izazove zapošljavanja uz nemogućnost upoznavanja osoba uživo, što nam je do sada bila vrlo rijetka praksa. Što se tiče rada na daljinu, tu nismo imali nikakvih problema jer smo i prije pandemije imali osobe koje ne rade iz ureda, a nakon pandemije smo i svima dali tu opciju bez ikakvih ograničenja – kaže direktor Locastica.


Komentari članka

Vezani članci

Domaća IT tvrtka uvodi novi model rada

25.11.2021.

Zanimljivo je i to da su atraktivni uredi tvrtke zatvoreni već više od godinu i pol dana, od samih početaka pandemije, a indeksi zadovoljstva zaposlenika i osjećaja pripadnosti i lojalnosti Q-u iznimno su visoki, ističu u priopćenju.

Marko Linke je lead investitor u MobilityONE - pitali smo ga detaljnije o tom poduhvatu...

23.11.2021.

Suosnivač Repslyja Marko Linke posljednjih dana ponovno je "iskočio" u javnost s osobnom investicijom u MobilityONE, prvi projekt na Funderbeamu dostupan nakon pojave panedmije...

Domaćem startupu Mindsmithsu globalna nagrada za odgovornu primjenu AI-ja

23.11.2021.

Domaći startup Mindsmiths koji se bavi umjetnom inteligencijom (AI) dobio je globalnu nagradu "Top of AI Startups" za odgovornu primjenu umjetne inteligencije u konkurenciji 17 projekata iz deset zemalja, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke

Olujić i Kraljik, STORM Grupa – Kad strast spoji tehničara i menadžera, projekt ne može propasti

19.11.2021.

Prije trideset godina dvojica prijatelja, inženjeri elektrotehnike Vladimir Olujić i Tomislav Kraljik osnovali su informatičku tvrtku STORM Computers. Kreativac i vizionar Olujić, predsjednik Uprave, i operativac Kraljik, izvršni direktor i član Uprave, t

SRCE dovršilo najveći od pet data centara koje će moći koristiti i tvrtke

16.11.2021.

Novi podatkovni centar ima 208 četvornih metara prostora za IT opremu, a ukupno se sa svom popratnom infrastrukturom prostire na 1317 kvadrata. Ima vlastite energetske kapacitete, pa u slučaju nestanka struje može raditi neometano iduća 24 sata. Povezan j

Tag cloud

 1. 2289 članka imaju tag turizam
 2. 2147 članka imaju tag hrvatska
 3. 1420 članka imaju tag izvoz
 4. 1652 članka imaju tag financije
 5. 1250 članka imaju tag svijet
 6. 951 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1092 članka imaju tag trgovina
 8. 1168 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1071 članka imaju tag ict
 10. 905 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 936 članka imaju tag investicije
 12. 753 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1051 članka imaju tag EU
 14. 954 članka imaju tag industrija
 15. 835 članka imaju tag menadžment
 16. 448 članka imaju tag koronavirus
 17. 946 članka imaju tag kriza
 18. 650 članka imaju tag maloprodaja
 19. 445 članka imaju tag poticaji
 20. 611 članka imaju tag marketing
 21. 441 članka imaju tag opg
 22. 541 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 415 članka imaju tag eu fondovi
 25. 405 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 318 članka imaju tag potpore
 28. 465 članka imaju tag obrazovanje
 29. 420 članka imaju tag porezi
 30. 396 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 343 članka imaju tag osijek
 32. 396 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 401 članka imaju tag vlada
 35. 320 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 416 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 328 članka imaju tag start up