Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Sij 2018

Ljetovanje u pogonu za pneumatske brusilice

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak/Privredni vjesnik  

Ljetovanje u pogonu za pneumatske brusilice

Soldić i dalje proizvodi brusilice, upravo to je posao u kojemu je najbolji. Ali kada je preselio pogon u novo sjedište, trebalo je nešto učiniti sa starim. A turizam cvjeta

Stipe Soldić, vlasnik tvrtke Soldić, možda je i primjer sudbine kooperanata hrvatskih brodogradilišta, ali i odličan pokazatelj kako kompanija čiji vlasnik razumije biznis i potrebe tržišta može raditi paralelno na dva, pa i više, potpuno različita kolosijeka. Nekad se brodogradnja - koja je oduvijek bila Soldićev primarni izbor, posao u kojem smatra da može pružiti najviše - uvelike oslanjala na moćnu kooperaciju, koja je bila toliko narasla da je kooperantov radnik izvodio najsloženije poslove i ostajao prekovremeno, a radnik brodogradilišta radio normalno radno vrijeme. A onda je nastupila kriza i stvorila se percepcija u javnosti da su za sve nepravilnosti i probleme brodogradilišta krivi kooperanti, što je samo u malom dijelu istinito jer je logično da kooperant ne bi mogao ništa napraviti da nije imao podršku ili nalog nekoga iz brodogradilišta.

Nepredviđena situacija

Uglavnom, kooperacija je za poslovanje brodogradilišta u svakoj situaciji dobra. Kako posao u brodogradilištu oscilira u opsegu posla, te se tako traži i radna snaga za dovršetak tih poslova, najlakše je rješenje angažirati kooperante, odnosno tvrtke koje su specijalizirane za te poslove. Vlasnicima je bolje imati kooperante nego strepiti kada naraste posao tko će ga obaviti. “Zbog nekoliko takozvanih kooperanata koje je netko možda podržavao i protežirao nije u redu da se sve nas strpa u isti koš. Svaki normalni kooperant jedva je čekao da se privatiziraju brodogradilišta, a dogodila se nepredviđena situacija, tako da smo u većini ostali bez posla. Nije se dogodio napredak. Mislili smo da će s privatizacijom biti više posla za nas, ali smo ostali i bez radnika i bez posla.Tvrtke koje su imale kvalitetu i kvalitetne radnike ostale su i bez posla i bez radnika”, objašnjava Stipe Soldić, čija je tvrtka nekad imala oko 300 radnika u kooperaciji u hrvatskim brodogradilištima.

Nekad je takvih tvrtki bilo puno, a sada ih je malo. Razlog za devastaciju kooperanata jest i to što je dijelom smanjen opseg poslova u brodogradilištima.
“Moja je tvrtka imala više od 30 različitih zanimanja odnosno struka, a radili smo najsloženije sekcije za brodove. Sada je kooperacija svedena na zanemariv broj. A moje je mišljenje da ju je trebalo sačuvati. To će se pokazati u budućnosti”, kaže Stipe Soldić.

Kooperant kooperanata

Soldić je nastavio rad s brodogradilištima, ali ne kao kooperant, nego tako da ih opskrbljuje pneumatskim brusilicama. Radi se o prvim hrvatskim pneumatskim brusilicama, kako voli u razgovoru isticati Soldić.
Tvrtka Soldić proizvodi deset različitih modela tih brusilica s četiri tipa motora. Kompletna proizvodnja s proizvodnjom rezervnih dijelova odvija se u njegovu proizvodnom pogonu na periferiji mjesta Mravince koje pripada Gradu Solinu.

“Osim u tome što je hrvatska proizvodnja, prednost brusilice koju moja tvrtka proizvodi jest u tome što je jeftinija. Njezina je kvaliteta neupitna. Ja sam možda subjektivan, ali trebate pitati radnike u brodogradilištima i kooperante. Mi radimo i s brodogradilištima, ali, što je značajnije, radimo s gotovo svim preostalim kooperantima hrvatskih brodogradilišta. Potvrda da je brusilica koja je proizvedena u pogonu moje tvrtke kvalitetna jest i to što njome rade radnici riječke tvrtke Monting Power System, koja je jedna od najkvalitetnijih kooperantskih tvrtki na ovim prostorima. Radim s oba Uljanikova brodogradilišta, a najbolju suradnju imamo s Brodotrogirom. U trogirskom brodogradilištu prepoznali su našu pneumatsku brusilicu kao kvalitetnu.”

Samo po narudžbi

Tvrtka Soldić proiz­vodi desetak tipova vretenastih brusilica. To su profesionalni alati. Njima poslove obavljaju radnici u hrvatskim brodogradilištima, ali i u ostalim industrijskim pogonima. “Osim pneumatskih brusilica, proizvodimo 50 vrsta različitih tipova zamjenskih dijelova za različite alate. Tvrtka smo koja je likvidna unatoč problemima s brodogradilištima jer proizvodimo po narudžbi. Prije krize imali smo odličan promet i prihod, a to je sada palo. Međutim, zahvaljujući pojačanim narudžbama Brodotrogira, naš promet se diže. Nadamo se da će Uljanik grupa riješiti svoje probleme, jer smo mi s njima i u Trećem maju i u Uljaniku odlično radili dugi niz godina. Naše brusilice imaju primjenu i mjesto im je u pogonima teške industrije, gdje se radi zavarivanje i gdje poslove izvodi veći broj radnika koji se koriste pneumatskim alatima. Počeli smo pregovore i s ‘Đurom Đakovićem’, ali se još nismo pomaknuli s početnih pozicija. Radili smo s cementarama i s drugim industrijskim pogonima”, kaže Stipe Soldić.

Soldić za sebe voli reći da je odličan u proizvodnji, ali da mu marketing i promocija nisu jaka strana.
“Inovacija i poboljšanje postojećih rješenja ispunjavaju me i vesele, a svjestan sam da je za uspješno poslovanje važan i marketing. Brusilicu sam napravio tako da sam vidio u čemu je nedostatak najvećih i najpoznatijih svjetskih proizvođača. Vlastitim rješenjima htio sam napraviti alat koji nema ograničenja a da je pri tome funkcionalan i cjenovno prihvatljiv. Pneumatska brusilica koju sam proizveo plod je mog dugogodišnjeg rada. Najprije u Brodosplitu, gdje sam radio, a potom u svojoj radionici i naposljetku u svom pogonu. Nemam ljevaonicu, a kućišta za brusilice također proizvodim u svom pogonu. Od dijelova te brusilice kupujem samo jednu steznu čahuru, koju nabavljamo iz Njemačke ili iz Indije, a sve ostalo proizvodimo sami u svom pogonu od materijala koji nabavljamo na tržištu. I tu steznu čahuru mogli bismo sami proizvesti, ali bismo morali kupiti vrlo skup stroj. Naša brusilica ima i pismene potvrde iz brodogradilišta i traže je radnici”, objašnjava Soldić.
Kaže da se proizvodnja u njegovu pogonu odvija na najobičnijim strojevima i da mu se kolege čude što sve može na njima proizvesti. U pogonu ima brusilice, tri glodalice, pet tokarskih strojeva, specijalne bušilice... To su najobičniji alatni strojevi uglavnom iz Prvomajske, na kojima zahvaljujući spretnosti i znanju radnika proizvode i najzahtjevnije proizvode.

Soldića je kriza primorala da iz nekadašnje radionice preseli proizvodnju u novi pogon koji je izgradio u blizini. Pogon ima oko 500 četvornih metara. “Većina kooperanata kupuje naše dijelove i alat, a servis je također kod nas. Mi lako servisiramo alate jer sami proizvodimo dijelove. Tko se god bavi ozbiljnim poslom što se tiče alata, radi s nama”, tvrdi Soldić.

Turizam u pogonu

Prije pet-šest godina bilo je vrlo izgledno da Soldić preuzme većinu poslova u jednom brodogradilištu u Italiji.

“Međutim, sve se iskompliciralo, tako da smo ostali bez novca koji smo uložili za pripremu preuzimanja. Posao nismo uspjeli realizirati. Trebali smo tamo raditi s najmanje 60 radnika, a onda se brodogradilište, doslovce preko noći, zatvorilo. Otvorio sam tamo tvrtku i uložio određen novac, a završilo je tako kako je završilo”, kaže Soldić. Kao i u mnogim drugim slučajevima u Hrvatskoj, spas od propasti investicije pronađen je u turizmu, kao trenutačno najpropulzivnijem sektoru u državi. Zgradu gdje je bio smješten stari pogon tvrtke, koja se nalazi na odličnoj lokaciji, Soldić je prenamijenio u turistički objekt koji u idealnim uvjetima i u dobroj sezoni može primiti 24 gosta u 12 smještajnih jedinica. Ondje ima restoran, bazen, teniske terene, teretanu, zatvoreni prostor za balote, odbojkaško i nogometno igralište, ukratko, ima sve što gostu može zatrebati i za vrijeme duljeg odmora. U taj je turistički objekt uloženo nekoliko milijuna kuna.

“Turistička sezona bila je odlična, a najave za 2018. još su bolje. Već u prosincu 2017. imali smo popunjena tri mjeseca za ovu godinu. Surađujemo s agencijom Nova sol. Osim doručka, ne radimo ugostiteljstvo, mada restoran možemo davati u najam za neke prigode. Postane li brodogradnja ponovno uspješna u narednim godinama, onda će brodovi opet postati primarni biznis naše kompanije, a turizam će za mene biti sekundarna djelatnost. Dok tako ne bude, bit će ovako kako je sada”, napominje Stipe Soldić.


Komentari članka

Vezani članci

U mjestu s 919 stanovnika niknulo 50 vila s bazenima

17.10.2018.

Posjetili smo novo turističko čudo Dalmacije: u mjestu s 919 stanovnika niknulo 50 vila s bazenima! Selo je procvjetalo, mještani trljaju ruke, muči ih tek jedan simpatičan problem...

Cres i Lošinj zajedno u izradu turističke strategije do 2030. godine

17.10.2018.

U prvih devet mjeseci na Cresu je ostvareno gotovo 900.000 noćenja, 2,5% više nego lani. Nakon izvrsne predsezone, ne zaostaje ni posezona pa, zahvaljujući lijepom vremenu, sredinu listopada Cres dočekuje s oko 500 gostiju, 40% više nego lani u isto vrije

Od iduće godine počinje bitka za svakog gosta, Vlada turizmu mora dati vjetar u leđa

16.10.2018.

Za uspješni razvoj turizma potrebna je konzistentna turistička politika, koja uz izravne mjere Ministarstva turizma obuhvaća i niz neizravnih mjera kao sastavnog dijela fiskalne te drugih nacionalnih politika prostornog uređenja, zapošljavanja i radnih od

Dobili posao od najveće agencije JI Azije

12.10.2018.

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Turističku članarinu ne plaća čak 50 tisuća iznajmljivača

12.10.2018.

Zbog slabe kontrole 53% ih nije poštivalo zakon. Sad bi novi zakoni to trebali postrožiti.

Tag cloud

 1. 1811 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1501 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 847 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP