Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Tra 2009

Kvalitetom do europskog iskoraka

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Kvalitetom do europskog iskoraka

U Hrvatskoj je zahvaljujući poticajnim mjerama Ministarstva poljoprivrede, pa dobrim dijelom i lokalnih vlasti, posljednjih godina podignuto 20.000 tisuća hektara trajnih nasada. Iako su se u prvom planu našli vinogradi, ne treba zanemariti ni činjenicu o rastu broja hektara pod voćkama.

Tvrtka koja je podizanju novih voćnih nasada posvetila posebnu pozornost na području Osječko-baranjske županije, svakako je WerkosGroup-a čiji zasebni segment predstavlja i agro djelatnost. Značajnim investiranjem u taj sektor, te s podignutih 70 ha novih višegodišnjih nasada i planiranih 80 ha do kraja 2010. godine, kao i s rasadničarskom proizvodnjom od preko 800.000 sadnica za tekuću godinu, Werkos se svakako svrstava u lidere voćarstva i rasadničarstva u regiji. Ono što je bitno za naglasiti je da u navedenim projektima koriste najsuvremenije proizvodne tehnologije te zadovoljava stroge europske zakonske propise ali i tržišne standarde, pa je, sukladno tome, veliki dio rasadničarske proizvodnje namijenjen i za izvoz u zemlje EU.

- U ponudi imamo bezvirusni certificirani sadni materijal, koji se proizvodi tehnologijom prijevremenih grančica, što uz genetski potencijal čistih klonova jamči raniji ulazak u rodnost voćke. To znači da se u drugoj godini poslije sadnje sa 5-8 kg uroda omogućuje znatno raniji povrat investicije. Takvom tehnologijom proizvodnje pojednostavljeno je i formiranje uzgojnog oblika, te se značajno smanjuju troškovi i potrebe za radnom snagom prilikom rezidbe i berbe u voćnjaku, objašnjava tehnolog Senad Dupljak, voditelj Werkosove rasadničarske proizvodnje.

Tržišna orijentacija
Ovdje pozornost nije usmjerena samo na suvremena tehnološka rješenja, već i na tržišnu orijentaciju sorti. Dupljak iz ponude izdvaja sorte Fuji Kiku 8, Gala Royal Beaut, Breaburn Hillwel, Jomured, Morrens Jonagored Supra, Golden Reinders.

- Možda su to sorte, u kraju u kojemu dominiraju Idared, Golden Delicious ili Grenny Smith, još nedovoljno zastupljene, no upravo su to sorte koje se konzumiraju u zapadnim zemljama i čija je otkupna cijena značajno viša od cijene jabuka koje se ovdje obično uzgajaju, naglašava Dupljak.

Osim toga, upravo je certificirana sadnica, s licencnim pravima vlasnika pojedine sorte, ona koja će proizvođaču na EU tržištu jamčiti mogućnost prodaje ploda pod pravim imenom sorte i dokazivanja podrijetla sadnog materijala, što će u bliskoj budućnosti predstavljati uvjet plasmana voća na tržište i osigurati kvalitetnu otkupnu cijenu. Osim sadnica jabuka u ponudi se nalaze i sadnice kruške, šljive, trešnje, breskve i nektarine. Proizvodnja se u potpunosti odvija u Hrvatskoj, pod nadzorom stručnjaka ali i u suradnji s partnerskom belgijskom tvrtkom N.V. Johan Nicolai, jednim od najcjenjenijih rasadničara u Europi.

Obrana od tuče
U okviru svoje poslovne orijentacije k suvremenim rješenjima u voćarskoj proizvodnji tvrtka Werkos tržištu nudi i sustav zaštite od tuče. Ovaj je sustav hrvatski proizvod čime je osigurana provjerena kvaliteta po cijeni puno povoljnijoj od cijene sličnih proizvoda iz uvoza.

- Drveni stupovi koje preporučamo izrađeni su od stabala ariša, jele, smreke ili bora. Proces impregnacije u skladu je s "Hr normama", a njihov vijek trajanja duži je od 15 godina. Zaštitne mreže proizvode se od polietilenskog materijala u raznim bojama, s visokim postotkom aditiva za UV stabilizaciju, a izvedbom trostrukih vlakana na rubnim i središnjim dijelovima mreže postignuti su iznimna mehanička otpornost i dugi vijek trajanja, predstavlja Ivana Šandrk Nukić, voditeljica projektantskog agro sektora. Svi ostali elementi sustava, poput pocinčane užadi, sidara, plastičnih kapa ili stezaljki tehnički odgovaraju najvišim standardima potrebnim za dugoročno funkcioniranje ovakvog sustava.

Navodnjavanje “kap po kap”
Naposljetku ova osječka tvrtka nudi sustave navodnjavanja "kap po kap", kao i izgradnju akumulacija s kontinuiranim dotokom vode. Na ovaj način omogućena je nesmetana proizvodnja u pogledu količine i kvalitete uroda, što početnu investiciju čini sigurnom i dugoročno isplativom. U Werkosu su svakome proizvođaću u mogućnosti svu opremu projektirati prema njegovim specifičnim potrebama.


Komentari članka

Vezani članci

Zašto su talijanski, španjolski i francuski proizvodi ‘vrjedniji’ od hrvatskih?

12.04.2019.

Zbog geostrateškog položaja hrvatski proizvođači baštinici su prava da svoje proizvode nazivaju proizvodima mediteranske prehrane i prodaju ih kao takve. Međutim, kad se pojavljuju u izvozu, to uopće ne spominju

Hrvatsko mlijeko i mliječni proizvodi izvozit će se u Kinu, ogromno tržište otvara se i za tunu

11.04.2019.

Otvaranje novih tržišta koja su izvan EU prilika je za povećanje dodane vrijednosti mliječnih proizvoda te stabiliziranje i razvoj cijelog mliječnog sektora u Hrvatskoj, rekao je ministar Tolušić. Ogromno tržište otvara se i za tunu, ali i meso peradi.

Škole na farmama: nastava na farmi dio je švicarske nacionalne obrazovne strukture

28.03.2019.

Življenje na selu i doticaj s proizvodnjom hrane ima niz prednosti u djetinjstvu. Prepoznale su to inicijative diljem svijeta koje niz godina njeguju suradnju sa školama i lokalnim poljoprivrednicima. Kako to izgleda u Austriji, Švicarskoj i SAD-u?

18. sajam Proizvodi hrvatskog sela uz topljenje masti i pravljenje čvaraka

27.03.2019.

Sajam Proizvodi hrvatskog sela tradicionalno se održava nekoliko tjedana prije Uskrsa kako bi građani za blagdane mogli nabaviti domaće visokokvalitetne proizvode kojih nema na policama trgovačkih lanaca

OBŽ objavila 13 javnih poziva za potpore u poljoprivredi!

22.03.2019.

Javni pozivi bit će otvoreni do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu, a najkasnije do 1. prosinca 2019. godine, odnosno Javni poziv za dodjelu potpora za manifestacije najkasnije do 15. prosinca 2019. godine.

Tag cloud

 1. 1883 članka imaju tag hrvatska
 2. 1905 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 948 članka imaju tag trgovina
 8. 818 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 912 članka imaju tag svijet
 11. 951 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 508 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 569 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija