Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Tra 2009

Kvalitetom do europskog iskoraka

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Kvalitetom do europskog iskoraka

U Hrvatskoj je zahvaljujući poticajnim mjerama Ministarstva poljoprivrede, pa dobrim dijelom i lokalnih vlasti, posljednjih godina podignuto 20.000 tisuća hektara trajnih nasada. Iako su se u prvom planu našli vinogradi, ne treba zanemariti ni činjenicu o rastu broja hektara pod voćkama.

Tvrtka koja je podizanju novih voćnih nasada posvetila posebnu pozornost na području Osječko-baranjske županije, svakako je WerkosGroup-a čiji zasebni segment predstavlja i agro djelatnost. Značajnim investiranjem u taj sektor, te s podignutih 70 ha novih višegodišnjih nasada i planiranih 80 ha do kraja 2010. godine, kao i s rasadničarskom proizvodnjom od preko 800.000 sadnica za tekuću godinu, Werkos se svakako svrstava u lidere voćarstva i rasadničarstva u regiji. Ono što je bitno za naglasiti je da u navedenim projektima koriste najsuvremenije proizvodne tehnologije te zadovoljava stroge europske zakonske propise ali i tržišne standarde, pa je, sukladno tome, veliki dio rasadničarske proizvodnje namijenjen i za izvoz u zemlje EU.

- U ponudi imamo bezvirusni certificirani sadni materijal, koji se proizvodi tehnologijom prijevremenih grančica, što uz genetski potencijal čistih klonova jamči raniji ulazak u rodnost voćke. To znači da se u drugoj godini poslije sadnje sa 5-8 kg uroda omogućuje znatno raniji povrat investicije. Takvom tehnologijom proizvodnje pojednostavljeno je i formiranje uzgojnog oblika, te se značajno smanjuju troškovi i potrebe za radnom snagom prilikom rezidbe i berbe u voćnjaku, objašnjava tehnolog Senad Dupljak, voditelj Werkosove rasadničarske proizvodnje.

Tržišna orijentacija
Ovdje pozornost nije usmjerena samo na suvremena tehnološka rješenja, već i na tržišnu orijentaciju sorti. Dupljak iz ponude izdvaja sorte Fuji Kiku 8, Gala Royal Beaut, Breaburn Hillwel, Jomured, Morrens Jonagored Supra, Golden Reinders.

- Možda su to sorte, u kraju u kojemu dominiraju Idared, Golden Delicious ili Grenny Smith, još nedovoljno zastupljene, no upravo su to sorte koje se konzumiraju u zapadnim zemljama i čija je otkupna cijena značajno viša od cijene jabuka koje se ovdje obično uzgajaju, naglašava Dupljak.

Osim toga, upravo je certificirana sadnica, s licencnim pravima vlasnika pojedine sorte, ona koja će proizvođaču na EU tržištu jamčiti mogućnost prodaje ploda pod pravim imenom sorte i dokazivanja podrijetla sadnog materijala, što će u bliskoj budućnosti predstavljati uvjet plasmana voća na tržište i osigurati kvalitetnu otkupnu cijenu. Osim sadnica jabuka u ponudi se nalaze i sadnice kruške, šljive, trešnje, breskve i nektarine. Proizvodnja se u potpunosti odvija u Hrvatskoj, pod nadzorom stručnjaka ali i u suradnji s partnerskom belgijskom tvrtkom N.V. Johan Nicolai, jednim od najcjenjenijih rasadničara u Europi.

Obrana od tuče
U okviru svoje poslovne orijentacije k suvremenim rješenjima u voćarskoj proizvodnji tvrtka Werkos tržištu nudi i sustav zaštite od tuče. Ovaj je sustav hrvatski proizvod čime je osigurana provjerena kvaliteta po cijeni puno povoljnijoj od cijene sličnih proizvoda iz uvoza.

- Drveni stupovi koje preporučamo izrađeni su od stabala ariša, jele, smreke ili bora. Proces impregnacije u skladu je s "Hr normama", a njihov vijek trajanja duži je od 15 godina. Zaštitne mreže proizvode se od polietilenskog materijala u raznim bojama, s visokim postotkom aditiva za UV stabilizaciju, a izvedbom trostrukih vlakana na rubnim i središnjim dijelovima mreže postignuti su iznimna mehanička otpornost i dugi vijek trajanja, predstavlja Ivana Šandrk Nukić, voditeljica projektantskog agro sektora. Svi ostali elementi sustava, poput pocinčane užadi, sidara, plastičnih kapa ili stezaljki tehnički odgovaraju najvišim standardima potrebnim za dugoročno funkcioniranje ovakvog sustava.

Navodnjavanje “kap po kap”
Naposljetku ova osječka tvrtka nudi sustave navodnjavanja "kap po kap", kao i izgradnju akumulacija s kontinuiranim dotokom vode. Na ovaj način omogućena je nesmetana proizvodnja u pogledu količine i kvalitete uroda, što početnu investiciju čini sigurnom i dugoročno isplativom. U Werkosu su svakome proizvođaću u mogućnosti svu opremu projektirati prema njegovim specifičnim potrebama.


Komentari članka

Vezani članci

Entuzijasti osmislili sustav za vrtlarenje mikrozelenja

16.08.2019.

Trojica entuzijasta razvili su tehnologiju tzv. vertikalne poljoprivrede uz koju se mikropovrće i jestivo bilje može uzgajati u zatvorenom. Nakon što se uzgoje, biljke se mogu ili jesti ili presaditi u polje.

Egzotika u Istri: Prijatelji iz djetinjstva uzgajaju goji bobice

14.08.2019.

U posljednjih nekoliko godina egzotično voće goji bobice osvojile su europsko tržište. U Hrvatskoj je samo nekoliko proizvođača tog voća i to uglavnom u kontinentalnom dijelu. Jedini nasad u Istri nalazi se u dolini rijeke Raše, podignula su ga dva prijat

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

12.08.2019.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaz

Smanjila se proizvodnja rajčice u Hrvatskoj, a porastao je uvoz

12.08.2019.

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj.

Projekt vrijedan 7 milijuna kuna: Hamag-Bicro uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

09.08.2019.

Iz Hamag-Bicroa napominju i kako je u okviru projekta BOND oformljena i službena internetska stranica projekta, a sve navedene, ali i buduće usluge bit će dostupne na zajedničkoj edukacijsko-komunikacijskoj platformi.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija