Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Tra 2009

Kvalitetom do europskog iskoraka

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Kvalitetom do europskog iskoraka

U Hrvatskoj je zahvaljujući poticajnim mjerama Ministarstva poljoprivrede, pa dobrim dijelom i lokalnih vlasti, posljednjih godina podignuto 20.000 tisuća hektara trajnih nasada. Iako su se u prvom planu našli vinogradi, ne treba zanemariti ni činjenicu o rastu broja hektara pod voćkama.

Tvrtka koja je podizanju novih voćnih nasada posvetila posebnu pozornost na području Osječko-baranjske županije, svakako je WerkosGroup-a čiji zasebni segment predstavlja i agro djelatnost. Značajnim investiranjem u taj sektor, te s podignutih 70 ha novih višegodišnjih nasada i planiranih 80 ha do kraja 2010. godine, kao i s rasadničarskom proizvodnjom od preko 800.000 sadnica za tekuću godinu, Werkos se svakako svrstava u lidere voćarstva i rasadničarstva u regiji. Ono što je bitno za naglasiti je da u navedenim projektima koriste najsuvremenije proizvodne tehnologije te zadovoljava stroge europske zakonske propise ali i tržišne standarde, pa je, sukladno tome, veliki dio rasadničarske proizvodnje namijenjen i za izvoz u zemlje EU.

- U ponudi imamo bezvirusni certificirani sadni materijal, koji se proizvodi tehnologijom prijevremenih grančica, što uz genetski potencijal čistih klonova jamči raniji ulazak u rodnost voćke. To znači da se u drugoj godini poslije sadnje sa 5-8 kg uroda omogućuje znatno raniji povrat investicije. Takvom tehnologijom proizvodnje pojednostavljeno je i formiranje uzgojnog oblika, te se značajno smanjuju troškovi i potrebe za radnom snagom prilikom rezidbe i berbe u voćnjaku, objašnjava tehnolog Senad Dupljak, voditelj Werkosove rasadničarske proizvodnje.

Tržišna orijentacija
Ovdje pozornost nije usmjerena samo na suvremena tehnološka rješenja, već i na tržišnu orijentaciju sorti. Dupljak iz ponude izdvaja sorte Fuji Kiku 8, Gala Royal Beaut, Breaburn Hillwel, Jomured, Morrens Jonagored Supra, Golden Reinders.

- Možda su to sorte, u kraju u kojemu dominiraju Idared, Golden Delicious ili Grenny Smith, još nedovoljno zastupljene, no upravo su to sorte koje se konzumiraju u zapadnim zemljama i čija je otkupna cijena značajno viša od cijene jabuka koje se ovdje obično uzgajaju, naglašava Dupljak.

Osim toga, upravo je certificirana sadnica, s licencnim pravima vlasnika pojedine sorte, ona koja će proizvođaču na EU tržištu jamčiti mogućnost prodaje ploda pod pravim imenom sorte i dokazivanja podrijetla sadnog materijala, što će u bliskoj budućnosti predstavljati uvjet plasmana voća na tržište i osigurati kvalitetnu otkupnu cijenu. Osim sadnica jabuka u ponudi se nalaze i sadnice kruške, šljive, trešnje, breskve i nektarine. Proizvodnja se u potpunosti odvija u Hrvatskoj, pod nadzorom stručnjaka ali i u suradnji s partnerskom belgijskom tvrtkom N.V. Johan Nicolai, jednim od najcjenjenijih rasadničara u Europi.

Obrana od tuče
U okviru svoje poslovne orijentacije k suvremenim rješenjima u voćarskoj proizvodnji tvrtka Werkos tržištu nudi i sustav zaštite od tuče. Ovaj je sustav hrvatski proizvod čime je osigurana provjerena kvaliteta po cijeni puno povoljnijoj od cijene sličnih proizvoda iz uvoza.

- Drveni stupovi koje preporučamo izrađeni su od stabala ariša, jele, smreke ili bora. Proces impregnacije u skladu je s "Hr normama", a njihov vijek trajanja duži je od 15 godina. Zaštitne mreže proizvode se od polietilenskog materijala u raznim bojama, s visokim postotkom aditiva za UV stabilizaciju, a izvedbom trostrukih vlakana na rubnim i središnjim dijelovima mreže postignuti su iznimna mehanička otpornost i dugi vijek trajanja, predstavlja Ivana Šandrk Nukić, voditeljica projektantskog agro sektora. Svi ostali elementi sustava, poput pocinčane užadi, sidara, plastičnih kapa ili stezaljki tehnički odgovaraju najvišim standardima potrebnim za dugoročno funkcioniranje ovakvog sustava.

Navodnjavanje “kap po kap”
Naposljetku ova osječka tvrtka nudi sustave navodnjavanja "kap po kap", kao i izgradnju akumulacija s kontinuiranim dotokom vode. Na ovaj način omogućena je nesmetana proizvodnja u pogledu količine i kvalitete uroda, što početnu investiciju čini sigurnom i dugoročno isplativom. U Werkosu su svakome proizvođaću u mogućnosti svu opremu projektirati prema njegovim specifičnim potrebama.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski agrar u 2019: u veljači isplata prvog dijela izravnog plaćanja

11.02.2019.

Što očekuje hrvatsku poljoprivredu u 2019. godini?

Modularne plaže: Osječani smislili genijalan način protiv betonizacije jadranske obale

07.02.2019.

Uz sve bonuse modularnih plaža, za njih nije potrebna građevinska dozvola, a kako sada stvari stoje, osječke module ove ćemo sezone vidjeti na terasama zagrebačkih kafića i restorana, na obalama našeg mora, ali i šire...

Ruralni razvoj: Sva preostala sredstva stavljaju se poljoprivrednicima na raspolaganje

07.02.2019.

U 2019. nastavlja se podrška rastu i razvoju poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora putem financijskih instrumenata – novog oblik financiranja uvedenog u 2018., namijenjenog subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šuma

Postrojenje je ukopano u brdo i jedino je vidljivo po opremi za ventilaciju: Ovo je poljoprivreda budućnosti

06.02.2019.

U podzemnom postrojenju u južnom Ontariju postrojenje ukopano u zemlju okruženo je poljoprivrednim zemljištem. U njemu tvrtka Green Relief vodi najsuvremeniju akvaponsku farmu, koristeći filtrirani riblji otpad za gnojenje biljaka, istovremeno čisteći vod

Isplata prve rate izravnih plaćanja kreće 15. veljače!

05.02.2019.

Obećano – ispunjeno! Prva rata poticaja kreće sljedeći tjedan, na vrijeme da se naši poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu, kaže ministar Tolušić.

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1877 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1193 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 808 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 886 članka imaju tag svijet
 12. 854 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 475 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 408 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 323 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 322 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 324 članka imaju tag porezi