Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Ruj 2020

Kriza zaustavila prodaju i napunila skladišta sirom, morali otkazati i otkup mlijeka

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Marinko Petković  

Kriza zaustavila prodaju i napunila skladišta sirom, morali otkazati i otkup mlijeka

Mini sirana Šestak nalazi se na Plešivici na Cesti sira Zagrebačke županije, a nedavno je dobila priznanje u obliku 'Plavog cekera' Grada Zagreba za prehrambene proizvode čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane. No, kriza prodaje koja je uslijedila zbog pandemije koronavirusa, dovela ih je na rub opstanka te su od deset kooperanata, otkup mlijeka morali otkazali od sedam manjih.

Mirjana Šestak, vlasnica obiteljske sirane, kaže da su prekasno stali jer prodaja sira, vrhnja i kiselog mliijeka, osim na kućnom pragu, ide jako slabo i skladišta, gdje polutvrdi sirevi odležavaju najmanje tri mjeseca, su puna već šest mjeseci. "Jedan obiteljski hotel na Jadranu, koji je počeo raditi 1. srpnja, za više od dva mjeseca u špici turističke sezone, naručio je od nas samo dva kilograma sira jer ga nemaju kome prodati", kaže ona.

Taman otplatili veliki kredit kad je došla kriza
Mini siranu su suprug Nikola i ona otvorili još 2005. godine, kad su u obiteljskoj kući na bregovitoj Plešivici, registrirali OPG. Imali su 12 krava, a kako su bili nezadovoljni, napustili su radna mjesta u Zagrebu. "Suprug je tri godine svaki dan išao na posao, a da nije primao zarađenu plaću te smo se konačno odlučili za nešto svoje na zdravim temeljima. Pokrenuli smo vlastiti posao, koji su poslije prihvatili i naši sinovi Matija i Marko", otkriva.

Osim toga, 2015. godine napravili su dodatni iskorak u poslovanju sirane, uložili milijun kuna, ali iz skupog komercijalnog kredita, s kamatnom stopom od čak 12, 6 posto. "Taj smo veliki kredit, na sreću, vratili taman na početku ove sadašnje krize jer ga inače sa sadašnjim poslovanjem ne bi mogli vraćati", otvoreno priča Mirjana. No, unatoč trenutačnim poteškoćama u poslovanju sirane, ne napušta je optimističan i vedar duh za koji drži da je ''borbeni odgovor na velike izazove u poslovanju''.

Ipak, morali su nažalost otkazati otkup mlijeka od sedam manjih proizvođača, za koje drže da će se lakše snaći s prodajom, bilo kod susjeda ili će ga ostaviti za telad, nego preostala tri velika kooperanta, koji imaju dnevno i po 200 litara. Kuda će oni s tako velikim količinama mlijeka, pita se Mirjana? Ovdje je inače malo stanovnika, krave se već dugo ne drže pa po vrijednu tekućinu moraju do Krašića i okolice.

Ni ova kriza, koliko god strašna bila, neće vječno trajati, optimistično ipak kaže Mirjana Šestak.

"S druge strane, za sirilo i dalje imamo, a kako poslujemo u obiteljskoj kući, moći ćemo pokriti troškove režija iz prodaje sira na kućnom pragu, koja još uvijek ide", dodaje. Naime, Plešivica je blizu Zagreba i popularno je izletište građana metropole, posebno vikendom, bilo na tamošnju vinsku cestu ili restorane koji još odolijevaju krizi, pa i dalje naručuju sir i vrhnje od 31 mini sirane u županiji.

Balans između proizvodnje i prodaje zrelog sira
Matija Šestak je tehnolog u obiteljskoj sirani, koji se ne voli fotografirati, ali se voli poigrati paprikom, paprom, kimom i tartufima u složenoj proizvodnji sira. On kaže da su morali prepoloviti dnevni otkup mlijeka od 500 litara, kako bi stvorili balans između proizvodnje i prodaje jer se polutvrdri sirevi, s kojima su odmah na početku krenuli i uspjeli, ne smiju umrtviti. To znači da nakon što se rano ujutro pokupi mlijeko, koje se potom pasterizira pa hladi, dodaju se kulture i sirilo, analizira se veličina sirnog zrna, pa ponovno grije, preša, zatim stavlja u kalupe, ponovno preša i formira u konačni oblik kako bi na kraju završio u salamuri.

"No, što se tiče svježeg sira, on se i dalje radi kako ga je radila moja baka, bez ikakvih dodatka, pa čak i soli. Tvrdi sirevi su na zrenju devet mjeseci do godinu dana, a godišnja proizvodnja, prije krize, je između 15 i 18 tona sira", kaže Mirjana.

Dodaje da su zreli sirevi živa stvar, koja traži blizu ruku koja će ih okrenuti na drvenoj polici u sirani jedanput tjedno.

Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola
Šestakovi složno kažu da ni ova kriza, koliko god strašna bila, neće vječno trajati, ali ne žele ići ispod visokih standarda pa su odustali od prodaje sira i vrhnja, što je kod nas tradicija, na gradskim tržnicama. S godinama su stekli vjerne kupce, koji ne žale truda i vremena pa potegnu do Plešivice i to je ono što im sada daje nadu da mogu preživjeti ovu godinu.

Uzdaju se u kvalitetu, koju je potvrdila i oznaka Plavi ceker koju su dobili na tri godine skupa sa 23 poljoprivredna proizvođača iz devet županija, a koji bi nagodinu trebali dobiti i prodajno mjesto u centru Zagreba. Moto ovog gradskog projekta je od hrvatskog polja do zagrebačkog stola.

Ovi vrijedni sirari su uložili i u kušaonicu sira, koju nije uspjela zatvoriti ni kriza, iako je turista, posebno stranih znatno manje posljednjih mjeseci i na Plešivici.


Komentari članka

Vezani članci

U budućnosti i konoplja među autohtonim paškim proizvodima

28.09.2020.

PAG - Paška tvornica sira Gligora sudjelovala je na dva prestižna međunarodna natjecanja - Svjetskom prvenstvu u siru (WCCC) u Wisconsinu i Great Taste Awards 2020 u Velikoj Britaniji.

Samo domaće i prirodno: kozji sir i češnjak s OPG-a Lepoglavec

17.09.2020.

Naše koze se hrane domaćim sijenom, travom i kukuruzom. Češnjak nije šprican, a imamo klasični kojeg svi poznajemo i krupni, ne tako čest. To je jako stara sorta i više je salatar, pojašnjava Mario.

Mljekari i sirari petu godinu rade s dobiti, gubitaš jedino Meggle

19.08.2020.

"U promatranom razdoblju mljekari i proizvođači sira gro svojih prihoda, između 87 i 89 posto ostvarili su od prodaje u zemlji, a prihod od prodaje u inozemstvo (izvoz), imao je udio od 8 do 11 posto. S obzirom na to da je uvoz veći od izvoza, tijekom svi

Šime Gligora: Vlastima je važnije spaliti novac na aute nego pomoći poljoprivredi

27.07.2020.

U više navrata smo kroz Udrugu malih mljekara apelirali na smanjenje PDV-a na sve mliječne proizvode, kako bi krajnji proizvod bio jeftiniji i potakla se potrošnja tih proizvoda. Također je bilo i zahtjeva za oslobađanjem i ostalih nelogičnih nameta i oba

Do kada ćemo uvoziti čak i mlijeko? Svi stalno govore o povratku poljoprivredi i samodostatnosti, a Hrvatska ostala bez gotovo 90 posto farmera

18.06.2020.

Za razliku od Europske unije koja muku muči sa viškovima mlijeka te sufinancira skladištenje mlijeka, sira i maslaca, Hrvatska ima problem s manjkom mlijeka.

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1017 članka imaju tag EU
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici