Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Lip 2010

Kriza ispraznila luksuzne hotele

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Ružica Mikačić  

Kriza ispraznila luksuzne hotele

Kriza je pokucala i na vrata najluksuznijih hotela, koji sve teže nalaze goste za svoje elitne apartmane i komforne sobe koje su sve češće prazne, a iskorištenost kapaciteta u Hrvatskoj u prosjeku im je tek 42 posto. Kada se zna da elitni hoteli ovjenčani stranim hotelskim brandom posluju puno više s gostima na poslovnim okupljanjima, kongresima i seminarima nego od pojedinačnih jet-setera koji se u njima odmaraju, jasno je koliko ih je pogodila odluka većine međunarodnih tvrtki da svojim menadžerima (potiho) zabrane odsjedanje u hotelima s pet zvjezdica radi štednje. Uz to se i dužina trajanja poslovnih skupova svela na minimum, pa je sve to naše zvjezdane hotelske oaze dovelo u velike probleme.

Investitori nisu stimulirani
- Isplativost rada postala je sve lošija, iako su troškovi rada kao i drugdje u svijetu, ali fiskalni i parafiskalni nameti su toliki da hotelima stvaraju gubitak. Nigdje na Sredozemlju hotelijeri ne posluju po stopi poreza od 23 posto, koliko mi plaćamo na sve usluge, osim smještaja koji je 10 posto. Svuda je ta stopa između 5 i 7 posto i zato se kod nas ne isplati ulagati u hotele visoke kategorije, jer je povrat dug i težak, ali i neizvjestan. A upravo je hotelski biznis onaj dio turizma koji bi državi trebao osigurati i dvostruko veću dobit od sadašnje i zato je loše da su makroekonomski uvjeti takvi da nikoga ne stimuliraju na takva ulaganja, a hotela nam najviše nedostaje – kaže Anđelko Leko, vlasnik HUP-a Zagreb, koji u svom sastavu ima hotele “Sheraton”, “Westin” i “Four Points Panorama”, a prvi je u Hrvatskoj potpisao menadžerski ugovor s međunarodnim lancem “Starwood”.

Stoga je i zastoj u velikim investicijama u turizmu ove godine kod nas evidentan, a već započeti poslovi značajno su usporeni s upitnim rokovima završetka. Naime, svaka studija isplativosti projekta koja mora prethoditi ozbiljnoj investiciji, u Hrvatskoj pokazuje kako je vrijeme povrata ulaganja u visokokategornike i do pet puta duže u našoj zemlji nego u nekim drugim zemljama Sredozemlja. Jedan od razloga za to je i enormno visoka cijena ulaganja po jedinici smještaja koja je kod nas i do 225 tisuća eura po sobi, dok se u Europi u hotele s pet zvjezdica ulaže najviše 100 tisuća eura po sobi. Zato se kod nas povrat investicije izražava u razdoblju i do 30-40 godina, dok se, na primjer, u Turskoj hotelska investicija ulagaču vrati za pet do sedam godina, zbog velikih olakšica koje država daje investitorima visokokvalitetnih objekata! Turska je, naime, svoj PDV u turizmu smanjila s 18 na 8 posto, Vlada je davala besplatnu koncesiju na zemljište i uzimala hotelijerima u ime toga 1 posto prihoda kada počnu raditi.

Split spada u rijetko isplativa središta
- Vrlo su rijetka turistička središta u kojima se još isplati investirati u ovom trenutku u visokokvalitetni hotelski biznis, a to je u Hrvatskoj prije svih grad Split zbog specifičnog položaja i enormnih turističkih aduta za uspjeh. No, mislim da će uskoro biti dobro “pokriven” hotelima s pet zvjezdica za “luxury” goste (“Le Meridien Lav”, “Hilton Marjan”, “Atrium” i “Radisson SAS Split”) i da će oni s četiri zvjezdice imati dobru tržišnu poziciju u splitskoj regiji - procjenjuje Nenad Ivandić iz Instituta za turizam Hrvatske.

U Hrvatskoj bi u sezoni popunjenost hotela visoke kategorije morala premašiti 90 posto kako bi se na razini cijele godine došlo do 50 posto, kažu stručnjaci. Trenutačno je prosjek cjelogodišnje popunjenosti hotelskih soba kod nas oko 42 posto, a struka kaže da je 60 posto popunjenosti donja granica pri kojoj se može postići kvalitetan povrat investicije. Upravo zato investitori u posljednje vrijeme “bježe” od gradnje hotela i puno lakše se odlučuju za apartmanska naselja kao manje rizičan posao, koji traži puno manja ulaganja, nižu razinu usluge i malobrojnu radnu snagu.

- U Hrvatskoj je povrat uloženih sredstava u hotele visoke kategorije dugotrajan. Prema godišnjim istraživanjima poslovanja stotinjak najboljih hrvatskih hotela “Horwath Consultinga”, grupacija “Jadranski luksuzni hoteli” po ostvarenim rezultatima u godinama prije krize mogla se uspoređivati sa sličnim hotelima u konkurentskim mediteranskim zemljama - kaže Nikolina Vicelić, članica Uprave JLH u vlasništvu Gorana Štroka.

Prosječna godišnja popunjenost hotela s pet zvjezdica u grupaciji JLH u Dubrovniku iznosi oko 55 posto, kaže Vicelić, ističući kako od početka ove godine hoteli grupacije JLH bilježe veće prihode nego lani, ali činjenicu da su u proteklih 10 godina svi hoteli visoke kategorije u Dubrovniku uložili više od 500 milijuna eura u objekte, Grad Dubrovnik, kaže, nije adekvatno pratio ulaganjima u destinaciju.


Komentari članka

Vezani članci

U Marini Veruda nova turistička ponuda - plutajuće kućice!

17.09.2019.

Plutajuće kućice su već dugo vremena uobičajeni način ugodnog boravka na vodi u cijelom svijetu, tako da mi ne otkrivamo nikakvu 'toplu vodu', već samo otvaramo mogućnost da se na isti način uživa i u boravku na Jadranu"

Usprkos Turskoj i Grčkoj prihodi hotelijera rastu, broj kreveta povećao se za 100.000

28.08.2019.

Četiri tvrtke koje čine Crobexturist indeks Zagrebačke burze -Jadran, Arena Hospitality Group, Maistra i Valamar Rivera - zabilježile su povećanje prihoda u prvih šest mjeseci, dvije su ostvarile neto dobit, a dvije gubitak

U Šibeniku turistička sezona u plusu

27.08.2019.

Ono što je simptomatično, odnosno pokazuje trendove, gradska središta s bogatom ponudom kulturnoga turizma i drugim sadržajima mnogo bolje stoje od manjih mjesta uz obalu koja nude isključivo rutu: apartman - plaža - grill, a oni koji su smještaju dodali

Valamar Riviera preuzela upravljanje Helios Farosom i izvukla ga iz stečaja

23.08.2019.

To je epilog uspješno zaključenog stečaja nad Helios Farosom, kojeg je Valamar dokapitalizirao sa 22,8 milijuna kuna. Iz Valamara tvrde da će njihovim upravljanjem hotelsko-turističkim objektima i sadržajima Helios Farosa započeti nova faza razvoja turizm

Rekord: 16. kolovoza fiskalizirano 890 milijuna kuna

20.08.2019.

U ljetnim mjesecima porezni inspektori posebnu pozornost posvećuju izdavanju fiskalnih računa. Iskustva onih koji plaćaju usluge i robu potvrđuju učinkovitost njihova nadzora.

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 913 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 488 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 427 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 348 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija