Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Lis 2008

Kriza alarmirala domaće IT menadžere

Izvor: business.hr · Autor: Dražen Tomić  

Kriza alarmirala domaće IT menadžere

Uz domaće predstavnike proizvođača autodijelova, brodograditelje i brodare, alarm zbog usporavanja hrvatskog gospodarstva i još uvijek do kraja nepoznatih efekata prelijevanja globalne krize upalili su i domaći IT menadžeri koji za sljedeću godinu plasiraju vrlo konzervativne prognoze.

Uz očekivanja lošijih rezultata, jednoglasni su i u ocjeni da će takva situacija dodatno ubrzati konsolidaciju IT tržišta.

Izbori paraliziraju tržište
Naime, hrvatsko će informatičko tržište i sljedeće godine poslovati pod dojmom globalne krize i recesije, a kad se tome pridodaju lokalni izbori koji uvijek paraliziraju tržište, jasno je da će državna potrošnja kao glavni generator rasta rezultirati stagnacijom tržišta. Iako se IT menadžeri ne vole koristiti pojmom recesija, znakovito je da jedan od najvećih domaćih sistem integratora Combis i njegov direktor Ivan Gabrić nisu optimistični s obzirom na sadašnji razvoj situacije na globalnom tržištu, a i brzinu kojom negativni val dolazi do Hrvatske. "Sagledavajući buduće stanje na lokalnom hrvatskom tržištu, ne zabrinjava nas toliko destabilizacija globalnog financijskog tržišta, koja će svakako sa sobom donijeti negativni utjecaj na lokalne poslovne prilike, nego i usporavanje domaće industrije te dospjela potraživanja prema hrvatskoj Vladi", referira se Gabrić na državni dug koji dolazi na naplatu, ali i nagodbe s Hypo bankom i Astaldijem. Uz to, Gabrić očekuje manje projekata obnavljanja opreme te manje novih licencnih projekata jer će pritisak na smanjenje kapitalnih ulaganja biti vrlo jak.

Ključno rezanje troškova
"Kompanije, i to ne samo tehnološke, gledat će kako dodatno smanjiti troškove, smanjiti rizik i sa što manje štete izdržati vrijeme sporijeg poslovanja i smanjene potrošnje klijenata", smatra Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska. Sljedeća je godina u Hrvatskoj ujedno i godina lokalnih izbora, što bi također moglo utjecati na usporavanje, odnosno odgodu ulaganja u IT, jer će svi čekati rezultate izbora kako bi tek potom krenuli definirati prave planove i budžete.

Ipak, direktor Oraclea Marin Tadić napominje da javna potrošnja i ne bi trebala toliko stagnirati imajući u vidu da kaskamo s reformama koje je pred nas stavila EU. Pretpristupni rokovi bit će dovoljan pokretač u tom segmentu, pojašnjava Tadić. "Treba vrlo pažljivo promatrati zbivanja koja će pratiti navedene trendove - daljnja konsolidacija u hrvatskoj IT industriji, akvizicije i spajanja domaćih IT tvrtki zbog činjenice da će u danim okolnostima manje tvrtke daleko teže dolaziti do kvalitetnijih i većih projekata, a time će i njihova cijena biti niža. Drugim riječima, bit će mnogo 'lakih' meta za preuzimanja", zaključuje Tadić.

Kvalitetan softver i cjelovita poslovna rješenja na cijeni
"Moguća kriza i recesija ne znače da će se poslovanje zaustaviti, ali će faktori odlučivanja o investicijama biti puno ozbiljniji, a investicije u IT morat će osigurati poslovne, a ne IT rezultate. Vjerujem da će vrlo skoro do punog izražaja doći poznata izreka: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino"", zaključio je HP-ov regionalni direktor Alojzije Jukić.

On napominje da je ICT vrlo važan za razvoj hrvatskog gospodarstva te da će sigurno u budućnosti imati sve veću ulogu.

Ivan GabrićIvan GabrićTo stajalište znači da stvarni pokretač razvoja društva čini kvalitetan prijelaz s informacijske na poslovnu tehnologiju, s većim naglaskom na softver i usluge, a nešto manjim na hardver, objašnjava Jukić. U tom smislu Jukić očekuje daljnji rast tržišta u segmentu softvera i usluga, dok u segmentu hardvera vidi nešto umjerenije pokazatelje.

Smanjena će potrošnja sigurno smanjiti prodaju hardvera u maloprodaji. Međutim, zbog usporavanja gospodarskog rasta Jukić očekuje da će doći do daljnje profesionalizacije i konsolidacije tog segmenta IT tržišta. Direktor Combisa Ivan Gabrić očekuje da će negativni utjecaj usporavanja gospodarstva na Combisov segment poslovanja biti bitno manji nego na potrošački IT segment jer poslovni ICT u velikoj mjeri predstavlja polugu kontrole i smanjenja troškova. "Ohrabruju nas očekivanja da će se povećati potreba za uslugama u području optimizacije rješenja, kao i integracije postojećih sustava, jer su to najbolji načini za postizanje poslovne izvrsnosti kroz ICT", zaključuje Gabrić.

"Analitičke agencije prisutne u Hrvatskoj govore da je u 2007. godini za rast tržišta prije svega bio odgovoran hardver, dok se prodaja IT usluga i softvera na domaćem terenu istovremeno usporila. Zanimljivo je da su istovremeno IT usluge i softver na velikim zapadnim tržištima činili većinu prodaje. Moguće je da će baš zbog trenutačnih gospodarskih problema prodaja softvera i rješenja u 2009. godini u Hrvatskoj biti nešto bolja", zaključuje Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska.


Komentari članka

Vezani članci

Kriza radne snage u građevini dosegla je vrhunac

11.09.2019.

Za područje graditeljstva u 2019. godini odobreno je 19.800 radnih mjesta za inozemne radnike, a prema podacima od 23. kolovoza, dostupnim u Ministarstvu unutarnjih poslova, od navedene brojke ostalo je 2245 slobodnih mjesta.

Ekonomisti očekuju recesiju već 2020. ili 2021. godine

19.08.2019.

Većina ekonomista očekuje recesiju u SAD-u u sljedeće dvije godine, pomaknuvši predviđanja za jednu godinu zbog poteza američke središnje banke, prema u ponedjeljak objavljenom istraživanju

„Crni dani gospodarstva“ koje u Njemačkoj gotovo nitko ne osjeća

09.08.2019.

Već i strani tisak nagađa kako gospodarstvo Njemačke gubi tlo pod nogama. Proizvodnja se smanjuje, najavljuju se i otpuštanja radnika. Ali Njemačkoj nije nipošto loše. Kako je to istovremeno moguće?

Atlantic Grupa prvo polugodište završila s porastom dobiti i prihoda

02.08.2019.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 2,57 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 3,5 posto.

Optimizam bez pokrića (I): kako bi nas gospodarski rast mogao (ponovo) zavarati

16.06.2019.

Svaki pilić ili svinja treba biti dobro nahranjen prije likvidacije, ne bi li adekvatno poslužio krajnjoj svrsi. Ova analogija, premda gruba, može se primijeniti na probleme hrvatskoga gospodarskog rasta

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1970 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1248 članka imaju tag izvoz
 5. 843 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag svijet
 7. 1009 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 837 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 863 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 566 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 548 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 428 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 261 članka imaju tag potpore
 25. 395 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 344 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 304 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 350 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija