Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Lis 2008

Kriza alarmirala domaće IT menadžere

Izvor: business.hr · Autor: Dražen Tomić  

Kriza alarmirala domaće IT menadžere

Uz domaće predstavnike proizvođača autodijelova, brodograditelje i brodare, alarm zbog usporavanja hrvatskog gospodarstva i još uvijek do kraja nepoznatih efekata prelijevanja globalne krize upalili su i domaći IT menadžeri koji za sljedeću godinu plasiraju vrlo konzervativne prognoze.

Uz očekivanja lošijih rezultata, jednoglasni su i u ocjeni da će takva situacija dodatno ubrzati konsolidaciju IT tržišta.

Izbori paraliziraju tržište
Naime, hrvatsko će informatičko tržište i sljedeće godine poslovati pod dojmom globalne krize i recesije, a kad se tome pridodaju lokalni izbori koji uvijek paraliziraju tržište, jasno je da će državna potrošnja kao glavni generator rasta rezultirati stagnacijom tržišta. Iako se IT menadžeri ne vole koristiti pojmom recesija, znakovito je da jedan od najvećih domaćih sistem integratora Combis i njegov direktor Ivan Gabrić nisu optimistični s obzirom na sadašnji razvoj situacije na globalnom tržištu, a i brzinu kojom negativni val dolazi do Hrvatske. "Sagledavajući buduće stanje na lokalnom hrvatskom tržištu, ne zabrinjava nas toliko destabilizacija globalnog financijskog tržišta, koja će svakako sa sobom donijeti negativni utjecaj na lokalne poslovne prilike, nego i usporavanje domaće industrije te dospjela potraživanja prema hrvatskoj Vladi", referira se Gabrić na državni dug koji dolazi na naplatu, ali i nagodbe s Hypo bankom i Astaldijem. Uz to, Gabrić očekuje manje projekata obnavljanja opreme te manje novih licencnih projekata jer će pritisak na smanjenje kapitalnih ulaganja biti vrlo jak.

Ključno rezanje troškova
"Kompanije, i to ne samo tehnološke, gledat će kako dodatno smanjiti troškove, smanjiti rizik i sa što manje štete izdržati vrijeme sporijeg poslovanja i smanjene potrošnje klijenata", smatra Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska. Sljedeća je godina u Hrvatskoj ujedno i godina lokalnih izbora, što bi također moglo utjecati na usporavanje, odnosno odgodu ulaganja u IT, jer će svi čekati rezultate izbora kako bi tek potom krenuli definirati prave planove i budžete.

Ipak, direktor Oraclea Marin Tadić napominje da javna potrošnja i ne bi trebala toliko stagnirati imajući u vidu da kaskamo s reformama koje je pred nas stavila EU. Pretpristupni rokovi bit će dovoljan pokretač u tom segmentu, pojašnjava Tadić. "Treba vrlo pažljivo promatrati zbivanja koja će pratiti navedene trendove - daljnja konsolidacija u hrvatskoj IT industriji, akvizicije i spajanja domaćih IT tvrtki zbog činjenice da će u danim okolnostima manje tvrtke daleko teže dolaziti do kvalitetnijih i većih projekata, a time će i njihova cijena biti niža. Drugim riječima, bit će mnogo 'lakih' meta za preuzimanja", zaključuje Tadić.

Kvalitetan softver i cjelovita poslovna rješenja na cijeni
"Moguća kriza i recesija ne znače da će se poslovanje zaustaviti, ali će faktori odlučivanja o investicijama biti puno ozbiljniji, a investicije u IT morat će osigurati poslovne, a ne IT rezultate. Vjerujem da će vrlo skoro do punog izražaja doći poznata izreka: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino"", zaključio je HP-ov regionalni direktor Alojzije Jukić.

On napominje da je ICT vrlo važan za razvoj hrvatskog gospodarstva te da će sigurno u budućnosti imati sve veću ulogu.

Ivan GabrićIvan GabrićTo stajalište znači da stvarni pokretač razvoja društva čini kvalitetan prijelaz s informacijske na poslovnu tehnologiju, s većim naglaskom na softver i usluge, a nešto manjim na hardver, objašnjava Jukić. U tom smislu Jukić očekuje daljnji rast tržišta u segmentu softvera i usluga, dok u segmentu hardvera vidi nešto umjerenije pokazatelje.

Smanjena će potrošnja sigurno smanjiti prodaju hardvera u maloprodaji. Međutim, zbog usporavanja gospodarskog rasta Jukić očekuje da će doći do daljnje profesionalizacije i konsolidacije tog segmenta IT tržišta. Direktor Combisa Ivan Gabrić očekuje da će negativni utjecaj usporavanja gospodarstva na Combisov segment poslovanja biti bitno manji nego na potrošački IT segment jer poslovni ICT u velikoj mjeri predstavlja polugu kontrole i smanjenja troškova. "Ohrabruju nas očekivanja da će se povećati potreba za uslugama u području optimizacije rješenja, kao i integracije postojećih sustava, jer su to najbolji načini za postizanje poslovne izvrsnosti kroz ICT", zaključuje Gabrić.

"Analitičke agencije prisutne u Hrvatskoj govore da je u 2007. godini za rast tržišta prije svega bio odgovoran hardver, dok se prodaja IT usluga i softvera na domaćem terenu istovremeno usporila. Zanimljivo je da su istovremeno IT usluge i softver na velikim zapadnim tržištima činili većinu prodaje. Moguće je da će baš zbog trenutačnih gospodarskih problema prodaja softvera i rješenja u 2009. godini u Hrvatskoj biti nešto bolja", zaključuje Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska.


Komentari članka

Vezani članci

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

14.05.2020.

Potražnje nema, cijene su niske te se gubitci povećavaju iz dana u dan. Tržni viškovi i interventni otkup naša je realnost, kaže Darko Celovec, predsjednik udruge Baby beef. Slično kažu i u Savezu udruga uzgajivača svinja te CroMilku.

Američka nezaposlenost približava se brojkama iz Velike depresije

08.05.2020.

Očekivan gubitak 22 milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama u travnju vjerojatno će biti najstrmiji pad od Velike depresije i najjasniji pokazatelj kako pandemija koronavirusa pogađa najveće svjetsko gospodarstvo, pišu agencije u petak kada se očeku

Proizvodnja - Pune se skladišta za gotovu robu, prazne se ona za repromaterijal

17.04.2020.

Neke se tvrtke sa smanjenom potražnjom i otežanom dobavom sirovina nose bolje, a neke lošije, ali svima je zajedničko da ovako ne mogu dugo izdržati. Rokovi isporuke sve su dulji, a skladišta sve punija, što dugoročno nije održivo

Vuk Vuković piše za Index: Ova kriza razotkrila je kako Hrvatska (ne) funkcionira

07.04.2020.

Ova zdravstvena i ekonomska kriza razotkriva način funkcioniranja polit-ekonomskog sustava svih zemalja pogođenih globalnom pandemijom, uključujući naravno i Hrvatsku. Ona vrlo precizno otkriva koji su uporišni, noseći elementi sustava i društva, ali i ko

Korona gurnula svijet u recesiju

31.03.2020.

Jasno je da smo zakoračili u recesiju” koja će biti gora od one 2009., krize, rekla je na konferenciji za novinare održanoj preko interneta. Uz “iznenadni zastoj” gospodarskih aktivnosti širom svijeta, Georgieva je rekla da je procjena MMF-a da su “sveuku

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija