Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Lip 2018

Kao mali je pobjegao od rata, a danas ovaj Bosanac u Danskoj ima uspješnu tvrtku

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Miroslav Wranka  

Kao mali je pobjegao od rata, a danas ovaj Bosanac u Danskoj ima uspješnu tvrtku

Tame je startup iz Kopenhagena u Danskoj čiji je cilj riješiti vas kaosa koji dolazi s organizacijom događanja. Napravili su istoimeni alat namijenjen timovima pomoću kojeg, između ostalog, možete sastavljati programe, pohranjivati podatke o kontaktima i pojedinosti o govornicima, upravljati dobavljačima, sponzorima i izlagačima, izdavanjem ulaznica...

Uz to su prisutni alati za suradnju poput dijeljenja pohrane datoteka, bilješki, zadaća i poruka. Moguće ga je integrirati u druge tehnologije namijenjene podršci pri organiziranju događanja. Od travnja, kad je Tame pušten u rad, pronašli su korisnike u više od 80 država.

'Tame je nastao kako bismo riješili vlastiti problem', rekao je tportalu Jasenko Hadžić, jedan od suosnivača tog startupa.

Naime, nakon što su organizirali tridesetak 30 većih konferencija i događaja bili su umorni od kaosa koji donosi planiranje. Nisu uspjeli naći alat koji bi zadovoljavao sve potrebe, pa su odlučili napraviti vlastiti koji će zamijeniti kombinaciju proračunskih tablica, papira s bilješkama i više raznoraznih alata koju su dotad koristili.
Podrška nordijskih anđela

Projekt pokrenut prije dvije godine osnivači su sami financirali u prvih šest mjeseci. 'Nismo imali novca. Radili smo iz kafića i na fakultetima, žicali besplatnu hranu i kavu gdje god smo mogli, trošili ušteđevinu. Trud se isplatio. Procjena kako cijela industrija organizacije događanja ima veliki problem pokazala se točnom. Ubrzo smo privukli ulaganje vrijedno 550 tisuća američkih dolara', prisjetio se Hadžić.

U Tame su taj iznos uložila petorica nordijskih poslovnih anđela fokusiranih na proizvode iz domene softver-kao-usluga (Software-as-a-Service, SaaS): Tommy Andersen, Hampus Jakobsson, Jacob Wandt, Anders Pollas i Gregers Konborg.

Tame su pokrenula četiri suosnivača, među kojima su bila dva razvojna programera (frontend i backend), dizajner i Hadžić, koji je zadužen za prodaju. Putem tvrtke za outsourcing angažirali su još dva programera iz Pakistana.

Uobičajen prvi korak za startup značio bi stvaranje jednostavne inačice proizvoda, koju bi potom počeli prodavati i stjecati korisnike. No Tame je krenuo ponešto drukčijim putem. Postigli su dogovor s 200 organizatora događanja, pa povratne informacije koje su dobili od njih iskoristili za razvoj i poliranje proizvoda dok nije bio spreman za objavu.

Koliko je razvoj koštao? 'Teško je to procijeniti. Posljednje dvije godine svi smo na neki način bili uključeni u razvoj proizvoda, svako na svom području, od programiranja preko upravljanja proizvodom do razgovora s korisnicima', rekao je Hadžić.
Raznolikost je ključna za međunarodni uspjeh

Danas 31-godišnji Hadžić u Dansku je došao s obitelji kao petogodišnjak, bježeći od rata u rodnoj mu Bosni i Hercegovini. Kako je odrastao u Danskoj, nije mu bilo nepoznato ni ono što je iskusio jedan od suosnivača Tamea, koji se u državu preselio radi pokretanja projekta. 'Spavao je na mom kauču prva tri mjeseca', opisao je Hadžić.

Kad treba početi u stranoj zemlji, najveći problem uvijek je kultura, uvjeren je. 'Kako biste uspjeli, trebate istraživati kulturu i infrastrukturu zemlje u kojoj poslujete. Tako ćete izbjeći neugodna iznenađenja.

Isto vrijedi i za korporativnu kulturu. Tame su pokrenula dva rođena Danca, Bosanac i Litvanac. Morali smo od prvog dana razmišljati o tome kakvu kulturu i vrijednosti kompanije želimo. Od prvog dana razgovarali smo na engleskom. To nam je uvelike pomoglo u fokusiranju na međunarodno tržište. Danas Tame čini 13 zaposlenika iz sedam država s četiri kontinenta. Raznolikost je nužna ako želite postati pravi međunarodni igrač', poručio je Hadžić.

Bilo je prilično jednostavno pokrenuti tvrtku u Danskoj. 'Sve je digitalizirano, moderno i pouzdano. Lako smo našli zaposlenike i fokusirali se na rast. No sve izgleda lakše jednom kad ste to probali. U početku uvijek učite', istaknuo je Hadžić

Planiraju uskoro udvostručiti broj inženjera te povećati broj zaposlenih u marketingu i prodaji, kao i prikupiti novu veću rundu investicija od međunarodnih ulagača rizičnog kapitala.

'Za tri godine bit ćemo tim s bar 200 zaposlenih i uredima u više država. Tame će u to vrijeme biti platforma koja je preokrenula cijelu industriju organizacije događanja naglavačke', prognozirao je Hadžić.

No njegova je vizija još smionija. Uvjeren je kako će Tame postati globalni predvodnik u toj industriji, kao i tvrtka s barem tisuću zaposlenih. 'Nadam se kako će među njima biti i ljudi iz naših krajeva. To mi je idući cilj', zaključio je Hadžić.


Komentari članka

Vezani članci

ICT najveća izvozna industrija u RH, evo koga je pretekao

16.07.2018.

Prihod ICT-a skočio na 36 milijardi kuna

Jack Ma: Alibaba razvija autonomne automobile koji su partneri, a ne samo alat za vožnju

25.04.2018.

Kineske vlasti usvojile su u travnju propise koji će omogućiti testiranje autonomnih vozila na cesti, izvijestili su kineski mediji, pišući u srijedu da Alibaba zapošljava nove radnike radi razvoja te tehnologije.

Odvjetnike bi u budućnosti mogli zamijeniti roboti

24.04.2018.

Automatizacija pravnih poslova dovest će do veće efikasnosti i smanjiti njihovu cijenu, ali bi isto tako mogla smanjiti broj zaposlenih pravnika.

Finci preuzeli prvu domaću esport tvrtku, a planiraju otvoriti 100 radnih mjesta

24.04.2018.

Ovogodišnji Reboot Develop, koji se uoči proteklog vikenda održao u Dubrovniku i koji je narastao na jednu od najvećih konferencija za proizvođače računalnih igara u Europi, ove je godine pun iznenađenja.

Novska će postati svjetski centar industrije videoigrica

23.04.2018.

Hrvatske gaming tvrtke trebaju 250 programera koje bi zaposlile već sutra, a sada će konačno mladi imati sjajno mjesto za školovanje

Tag cloud

 1. 1775 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP