Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Lip 2018

Kao mali je pobjegao od rata, a danas ovaj Bosanac u Danskoj ima uspješnu tvrtku

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Miroslav Wranka  

Kao mali je pobjegao od rata, a danas ovaj Bosanac u Danskoj ima uspješnu tvrtku

Tame je startup iz Kopenhagena u Danskoj čiji je cilj riješiti vas kaosa koji dolazi s organizacijom događanja. Napravili su istoimeni alat namijenjen timovima pomoću kojeg, između ostalog, možete sastavljati programe, pohranjivati podatke o kontaktima i pojedinosti o govornicima, upravljati dobavljačima, sponzorima i izlagačima, izdavanjem ulaznica...

Uz to su prisutni alati za suradnju poput dijeljenja pohrane datoteka, bilješki, zadaća i poruka. Moguće ga je integrirati u druge tehnologije namijenjene podršci pri organiziranju događanja. Od travnja, kad je Tame pušten u rad, pronašli su korisnike u više od 80 država.

'Tame je nastao kako bismo riješili vlastiti problem', rekao je tportalu Jasenko Hadžić, jedan od suosnivača tog startupa.

Naime, nakon što su organizirali tridesetak 30 većih konferencija i događaja bili su umorni od kaosa koji donosi planiranje. Nisu uspjeli naći alat koji bi zadovoljavao sve potrebe, pa su odlučili napraviti vlastiti koji će zamijeniti kombinaciju proračunskih tablica, papira s bilješkama i više raznoraznih alata koju su dotad koristili.
Podrška nordijskih anđela

Projekt pokrenut prije dvije godine osnivači su sami financirali u prvih šest mjeseci. 'Nismo imali novca. Radili smo iz kafića i na fakultetima, žicali besplatnu hranu i kavu gdje god smo mogli, trošili ušteđevinu. Trud se isplatio. Procjena kako cijela industrija organizacije događanja ima veliki problem pokazala se točnom. Ubrzo smo privukli ulaganje vrijedno 550 tisuća američkih dolara', prisjetio se Hadžić.

U Tame su taj iznos uložila petorica nordijskih poslovnih anđela fokusiranih na proizvode iz domene softver-kao-usluga (Software-as-a-Service, SaaS): Tommy Andersen, Hampus Jakobsson, Jacob Wandt, Anders Pollas i Gregers Konborg.

Tame su pokrenula četiri suosnivača, među kojima su bila dva razvojna programera (frontend i backend), dizajner i Hadžić, koji je zadužen za prodaju. Putem tvrtke za outsourcing angažirali su još dva programera iz Pakistana.

Uobičajen prvi korak za startup značio bi stvaranje jednostavne inačice proizvoda, koju bi potom počeli prodavati i stjecati korisnike. No Tame je krenuo ponešto drukčijim putem. Postigli su dogovor s 200 organizatora događanja, pa povratne informacije koje su dobili od njih iskoristili za razvoj i poliranje proizvoda dok nije bio spreman za objavu.

Koliko je razvoj koštao? 'Teško je to procijeniti. Posljednje dvije godine svi smo na neki način bili uključeni u razvoj proizvoda, svako na svom području, od programiranja preko upravljanja proizvodom do razgovora s korisnicima', rekao je Hadžić.
Raznolikost je ključna za međunarodni uspjeh

Danas 31-godišnji Hadžić u Dansku je došao s obitelji kao petogodišnjak, bježeći od rata u rodnoj mu Bosni i Hercegovini. Kako je odrastao u Danskoj, nije mu bilo nepoznato ni ono što je iskusio jedan od suosnivača Tamea, koji se u državu preselio radi pokretanja projekta. 'Spavao je na mom kauču prva tri mjeseca', opisao je Hadžić.

Kad treba početi u stranoj zemlji, najveći problem uvijek je kultura, uvjeren je. 'Kako biste uspjeli, trebate istraživati kulturu i infrastrukturu zemlje u kojoj poslujete. Tako ćete izbjeći neugodna iznenađenja.

Isto vrijedi i za korporativnu kulturu. Tame su pokrenula dva rođena Danca, Bosanac i Litvanac. Morali smo od prvog dana razmišljati o tome kakvu kulturu i vrijednosti kompanije želimo. Od prvog dana razgovarali smo na engleskom. To nam je uvelike pomoglo u fokusiranju na međunarodno tržište. Danas Tame čini 13 zaposlenika iz sedam država s četiri kontinenta. Raznolikost je nužna ako želite postati pravi međunarodni igrač', poručio je Hadžić.

Bilo je prilično jednostavno pokrenuti tvrtku u Danskoj. 'Sve je digitalizirano, moderno i pouzdano. Lako smo našli zaposlenike i fokusirali se na rast. No sve izgleda lakše jednom kad ste to probali. U početku uvijek učite', istaknuo je Hadžić

Planiraju uskoro udvostručiti broj inženjera te povećati broj zaposlenih u marketingu i prodaji, kao i prikupiti novu veću rundu investicija od međunarodnih ulagača rizičnog kapitala.

'Za tri godine bit ćemo tim s bar 200 zaposlenih i uredima u više država. Tame će u to vrijeme biti platforma koja je preokrenula cijelu industriju organizacije događanja naglavačke', prognozirao je Hadžić.

No njegova je vizija još smionija. Uvjeren je kako će Tame postati globalni predvodnik u toj industriji, kao i tvrtka s barem tisuću zaposlenih. 'Nadam se kako će među njima biti i ljudi iz naših krajeva. To mi je idući cilj', zaključio je Hadžić.


Komentari članka

Vezani članci

20-godišnji Gajšak oborio rekord za najuspješniju crowdfunding kampanju godine

12.11.2018.

Kampanja na platformi Kickstarter pokrenuta je sa ciljem da se osigura dovoljan broj narudžbi MAKERphonea. Prikupljeni novac nije profit, već prihod koji će biti uložen kako bi prototip MAKERphonea usavršili za masovnu proizvodnju.

U Zagrebu otvorena podružnica švicarske IT tvrtke Adcubum, zaposlit će 200 stručnjaka

08.11.2018.

U Zagrebu je otvoren Centar za razvoj softverskih rješenja, podružnica švicarske informatičke tvrtke Adcubum, specijalizirane za poslovna informatička rješenja namijenjena osiguravajućim društvima, izvijestili su iz Adcubuma.

Osma najbrže rastuća švedska tvrtka cijela je u – Hrvatskoj

07.11.2018.

Visage Technologies osma je najbrže rastuća visokotehnološka tvrtka u Švedskoj, ali 60 od 70 njenih zaposlenika sjedi i radi u Hrvatskoj

Predsjednica Uprave Siemensa: 'Previše poznajem regiju da bi bila optimist!'

30.10.2018.

Moramo voditi računa o tome da se neke stvari jako brzo mijenjaju i da ćemo morati voditi računa o vlastitoj trajnoj edukaciji. Kroz sljedećih 30 godina brojne profesije potpuno će se promijeniti. Oni koji ne budu otvoreni promjenama, ostat će bez posla.

Facebook stiže u Hrvatsku tražiti zaposlenike

25.10.2018.

Najveća društvena mreža na FER dovodi zaposlenike iz Hrvatske i tim za zapošljavanje

Tag cloud

 1. 1821 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1505 članka imaju tag financije
 4. 1185 članka imaju tag izvoz
 5. 783 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 964 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 658 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag EU
 11. 856 članka imaju tag svijet
 12. 836 članka imaju tag industrija
 13. 838 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 524 članka imaju tag marketing
 18. 479 članka imaju tag krediti
 19. 443 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 332 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 320 članka imaju tag agrokor
 30. 314 članka imaju tag eu fondovi
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 317 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP