Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2018

Kako su Istarski supermarketi od obiteljskog biznisa postali tvrtka s više od 540 radnika

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Barbara Ban  

Kako su Istarski supermarketi od obiteljskog biznisa postali tvrtka s više od 540 radnika

Prije 16 godina Porečanin Ivica Milotić, vlasnik trgovačkog lanca Istarski supermarketi, koji je u usponu, nastavio je obiteljski biznis i od oca preuzeo vođenje jednog malog marketa živežnih namirnica u jednom od turističkih naselja porečkog hotelijera Plave lagune. Vjerojatno tada nije ni mogao zamisliti da će danas njegova tvrtka zapošljavati van sezone više od 540 djelatnika, da će imati 111 trgovina diljem Istre i da će preuzeti trgovine pulskog trgovačkog diva Puljanke ili pazinskog Istracommercea.

Istarski supermarketi danas su jedna od najvećih trgovačkih kuća u Istri van velikih lanaca poput Kauflanda, Plodina, Interspara, Konzuma i Lidla, koja je lani imala prihod od 390 milijuna kuna, čak 90 milijuna kuna više nego godine ranije. I ove godine očekuju daljnji rast temeljeći svoje procjene na najavi dobre turističke sezone.

- Naši zaposlenici naša su najveća snaga i zato nam je želja postati ne samo najveći lanac trgovina u Istri nego i najpoželjniji poslodavac u sektoru maloprodaje u Istri i na tome ćemo posebno raditi u narednom razdoblju. Svake smo godine preuzimali po nekoliko objekata, a veći smo skok imali 2009. kada smo preuzeli čak 6 marketa u jednoj godini. Onda smo 2014. od Valamara u najam uzeli 11 trgovina, da bi godinu kasnije od Dione kupili Istracommerce, i to 47 objekata. Tada su nastali Istarski supermarketi. Također, kako je padala Puljanka, njihove smo objekte uzimali u najam. Ušli smo u Arenaturist, Maistru. Jedino gdje u Istri nismo zastupljeni jest Labin, tvrdi Milotić. Od ukupnog broja marketa, njih 65 radi cijele godine, a ostalo su sezonske trgovine u kampovima i turističkim naseljima.
Podigli plaće

- Velikim trgovačkim lancima možemo konkurirati ljubaznošću i posvećenosti naših djelatnika prema kupcima te kvalitetnim i širokom ponudom. Posebice bih naglasio zastupljenost robe lokalnih proizvođača promovirajući i podržavajući tako istarsku poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju. Mi smo trgovina iz susjedstva, pa ako nekom od naših kupaca nešto nedostaje, mi to naručimo. Isto tako puno polažemo u personaliziran odnos prema našim kupcima, rekao bi da njegujemo starinski pristup kupcima, tvrdi Milotić.

Također, svojim su djelatnicima u trgovini s početkom godine podignuli plaće za čak 25 posto.

- Motivirani i zadovoljni radnici preduvjet su za uspješno poslovanje, a osobno smatram kako su naši zaposlenici naša najveća snaga. Istarski supermarketi neprestano ulažu u njihovo napredovanje i unaprjeđivanje radnih uvjeta, a početkom godine smo za čak 386 naših djelatnika u sektoru maloprodaje povećali plaće za 25 posto. U sezoni zapošljavamo 750 ljudi i taj će broj ove sezone rasti. Trenutno je pred nama izazov pronaći dovoljan broj radnika, ali imamo dobru preporuku naših postojećih zaposlenika stoga sam uvjeren kako ćemo biti uspješni i u tome. Do sada je prosječna plaća bila između 3.600 i 3.700 kuna, a sada smo im ju podignuli na 4.300 kuna, kada govorimo o prodavačima i blagajnicima, ističe Milotić.

Inače, prema podacima portala prosjecna-placa.info, prosječna plaća u Istarskim supermarketima je 5273 kune neto.
Uspijevaju pronaći radnike

Milotić dodaje kako i ostale trgovačke kuće imaju velik problem oko pronalaska radne snage, ali da zasad uspijevaju pokriti potrebe za prodavačima iz Hrvatske.

- Još uvijek uspijevamo pronaći dovoljan broj radnika na lokalnoj razini i nismo izašli van granica Hrvatske, ali zbog kontinuiranog rasta tvrtke i širenja maloprodajne mreže, stalno smo u potrazi za novim djelatnicima. Zbog nedostatka radne snage u Istri angažirali smo i djelatnike iz ostalih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije i Like, ističe vlasnik Istarskih supermarketa.

Kako bi čim više privukli kupce u svoje trgovine i razlikovali se od velikih trgovačkih centara kojima, tvrdi Milotić, nije lako konkurirati, odlučili su na tržište izaći s vlastitim brendom „Histris“ koji u svojoj ponudi nudi svježe meso te domaće suhomesnatim proizvodima koje stvaraju u svom pogonu u Svetom Petru u Šumi na mjestu nekadašnje prerade pazinskog propalog prehrambenog diva Purisa.

- Pokušavamo unutar pogona formirati drugu smjenu jer nemamo fizičkog prostora za širenje. Zato nam je potreban veći broj kvalificiranih mesara od postojećeg stoga i u tom području ponovno zapošljavamo, kaže Milotić dodajući kako ovdje imaju rasjek i pakiranje svježeg mesa te proizvodnju polutrajnih i trajnih proizvoda kao što suhe istarske kobasice, trajne kobasice od jelena i divljači. Svo meso je hrvatskog kontroliranog podrijetla iz okolice Karlovca, Like i Slavonije. Godišnje preradimo oko 350 tona mesa, od toga je pola svježeg mesa, a pola su suhomesnati proizvodi, ističe Milotić. Zbog potrebe za divljači, Istarski supermarketi imaju i svoje lovište između Vrbovskog i Ogulina. Ne koriste ga samo za meso koje kasnije plasiraju na istarskom tržištu, već i za razvoj lovnog turizma. Naime, ova tvrtka pod sobom već tri godine ima i turističku agenciju.

- Naravno, bavimo se i klasičnim iznajmljivanjem apartmana na moru, ali prije svega smo agencija za lovni i aktivni turizam. Vodimo grupe gostiju da vide naš Gorski kotar i okolicu Karlovca. Želimo spojiti plavu i zelenu Hrvatsku jer primjerice gosti koji dolaze u Poreč nikada nisu vidjeli naše rijeke, niti naš Gorski kotar koji su ogromni potencijal države. Godišnje imamo rast broja turista od tri do sedam posto, zaključuje ovaj poduzetnik.


Komentari članka

Vezani članci

Mito i korupcija prolaze nekažnjeno u 40 posto svjetskog izvoza

13.09.2018.

Neprihvatljivo je da je toliko svjetske trgovine podložno korupciji bez posljedica. Vlade su obećale implementirati i provoditi zakone protiv podmićivanja stranih službenika po OECD-ovim i UN-ovim konvencijama

Pevec isplaćuje 80 milijuna kuna dividende

30.08.2018.

Dividenda će se isplatiti u iznosu od 80 milijuna kuna, odnosno 61 kunu po dionici, što predstavlja 75 posto dobiti ostvarene poslovanjem u 2017. godini.

Spar u dva grada otvorio dvije nove trgovine u koje je uloženo preko 33 milijuna kuna

24.08.2018.

Oba supermarketa imaju ugrađen ekološki prihvatljiv sustav grijanja i klimatizacije zahvaljujući kojima se značajno štedi energija

Amerikanci stvaraju balkanski lanac trgovina

15.08.2018.

Grupa Rohatyn ima 14 ureda diljem svijeta, a fond je osnovao 2002. Nicolas Rohatyn, koji je ranije radio u investicijskoj banci JP Morgan.

Konzum se hvali povećanom prodajom piva i grickalica tijekom Svjetskog prvenstva

22.07.2018.

Za trajanja prvenstva ukupno je prodano deset puta više televizora nego što je uobičajeno, navode uz ostalo iz Konzuma.

Tag cloud

 1. 1800 članka imaju tag hrvatska
 2. 1835 članka imaju tag turizam
 3. 1496 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 955 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 908 članka imaju tag trgovina
 8. 649 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 835 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 553 članka imaju tag maloprodaja
 17. 520 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 420 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 326 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 311 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP