Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2018

Kako su Istarski supermarketi od obiteljskog biznisa postali tvrtka s više od 540 radnika

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Barbara Ban  

Kako su Istarski supermarketi od obiteljskog biznisa postali tvrtka s više od 540 radnika

Prije 16 godina Porečanin Ivica Milotić, vlasnik trgovačkog lanca Istarski supermarketi, koji je u usponu, nastavio je obiteljski biznis i od oca preuzeo vođenje jednog malog marketa živežnih namirnica u jednom od turističkih naselja porečkog hotelijera Plave lagune. Vjerojatno tada nije ni mogao zamisliti da će danas njegova tvrtka zapošljavati van sezone više od 540 djelatnika, da će imati 111 trgovina diljem Istre i da će preuzeti trgovine pulskog trgovačkog diva Puljanke ili pazinskog Istracommercea.

Istarski supermarketi danas su jedna od najvećih trgovačkih kuća u Istri van velikih lanaca poput Kauflanda, Plodina, Interspara, Konzuma i Lidla, koja je lani imala prihod od 390 milijuna kuna, čak 90 milijuna kuna više nego godine ranije. I ove godine očekuju daljnji rast temeljeći svoje procjene na najavi dobre turističke sezone.

- Naši zaposlenici naša su najveća snaga i zato nam je želja postati ne samo najveći lanac trgovina u Istri nego i najpoželjniji poslodavac u sektoru maloprodaje u Istri i na tome ćemo posebno raditi u narednom razdoblju. Svake smo godine preuzimali po nekoliko objekata, a veći smo skok imali 2009. kada smo preuzeli čak 6 marketa u jednoj godini. Onda smo 2014. od Valamara u najam uzeli 11 trgovina, da bi godinu kasnije od Dione kupili Istracommerce, i to 47 objekata. Tada su nastali Istarski supermarketi. Također, kako je padala Puljanka, njihove smo objekte uzimali u najam. Ušli smo u Arenaturist, Maistru. Jedino gdje u Istri nismo zastupljeni jest Labin, tvrdi Milotić. Od ukupnog broja marketa, njih 65 radi cijele godine, a ostalo su sezonske trgovine u kampovima i turističkim naseljima.
Podigli plaće

- Velikim trgovačkim lancima možemo konkurirati ljubaznošću i posvećenosti naših djelatnika prema kupcima te kvalitetnim i širokom ponudom. Posebice bih naglasio zastupljenost robe lokalnih proizvođača promovirajući i podržavajući tako istarsku poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju. Mi smo trgovina iz susjedstva, pa ako nekom od naših kupaca nešto nedostaje, mi to naručimo. Isto tako puno polažemo u personaliziran odnos prema našim kupcima, rekao bi da njegujemo starinski pristup kupcima, tvrdi Milotić.

Također, svojim su djelatnicima u trgovini s početkom godine podignuli plaće za čak 25 posto.

- Motivirani i zadovoljni radnici preduvjet su za uspješno poslovanje, a osobno smatram kako su naši zaposlenici naša najveća snaga. Istarski supermarketi neprestano ulažu u njihovo napredovanje i unaprjeđivanje radnih uvjeta, a početkom godine smo za čak 386 naših djelatnika u sektoru maloprodaje povećali plaće za 25 posto. U sezoni zapošljavamo 750 ljudi i taj će broj ove sezone rasti. Trenutno je pred nama izazov pronaći dovoljan broj radnika, ali imamo dobru preporuku naših postojećih zaposlenika stoga sam uvjeren kako ćemo biti uspješni i u tome. Do sada je prosječna plaća bila između 3.600 i 3.700 kuna, a sada smo im ju podignuli na 4.300 kuna, kada govorimo o prodavačima i blagajnicima, ističe Milotić.

Inače, prema podacima portala prosjecna-placa.info, prosječna plaća u Istarskim supermarketima je 5273 kune neto.
Uspijevaju pronaći radnike

Milotić dodaje kako i ostale trgovačke kuće imaju velik problem oko pronalaska radne snage, ali da zasad uspijevaju pokriti potrebe za prodavačima iz Hrvatske.

- Još uvijek uspijevamo pronaći dovoljan broj radnika na lokalnoj razini i nismo izašli van granica Hrvatske, ali zbog kontinuiranog rasta tvrtke i širenja maloprodajne mreže, stalno smo u potrazi za novim djelatnicima. Zbog nedostatka radne snage u Istri angažirali smo i djelatnike iz ostalih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije i Like, ističe vlasnik Istarskih supermarketa.

Kako bi čim više privukli kupce u svoje trgovine i razlikovali se od velikih trgovačkih centara kojima, tvrdi Milotić, nije lako konkurirati, odlučili su na tržište izaći s vlastitim brendom „Histris“ koji u svojoj ponudi nudi svježe meso te domaće suhomesnatim proizvodima koje stvaraju u svom pogonu u Svetom Petru u Šumi na mjestu nekadašnje prerade pazinskog propalog prehrambenog diva Purisa.

- Pokušavamo unutar pogona formirati drugu smjenu jer nemamo fizičkog prostora za širenje. Zato nam je potreban veći broj kvalificiranih mesara od postojećeg stoga i u tom području ponovno zapošljavamo, kaže Milotić dodajući kako ovdje imaju rasjek i pakiranje svježeg mesa te proizvodnju polutrajnih i trajnih proizvoda kao što suhe istarske kobasice, trajne kobasice od jelena i divljači. Svo meso je hrvatskog kontroliranog podrijetla iz okolice Karlovca, Like i Slavonije. Godišnje preradimo oko 350 tona mesa, od toga je pola svježeg mesa, a pola su suhomesnati proizvodi, ističe Milotić. Zbog potrebe za divljači, Istarski supermarketi imaju i svoje lovište između Vrbovskog i Ogulina. Ne koriste ga samo za meso koje kasnije plasiraju na istarskom tržištu, već i za razvoj lovnog turizma. Naime, ova tvrtka pod sobom već tri godine ima i turističku agenciju.

- Naravno, bavimo se i klasičnim iznajmljivanjem apartmana na moru, ali prije svega smo agencija za lovni i aktivni turizam. Vodimo grupe gostiju da vide naš Gorski kotar i okolicu Karlovca. Želimo spojiti plavu i zelenu Hrvatsku jer primjerice gosti koji dolaze u Poreč nikada nisu vidjeli naše rijeke, niti naš Gorski kotar koji su ogromni potencijal države. Godišnje imamo rast broja turista od tri do sedam posto, zaključuje ovaj poduzetnik.


Komentari članka

Vezani članci

Spar povećao plaće za 9,5 posto

21.05.2018.

Uz povećanje plaća prvu polovicu godine obilježio je i val zapošljavanja pa su tako u SPAR-u počela raditi 564 nova djelatnika. SPAR Hrvatska danas zapošljava 4.600 zaposlenika.

Najveći outlet centar u Hrvatskoj otvara se 07. lipnja, najsretnije čekaju atraktivne nagrade

10.05.2018.

Investicija u Designer Outlet Croatia zajednički je pothvat tvrtke IKEA Centres i švicarskog Mutschler Outlet Holding AG, koje već surađuju u projektu Designer Outlet Algarve u Portugalu

Kako se jedan od najvećih poslodavaca u Dalmaciji bori protiv nedostatka radne snage?

04.05.2018.

Jednostavno - početniku se nudi plaća od četiri tisuće, a iskusan sezonac može zaraditi i 12 tisuća kuna

Lidl povećao plaće zaposlenicima u trgovinama i skladištima

24.04.2018.

Uprava Lidla Hrvatska, jednog od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, donijela je odluku o povećanju bruto plaće u prosjeku od 8,5 posto svojim zaposlenicima koji rade u trgovinama i skladištima.

Prodaja automobila raste, a Hrvati sve manje kupuju

17.04.2018.

No, kad se zagrebe ispod površine i golih brojki, pokazuje se da vrijedi ona kako statistika otkriva mnogo, ali skriva najvažnije detalje. Puna istina je, naime, da prodaja raste, ali je privatnih kupaca sve manje

Tag cloud

 1. 1751 članka imaju tag hrvatska
 2. 1781 članka imaju tag turizam
 3. 1488 članka imaju tag financije
 4. 1153 članka imaju tag izvoz
 5. 755 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 938 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 898 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 759 članka imaju tag investicije
 10. 911 članka imaju tag EU
 11. 829 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 795 članka imaju tag svijet
 14. 743 članka imaju tag menadžment
 15. 912 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 469 članka imaju tag tehnologija
 20. 309 članka imaju tag poticaji
 21. 375 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 232 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 280 članka imaju tag osijek
 31. 304 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 293 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija