Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2018

Kako su Istarski supermarketi od obiteljskog biznisa postali tvrtka s više od 540 radnika

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Barbara Ban  

Kako su Istarski supermarketi od obiteljskog biznisa postali tvrtka s više od 540 radnika

Prije 16 godina Porečanin Ivica Milotić, vlasnik trgovačkog lanca Istarski supermarketi, koji je u usponu, nastavio je obiteljski biznis i od oca preuzeo vođenje jednog malog marketa živežnih namirnica u jednom od turističkih naselja porečkog hotelijera Plave lagune. Vjerojatno tada nije ni mogao zamisliti da će danas njegova tvrtka zapošljavati van sezone više od 540 djelatnika, da će imati 111 trgovina diljem Istre i da će preuzeti trgovine pulskog trgovačkog diva Puljanke ili pazinskog Istracommercea.

Istarski supermarketi danas su jedna od najvećih trgovačkih kuća u Istri van velikih lanaca poput Kauflanda, Plodina, Interspara, Konzuma i Lidla, koja je lani imala prihod od 390 milijuna kuna, čak 90 milijuna kuna više nego godine ranije. I ove godine očekuju daljnji rast temeljeći svoje procjene na najavi dobre turističke sezone.

- Naši zaposlenici naša su najveća snaga i zato nam je želja postati ne samo najveći lanac trgovina u Istri nego i najpoželjniji poslodavac u sektoru maloprodaje u Istri i na tome ćemo posebno raditi u narednom razdoblju. Svake smo godine preuzimali po nekoliko objekata, a veći smo skok imali 2009. kada smo preuzeli čak 6 marketa u jednoj godini. Onda smo 2014. od Valamara u najam uzeli 11 trgovina, da bi godinu kasnije od Dione kupili Istracommerce, i to 47 objekata. Tada su nastali Istarski supermarketi. Također, kako je padala Puljanka, njihove smo objekte uzimali u najam. Ušli smo u Arenaturist, Maistru. Jedino gdje u Istri nismo zastupljeni jest Labin, tvrdi Milotić. Od ukupnog broja marketa, njih 65 radi cijele godine, a ostalo su sezonske trgovine u kampovima i turističkim naseljima.
Podigli plaće

- Velikim trgovačkim lancima možemo konkurirati ljubaznošću i posvećenosti naših djelatnika prema kupcima te kvalitetnim i širokom ponudom. Posebice bih naglasio zastupljenost robe lokalnih proizvođača promovirajući i podržavajući tako istarsku poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju. Mi smo trgovina iz susjedstva, pa ako nekom od naših kupaca nešto nedostaje, mi to naručimo. Isto tako puno polažemo u personaliziran odnos prema našim kupcima, rekao bi da njegujemo starinski pristup kupcima, tvrdi Milotić.

Također, svojim su djelatnicima u trgovini s početkom godine podignuli plaće za čak 25 posto.

- Motivirani i zadovoljni radnici preduvjet su za uspješno poslovanje, a osobno smatram kako su naši zaposlenici naša najveća snaga. Istarski supermarketi neprestano ulažu u njihovo napredovanje i unaprjeđivanje radnih uvjeta, a početkom godine smo za čak 386 naših djelatnika u sektoru maloprodaje povećali plaće za 25 posto. U sezoni zapošljavamo 750 ljudi i taj će broj ove sezone rasti. Trenutno je pred nama izazov pronaći dovoljan broj radnika, ali imamo dobru preporuku naših postojećih zaposlenika stoga sam uvjeren kako ćemo biti uspješni i u tome. Do sada je prosječna plaća bila između 3.600 i 3.700 kuna, a sada smo im ju podignuli na 4.300 kuna, kada govorimo o prodavačima i blagajnicima, ističe Milotić.

Inače, prema podacima portala prosjecna-placa.info, prosječna plaća u Istarskim supermarketima je 5273 kune neto.
Uspijevaju pronaći radnike

Milotić dodaje kako i ostale trgovačke kuće imaju velik problem oko pronalaska radne snage, ali da zasad uspijevaju pokriti potrebe za prodavačima iz Hrvatske.

- Još uvijek uspijevamo pronaći dovoljan broj radnika na lokalnoj razini i nismo izašli van granica Hrvatske, ali zbog kontinuiranog rasta tvrtke i širenja maloprodajne mreže, stalno smo u potrazi za novim djelatnicima. Zbog nedostatka radne snage u Istri angažirali smo i djelatnike iz ostalih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije i Like, ističe vlasnik Istarskih supermarketa.

Kako bi čim više privukli kupce u svoje trgovine i razlikovali se od velikih trgovačkih centara kojima, tvrdi Milotić, nije lako konkurirati, odlučili su na tržište izaći s vlastitim brendom „Histris“ koji u svojoj ponudi nudi svježe meso te domaće suhomesnatim proizvodima koje stvaraju u svom pogonu u Svetom Petru u Šumi na mjestu nekadašnje prerade pazinskog propalog prehrambenog diva Purisa.

- Pokušavamo unutar pogona formirati drugu smjenu jer nemamo fizičkog prostora za širenje. Zato nam je potreban veći broj kvalificiranih mesara od postojećeg stoga i u tom području ponovno zapošljavamo, kaže Milotić dodajući kako ovdje imaju rasjek i pakiranje svježeg mesa te proizvodnju polutrajnih i trajnih proizvoda kao što suhe istarske kobasice, trajne kobasice od jelena i divljači. Svo meso je hrvatskog kontroliranog podrijetla iz okolice Karlovca, Like i Slavonije. Godišnje preradimo oko 350 tona mesa, od toga je pola svježeg mesa, a pola su suhomesnati proizvodi, ističe Milotić. Zbog potrebe za divljači, Istarski supermarketi imaju i svoje lovište između Vrbovskog i Ogulina. Ne koriste ga samo za meso koje kasnije plasiraju na istarskom tržištu, već i za razvoj lovnog turizma. Naime, ova tvrtka pod sobom već tri godine ima i turističku agenciju.

- Naravno, bavimo se i klasičnim iznajmljivanjem apartmana na moru, ali prije svega smo agencija za lovni i aktivni turizam. Vodimo grupe gostiju da vide naš Gorski kotar i okolicu Karlovca. Želimo spojiti plavu i zelenu Hrvatsku jer primjerice gosti koji dolaze u Poreč nikada nisu vidjeli naše rijeke, niti naš Gorski kotar koji su ogromni potencijal države. Godišnje imamo rast broja turista od tri do sedam posto, zaključuje ovaj poduzetnik.


Komentari članka

Vezani članci

Otkriva tajnu svoga uspjeha: Prije sedam godina bio je nezaposlen, a danas je vlasnik tvrtke koja zarađuje milijune

14.02.2019.

Trgovac koji zarađuje milijune dolara kroz elektronsku trgovinu opisao je glavne korake na putu do uspješnog biznisa

Tvrtka Vinkoprom zaposlila 13 novih djelatnika

13.02.2019.

Tijekom 2019. godine Vinkoprom je odlučio dograditi svoj prodajni centar u Vinkovcima. Dosad je bio na 3.900 četvornih metara, sada se proširujemo na šest tisuća četvornih metara. Ovim proširenjem omogućili smo veći asortiman robe i bolju ponudu kupcima

Radikalan zaokret: Ikea ima novi izvor prihoda

12.02.2019.

U skladu s principima kružne ekonomije, kupci će nakon isteka najma vratiti namještaj, a Ikea će ga osvježiti i preprodati

Nude od čajeva i raznih ulja do začina i sjemenki

11.02.2019.

Nakon što je ostala bez posla poslije porodiljnog dopusta, odgojiteljica Filipa Ferbežar iz Vinkovaca uz poticaj za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bacila se u poduzetničke vode i preuzela već uhodanu trgovinu zdravom hranom i začinima

Pevec povećao plaće: Trgovci će imati minimalno 5000 kuna

08.02.2019.

Gledamo dugoročno i svjesni smo da ciljeve možemo ostvariti jedino sa zadovoljnim djelatnicima, izjavio je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave tvrtke Pevec

Tag cloud

 1. 1856 članka imaju tag hrvatska
 2. 1880 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1195 članka imaju tag izvoz
 5. 808 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 889 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 858 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 532 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 324 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi