Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Ruj 2019

Kako su dva pilota u godinu dana u Zagrebu napravila najbolji gin na svijetu

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Kako su dva pilota u godinu dana u Zagrebu napravila najbolji gin na svijetu

OLD PILOT'S GIN, hrvatski craft gin proizveden korištenjem isključivo hrvatskih biljaka Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske, ove je godine proglašen najboljim na svijetu, i to na najprestižnijem svjetskom natjecanju International World Spirit Competition (IWSC). Iza ovog uspjeha stoje Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić, dvojica pilota koji su se prije nešto više od 20 godina upoznali u zrakoplovnoj bazi Zemunik, a otud potječe i naziv njihovog gina.

Gin od lokalnih sastojaka

Kako bi bili sigurni da će proizvesti zaista sjajan proizvod, Hrvoje je na početku cijelog projekta otišao na školovanje u Nizozemsku, gdje je postao certificirani destiler. Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita. Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji, te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin.

"Hrvoje i ja se znamo već dugo, preko 20 godina. Upoznali smo se na vojnoj akademiji u Zemuniku gdje smo studirali i letjeli kao vojni piloti, kadeti, i otuda potječe naše prijateljstvo. Obojica smo zaljubljenici u jaka alkoholna pića i tako smo došli na ideju da bismo mogli napraviti nešto svoje. Kroz naše karijere puno smo putovali po svijetu i donosili smo razna pića, obojica uživamo u tome. Ideja je nastala u Hrvojevoj glavi, ali on je i mene zarazio tom idejom da bismo trebali pokrenuti destileriju i u biti proizvoditi i danas imamo uspješan biznis. Proizvodimo svjetski poznat gin koji je pobrao neke vrijedne nagrade. Htjeli smo i sebi dokazati da možemo nešto proizvesti jer su svima puna usta da se u Hrvatskoj ne može pokrenuti proizvodnja. Htjeli smo dokazati da se u Hrvatskoj mogu proizvoditi vrhunske stvari", kaže nam Tomislav Anadolac.

U godinu dana postali najbolji na svijetu

Iako su na tržištu tek oko godinu dana, nagrade za najbolji gin dobili su na već dva najznačajnija natjecanja - International World Spirit Competitionu (IWSC) i San Francisco World Spirit Competitionu (SFWSC).

"Mi smo tek nešto više od godine dana na tržištu. Prvu bocu plasirali smo 05. srpnja 2018. Naša intencija je bila da vidimo gdje smo u odnosu na konkurenciju, odnosno neke druge destilerije koje su nam bili uzori. Veliko priznanje je kada vam netko od stručnjaka kaže da ste najbolji na svijetu. Nama je oduvijek kvaliteta bila na prvom mjestu, beskompromisni smo oko toga, no nismo se nadali da će uspjeh tako brzo doći", kaže Anadolac.

Proizvode 10 tisuća boca godišnje, a ta će se količina vjerojatno vrlo brzo povećati, s obzirom na popularnost koju su stekli. Njihov gin najviše se prodaje kroz hotele, restorane i kafiće, a poslovni model se temelji na tome da je Hrvatska turistička zemlja i da u nju dolazi velik broj ljudi iz inozemstva, koji do sada kod nas nisu imali prilike piti neko vrhunsko piće proizvedeno lokalno.

"Naš poslovni model se bazira na tome da smo turistička zemlja. Kroz Hrvatsku prolazi 18 milijuna turista i pomislili smo, zašto se u nekom hotelu ili lokalu u Hrvatskoj ne bi točio gin koji se može popiti bilo gdje na svijetu? Zašto ne bismo imali nešto originalno, od lokalnih sastojaka, a da je vrhunsko?" pita Anadolac.

Inače, cjelokupan proces proizvodnje bazira se na ručnom radu, od destilacije preko odležavanja i punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom. Najbolji svjetski gin proizvode u maloj hi-tech destileriji na zagrebačkom Rudešu, opremljenom iStill tehnologijom, koja trenutno predstavlja revoluciju i inovaciju u tehnologiji proizvodnje destilata.


Komentari članka

Vezani članci

[30 ispod 30] Osnivač Kolegija Mislav Odak: Bio sam spreman prihvatiti sve rizike poduzetništva

30.10.2020.

Već gotovo tri godine posluje web platforma Kolegio koju je osnovao Mislav Odaka s Liderove liste 30 ispod 30. Zahvaljujući tom mladom poduzetniku studenti imaju mogućnost ostvarivati studentske popuste na prodajnim mjestima i web trgovinama poznatih komp

Kreditiranje likvidnosti - Banke novac više ne uplaćuju izravno, već na posebne račune za isplatu dobavljačima

30.10.2020.

Poduzetnik koji je htio ostati anoniman za Lider je rekao da mu je banka, iako s njom posluje više od dva desetljeća, tražila da kao instrument osiguranja kredita za likvidnost ponudi nekretninu u zalog, točnije stan u kojem živi, i to za kreditiranje obr

Vidović i Sova - Ovu i iduću godinu Inoxmont-VS osigurao poslovima na četiri velika europska projekta

29.10.2020.

Riječ je o velikim investicijskim projektima u Europi koji neće stati: novim geotermalnim elektranama, rafinerijama i tvornicama papira i celuloze. Novi poslovi na kraju su niza više od 250 odrađenih projekata ludbreškog Inoxmont-VS-a na postavljanju indu

Iznadprosječna regija - Izvozni rezultati i dalje cvjetaju na sjeveru

29.10.2020.

U sjevernoj hrvatskoj regiji pet je županija: Varaždinska, koja je prema prvom pisanom spomenu najstarija hrvatska županija i spomenuta je točno 20. kolovoza 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III., zatim tu je Međimurska županija, pros

Nakon 11 godina Biograd na moru dobio poduzetnički inkubator

28.10.2020.

Jedanaest dugih godina trajala je izgradnja biogradskog Poduzetničkog inkubatora u kojemu će dom pronaći mali i veliki poduzetnici s ovoga područja. Na taj način, izravno se pomaže jačanju lokalnog gospodarstva što je, posebno u vrijeme koronakrize, od iz

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici