Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Stu 2021

Kako osobno brendiranje utječe na brendiranje (startup) kompanija?

Izvor: privredni.hr · Autor: Sabina Cvitković  

Kako osobno brendiranje utječe na brendiranje (startup) kompanija?

U posljednje vrijeme jača interes za osobno brendiranje. Međutim, da bismo shvatili što je to osobno brendiranje, potrebno je ići korak unatrag i utvrditi što je brend i zašto kupujemo brendove.

Što je to brend?
Brend se može definirati kao skup asocijacija koje povezujemo s određenim entitetom (proizvodom, uslugom, osobom, gradom, regijom, destinacijom i sl.) koje nastaju kao posljedica tržišnoga komuniciranja i osobnog iskustva. Dakle, za razliku od proizvoda koji se nalazi na polici, brend se kreira i nalazi u glavama korisnika, koji uz određeni brend vežu različite asocijacije.

Tako se, primjerice, uz brend Volvo vežu asocijacije kao što su sigurnost, pouzdanost, kvaliteta, briga za okoliš, Švedska i dr. Međutim, treba napomenuti da je kreiranje brenda dugoročan strateški proces koji se temelji na premisi 'brand over short-term sales', u prilog čemu govori i činjenica da najuspješnije kompanije na svijetu ne prodaju svoje proizvode, veći brendiraju.

Brendovi su postali sastavni dio potrošačkog identiteta i uglavnom se koriste za razvoj i izražavanje sebe. Drugim riječima, potrošači komuniciraju svoju osobnost, dob, klasu, bogatstvo i status odabirom određenog brenda čime brend postaje sredstvo društvene komunikacije.

Osobno brendiranje za startupove i tržišni uspjeh proizvoda i usluga
Formiranje i razvoj osobnog brenda danas je nužnost za osobni i organizacijski uspjeh. Osobni branding jest planirani dugoročni proces u kojem se ljudi i njihova stručnost naglašavaju koristeći se strategijama komercijalnih brendova. Da bi osobno brendiranje bilo uspješno, potrebno se je diferencirati, pozicionirati na tržištu te implementirati komunikaciju koja će pomoći u "natjecanju" na pretrpanom tržištu.

Osobe se moraju razlikovati i izdvojiti iz gomile te razvijati aktivne komunikacije identiteta vlastita branda upravljanjem ponašanjem, komunikacijom i simbolizmom. Kreiranje osobnog brenda bez dugoročnog cilja gubitak je vremena i novca. Osobni brend jest reputacija i temelj za karijeru i uspjeh proizvoda ili usluge na tržištu. Reputacija je skup brend-imidža koji dolaze iz različitih izvora (obitelj, prijatelji, posao, itd.), što znači da onako kako nas vide naši prijatelji i poslovni partneri u konačnici utječe na "ono što govore o nama dok nas nema u prostoriji".

Danas kada su brendovi pod budnim okom potrošača koji imaju sve veća očekivanja, utjecaj osobnog brenda na brend proizvoda ili usluge neke (startup) kompanije vrlo je značajan. To konkretno znači da će svaka komunikacija, ponašanje i iskustvo koje imamo s osobom koja predstavlja određenu kompaniju i njezine proizvode ili usluge djelomično utjecati na to kako percipiramo određeni brend. Brend-asocijacije koje ciljani dionici i potrošači vežu uz osobni brend dio je skupa brend-asocijacija proizvoda ili usluga i oni se djelomično preklapaju.

U literaturi se taj fenomen zove transfer brend-asocijacija s jednog brenda na drugi, a koji u konačnici čine tzv. co-branding. Zato, primjerice, kompanije koje tek izlaze na tržište imaju veliku šansu da od početka grade dosljednu priču oko svojih proizvoda i usluga koristeći se u svome marketingu i strategijama osobnog brendiranja.

Sabina Cvitković doktorandica je iz brendiranja na Sveučilištu u Ljubljani te osnivačica i direktorica Kohlmann Communicationsa, s više od deset godina iskustva u marketingu i odnosima s javnošću. Godinama je radila s visokoprofilnim osobama iz javnog života na marketinškoj komunikaciji i odnosu s medijima. Kohlmann je agencija specijalizirana za brendiranje i videomarketing usmjerena na segment startupova te malog i srednjeg poduzetništva.


Komentari članka

Vezani članci

Prodaja autorskih prava: Zašto slavni glazbenici prodaju prava na svoj rad?

19.01.2022.

Postavlja se pitanje pobjeđuju li glazbenici ili gube u prodaji autorskih prava? Postoji određeni strah da će se time izgubiti naslijeđe umjetnika, odnosno ono za što su se zalagali, njihovi moralni temelji. Nositelj prava neke pjesme može ju, primjerice,

Amazon, Apple i Microsoft zainteresirani za hrvatske startupove na CES-u

11.01.2022.

Na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES, koji se nakon godine pauze fizički održava u Las Vegasu, predstavila su se četiri pobjednika Idea Knockouta: Sportreact, Codelab, Iron Bull i Orqa te startup Zuluhood koji je također zabljesnuo na na

Upoznajte dvojac koji stoji iza najnagrađivanije kreativne agencije u Hrvatskoj

10.01.2022.

Studio Sonda međunarodno je nagrađivan kreativni studio za dizajn i komunikacije te prvi studio u Hrvatskoj koji na projektima surađuje sa širom zajednicom i kreativnost čini dostupnom svima, s ciljem da dokaže njezinu visoku učinkovitost.

Brendirat će turističke destinacije, a ne svaki proizvod pojedinačno

28.12.2021.

- Brendiranje je itekako važno, ali ne samo proizvoda, nego i cijele destinacije. U mom slučaju Baranje. Ona je kao turistička destinacija prepoznata. Vinarstvo i vinogradarstvo dobro je povezano s ruralnim turizmom, a očekujem i bolja vremena. Imamo dobr

Europski tehnološki startupi srušili investicijski rekord

16.12.2021.

Izvješće Atomica naglašava kako je deset najvećih poslova činilo više od deset posto ukupnih ulaganja u startupove na kontinentu ove godine dok su otprilike polovicu najvećih ovogodišnjih rundi skupile su fintech tvrtke.

Tag cloud

 1. 2306 članka imaju tag turizam
 2. 2164 članka imaju tag hrvatska
 3. 1427 članka imaju tag izvoz
 4. 1285 članka imaju tag svijet
 5. 1665 članka imaju tag financije
 6. 970 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1193 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1100 članka imaju tag trgovina
 9. 1089 članka imaju tag ict
 10. 915 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 943 članka imaju tag investicije
 12. 757 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1057 članka imaju tag EU
 14. 964 članka imaju tag industrija
 15. 844 članka imaju tag menadžment
 16. 453 članka imaju tag koronavirus
 17. 947 članka imaju tag kriza
 18. 656 članka imaju tag maloprodaja
 19. 454 članka imaju tag poticaji
 20. 618 članka imaju tag marketing
 21. 446 članka imaju tag opg
 22. 548 članka imaju tag tehnologija
 23. 520 članka imaju tag krediti
 24. 420 članka imaju tag eu fondovi
 25. 411 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 326 članka imaju tag potpore
 27. 445 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 469 članka imaju tag obrazovanje
 29. 426 članka imaju tag porezi
 30. 401 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 347 članka imaju tag osijek
 32. 397 članka imaju tag hnb
 33. 442 članka imaju tag dzs
 34. 403 članka imaju tag vlada
 35. 322 članka imaju tag hgk
 36. 440 članka imaju tag banke
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 417 članka imaju tag BDP
 39. 363 članka imaju tag energetika
 40. 330 članka imaju tag start up