Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Kol 2017

Kako je kupanje s konjima postalo hit na Murteru

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Josip Antić  

Kako je kupanje s konjima postalo hit na Murteru

Isprva sve izgleda kao – fatamorgana, izazvana toplinskim udarom. Makadamskom stazom kroz raslinje, uramljeni granama maslina, spuštaju se kupači, s nadrealnim pomakom dovoljnim da se uštipneš, ne hodaju nego jašu na tri arapska konja.

Trenutak kasnije, nema dvojbe. Tri jahača ne samo što su stvarni nego su na žalu sa svojih konja skinuli sedla, pustili ih da malo odmore, pa ih počeli namakati. Kada su vidjeli da im to prija polako su ih povodcem poveli prema dubini.

Konji, pastuh Zalet i kćerka mu Zaina, sin Shahir ne samo da su zaplivali – nego su strpljivo čekali da ih jahači zajašu, ovaj put bez sedla, a onda mirno u sve većim krugovima krenuli o krug uvale igrajući se sami sa sobom i jahačima.

'Osjećaj kad samo u kupačima čvrsto obuhvatite gole sapi i uhvatite se za korijen grive (to konja ne boli) i on vas poput glisera povuče neopisiv je. Ta lakoća i gracioznost velike životinje, teške 800 kilograma, koja uživa plivajući i pruža vama nevjerojatan doživljaj, sigurno je moja najdraža ovoljetna pustolovina', kaže Srećko Vukov, za kojeg se ne može reći da je početnik kada su u pitanju suvremene avanture.

On je, naime, inicijator 1000 kilometara dugog projekta Via Adriatica koji preko planinskih staza nad obalom spaja rt Kamenjak i Konavle na jugu i nagledao se ljepota i izazova. Ovaj put smiješi se kao malo dijete, a uozbilji se tek kad uzme u ruke fotoaparat i potpuno uroni u prizor, za koji je dan ranije pomislio da je 'pomalo apstraktan'. Kupanje s konjima –hm?

Sad slika konje i jahačice nad vodom i pod površinom i nemoguće ga je prizvati na žal.
Srećko Vukov oduševljen je iskustvom jahanja u moru

Nešto lakše do njega je dovući Ivanu Jakopović, curu koja je na Murteru prije devet godina učinila malo čudo dovela je konje na škoj!

'Gledali su me kao da sam malo makla, ali s vremenom su se naviknuli. Danas konj više ne izaziva zaprepaštenje, nego spada u atrakciju u njegovanju koje me Jezerani potiču', priča Ivana – cura koja je rođena u Berlinu, odrasla u Virovitici, a cijeli joj je život obilježilo to što je – Sokol volio.

Sokol je bio konj njenoga djeda s kojim je provela djetinjstvo. Kaže da je jahala i prije nego što je prohodala. Zaljubila se u konje, a od želje da jednom ima farmu konja nije odustajala niti dok je radila na turističkim brodovima niti dok je bila gastarbajter u Njemačkoj gdje je pohađala tečajeve jahanja. Murtersku priču međutim nije pokrenuo veliki novac nego veliko srce. I na njenom početku nije konj nego magarac.

'Bio je prije nekih devet godina tu u mjestu jedan magarac kojem su namijenili sudbinu da završi u mesnici i postane salama. Smilovala sam se, kupila ga, pazila i čuvala, a s vremenom je moja farma, koja se po nadimku djeda, čovjeka koji mi je ustupio zemlju, zove Kukurin postala poput udomiteljske kuće Dr. Dolittlea. Bilo je na njoj od magaraca, pasa i mačaka do Gnjure, mješanca vepra i vijetnamske svinje'. Ivana je sudjelovala i u pokretanju Udruge za zaštitu magaraca Equus Asinus, kako bi spriječili izumiranje te vrste.

Istodobno, kupila je prva dva rasna arapska konja – Zaleta i Moiku. Od njih je krenula loza Kukurina – prvo ždrijebe oždrijebilo se 2009. godine, danas na farmi ima 8 konja.

Obitelj Zalet i Moika čistokrvni arapski konji, brzi i živahni, stoga na njima jašu samo oni koji znaju. Njihova kćer Malaka ima šest godina, a tu su i sin Shahir i Zaina. Fleka je Đipsina kćer, a podstanari Hiba i Hadya također su u skupini konja. Nažalost, majku Moiku lani su morali su uspavati jer je bila teško i neizlječivo bolesna. Sa svojim konjima Ivana organizira ture terenskog jahanja po otoku, rute ovise o spretnosti - dobri jahači mogu starim težačkim stazama jahati od Jezera preko Murtera i Betine uživati u pogledu na Kornate, zatim uvalom Lovišća proći pored Tisnog i vratiti se u Jezera. Jahanje traje pet sati – ali zahtijeva dobre jahače. Sat jahanja je 250 kuna.
Srećko Vukov, Ivana Jakopović i Anđela Bračunov, vlasnica dva konja podstanara na farmi Kukurin

'Moj uvjet je da konje jašu samo i isključivo iskusni jahači. Danas sam imala jednu curu koja me uvjeravala da je iskusna, ali sam vidjela da nije i zamolila sam je da ne ide s nama', kaže Ivana.

No, to znači da nejahači na Kukurinu nemaju što raditi. Ako ne mogu jahati mogu – plivati s konjima.

'Kupanje s konjima ljeti je gotovo 95 posto posla koji radim. Koliko znam to je i u svijetu rijetkost, a kod nas sam čula da postoji slična priča u Istri. Nejahači se kolima prebace do uvale, a drugi zajedno sa mnom dojašu do 20 minuta jahanja udaljene uvale. Tada i nejahači uz moju pomoć mogu stupiti u kontakt s konjima, uđi u vodu i zajahati ih. Opasnosti nema jer su konji pod moji nadzorom, a pad nije moguć', priča Ivana, ističući kako je osobito raduje kad vidi na licima posjetitelja da su ushićeni, a neki joj povjeravaju da su ostvarili životni san.

Po pogledu koji je Zaletu na rastanku uputio Srećko, reklo bi se – sluti na početak jednog divnog prijateljstva. Već smišlja neko vikend jahanje bespućima Dinare, u kojoj bi se spojila promocija te manje poznate planine i konjičkog turizma...

'Moram osmisliti logistiku, a Ivana se pobrine za konje. Ali to je već druga priča. Suhozemna. A sad je vrijeme kupanja s konjima! Eto mene sutra opet' reče.


Komentari članka

Vezani članci

I pod cijenu manjeg profita u Purexu rade bez aditiva i hormona rasta

22.11.2017.

U početku je Dragošević želio farmu na kojoj može proizvesti zdravo meso za svoju djecu i prijatelje. Danas, šesnaest godina poslije, cilj se nije promijenio, ali Purexov obujam narastao je na petnaest peradarskih farmi.

Pekaru kazna od 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni

20.11.2017.

POREZNA uprava, kao i ostatak državne administracije, pili granu na kojoj sjedi, a specijalnost im je uništavanje malih tvrtki

Počeli su s fast foodom, danas imaju dva hotela

20.11.2017.

U ugostiteljstvo su krenuli 1988. otvorivši fast food kiosk u Plomin Luci. Danas imaju dva hotela. Oni su Armanda i Serđo Peteani, vlasnici, supružnici.

Sunce koncern kupio zemljište za tri hotela

19.11.2017.

Riječ je o završnoj fazi uspostave zajedničkog pothvata (Joint Venture - JV) Sunce koncerna, hotelske kuće iz sastava tog koncerna Hoteli Tučepi i TUI-ja kroz društvo Punta Zlatarac Tučepi d.o.o.

Gosti sve više vole hrvatske kampove, na razonodu daju tek po nekoliko eura, a najčešće ističu ova tri nedostatka

15.11.2017.

Hrvatski kamping u tri godine napravio je značajan skok u kvaliteti, povećan je promet i potrošnja gostiju, stigli su neki novi gosti koji imaju viši stupanj obrazovanja i prihoda

Tag cloud

 1. 1688 članka imaju tag hrvatska
 2. 1721 članka imaju tag turizam
 3. 1475 članka imaju tag financije
 4. 1117 članka imaju tag izvoz
 5. 711 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 907 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 620 članka imaju tag poduzetništvo
 8. 866 članka imaju tag trgovina
 9. 888 članka imaju tag EU
 10. 705 članka imaju tag investicije
 11. 812 članka imaju tag industrija
 12. 795 članka imaju tag ict
 13. 732 članka imaju tag menadžment
 14. 907 članka imaju tag kriza
 15. 725 članka imaju tag svijet
 16. 532 članka imaju tag maloprodaja
 17. 500 članka imaju tag marketing
 18. 464 članka imaju tag krediti
 19. 450 članka imaju tag tehnologija
 20. 286 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 377 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 417 članka imaju tag dzs
 24. 366 članka imaju tag hnb
 25. 381 članka imaju tag obrazovanje
 26. 333 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 313 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 28. 215 članka imaju tag potpore
 29. 292 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 334 članka imaju tag energetika
 32. 272 članka imaju tag osijek
 33. 288 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 354 članka imaju tag vlada
 36. 278 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 275 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 232 članka imaju tag proizvodnja