Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lip 2017

Kad su ostali bez posla, žena ga je uspjela nagovoriti na ovčarstvo

Izvor: www.agrobiz.hr · Autor: Marina Borovac  

Kad su ostali bez posla, žena ga je uspjela nagovoriti na ovčarstvo

Na svakom je kolutu sira što ga proizvede – a godišnje ga bude oko tri tone – utisnuta oznaka II- 94. Rimska dvojka označava katastarsku općinu Novalja, a druga je znamenka broj obitelji Vidas.

Taj su znak njegovi preci dobili još davne 1887. od austrougarskog cara Franje Josipa I. jer su na svojim pašnjacima imali svoje ovce. Nasljednik te loze, 57-godišnji Krunoslav Vidas poljoprivredom se počeo baviti 1996. godine, i to na nagovor supruge Jadranke s kojom dobro i zlo dijeli već 35 ljeta, otkako se upoznali u Opatiji, gdje su se školovali i radili, pa se Jadranka s Krka doselila u Novalju, na Pag.

Stoljetna stabla

Baš kao nekoć Krunoslavovi stari, i danas Vidasovi imaju stado ovaca koje muzu ručno te prave čuveni paški sir i skutu. Za kilogram sira treba im oko sedam litara mlijeka. Litra je ovčjeg mlijeka 13 kuna i zato kilogram sira stoji 220. Proizvođači su i djevičanskog ulja koje prave od ručno branih maslina koje rastu na stoljetnim stablima.

– Stare su između 400 i 700 godina, a ima i onih koje imaju i više od 1500 – kaže Krunoslav Vidas.

Krunoslav i njegova supruga Jadranka, kazali su, nekoć su oboje radili u ugostiteljstvu, a kad je hotel u kojem su bili zaposleni privatiziran na hrvatski način, ostali su bez posla. Krunoslav je bio u Gardi, Jadranka je imala kiosk kod trajektnog pristaništa u Žigljenu. I valjalo je smisliti što dalje.

– Bilo je ili ići van ili nastaviti s djedovim poslom – izgovara Krunoslav Vidas.

Njegov je otac bio ribar i govorio mu je da je to najteži posao na svijetu. Dok nije probao, nije vjerovao. Zatim se okrenuo ovčarstvu.

– Odrasla sam u Krku, a ovcu sam prvi put vidjela prije vjenčanja kada smo otišli Kruninima. Muž je odlazio pomagati svojima oko ovaca, ja nisam jer su to nekako više muškarci radili. A onda smo prije 21 godine započeli i mi – prisjeća se Jadranka Vidas dok u kotlu miješa ovčje mlijeko koje će preraditi u skutu i sir koji se u ovoj obitelji pravi na starinski način, od nepasteriziranog mlijeka. Siranu su Vidasovi napravili u podrumskim prostorijama.

– Skutu je Jadranka dovela do savršenstva. Ja sam se najprije opirao ovčarstvu, a danas ga ne bih mijenjao ni za kakav restoran – zadovoljan je Krunoslav.

Kada su 2001. godine prvi put odnijeli svoj sir na ocjenjivanje, odmah su osvojili zlato. I to je bio dobar vjetar u leđa, priznanje da su na pravom putu. Otad do danas Vidasovi su skupili toliko priznanja da jednostavno nemaju kamo s njima, izgovara Krunoslav noseći u naramku pregršt diploma.

Dva puta njihov je sir na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bio šampionski, vratili su se odande i s velikom zlatnom medaljom, broncom...

Na Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada bio je vice- šampionom, nagrađivan i za sir i za svoje maslinovo ulje, tu su još priznanja iz Drniša, Poreča, Zadra... A na natjecanju u Austriji, u konkurenciji petstotinjak sireva, Vidasovi su dobili srebro, na što su iznimno ponosni.

Prvak u karateu

Na umor Jadranka i Krunoslav nemaju vremena ni misliti – mu žnja je ovaca dva puta dnevno, a tu je i briga o svakom siru pojedinačno – okretanje, brisanje, zrenje na temperaturi koja ne smije biti viša od 18 stupnjeva...

– Mene rasadništvo odmara – govori Krunoslav Vidas pokazujući nam u loncima svoje cvijeće, palme, smokve... Započeo je, ističe, na nagovor prijatelja, a danas u presađivanju biljaka uživa. Baš kao što uživa i na pašnjaku, s ovcama.

– Zavoliš ih, govoriš im – kaže Krunoslav te spominje da se nekoć bavio i karateom i da je 1982. godine bio prvak u bivšoj državi.

Vidasovi uzgajaju paške pramenke i sir prave isključivo od mlijeka svojih ovaca. Na spomen na velike količine janjetine koja se prodaje pod pašku, samo odmahuju rukom, baš kao i kad ih pitate je li bolji paški sir iz Zadarske ili Ličko-senjske županije, kojoj pripada i “njihov” dio otoka.

Dok govori o svom imanju, ne može Vidas skriti gorčinu što je zbog nesređenih papira izgubio više od stotinu tisuća kuna.

Naime, nizozemska tvrtka bila je tražila zemlju za najam, za postavljanje solarnih panela. S predstavnikom se sve bio dogovorio, unajmio bager da raskrči zemlju koja je u njegovoj obitelji dulje od stoljeća, a onda je ispalo da nema vlasnički list i da je novac bacio u vjetar...

Zbog slične je zavrzlame ostao bez mogućnosti da zatraži sredstva za investiranje u novu siranu...

Unatoč preprekama, kojih ne bi ni trebalo niti smjelo biti, Vidasovi nisu odustali od poljoprivrede, a s Jadrankom i Krunoslavom u poslu su i sinovi Tomislav i Željko te njihove “bolje” polovice – Matea i Smiljana.

I unuk Marko, koji od odraslih upija znanje i uči kako se u njegovoj obitelji već tolike godine pravi vrhunska i nagrađivana delicija – paški sir.

Sir, skuta i maslinovo ulje glavni su proizvodi obitelji Vidas. Prodaju ih na kućnom pragu, na sajmovima, a mogu se kušati i u hotelima, restoranima na obali, ali i u Beču...

O kvaliteti proizvoda svjedoče brojna priznanja koja su dobili na domaćim i međunarodnim manifestacijama, i za sir i za ulje.

Vidasovi u proizvodnji sira koriste isključivo mlijeko svojih ovaca, koje dva puta dnevno ručno muzu. Sir prave na starinski način, od nepasteriziranog mlijeka; započeli su s preradom mlijeka u loncu, a “dogurali” do kotla. Maslinovo ulje rade od ručno branih maslina, a od branja do prerade u uljari (hladnim prešanjem) prođe najviše 48 sati. Sadnice iz vlastitog rasadnika također su u ponudi proizvoda obitelji Vidas.


Komentari članka

Vezani članci

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Deranja: Najveći danak ponovno će platiti privatni sektor

27.03.2020.

Predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta i čelnica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja u četvrtak je za Hinu izjavila da za epidemiju COVID-19 nije nitko kriv, ali se pribojava da će najveći danak ponovno platiti privatni sektor.

Kako spasiti biznis u vrijeme korone?

26.03.2020.

MNOGI poduzetnici su očajni, nekima je prihod pao doslovno na nulu jer im je zabranjeno poslovati. Drugi su ostali bez sirovina. Treći bez tržišta. Poslovne okolnosti su užasne posebno za one male, koji u pravilu nemaju rezerve za par mjeseci hladnog pogo

Paušalni obrtnici: Evo kako možete predati Zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

26.03.2020.

Poduzetnici, ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti (u daljnjem tekstu Zahtj

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1035 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 927 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija