Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Juta spiza razvoj poslovanja temelji na jačanju suradnje s OPG-ovima

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

Juta spiza razvoj poslovanja temelji na jačanju suradnje s OPG-ovima

Branko Bočina na svom OPG-u u Kaštel Starom sadi i prerađuje ljute papričice. Nedavno je otvorio kušaonicu i mini trgovinu te proširio kuhinju u kojem nastaju ljuti umaci i ostali proizvoda pod brendom Juta spiza.

Stalnim suradnjama s ostalim domaćim OPG-ima i kolegama koji kao i on "plove ljutim biznisu u regiji" širi asortiman i iznenađuje tržište novim, neobičnim proizvodima koje radi u limitiranim serijama. Kao plod posljednje takve suradnje nastao je senf Peta pleska - zajednički proizvod Jute spize i OPG-a Matulić s otoka Pašmana.

Ljuto bez granica
"Upoznao sam Krstu Matulića, razmjenjivali smo sjemenke paprika s obzirom na to da se i oni bave uzgojem ljutih paprika i proizvodnjom ljutih umaka na Pašmanu. Popili smo pivo, razmijenili poklone, a ja sam se zaljubio u njihov Pašmanero, aceto balsamico od smokve. Kako se i sami igramo dosta s kupovnim Aceto Balsamicom i koristimo ga u našim proizvodima, imao sam želju napraviti nešto i s njihovim", prisjeća se početaka ove suradnje Branko Bočina. Novi proizvod neće biti dostupan u velikim količinama, točnije bit će svega 100-150 teglica. U pitanju je, kaže Bočina, senf kojeg rade i kombiniraju ga s novim sastojcima ne baš viđenim u senfovima.

"Konkretno, ovaj senf je tako peta verzija, kodnog imena 'pleska' jer svaka nova pleska 'boli' više nego ona prije. Sadrži aceto balsamico od smokve by OPG Matulić, naše Kaštelanske smokve sorte cigulica, Bhut Jolokia ljute paprike, med od prijatelja iz Kaštelanske zagore i naravno poveznica svih sastojaka senf kojeg radimo iz sjemena gorušice. Okus je najlakše opisati kao senf koji je kiselo-sladak srednje do jako ljut", pojasnio je Bočina. Jutoj spizi i Bočini ovo nije prva suradnja s kolegama iz branše, već je surađivao s proizvođačima iz BIH, Međimurske županije, a u planu su mu i novi proizvodi.

"Neću reći da je ključno povezivanje, ali sigurno doprinosi rastu brenda, i ono najvažnije, doprinosi pomicanju granica shvaćanja ljutih umaka. Naši proizvodi ne poznaju granice, to smo dokazali više puta. Osim suradnje s Ljutkom na BanditAsu i OPG-om Matulić, imamo i uspješnu suradnju OPG-om Hrustek iz Male Subotice na umaku Haskap koji je kombinacija naših Kaštelanskih mandarina i sibirske borovnice. Uskoro planiramo još jednu suradnju s Charamangom iz Metkovića, malim proizvođačem ljutih umaka", otkriva Bočina.

Bez forsiranja
Prije mjesec dana otvorili su novu kušaonicu i mini-trgovinu u garaži čime je njihova kuhinja narasla na 30 kvadrata. "OPG se nalazi na relativno prometnom mjestu između Trogira i Splita, tako da svake godine imamo stotine zalutalih turista pa su kušaona i trgovina su bili logičan korak", kaže Bočina. Količine posađenih papričica ne planira povećavati jer im je, napominje, glavni fokus zadnjih godinu dana podizanje kvalitete i poslovanja.

"Shvatili smo da bismo većim količinama samo umorili sebe, a u želji da prodamo proizvod možda spustili malo kvalitetu ili još gore, izdavali dosta robe s odgodama plaćanja. Trenutno smo u 'zlatnoj zoni', imamo dobar omjer prodaje i dosta dobrih partnera s kojima imamo super odnose. Novih sorti nemamo, zasad se držimo provjerenog recepta i otprilike 20 sorti koje uzgajamo", kaže Bočina.

Ljuta kvasina
Godišnje prerade oko 700-800 kilograma paprike koje potom pretvaraju u različite umake, a asortiman se uvijek drži na 20-ak proizvoda. Desetak ih je stalna ponuda, umaci koji već imaju svoje prepoznatljivo ime poput As Kupa ili 3PM, a ostalih desetak proizvoda su eksperimenti koje redovito rade, poput Pete pleske.

"Upravo smo 'izbacili' i pravu vinsku kvasinu koja je odstajala dulje od pet godina, a zadnjih par mjeseci je provela u drvenoj bačvi na suncu. Kvasina je, naravno, ljuta, a ljutinu je dobila jer smo tu istu bačvu prošle zime koristili za fermentiranje cayenne paprike. Bačvu nikad nismo oprali, nego je samo napunili sa 100 litara crnog vina koje je lagano otišlo na kvasinu", slikovit Bočina.


Komentari članka

Vezani članci

Vinaru Kolaru i keramičaru Asztalošu gosti dolaze iz Njemačke, Nizozemske, čak i Amerike

20.07.2020.

Suza, malo mjesto u Baranji puno toga nudi za one željne pravog odmora i učenja novih, a starih zanata. OPG Kolar ponosi se s vinima za svačijij ukus i uređenim autokampom, a radionica keramike Asztaloš tradicionalnom izradom keramike.

Kućice iz bajke za razvoj ruralnog turizma

15.07.2020.

Turizam se posljednjih godina sve više razvija u zaleđu, u potpuno drukčijem ozračju od onoga na obali. Tamošnji poduzetnici na različite načine pokušavaju privući turiste, ponuditi im jedinstveno iskustvo. Za taj se smjer odlučila obitelj u zaleđu Skradi

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Jurkovići uzgajaju rajčice u kokosovim jastucima - očekuju do 20 etaža plodova

06.07.2020.

Petar i Mirko Jurković iz Pomera kod Pule vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnost, a prinos je veći. Kako je sve počelo i odakle su dobili ideju, otkrili su za Agroklub.

Domaći proizvodi maslinarke s Hvara prepoznati i u svijetu

30.06.2020.

Hvarska maslinova ulja Eve Marije Čurin postigla su zlatne rezultate na međunarodnom natjecanju maslinara u New Yorku. No, tu ne staje s priznanjima - njezini vrhunski proizvodi nižu uspjeh za uspjehom.

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2093 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1304 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1022 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 737 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 954 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 360 članka imaju tag eu fondovi
 26. 267 članka imaju tag koronavirus
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici