Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Ou 2020

Junetine ima dostatno za prebroditi krizu, a i poslije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Suzana Župan  

Junetine ima dostatno za prebroditi krizu, a i poslije

Nakon što je koronavirus Italiju pretvorio u jedno od svjetskih žarišta pandemije, hrvatski tovljači doživjeli su veliki udarac u izvozu žive stoke i mesa u tu zemlju..

Jer, kažu, prinuđeni su na izvoz, okrenutost samo domaćem tržištu nije dovoljna za njihov opstanak, a što diktira uvoz prema niskim cijenama i drugi trendovi. Do kakvog scenarija COVID-19 može dovesti ovaj dio stočarstva, imamo li junadi i junećeg mesa dovoljno, kakva je naša samodostatnost u toj proizvodnji? Odgovore na ta pitanja tražimo na primjeru proizvodnje u njoj vodeće Udruge tovljača Baby Beef. Okuplja 330 članova s pojedinačnim uzgojima i do 10.000 grla. Predstavlja 90 % tovnog govedarstva RH, a članstvo godišnje proizvede 120.000 junadi vrijedne oko 1,5 milijardi kuna.

Profitabilnost

Ovaj je sektor direktno pogođen najnovijim događajima u Italiji vezanima uz koronavirus, prvi put nakon 25 godina stao je izvoz mesa i žive junadi u tu zemlju. Dok tovljači trpe zbog toga, kao i zatvaranja tržnica, no dijelom su sada opet otvorene, odvija se uvoz mesa iz drugih članica Unije. A izvoz u Italiju trećina je proizvodnje Udruge Baby Beef koja od godišnje proizvodnje ima pola milijarde kuna. - Krajem 2019. imali smo veliku krizu izazvanu padom tržišta junećeg mesa unutar EU-a, od koje se još nismo oporavili te nas je zadesila ova nova, još gora kriza. Jer, BB trećinu svoje godišnje proizvodnje plasira na tržište RH, trećinu na tržište Libanona, a trećinu u Italiju. Profitabilnost nam je jedino u izvozu - kaže predsjednik BB-a Darko Celovec.

Tovljači kažu da iako bi većinu svoje proizvodnje željeli prodavati na domaćem tržištu, to nije moguće i zato toliko ovise o izvozu. S druge strane, suočeni su s uvozom mesa iz drugih članica EU-a, i to po niskim cijenama, zbog čega ne mogu konkurirati. Pandemija se događa dvije godine nakon što su brendirali svoju marku Hrvatska junetina Udruge Baby Beef.

- Time smo nakratko uspjeli umanjiti dolazak strane junetine na naše tržište. U ovakvoj situaciji vidi se koliko je važno imati vlastito HR tržište, a koje smo ulaskom u EU dodatno izgubili. Naša proizvodnja u odnosu na EU proizvođače nije konkurentna. U Uniju smo ušli među zadnjima, nismo uspjeli aplicirati na tolika sredstva iz fondova kao druge članice te nismo prepoznati niti zaštićeni od vlastite politike - kaže Celovec. Babybeefovci kažu da su svi oni odreda u istim problemima - nemogućnost izvoza junadi za Italiju što se očituje kroz otkazane narudžbe, nemogućnost dostave junadi zbog krize transportnog sektora, potom slaba potražnja i slabe cijene za Libanon te slaba potražnja i male cijene na tržištu RH.

No, u BB-u kažu da njihova proizvodnja u slučaju zatvaranja granica zadovoljava potrebe RH te da scenarij da bi zemlja u tom slučaju mogla ostati bez junećeg mesa nije moguć. - Naša proizvodnja u ovom trenutku dovoljna je za prebroditi ovu krizu, a i nakon nje naši proizvođači spremni su pokriti sve hrvatske potrebe - kaže Celovec.
Gubitak

Dodaje da je plasirati proizvod na tržište RH sve teže.

- Meso iz uvoza i dalje dolazi po niskim cijenama te se dogodilo i zatvaranje tržnica gdje se odvijao veliki dio prodaje domaćeg mesa - ističe Celovec.

- Veliki gubici i nelikvidnost u ovom su trenutku glavni problemi naših proizvođača, iako smatram da bi moglo doći i do još većeg problema, tržnih viškova. Naime, naša junad koju ne možemo prodati ostaje na farmama, dok meso iz uvoza normalno dolazi. Svakim produženim danom hranjenja junadi naši gubici su sve veći. Ovdje se vidi nelogičnost hrvatske poljoprivrede. Umjesto da se oslonimo na našu vlastitu proizvodnju, oslanjamo se na uvoz - upozorava Celovec. Obitelj Markić iz Đurđanaca veliki je tovljač. Nisu u BB-u.

- Zasad oko opskrbe junadi potrebnim stvarima sve ide normalno. Imamo sustav krava-tele, Borimo se, hrane mora biti, jesti se mora - kaže Saša Markić.

Tovljačima su mjere Vlade RH za premošćivanje aktualne krize trenutačne, ne dugoročne.
- Mjere koje je donijela Vlada RH našim će članovima trenutačno pomoći kroz mjere odgode plaćanja kredita, poreznih obveza i financiranja minimalnih plaća - ocjenjuje Celovec, i dodaje da mjere donesene uime Ministarstva poljoprivrede nisu definirale rješenje nastalih gubitaka i ne rješavaju problem oko plasmana proizvoda domaćih tovljača na domaće tržište.


Komentari članka

Vezani članci

Grupa Pivac otvorila najveću i najmoderniju pršutanu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi

27.05.2020.

Visokofunkcionalni pogon površine preko 10.000 četvornih metara povećat će proizvodni kapacitet na više od 300.000 komada pršuta, a nova pršutana spoj je vrhunske tehnologije i izvorne dalmatinske recepture

Porinut brod za polarne ekspedicije; Horvat: To je najveći hrvatski izvozni proizvod

20.05.2020.

Novogradnja 487 putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split​, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.

Recesija u Njemačkoj već se prelijeva i na nas, otkazuju se poslovi u Hrvatskoj

16.05.2020.

Pad narudžbi s njemačkog tržišta već je osjetio požeški proizvođač namještaja Spin Valis, čiji čelni čovjek Zdravko Jelčić kaže da im njemačko tržište u ukupnom izvozu sudjeluje s 30 do 40 posto. Pad narudžbi iz Njemačke u prva je četiri ovogodišnja mjese

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

28.04.2020.

Usprkos zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, Lider je, naravno zahvaljujući tehnologiji, organizirao prvi virtualni sastanak svog Kluba izvoznika, iako je glavni urednik Miodrag Šajatović izrazio nadu da će to biti i zadnji održan na ovaj način

Izvoznici se nadaju boljim danima

16.04.2020.

Teške dane zbog pandemije proživljavaju i bjelovarsko-bilogorski gospodarstvenici. Dio ih je morao prestati raditi, a neki su bili prisiljeni otpustiti određeni broj radnika.

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija