Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Lis 2018

JOŠ JEDAN APSURD Hrvatska izvozi svinje, a uvozi svinjsko meso. Što će donijeti niži PDV?

Izvor: novilist.hr · Autor: Jagoda Marić  

JOŠ JEDAN APSURD Hrvatska izvozi svinje, a uvozi svinjsko meso. Što će donijeti niži PDV?

Vrijednost uvezenog svinjskog mesa u prvih osam mjeseci ove godine je 83,4 milijuna eura, dok je izvoz tek nešto veći od devet milijuna eura. U ukupnoj robnoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa svijetom ostvaren je manjak u iznosu od 583,2 milijuna kuna

Hrvatski potrošači mogu se nadati da će od 1. siječnja sljedeće godine plaćati nešto jeftinije svježe meso, povrće, voće, jaja i dječje pelene, jer Vlada predlaže da se na te proizvode plaća PDV po stopi od 13, umjesto dosadašnjih 25 posto. PDV se smanjuje i na trgovinu živim životinjama. No, dok se građani do početka sljedeće godine mogu nadati da će njihovi kućni budžeti barem na spomenutim proizvodima ušparati nekoliko desetaka kuna mjesečno, pitanje je imaju li domaći proizvođači razloga za zadovoljstvo i hoće li ta Vladina mjera povećati njihov udio na domaćem tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Statistika im zasada ne ide na ruku jer kod većine proizvoda na koje će se snižavati stopa PDV-a proizvodnja stagnira ili pada, dok s druge strane uvoz raste iz godine u godinu i povećava svoj udio u potrošnji. Tako bi Vladina mjera osim pomoći hrvatskim kućanstvima, mogla biti i dodatna olakšica za povećanje uvoznih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Upozorenje o opasnom pesticidu u rajčici šljivar

Ministarstvo poljoprivrede jučer je potrošače obavijestilo o povlačenju i opozivu svježe rajčice, sorte šljivar, nepakirane, LOT 38/4, podrijetlom iz Italije, u kojoj je utvrđena prisutnost pesticida klorpirifosa. Distributer ovog proizvoda iz Italije je tvrtka ORTOPADOVA SAS, Padova, a proizvod na tržište Hrvatske stavlja subjekt u poslovanju s hranom DOMOVINA TRADE d.o.o., Zagreb. Rajčica s navedenim podacima s deklaracije nije proizvedena u skladu s propisima o maksimalnim razinama ostataka pesticida u, ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, navodi se u priopćenju za potrošače. (B. M. P.)
Riba u »pozitivi«

Podaci koje smo prikupili od Državnog zavoda za statistiku (DZS) i koje nam je na naš upit dostavila Hrvatska gospodarska komora (HGK) govore da su gotovo pa iznimka oni proizvodi kojih u Hrvatskoj ima dovoljno za domaću potrošnju, a prava su rijetkost oni kod kojih je izvoz veći od uvoza.

Hrvatski izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 884 milijuna eura, dok je istovremeno uvoz bio na razini od milijardu i 467 milijuna eura, što znači da je Hrvatska ostvarila manjak u robnoj razmjeni sa svijetom na tim proizvodima u iznosu od 583,2 milijuna kuna. Tako je primjerice vrijednost izvoza živih životinja 44,4 milijuna eura, dok je uvoz 51,1 milijun eura. Više od polovice izvoza otpada na svinje. No, s druge strane vrijednost uvezenog svinjskog mesa u prvih osam mjeseci ove godine je 83,4 milijuna eura, dok je izvoz tek nešto veći od devet milijuna eura dakle, Hrvatska izvozi žive svinje, a uvozi svinjetinu. Tako je primjerice u prošloj godini u Hrvatskoj proizvedeno manje od 60 tisuća tona svježe svinjetine, od čega je u izvoz otišlo oko sedam tisuća tona i njegova je vrijednost bila 18,8 milijuna eura. Istovremeno je u Hrvatsku uvezeno 86 tisuća tona svinjskog mesa, svježeg rashlađenog ili zamrznutog, ukupne vrijednosti oko 197 milijuna eura. Uvoz govedine gotovo je jednak domaćoj proizvodnji i tri i pol puta je veći od hrvatskog izvoza.

Među proizvodima stočarstva i ribarstva, pozitivnu bilancu u robnoj razmjeni Hrvatska ima jedino u skupini proizvoda ribe, ljuskari, mekušci i ostali beskralježnjaci, zatim prerađevine od mesa te životinjske masti i ulja. U kategoriji ribe ljuskari i mekušci izvoz je lani bio 156 milijuna eura, dok je uvoz bio 112 milijuna eura.
Inspekcijski nadzori smanjili uvoz jaja

Kad su u pitanju jaja, količine koje se proizvedu u Hrvatskoj pokrivaju oko 85 posto domaće potrošnje. U Hrvatskoj je lani proizvedeno 654 milijuna komada jaja, što je pad nešto veći od jedan posto u odnosu na prethodnu godinu. Uvezeno je oko 95 milijuna komada, i uvoz je manji za gotovo 20 posto nego godinu dana ranije, a razlog su vjerojatno brojne inspekcije koje su se provodile cijelu prošlu godinu. U izvoz je otišlo oko 23 milijuna komada, pa je on još uvijek četiri puta manji od uvoza.
Jabuka dovoljno

Potpredsjednik za poljoprivredu HGK-a Dragan Kovačević kaže da se u prvih šest mjeseci bilježi blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita u razmjeni žive stoke, mesa, klaoničkih proizvoda i prerađevina, ali da se oporavak hrvatske mesne industrije i stočarstva, posebice govedarstva, ne može se očekivati u kratkom roku s obzirom na to da postoji višegodišnja negativna vanjskotrgovinska bilanca i deficit veći od 280 milijuna eura. On ističe da su mjere poput izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se favorizira stočarska proizvodnja, smanjenja PDV-a na promet žive stoke i svježeg mesa, stotinjak milijuna kuna ugovorenih sredstava EU-a za operaciju »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« dokaz da je voda došla do grla i da devastirano stočarstvo mora postati strateški prioritet hrvatske poljoprivrede.

No, što je s povrćem i voćem na koje se također snižava PDV? Statistika kaže da je uvoz u kategoriji povrće, korijenje i gomolji za jelo bio 116 milijuna eura, dok je izvoz bio nešto manji od 30 milijuna eura. Voća smo uvezli u vrijednosti 180 milijuna eura, dok je izvoz bio 34 milijuna eura. Tako je primjerice uvoz krumpira vrijedan deset milijuna eura, a izvoz nešto malo više od tri milijuna eura, dakle tri puta je manji. U prošloj godini Hrvatska je, primjerice, proizvela šest tisuća tona salate, a gotovo tisuću tona više je uvezla. Izvoz salate vrijedan je milijun eura, što je deset puta manje od uvoza. Svjetliji primjer među voćem je jabuka, koje čija je proizvodnja u prošloj godini bila veća od 56 tisuća tona, izvoz je bio veći od uvoza, što znači da je to rijetki primjer gdje je domaća proizvodnja dostatna za pokrivanje potreba tržišta.

Nedostatna domaća proizvodnja i niska konkurentnost

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom kod poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od samo 60 posto ukazuje na opću nisku konkurentnost i nedostatan obujam domaće proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda prehrambeno-prerađivačke industrije. Posebno nas trebaju zabrinjavati one kategorije u kojima je pokrivenost uvoza izvozom manja od 50 posto, a to su upravo one kategorije u kojima imamo nedostatnu proizvodnju – meso, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće i voće«, upozorava Dragan Kovačević iz HGK-a. (B. M. P)


Komentari članka

Vezani članci

Udruživanje je jedini put oporavka sela, slavonski svinjogojci to prepoznali i povukli pola milijuna eura

16.10.2018.

Želja je članova PZ Slavonski svinjogojac kroz proizvođačku organizaciju osigurati planiranu proizvodnju i prilagoditi je potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine; koncentrirati ponudu i stavljati na tržište vlastite proizvode, optimizirati trošk

Govorili su mi da ništa od EU fondova, da to nije za mlade. Šutio sam, prijavljivao se i prošao na svakom natječaju

28.09.2018.

Istina je, teško je stanje u poljoprivredi, a i u državi, ali uvijek ima načina da se ide naprijed, radi i živi. Tko stvarno želi i voli nešto, naći će način za ostvariti cilj, zaključuje Josip Župan čija se obitelj bavi svinjogojstvom koji je dvaput proš

Iz fondova EU dobio 17,2 milijuna kuna

03.07.2018.

Fond SAPARD Kolesarić je shvatio kao prvu priliku za proširenje. Za projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna vratila su mu se 2,4 milijuna

Svinjetina sve jeftinija, zabilježen pad prosječne otkupne cijene od 19%

12.06.2018.

Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je prosječne otkupne cijene svinja u Hrvatskoj i EU. Vijesti za uzgajivače nisu baš najbolje.

Uzgoj fajferica upeterostručen, na snagu stupa novi uzgojni program

10.05.2018.

"Izazovi su veliki. crna slavonska svinja nije zahtjevna, ali zahtijeva da bude na otvorenom, u prirodi i da se hrani prirodnom hranom"

Tag cloud

 1. 1834 članka imaju tag hrvatska
 2. 1861 članka imaju tag turizam
 3. 1508 članka imaju tag financije
 4. 1188 članka imaju tag izvoz
 5. 788 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 972 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 924 članka imaju tag trgovina
 8. 661 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 798 članka imaju tag investicije
 10. 933 članka imaju tag EU
 11. 867 članka imaju tag svijet
 12. 843 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 526 članka imaju tag marketing
 18. 449 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 481 članka imaju tag tehnologija
 21. 336 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 241 članka imaju tag potpore
 27. 371 članka imaju tag hnb
 28. 340 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 321 članka imaju tag agrokor
 31. 289 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 319 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 364 članka imaju tag BDP
 40. 282 članka imaju tag rast