Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Svi 2018

Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Branimir Bradarić/VL  

Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

U vrijeme kada su sela i gradovi Vukovarsko-srijemske županije iz dana u dan sve prazniji i napušteniji, u Gradištu, mjestu nedaleko od Županje, izgrađena je jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj, u pogledu organizacije poslovanja i radnih procesa. Radi se o tvrtci Multinorm koja se bavi dizajniranjem i izradom konstrukcija koje se koriste pri proizvodnji automobila. O kakvom je poduzeću riječ govori i podatak da već gotovo 20 godina posluju s europskim automobilskim divovima, njemačkim kompanijama Audi, BMW i Volkswagen.

Gotovo 99 posto njihove proizvodnje završava na inozemnim tržištima, što je dokaz kako i tvrtke iz Hrvatske, a posebno one iz osiromašenih područja, mogu biti konkurentne na svjetskim tržištima. Direktor Multinorma Igor Begović kaže da tvrtka posluje na način da kupci dođu k njima sa svojim zahtjevima i zamislima, što zatim zaposlenici u projektnim uredima i pogonima pretaču u gotov proizvod. Danas su proizvodi ovih vrijednih Slavonaca neizostavan dio prilikom sklapanja automobila njemačkih kompanija koje ih izvoze u čitav svijet. "Velika je to odgovornost jer proizvod mora biti prije svega kvalitetan i funkcionalan pri čemu se svakako mora voditi računa i o postavljenim rokovima. Tijekom godina Multinorm je izgradio određeni imidž u Europi tako da se za nas nadaleko zna i čujem a što mi svojim kvalitetnim radom potvrđujemo. Jedno bez drugoga ne ide", kaže Begović.

Pristup koji mi tek trebamo usvojiti
Dodaje i kako suradnja s automobilskim tvrtkama ima i visok prag zahtjevnosti, ali i da nije nemoguće ispuniti sve što kupci traže i očekuju od njih. I oni iz mjeseca u mjesec pokazuju kako je to moguće napraviti. Govoreći o suradnji s autodivovima Begović kaže kako je iznimno bitna prilagodba tehnologije, ali i da je neophodno i pristup poslu i svim poslovnim obvezama prilagoditi upravo njima, naručiocima koji proizvod traže i plaćaju.

"Kada se pregovara o poslu s kupcima iz inozemstva razgovara se samo o cijeni jer se rokovi isporuke i najviša moguća kvaliteta proizvoda zapravo podrazumijevaju. Kod nas je to još uvijek ipak nešto drugačije, ali ćemo se i mi vrlo brzo prilagoditi tome. Drugim riječima, da bi se uspješno poslovalo s takvim tvrtkama koje rade globalno i plasiraju svoje automobile na brojna tržišta, mora se raditi i razmišljati na isti ili sličan način, koliko god on nama bio dobar ili ne", pojašnjava Begović. Tako već i pogled na novi objekt u Gradištu govori o tome da se radi o modernoj i kvalitetnoj tvrtci koja bilježi odlične poslovne rezultate. Šetnja uredima sa zaposlenima kao i samim projektnim uredom dodatno pojačava taj dojam, dok punu sliku daje pogled na sam pogon s modernim strojevima. Primjera radi, dva nedavno kupljena stroja platili su 760.000 eura, od koji je jedan od njih koštao pola milijuna eura i predstavlja najmoderniji takav stroj trenutačno na tržištu.

Sve to posloženo je u prostoru u kojem se točno zna tko što radi i tko je za što zadužen. U novi objekt Multinorma u Gradištu uloženo je oko 40 milijuna kuna od čega je dobar dio sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije. Govoreći o iskustvima iz poslovanja i prilagodbi, Begović kaže kako su zapravo najveću prepreku imali da domaće ljude nauče 'njemačkom načinu razmišljanja i poslovanja'. A da bi do toga došli zaposlenima su osigurali kvalitetne plaće, koje su znatno iznad prosjeka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i razna druga prava iz radnoga odnosa, poput božićnica, uskrsnica, plaćenih prekovremenih sati…

Također, radnici su prolazili i kroz edukacije i usavršavanja koja su im omogućila da kvalitetno obavljaju svoj posao. Zauzvrat od njih se tražila predanost poslu i maksimalna angažiranost tijekom radnoga vremena. "Odlučili smo da kroz edukacije unutar tvrtke specijaliziramo ljude za određenu vrstu posla i vežemo ih za određene operacije. Na taj način oni puno brže nauče kvalitetno obavljati svoj posao, a i ako bi kojim slučajem otišli iz firme, relativno ih se brzo može zamijeniti. Pokazalo se kako je takav način rada dobar i za nas i za same zaposlenike", otkriva Begović.

U međuvremenu morali su pronaći način i za osiguravanje radnika pa su tako u dogovoru sa školama u Županji i Vinkovcima organizirali praktičnu nastavu za srednjoškolce. Oni se kroz tu mogućnost upoznavaju s poslovanjem tvrtke, ali se i uče raditi i ravzijati radne navike, za što dobivaju od tvrtke i određeni džeparac. Sa završetkom školovanja oni su dobrim dijelom, zahvaljujući tom praktičnom pristupu, pripremljeni i osposobljeni za početi raditi u Mulitinormu. Begović najavljuje i kako u tvrtci planiraju i dalje širenje. U planu je izgradnja još jednoga pogona, hortikulturalno uređenje okoliša kao i postavljanje solarnih panela na krovištu zgrade koje je površine oko 4800 četvornih metara. Na taj način bili bi neovisni kada je riječ o potrebama tvrtke za električnom energijom.

Vratio se iz Njemačke, ovdje mu je bolje
"U planu nam je u budućnosti dalje širenje kao i modernizacija tvrtke. Jedino na taj način se može napredovati i biti konkurentan na europskom tržištu. I danas se možemo pohvaliti modernom tehnologijom, kako samim strojevima, tako i informatičkom opremom. Uz to, važno nam je i da su radnici zadovoljni uvjetima rada i plaćama, a kako kažu, doista i jesu zadovoljni, kaže Ilija Vucić koji je u Multinormu zadužen za realizaciju projekata na daljnjem razvoju tvrtke.

Među radnicima je i Marko Vrgoč koji radi na kontroli gotovih proizvoda koji se isporučuju, a koji se u Multinorm vratio upravo iz Njemačke gdje je godinama radio i živio. Kaže kako je iznimno zadovoljan uvjetima rada koji ni za čim ne zaostaju za uvjetima u Njemačkoj gdje je radio devet godina. "Ne razmišljam o odlasku u Njemačku ili bilo gdje drugdje jer jednostavno nemam razloga. Ovdje mi je bolje nego vani. Kući sam, s obitelji, prijateljima, a uz to su i uvjeti rada odlični. Plaća je više nego dobra i što je jako važno redovita je. Iskreno, bolje mi je ovdje nego u Njemačkoj", zaključio je Vrgoč.


Komentari članka

Vezani članci

MALA MIRISNA TVORNICA Slabovidne osobe proizvode sapune s natpisima na Brailleovom pismu

11.05.2018.

Sfera Visia je dosad proizvela malo manje od pet tisuća sapuna. Prihodi ostvareni od prodaje ulažu se u daljnju proizvodnju, a dio usmjerava u programe rehabilitacije slijepih i slabovidnih

Objavljen natječaj za izgradnju novih poduzetničkih inkubatora u Orahovici i Pitomači te rekonstrukciju i prenamjenu zgrade Poduzetničkog inkubatora u Slatini

09.05.2018.

Projekt Virovitičko-podravske županije Mreža poduzetničkih inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici je projekt s izgradnjom i obnovom, te stavljanjem u rad tri nova inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači, ukupne površine oko 4.100 četvornih metara

'Evo koliko je potrebno za pokretanje automehaničarskog biznisa i koje usluge nuditi'

07.05.2018.

Nakon šest mjeseci počeo je vraćati investiciju, pokrivati troškove i zasad ide sve po planu. Kredit je na sedam godina i to će, kaže bez sumnje, biti vraćeno. U sljedeće dvije godine planira vratiti i dio vlastitih sredstava koje je sam investirao

Ovi Osječani dobro znaju uposliti dronove, no poručuju: Sve što leti, može i pasti

03.05.2018.

Ivanu Vidakoviću dronovi više nisu hobi, nego ozbiljan posao. Otkada mu je prije sedam godina prvi završio u rukama, od njih se nije odvajao. Tada se u njemu rodila, a potom i zakotrljala ideja o proizvodnji dronova

Poljoprivreda je avantura u kojoj svatko realan i pametan može uspjeti

27.04.2018.

Mlada obitelj iz Podstrane okrenula se ekološkom uzgoju američke borovnice. Cilj im je stvaranje dugotrajne vrijednosti za buduće generacije, a dobar vjetar u leđa im je prolazak na mjeri 6.1. za mlade poljoprivrednike.

Tag cloud

 1. 1751 članka imaju tag hrvatska
 2. 1778 članka imaju tag turizam
 3. 1488 članka imaju tag financije
 4. 1151 članka imaju tag izvoz
 5. 754 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 938 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 898 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 759 članka imaju tag investicije
 10. 909 članka imaju tag EU
 11. 829 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 793 članka imaju tag svijet
 14. 743 članka imaju tag menadžment
 15. 912 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 469 članka imaju tag krediti
 19. 467 članka imaju tag tehnologija
 20. 308 članka imaju tag poticaji
 21. 374 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 232 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 280 članka imaju tag osijek
 31. 304 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 290 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija