Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Svi 2018

Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Branimir Bradarić/VL  

Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

U vrijeme kada su sela i gradovi Vukovarsko-srijemske županije iz dana u dan sve prazniji i napušteniji, u Gradištu, mjestu nedaleko od Županje, izgrađena je jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj, u pogledu organizacije poslovanja i radnih procesa. Radi se o tvrtci Multinorm koja se bavi dizajniranjem i izradom konstrukcija koje se koriste pri proizvodnji automobila. O kakvom je poduzeću riječ govori i podatak da već gotovo 20 godina posluju s europskim automobilskim divovima, njemačkim kompanijama Audi, BMW i Volkswagen.

Gotovo 99 posto njihove proizvodnje završava na inozemnim tržištima, što je dokaz kako i tvrtke iz Hrvatske, a posebno one iz osiromašenih područja, mogu biti konkurentne na svjetskim tržištima. Direktor Multinorma Igor Begović kaže da tvrtka posluje na način da kupci dođu k njima sa svojim zahtjevima i zamislima, što zatim zaposlenici u projektnim uredima i pogonima pretaču u gotov proizvod. Danas su proizvodi ovih vrijednih Slavonaca neizostavan dio prilikom sklapanja automobila njemačkih kompanija koje ih izvoze u čitav svijet. "Velika je to odgovornost jer proizvod mora biti prije svega kvalitetan i funkcionalan pri čemu se svakako mora voditi računa i o postavljenim rokovima. Tijekom godina Multinorm je izgradio određeni imidž u Europi tako da se za nas nadaleko zna i čujem a što mi svojim kvalitetnim radom potvrđujemo. Jedno bez drugoga ne ide", kaže Begović.

Pristup koji mi tek trebamo usvojiti
Dodaje i kako suradnja s automobilskim tvrtkama ima i visok prag zahtjevnosti, ali i da nije nemoguće ispuniti sve što kupci traže i očekuju od njih. I oni iz mjeseca u mjesec pokazuju kako je to moguće napraviti. Govoreći o suradnji s autodivovima Begović kaže kako je iznimno bitna prilagodba tehnologije, ali i da je neophodno i pristup poslu i svim poslovnim obvezama prilagoditi upravo njima, naručiocima koji proizvod traže i plaćaju.

"Kada se pregovara o poslu s kupcima iz inozemstva razgovara se samo o cijeni jer se rokovi isporuke i najviša moguća kvaliteta proizvoda zapravo podrazumijevaju. Kod nas je to još uvijek ipak nešto drugačije, ali ćemo se i mi vrlo brzo prilagoditi tome. Drugim riječima, da bi se uspješno poslovalo s takvim tvrtkama koje rade globalno i plasiraju svoje automobile na brojna tržišta, mora se raditi i razmišljati na isti ili sličan način, koliko god on nama bio dobar ili ne", pojašnjava Begović. Tako već i pogled na novi objekt u Gradištu govori o tome da se radi o modernoj i kvalitetnoj tvrtci koja bilježi odlične poslovne rezultate. Šetnja uredima sa zaposlenima kao i samim projektnim uredom dodatno pojačava taj dojam, dok punu sliku daje pogled na sam pogon s modernim strojevima. Primjera radi, dva nedavno kupljena stroja platili su 760.000 eura, od koji je jedan od njih koštao pola milijuna eura i predstavlja najmoderniji takav stroj trenutačno na tržištu.

Sve to posloženo je u prostoru u kojem se točno zna tko što radi i tko je za što zadužen. U novi objekt Multinorma u Gradištu uloženo je oko 40 milijuna kuna od čega je dobar dio sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije. Govoreći o iskustvima iz poslovanja i prilagodbi, Begović kaže kako su zapravo najveću prepreku imali da domaće ljude nauče 'njemačkom načinu razmišljanja i poslovanja'. A da bi do toga došli zaposlenima su osigurali kvalitetne plaće, koje su znatno iznad prosjeka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i razna druga prava iz radnoga odnosa, poput božićnica, uskrsnica, plaćenih prekovremenih sati…

Također, radnici su prolazili i kroz edukacije i usavršavanja koja su im omogućila da kvalitetno obavljaju svoj posao. Zauzvrat od njih se tražila predanost poslu i maksimalna angažiranost tijekom radnoga vremena. "Odlučili smo da kroz edukacije unutar tvrtke specijaliziramo ljude za određenu vrstu posla i vežemo ih za određene operacije. Na taj način oni puno brže nauče kvalitetno obavljati svoj posao, a i ako bi kojim slučajem otišli iz firme, relativno ih se brzo može zamijeniti. Pokazalo se kako je takav način rada dobar i za nas i za same zaposlenike", otkriva Begović.

U međuvremenu morali su pronaći način i za osiguravanje radnika pa su tako u dogovoru sa školama u Županji i Vinkovcima organizirali praktičnu nastavu za srednjoškolce. Oni se kroz tu mogućnost upoznavaju s poslovanjem tvrtke, ali se i uče raditi i ravzijati radne navike, za što dobivaju od tvrtke i određeni džeparac. Sa završetkom školovanja oni su dobrim dijelom, zahvaljujući tom praktičnom pristupu, pripremljeni i osposobljeni za početi raditi u Mulitinormu. Begović najavljuje i kako u tvrtci planiraju i dalje širenje. U planu je izgradnja još jednoga pogona, hortikulturalno uređenje okoliša kao i postavljanje solarnih panela na krovištu zgrade koje je površine oko 4800 četvornih metara. Na taj način bili bi neovisni kada je riječ o potrebama tvrtke za električnom energijom.

Vratio se iz Njemačke, ovdje mu je bolje
"U planu nam je u budućnosti dalje širenje kao i modernizacija tvrtke. Jedino na taj način se može napredovati i biti konkurentan na europskom tržištu. I danas se možemo pohvaliti modernom tehnologijom, kako samim strojevima, tako i informatičkom opremom. Uz to, važno nam je i da su radnici zadovoljni uvjetima rada i plaćama, a kako kažu, doista i jesu zadovoljni, kaže Ilija Vucić koji je u Multinormu zadužen za realizaciju projekata na daljnjem razvoju tvrtke.

Među radnicima je i Marko Vrgoč koji radi na kontroli gotovih proizvoda koji se isporučuju, a koji se u Multinorm vratio upravo iz Njemačke gdje je godinama radio i živio. Kaže kako je iznimno zadovoljan uvjetima rada koji ni za čim ne zaostaju za uvjetima u Njemačkoj gdje je radio devet godina. "Ne razmišljam o odlasku u Njemačku ili bilo gdje drugdje jer jednostavno nemam razloga. Ovdje mi je bolje nego vani. Kući sam, s obitelji, prijateljima, a uz to su i uvjeti rada odlični. Plaća je više nego dobra i što je jako važno redovita je. Iskreno, bolje mi je ovdje nego u Njemačkoj", zaključio je Vrgoč.


Komentari članka

Vezani članci

Od Iskona do PhotoMatha – insajderska priča o uspjehu Damira Sabola

21.01.2019.

Napustili poslove u velikim kompanijama, danas su im ured – portugalske plaže

21.01.2019.

“Lea je neko vrijeme radila u banci, a ja sam bio u jednoj korporaciji u telekomunikacijama. Ti poslovi nas nisu pretjerano ispunjavali niti inspirirali, pa smo u jednom trenu odlučili krenuti sa svojom pričom

Priručnik za buduće obrtnike

15.01.2019.

Kakav obrt otvoriti i kako plaćati porez?

Nitko neće u poljoprivredu? One hoće! Iza ove uspješne priče stoji simbol muke dalmatinskih žena

10.01.2019.

Spara je isključivo ženski uporabni predmet. Nalik je okruglom jastučiću promjera 15-20 cm. Izrađuje se povezivanjem višekutnih komada raznobojne tkanine kojom se i puni.

Riječki poduzetnici zarađuju sve više novaca, ali plaće radnika baš i ne prate taj rezultat

10.01.2019.

Riječki poduzetnici, kojih je i najviše u okviru pet promatranih gradova (4.568), ostvarili su najbolji financijski rezultat i iskazali najvišu novostvorenu vrijednost, ali plaće su ispod hrvatskog prosjeka

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast