Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Svi 2018

Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Branimir Bradarić/VL  

Jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj: Za Audi, VW i BMW izvode sve što si autodivovi zamisle

U vrijeme kada su sela i gradovi Vukovarsko-srijemske županije iz dana u dan sve prazniji i napušteniji, u Gradištu, mjestu nedaleko od Županje, izgrađena je jedna od najmodernijih tvrtki u Hrvatskoj, u pogledu organizacije poslovanja i radnih procesa. Radi se o tvrtci Multinorm koja se bavi dizajniranjem i izradom konstrukcija koje se koriste pri proizvodnji automobila. O kakvom je poduzeću riječ govori i podatak da već gotovo 20 godina posluju s europskim automobilskim divovima, njemačkim kompanijama Audi, BMW i Volkswagen.

Gotovo 99 posto njihove proizvodnje završava na inozemnim tržištima, što je dokaz kako i tvrtke iz Hrvatske, a posebno one iz osiromašenih područja, mogu biti konkurentne na svjetskim tržištima. Direktor Multinorma Igor Begović kaže da tvrtka posluje na način da kupci dođu k njima sa svojim zahtjevima i zamislima, što zatim zaposlenici u projektnim uredima i pogonima pretaču u gotov proizvod. Danas su proizvodi ovih vrijednih Slavonaca neizostavan dio prilikom sklapanja automobila njemačkih kompanija koje ih izvoze u čitav svijet. "Velika je to odgovornost jer proizvod mora biti prije svega kvalitetan i funkcionalan pri čemu se svakako mora voditi računa i o postavljenim rokovima. Tijekom godina Multinorm je izgradio određeni imidž u Europi tako da se za nas nadaleko zna i čujem a što mi svojim kvalitetnim radom potvrđujemo. Jedno bez drugoga ne ide", kaže Begović.

Pristup koji mi tek trebamo usvojiti
Dodaje i kako suradnja s automobilskim tvrtkama ima i visok prag zahtjevnosti, ali i da nije nemoguće ispuniti sve što kupci traže i očekuju od njih. I oni iz mjeseca u mjesec pokazuju kako je to moguće napraviti. Govoreći o suradnji s autodivovima Begović kaže kako je iznimno bitna prilagodba tehnologije, ali i da je neophodno i pristup poslu i svim poslovnim obvezama prilagoditi upravo njima, naručiocima koji proizvod traže i plaćaju.

"Kada se pregovara o poslu s kupcima iz inozemstva razgovara se samo o cijeni jer se rokovi isporuke i najviša moguća kvaliteta proizvoda zapravo podrazumijevaju. Kod nas je to još uvijek ipak nešto drugačije, ali ćemo se i mi vrlo brzo prilagoditi tome. Drugim riječima, da bi se uspješno poslovalo s takvim tvrtkama koje rade globalno i plasiraju svoje automobile na brojna tržišta, mora se raditi i razmišljati na isti ili sličan način, koliko god on nama bio dobar ili ne", pojašnjava Begović. Tako već i pogled na novi objekt u Gradištu govori o tome da se radi o modernoj i kvalitetnoj tvrtci koja bilježi odlične poslovne rezultate. Šetnja uredima sa zaposlenima kao i samim projektnim uredom dodatno pojačava taj dojam, dok punu sliku daje pogled na sam pogon s modernim strojevima. Primjera radi, dva nedavno kupljena stroja platili su 760.000 eura, od koji je jedan od njih koštao pola milijuna eura i predstavlja najmoderniji takav stroj trenutačno na tržištu.

Sve to posloženo je u prostoru u kojem se točno zna tko što radi i tko je za što zadužen. U novi objekt Multinorma u Gradištu uloženo je oko 40 milijuna kuna od čega je dobar dio sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije. Govoreći o iskustvima iz poslovanja i prilagodbi, Begović kaže kako su zapravo najveću prepreku imali da domaće ljude nauče 'njemačkom načinu razmišljanja i poslovanja'. A da bi do toga došli zaposlenima su osigurali kvalitetne plaće, koje su znatno iznad prosjeka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i razna druga prava iz radnoga odnosa, poput božićnica, uskrsnica, plaćenih prekovremenih sati…

Također, radnici su prolazili i kroz edukacije i usavršavanja koja su im omogućila da kvalitetno obavljaju svoj posao. Zauzvrat od njih se tražila predanost poslu i maksimalna angažiranost tijekom radnoga vremena. "Odlučili smo da kroz edukacije unutar tvrtke specijaliziramo ljude za određenu vrstu posla i vežemo ih za određene operacije. Na taj način oni puno brže nauče kvalitetno obavljati svoj posao, a i ako bi kojim slučajem otišli iz firme, relativno ih se brzo može zamijeniti. Pokazalo se kako je takav način rada dobar i za nas i za same zaposlenike", otkriva Begović.

U međuvremenu morali su pronaći način i za osiguravanje radnika pa su tako u dogovoru sa školama u Županji i Vinkovcima organizirali praktičnu nastavu za srednjoškolce. Oni se kroz tu mogućnost upoznavaju s poslovanjem tvrtke, ali se i uče raditi i ravzijati radne navike, za što dobivaju od tvrtke i određeni džeparac. Sa završetkom školovanja oni su dobrim dijelom, zahvaljujući tom praktičnom pristupu, pripremljeni i osposobljeni za početi raditi u Mulitinormu. Begović najavljuje i kako u tvrtci planiraju i dalje širenje. U planu je izgradnja još jednoga pogona, hortikulturalno uređenje okoliša kao i postavljanje solarnih panela na krovištu zgrade koje je površine oko 4800 četvornih metara. Na taj način bili bi neovisni kada je riječ o potrebama tvrtke za električnom energijom.

Vratio se iz Njemačke, ovdje mu je bolje
"U planu nam je u budućnosti dalje širenje kao i modernizacija tvrtke. Jedino na taj način se može napredovati i biti konkurentan na europskom tržištu. I danas se možemo pohvaliti modernom tehnologijom, kako samim strojevima, tako i informatičkom opremom. Uz to, važno nam je i da su radnici zadovoljni uvjetima rada i plaćama, a kako kažu, doista i jesu zadovoljni, kaže Ilija Vucić koji je u Multinormu zadužen za realizaciju projekata na daljnjem razvoju tvrtke.

Među radnicima je i Marko Vrgoč koji radi na kontroli gotovih proizvoda koji se isporučuju, a koji se u Multinorm vratio upravo iz Njemačke gdje je godinama radio i živio. Kaže kako je iznimno zadovoljan uvjetima rada koji ni za čim ne zaostaju za uvjetima u Njemačkoj gdje je radio devet godina. "Ne razmišljam o odlasku u Njemačku ili bilo gdje drugdje jer jednostavno nemam razloga. Ovdje mi je bolje nego vani. Kući sam, s obitelji, prijateljima, a uz to su i uvjeti rada odlični. Plaća je više nego dobra i što je jako važno redovita je. Iskreno, bolje mi je ovdje nego u Njemačkoj", zaključio je Vrgoč.


Komentari članka

Vezani članci

Od ideje do unosne prodaje: Eugen Novaković proizveo čips i kobasice od smokava!

18.10.2018.

Dok je unučiću Željku otvarao vrećicu čipsa od krumpira Eugenu Novakoviću sinulo je da bi mogao proizvesti čips od smokava. Od 150 kilograma svježih smokava proizveo sam 15 kg čipsa, pakirao u vrećice od 100 grama i svaku vrećicu prodao po 20 kuna, kaže N

Dobili posao od najveće agencije JI Azije

12.10.2018.

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Putem Hitro.hr u devet mjeseci otvoreno 5.220 poslovnih subjekata

11.10.2018.

U prvih devet mjeseci ove godine putem servisa Hitro.hr otvoreno je 5.220 trgovačkih društava i obrta, pokazuju podaci Financijske agencije (Fine), koja procjenjuje da bi do kraja godine putem tog servisa moglo biti osnovano oko 6.960 društava ili obrta,

Ford ukida više od 20.000 radnih mjesta zbog Trumpovih carina

10.10.2018.

Uz to, Ford je početkom ove godine najavio zaokret u poslovanju na proizvodnju gotovo isključivo terenskih vozila i kamiona. Tim vozilima i dalje raste popularnost i profitabilniji su od ostalih modela.

Cvijeće kao alternativa (nesigurnoj) budućnosti

09.10.2018.

Ostati ili otići? Pitanje je to koje si postavljaju brojni poduzetnici u Hrvatskoj. Jedni odlučuju otići ogorčeni lošom poslovnom klimom u domovini. Drugi se bore s vjetrenjačama i razvijaju kreativne modele poslovanja.

Tag cloud

 1. 1811 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1501 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 848 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP