Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Srp 2018

Jamnica lani s gubitkom od 3,5 milijardi kuna, Ledo 2,8 milijardi kuna

Izvor: www.index.hr · Autor: Hina  

Jamnica lani s gubitkom od 3,5 milijardi kuna, Ledo 2,8 milijardi kuna

JAMNICA za prošlu godinu iskazuje gubitak prije oporezivanja od 3,5 milijardi kuna, Ledo 2,8 milijardi kuna, a Zvijezda 694 milijuna kuna, pokazuju podaci iz revidiranih financijskih izvješća tih tvrtki, čiji su gubici ponajprije rezultat knjiženja rezervacija za jamstva koje su te tvrtke dale Agrokoru i njegovim povezanim društvima.

Jamnica s gubitkom od 3,5 milijardi kuna

Tako Jamnica za prošlu godinu iskazuje gubitak prije oporezivanja od 3,5 milijardi kuna, u odnosu na gubitak od 284,3 milijuna kuna iskazan 2016. godine. Taj je gubitak ponajprije posljedica knjiženja rezervacija za izdana financijska jamstva u iznosu od 3,1 milijardu kuna, kao i ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava u iznosu od 648 milijuna kuna.

Naime, iz Jamnice navode da je sukladno nagodbi koju je 6. srpnja potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, Uprava te tvrtke knjižila rezervacije za obvezu po jamstvima po procijeni u EPM modelu (Entity Priority Model) u iznosu od 3,89 milijardi kuna.

Po podacima iz izvješća, ukupni prihodi Jamnice u 2017. godini iznosili su 1,4 milijarde kuna, što je 7 posto manje nego godinu prije. Ukupni su pak rashodi iznosili 4,9 milijardi kuna i značajno su viši nego 2016. godine kada su iznosili 1,8 milijardi kuna.

Grupa za prošlu godinu iskazala gubitak prije oporezivanja u iznosu od 4,16 milijardi kuna

Iz Jamnice navode i kako operativna dobit normalizirana za jednokratni efekt knjiženja rezervacija za izdana jamstva i ispravaka vrijednosti potraživanja iznosi 268,6 milijuna kuna i za 30 posto je veća nego 2016.

Revizorsko izvješće za Jamnica grupu, koja obuhvaća još osam društava među kojima i Sarajevski kiseljak, Mg Mivelu ili Roto dinamic, pokazuje da je grupa za prošlu godinu iskazala gubitak prije oporezivanja u iznosu od 4,16 milijardi kuna, dok je gubitak u 2016. iznosio 255,6 milijuna kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Jamnica grupa je lani ostvarila ukupni prihod od 2,6 milijardi kuna, što je 3,4 posto manje nego godinu prije, dok su ukupni prihodi značajno porasli, s 2,91 milijardu kuna 2016. na 6,77 milijardi kuna 2017. godine. Tvrtke unutar Jamnica grupe ukupno su uknjižile obvezu po jamstvima po procjeni u EPM modelu od 4,68 milijardi kuna.

Gubitak Leda 2,85 milijarde kuna

Ukupni gubitak Leda prije oporezivanja iznosio je 2,85 milijardi kuna, dok je dobit prije oporezivanja bez utjecaja jednokratnih troškova iznosila 152,9 milijuna kuna, a prethodne godine 248,5 milijuna kuna.

Ukupni prihod je u 2017. godini iznosio 1,07 milijardi kuna, što je 18 posto manje nego godinu ranije. Poslovni prihodi Leda u 2017. godini bili su na razini od 1,05 milijardi kuna, a pad od 12 posto u odnosu na 2016. posljedica je nedostatka likvidnosti na početku 2017. godine, kaže se u izvješću.

Ukupni rashodi iznosili su 3,89 milijardi kuna, u odnosu na 1,61 milijardu kuna u 2016. godini. Osnovni razlog porasta troškova je knjiženje troškova rezerviranja za jamstva po kreditima sklopljenim prije otvaranja postupka izvanredne uprave, kaže se u izvješću. Izuzme li se taj jednokratni trošak, poslovni rashodi su bili na razini 1,33 milijarde kuna.

Gubitak prije poreza Ledo grupe za 2017. godinu iznosio je 3,24 milijarde kuna

Sukladno nagodbi unutar postupka izvanredne uprave u Agrokoru, u Ledu je knjižena obveza po jamstvima po procijeni u EPM modelu u iznosu od gotovo 3,15 milijardi kuna.

Knjiženjem tih jamstava Ledo je postao insolventan, s obzirom na to da nije zadovoljio zahtjevanu adekvatnost kapitala. Samim time, poslovanje društva će se, sukladno nagodbi, nastaviti osnivanjem novog hrvatskog društva koje neće biti pravni sljednik postojećeg društva, a na koje će se prenijeti sva imovina, svi ugovori, zaposlenici, dozvole i obveze nastale nakon postupka izvanredne uprave, napominje se u izvješću.

Gubitak prije poreza Ledo grupe, u kojoj je uz maticu još devet društava kćeri, prema konsolidiranim podacima, za 2017. godinu iznosio je 3,24 milijarde kuna. Normalizirana dobit prije oporezivanja, bez utjecaja jednokratnih troškova te bez troškova rezerviranja za obveze s osnova jamstava, iznosi 294,9 milijuna kuna, ističu iz Leda.

Naime, kako navode u izvješću, iznos troškova rezerviranja za jamstva na ime kreditnih obveza po EPM modelu namirenja, a koji je teretio račun dobiti i gubitka iznosio je 3,06 milijardi kuna. Riječ je o jamstvima nastalim prije otvaranja postupka izvanredne uprave dok su jamstva za kredit koja je ugovorila izvanredna uprava knjižena na teret zadržane dobiti u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima, napominje se u izvješću.

Zvijezda s gubitkom od 694,2 milijuna kuna

Zvijezda je, prema nekonsolidiranom izvješću, u 2017. godini imala gubitak od 694,2 milijuna kuna, dok je godinu ranije gubitak iznosio 125 milijuna kuna. Lani je Zvijezda ostvarila 701,2 milijuna kuna ukupnih prihoda, pri čemu su prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu iznosili 513,3 milijuna kuna, a na inozemnom 171,5 milijuna kuna.

Poslovni prihodi smanjeni su na godišnjoj razini za 12 posto, najvećim dijelom zbog prekida ugovora distribucije nekih vrsta trgovačke robe, kaže se u izvješću.

Ukupni rashodi Zvijezde lani su iznosili 1,39 milijardi kuna i za 51,4 posto su veći nego 2016. godine. Zvijezda je, prema računu dobiti i gubitka, za 2017. godinu iskazala rezerviranja u iznosu od 384,6 milijuna kuna. Konsolidirano izvješće pokazuje da je Zvijezda grupa za prošlu godinu iskazala gubitak od 711,3 milijuna kuna.

No, operativna odnosno dok dobit prije kamata, poreza, amortizacije i otpisa (EBITDA) iznosila je 63,2 milijuna kuna. Zvijezda grupa je u računu dobiti i gubitka iskazala rezerviranja u iznosu od 397 milijuna kuna.

Žitnjak: gubitak 67 milijuna kuna

Žitnjak je u prošloj godini poslovalo s gubitkom od 67,15 milijuna kuna, dok je gubitak godinu ranije iznosio 30,29 milijuna kuna. Ukupni prihodi Žitnjaka u iznosu od 35,2 milijuna kuna su u odnosu na 2016. godinu smanjeni za 18,3 posto, dok su ukupni rashodi porasli za 40,3 posto, na 102,4 milijuna kuna.

Po podacima iz revizorskog izvješća, ukupna potencijalna jamstva Žitnjaka za kredite Agrokora i povezanih društava iznose 8,4 milijarde kuna, što uključuje nominalni iznos po roll up kreditu i sve prijavljene osporene i neosporene tražbine u kojim je tvrtka bila jamac/sudužnik. Sukladno nagodbi Žitnjak je uknjižio jamstva u iznosu od 1,7 milijuna kuna prema raspodjeli utvrđenoj po EPM modelu, a taj se iznos odnosi na obveze za jamstva po roll up kreditu.

Reviziju potpisuje PricewaterhouseCoopers

Reviziju godišnjih izvješća tvrtki iz sastava Agrokora za 2017., kao i godinu ranije obavila je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC). Kao ključna revizijska pitanja u svojim izvješćima navodi rezerviranja za izdana jamstva, a kod nekih tvrtki i pitanje umanjenja vrijednosti potraživanja po danim zajmovima povezanim društvima i potraživanja od povezanih društava.

"Stekli smo razumijevanje o uvjetima izdanih jamstava i procijenili postoji li sadašnja obveza koja proizlazi iz prošlih događaja. Također smo razmatrali događaje nastale nakon izvještajnog razdoblja kao što je postizanje dogovora o nagodbi s vjerovnicima grupe u srpnju 2018. godine", napominju revizori.

Dodaju i da su usporedili iznose priznate u financijskim izvještajima za izdana otvorena jamstva na dan 31. prosinca 2017. godine u odnosu na vrijednost nagodbe s vjerovnicima, a sukladno EPM modelu. Zaključili smo da rezerviranja za izdana jamstva ne zahtijevaju značajna usklađenja na dan 31. prosinca 2017. godine i da su objave povezanih potencijalnih obveza primjerene u ovim okolnostima, ističu iz PwC-a u primjerice revizorskom izvješću Jamnice.

Ta tvrtka u svom izvješću podsjeća i da će se sukladno nagodbi poslovanje Jamnice, kao i drugih tvrtki iz sastava Agrokora, nastaviti osnivanjem novog hrvatskog društva koje neće biti pravni sljednik postojećeg društva, a na koje će se prenijeti sva imovina, svi ugovori, zaposlenici, dozvole i obveze nastale nakon postupka izvanredne uprave.


Komentari članka

Vezani članci

Agrokor ostvario snažan rast operativne dobiti od 2,39 milijardi kuna, dvije tvrtke se ističu po dobiti

15.05.2019.

Poslovni segment prehrana je lani ostvario operativnu dobit od 1,2 milijarde kuna, što je rast od 3 posto.

Belje povećalo dobit, Vupik smanjio gubitak

05.05.2019.

Nekonsolidirana financijska izvješća šest tvrtki iz sastava nekadašnjeg sustava Agrokor objavljena na Zagrebačkoj burzi pokazuju da su s dobiti u prvom tromjesečju poslovali Jamnica, Zvijezda, Ledo i Belje, a Vupik i PIK Vinkovci s gubitkom

Od danas na tržištu posluje Fortenova grupa

01.04.2019.

Fortenova grupa je danas počela s radom, čime je uspješno implementirana nagodba vjerovnika Agrokora odnosno plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije koja se prije dvije godine našla pred stečajem zbog nemogućnosti podmirivanja obveza

Saponia knjižila 54 mil. kn 'utega' Agrokora

06.03.2019.

Osječka grupa lani s 1/4 većom operativnom dobiti, izvještajni gubitak 6,5 mil. kuna.

Konzum diže plaće svojim zaposlenicima. Svaki mjesec dobivat će lijep dodatak

27.02.2019.

Konzum je uz podršku Sindikata trgovine Hrvatske od 1. siječnja ove godine povećao primanja zaposlenicima u neto iznosu od 350 kuna. Povećanje primanja odnosi se na zaposlenike kojima se plaća obračunava temeljem koeficijenta, a isplaćivat će se trajno, k

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija