Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Lip 2021

Izlazak iz krize ovisi o strukturnim reformama, a ne monetarnoj magiji

Izvor: privredni.hr · Autor: P.hr/I.G.  

Izlazak iz krize ovisi o strukturnim reformama, a ne monetarnoj magiji

Kako 160 milijardi kuna koje leže na računima HNB-a i poslovnih banaka učiniti što dostupnijima gospodarstvu kojem su likvidna sredstva nasušno potrebna za izlazak iz krize – odgovor na to pitanje pokušalo se dati na okruglom stolu Kako potaknuti financiranje i razvoj, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Poduzetnici traže fleksibilnije uvjete financiranja i poručuju – tko brzo daje, dvostruko daje, ali iz financijskih institucija odgovaraju kako neće financirati loše projekte i gubitaše te da se rješenje strukturnih problema domaće ekonomije ne može tražiti od njih, već od politike.

"U ovoj će godini na globalnoj razini doći do izraženijeg oporavka gospodarstva, a Hrvatska bi prema procjenama trebala rasti oko pet posto i po tome biti jedna od uspješnijih članica EU-a. Specifičnosti oporavka u Hrvatskoj pri tome bi trebali biti: izraženiji oporavak sklonosti potrošnji, rast investicija pod utjecajem obnova Grada Zagreba i Banije nakon potresa te znatni priljevi iz različitih EU fondova koji su Hrvatskoj na raspolaganju. U tom procesu jednu od najvažnijih uloga imat će financijske institucije jer će bez svježeg i povoljnoga kapitala biti teško dugoročnije ostvariti dinamičan rast. Trebaju nam modeli koji direktno potiče proizvodnju i izvoz jer su se modeli rasta temeljenog na napuhanoj potrošnji već pokazali kao osjetljivi i dugoročno neodrživi. Stoga je izuzetno bitno otvoriti komunikaciju i unaprijediti suradnju njih i poduzetnika, a upravo je to jedna od glavnih zadaća HGK", istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

Vedran Šošić, glavni makroekonomist HNB-a, u uvodu je predstavio stanje domaćega gospodarstva kazavši da se u prvom kvartalu ekonomska aktivnost vratila na pretkriznu razinu, ali da se u drugom kvartalu usporava. "Naša je prognoza rast od šest posto, a osobno bih se kladio i na nešto višu stopu, međutim, oporavak je asimetričan. Dio djelatnosti jako se lijepo oporavlja, poput građevinarstva, a dio još uvijek vuče teške posljedice pandemije. Devize nam stižu, HNB ih otkupljuje i povećava likvidnost. Kamate su najniže ikada, ali kreditna aktivnost je, nakon početnog skoka, ostala prigušena jer su banke zaoštrile uvjete kreditiranja. Depoziti poduzeća u bankama rasli su za 17 posto, najviše kod sektora trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva, dok se, s druge strane, pogođenije branše moraju zaduživati. To je još jedan pokazatelj asimetričnog djelovanja krize. Izbjeglo se pogoršanje kvalitete plasmana, ali uz znatnu neizvjesnost", elaborirao je Šošić.

Na prvom panelu o ulozi banaka u financiranju gospodarstva sudjelovali su Martina Drvar, viceguvernerka Hrvatske narodne banke; Ivan Jandrić, član Uprave Addiko banke i predsjednik Udruženja banaka HGK; Nives Rudež, direktorica Odjela za faktoring OTP banke i predsjednica Udruženja pružatelja usluga faktoringa HGK; Dragutin Kamenski, prokurist tvrtke Kamgrad; Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije i predsjednik Udruženja kemijske industrije HGK te Bogdan Tihava, predsjednik Uprave Auto Hrvatske.

Povela se rasprava o 90 milijardi kuna na računu HNB-a i 70 milijardi kod poslovnih banaka. Taj bi novac poduzetnicima itekako dobro došao, ali se slabo prelijeva u gospodarstvo.

Drvar je pojasnila kako je pogrešno gledati monetarnu vlast i banke kao krivce jer je financijski sustav odraz gospodarstva.

"Nema monetarne magije, potrebno je stvoriti uvjete za strukturni razvoj ekonomije. Mi imamo 'kolona-', a ne koronakrizu jer nam ljudi odlaze zbog nekonkurentnosti. Rješenja za to ne možemo tražiti u financijskoj sferi, već političkoj", rekla je Drvar dodavši da kao društvo moramo odrediti u kojem smjeru idemo i koje grane gospodarstva želimo financirati i razvijati.

Jandrić se osvrnuo na moratorije koje je zatražila trećina poduzeća. "Klijenti kojima je završio moratorij sada se suočavaju s realnošću, a još je uvijek sve neizvjesno. Imamo 24 posto kredita u tzv. watch-zoni koji se uredno podmiruju, ali su upitni upravo zbog te neizvjesnosti. Nemamo kristalnu kuglu pa da znamo tko će preživjeti krizu, a tko ne, ali imamo pokazatelje koji nam govore koji se sektori dobro nose s krizom, a koji ne. Problematični su ugostitelji, transport i turizam i njih posebno pratimo", izjavio je.

Rudež se dotaknula faktoringa kao industrije koja je kod nas još na niskom stupnju razvoja. "To je instrument financiranja koji je najpogodniji za MSP-ove, a trenutno nije prepoznat zato što uglavnom funkcionira unutar banke", objasnila je.

Žmegač je naglasio kako industrija ima zaostatke zbog pandemije, a mora financirati novi investicijski ciklus i zelenu tranziciju. "Hrvatska zaostaje za drugim zemljama koje su se bolje pozicionirala za zelenu tranziciju i ako se tu ne pokrenemo, zaostajat ćemo. Možemo ih sustići, ali nam treba suradnja znanosti, gospodarstva i države", smatra Žmegač, a Tihava je poručio da se moramo fokusirati na vodik kao energent koji je dugoročno idealan za zelenu tranziciju.

Kamenski je izjavio kako su kao sektor brzo izašli iz krize, ali da su još uvijek izloženi problemima. "Ovo je privid rasta obujma, ali bojim se da će rezultati biti poražavajući ako ne reguliramo mogućnost nadoknade rasta cijena. Željezo je otišlo 70 posto gore, sve sirovine su poskupjele dvoznamenkasto i to će rezultirati velikim udarom na sektor. Taj teret neće moći iznijeti sami izvođači, doći će do zastoja projekata te se to mora cjelovito rješavati na razini države i EU-a", kazao je Kamenski.

Financiranje razvoja programima EIB-a, HBOR-a te leasinga
Na drugom panelu razgovaralo se o financiranju razvoja programima EIB-a i HBOR-a te leasinga, a sudjelovali su Vedran Jakšić, izvršni direktor HBOR-a; Anton Kovačev, voditelj EIB-a Hrvatska; Vladimir Kristijan, član Uprave Erste & Steiermärkische S-leasinga i predsjednik Udruženja leasing društava HGK; Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE grupe; Ivo Čović, direktor tvrtke Končar Obnovljivi izvori i predsjednik Zajednice za obnovljive izvore energije HGK te Josip Pavić, predsjednik Nadzornog odbora Erdutskih vinograda i predsjednik Udruženja vinarstva HGK.

Jakšić je prokomentirao ulogu HBOR-a rekavši da je ona kontraciklička u odnosu na komercijalne banke. "Prošle godine plasirali smo osam milijardi kuna poduzetnicima, što je rast od 13 posto. Ove godine planiramo slične aktivnosti, s malo više fokusa na investicije. Moramo stalno živjeti promjenu i posebno obratiti pozornost na malo i srednje poduzetništvo", istaknuo je Jakšić, a s njim se složio i Kovačev koji je pojasnio kako je EIB prošle godine plasirao 530 milijuna eura u Hrvatskoj.

"Prije smo odobravali isključivo dugoročne kredite za ulaganje, a sada smo omogućili uporabu kredita i za likvidnost i obrtna sredstva. Formirali smo i Europski garancijski fond koji služi kao svojevrsni kišobran za nacionalno bankarstvo, da može odobravati kredite ugroženim poduzetnicima", rekao je Kovačev.

Ergović je izjavio kako su ovu krizu dočekali spremniji nego 2008. te da su zapravo imali jaku dobru poslovnu 2020. godinu.

"Moramo prepoznati prave poduzetnike i prave projekte i transformirati se u smjeru kojem EU očekuje od nas. Tu se moraju uključiti i ministarstva i banke jer jedino tako možemo osigurati dugoročan gospodarski rast", drži Ergović.

Kristijan smatra da su leasing-društva nezasluženo dobila negativan publicitet zbog moratorija. "Imali smo pad od 3,5 milijardi kuna, gotovo pola našeg posla bilo je u zastoju. Brzo smo reagirali, bez mnogo papirologije i odobrili smo moratorije na razdoblja od 6 do 12 mjeseci", kazao je.

"Nama energetičarima jasno je što će se događati idućih godina, to je neizbježno i poželjno za Hrvatsku jer možemo iskoristiti svoje potencijale i komparativne prednosti. No, ne znam hoće li taj proces biti mučenje kao do sada ili jedan new deal gdje će sve sastavnice raditi zajedno da tranzicija prođe brzo i glatko. Imat ćemo goleme potrebe za financiranjem i tu smo imali dosta problema jer je teško dokazati bankabilnost projekata", naglasio je Čović

Pavić je pak apostrofirao problem kolaterala u svojoj branši. "Banke vinarima ne priznaju trajne nasade na državnom zemljištu i zalihe vina kao kolateral. Nije normalno da nam najvrjednija imovina ne može biti kolateral te to treba mijenjati. Banke moraju vjerovati državi, a država mora vjerovati poduzetnicima", zaključio je.


Komentari članka

Vezani članci

1000 najvećih: PPD lani gotovo dohvatio Inu po prihodu, ali ne i po dobiti

24.06.2022.

Na samom vrhu, među deset najvećih, nema mnogo promjena u njihovu poretku u odnosu na lanjsku listu, ali su promjene u njihovim ostvarenim prihodima u 2021. godini, u odnosu na pandemijsku 2020. godinu ogromne. Najveća hrvatska kompanija i dalje je Ina, k

Standard građana poboljšan, ali je za četvrtinu niži od prosjeka EU-a

23.06.2022.

U Hrvatskoj je BDP po stanovniku prošle godine bio točno 30 posto niži od prosjeka EU-a. Time je zaostatak za Unijom smanjen za šest postotnih bodova u odnosu na 2020. Najbliže su Hrvatskoj Latvija i Slovačka, koje su za prosjekom zaostajale za 29, odnosn

Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u kulturnim i kreativnim industrijama

20.06.2022.

Inače, najniža pojedinačna potpora iznosit će 20.000 kuna, a najviša 200.000 kuna. Potpore se odobravaju u visini do 85 posto prihvatljivih troškova predloženoga projekta. Poziv je otvoren do 30. srpnja 2022. godine.

Predstavljamo ‘Top 1500 hrvatskih kompanija‘: Da, istina je. Prošla je godina bila sjajna za hrvatski biznis

20.06.2022.

Naš magazin TOP 1500 ne treba shvaćati kao klasičnu poslovnu rang-listu, nego radije kao skup koherentnih i vjerodostojnih podataka koji daju sliku o ključnim trendovima u Hrvatskoj

AFP: Zbog kroničnog manjka radnika u turizmu Hrvatska regrutira ljude čak i u Aziji

17.06.2022.

Turisti se ponovno vraćaju u Hrvatsku nakon što je pandemija desetkovala njezin ključni turistički sektor, no ta zemlja na obali Jadranskoga mora ima problem: manjka joj radnika koji bi se brinuli o velikom broju posjetitelja, piše francuska agencija AFP.

Tag cloud

 1. 2341 članka imaju tag turizam
 2. 2214 članka imaju tag hrvatska
 3. 1347 članka imaju tag svijet
 4. 1461 članka imaju tag izvoz
 5. 1705 članka imaju tag financije
 6. 1010 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1251 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1121 članka imaju tag trgovina
 9. 1141 članka imaju tag ict
 10. 938 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 985 članka imaju tag investicije
 12. 1011 članka imaju tag industrija
 13. 772 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1066 članka imaju tag EU
 15. 865 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 955 članka imaju tag kriza
 18. 471 članka imaju tag poticaji
 19. 665 članka imaju tag maloprodaja
 20. 631 članka imaju tag marketing
 21. 465 članka imaju tag opg
 22. 561 članka imaju tag tehnologija
 23. 445 članka imaju tag eu fondovi
 24. 340 članka imaju tag potpore
 25. 523 članka imaju tag krediti
 26. 421 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 451 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 477 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 415 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 361 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 388 članka imaju tag energetika
 35. 356 članka imaju tag start up
 36. 325 članka imaju tag hgk
 37. 405 članka imaju tag vlada
 38. 421 članka imaju tag BDP
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor