Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lis 2020

Izgradili punoljetan biznis s fokusom na open-source

Izvor: www.bug.hr · Autor: bug.hr  

Izgradili punoljetan biznis s fokusom na open-source

Ovih će dana, kako kažu iz Netgena, postati punoljetni - obilježavaju 18 godina rada, a vode se idejom kako što lakše kreirati web rješenja te web učiniti boljim za krajnje korisnike. Uz niz projekata, pri čemu je velika većina bila ostvarena za međunarodno tržište, vrijeme je proletjelo. No, Netgen se stoga čvrsto profilirao u implementaciji web i digitalnih rješenja koja razvija koristeći suvremene metodologije i open source tehnologije.

Dugogodišnji zaposlenici u vlasničkoj strukturi
Na ovakvu obljetnicu rada podvlače se crte, računaju rezultati, prisjeća se nekih od najdojmljivijih ostvarenja. U Netgenu se ponose time što su ostali vjerni svojim vrijednostima, stavljajući zaposlenike na prvo mjesto, razvijajući dugoročna partnerstva i usmjeravajući se na doprinos zajednici. Da takav stabilan organski rast temeljen na zdravim ambicijama nije samo “priča za van”, dokazuje i činjenica da su trenutni Netgenovci u prosjeku zaposleni 6,8 godina u tvrtki. Taj je podatak daleko iznad prosjeka jer je u IT industriji prešetavanje zaposlenika iz jedne tvrtke u drugu gotovo uvriježena pojava. Štoviše, neki od ključnih dugogodišnjih zaposlenika ulaze u vlasničku strukturu tvrtke, a to je dakako dodatan poticaj vrhunskom kadru da ne odlazi iz Hrvatske. “Mislim da se odgovor skriva u poticajnoj i prijateljskoj radnoj atmosferi, ali i tome da očito uspijevamo odabrati one ljude koji se odlično uklapaju s već uhodanim timom. Svi naši ljudi, uključujući i suvlasnike, mogu u svakom trenutku naći posao bilo gdje u svijetu, a činjenicu da odabiru ostati, smatramo jednim od naših najvećih uspjeha“, kaže Ivo Lukač Netgenov suosnivač i direktor.

Razvoj klijenata i partnerske mreže
S ključnim korisnicima - digitalnim agencijama te velikim tvrtkama i organizacijama u Norveškoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj - Netgen se može pohvaliti i nekim vrlo zanimljivim projektima u egzotičnim destinacijama kao što su Vijetnam i Togo. Uz dobre odnose s klijentima, razvijaju i dugoročna partnerstva, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu i tako svoje vlastite kompetencije nadopunjuju sa specijalnostima vanjskih stručnjaka te kroz multidisciplinarne projektne timove održavaju kvalitetu svog rada na visokom nivou.

Općenito, tijekom osamnaest godina, Netgenovci su se gotovo redovno susretali s poprilično tehnički zahtjevnim i složenim projektima te kompleksnim integracijama s trećim sustavima. “Web projekti na kojima radimo obuhvaćaju niz aspekata, od opće strategije i definiranja ciljeva, preko optimizacije korisničkog iskustva (UX-a) do razrade arhitekture i implementacije složenih rješenja. Rezultat je maksimalno prilagođen potrebama klijenta”, objašnjava Lukač.

Kroz dugogodišnji rad klijente su “digitalno transformirali” i mnogo prije nego što je taj termin postao buzzword. Među klijentima u Hrvatskoj se ističu Adriatic osiguranje, Atlantic grupa, A1, CARNet, Institut Ruđer Bošković, Microblink te Iskon, s kojim surađuju već gotovo 15 godina. Prošle godine, Netgen je osvojio i nagradu Somo Borac za najbolji web koji je u suradnji s Locasticom napravio za Tomato.

Stalna edukacija i open-source filozofija
U Netgenu se od ranih godina razvila kultura dijeljenja znanja putem internih edukacija, a mlađi se kolege redovito uvode u rad tvrtke kroz organizirana i vođena mentorstva kako bi se što prirodnije priključili timu i radu tvrtke. “Investiranje u znanje i njegovo dijeljenje interno i sa širom zajednicom, pokazalo se kao win-win rješenje - kako za nadogradnju naših kompetencija, tako i za našu prepoznatljivost u web zajednici, ne samo Netgena već i zaposlenika pojedinačno”, objašnjava Lukač. ”Zadovoljstvo i stručnost tima drži se ključnom značajkom Netgenove kulture poslovanja, a to doista nije samo slovo na papiru”, dodaje.

No, od svega se najviše Netgen ponosi svojom otvorenom, open-source filozofijom - gotovo sve znanje dijeli javno - putem blog postova, sudjelovanja na stručnim konferencijama i postavljanjem programskog koda na GitHub. Generalno govoreći, Netgen zagovara poprilično otvoren način rada jer, osim što koristi open-source tehnologije (eZ Platform CMS, Symfony PHP framework, Sylius eCommerce, React, VueJS), kroz vlastite open-source ekstenzije, add-onove i cjelovita rješenja dijeli svoje znanje i sa čitavom zajednicom. Ukupno, Netgen ima otvoreno više od 70 open source projekata s više od pola milijuna linija izvornog koda, pri čemu je u vrhu među hrvatskim tvrtkama. Uz to, čest su sponzor i lokalnih meetupova, podržavaju bitne izvozne inicijative (suosnivači su CISExa) te na niz načina nastoje dati podršku razvoju studentima, bilo kroz studentske prakse i dodatne edukacije.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski Telekom je upravo pokrenuo komercijalnu 5G mrežu u Zagrebu i u još pet gradova

30.10.2020.

Prva 5G mreža tako je od danas, osim u Zagrebu, dostupna još i u Splitu, Osijeku, Rijeci, Samoboru i Svetoj Nedelji...

Boris Sesar, United Group: Želimo biti vodeći pružatelj telekomunikacijskih, ICT i medijskih usluga u Jugoistočnoj Europi

30.10.2020.

Boris Sesar nova je menadžerska akvizicija United Groupa. Funkcija mu je Head of B2B, a zadužen je za telekome unutar ove propulzivne regionalne grupacije, koja osim nekoliko telekomunikacijskih kompanija ima i medijski portfelj u kojem su Nova TV, N1 i S

Hrvatska IT tvrtka Q među 20 najboljih u svijetu

28.10.2020.

Tvrtka Q ima 150 stalnih zaposlenih stručnjaka, a pruža usluge i rješenja koja pokrivaju sve faze životnog ciklusa digitalnih proizvoda. Klijenti su iz 20 zemalja i raznim industrija, a ima urede u Zagrebu, New Yorku, Belfastu i Zürichu.

Novska postaje novo središte gaming industrije

28.10.2020.

- Osmislili smo širi projekt kako bismo postali središte gaming industrije u RH. Uveli smo besplatne tečajevi engleskog jezika u vrtiće, uveli smo radionice u osnovnim i srednjim školama iz dva osnovna programa Unity i Blender, osmislili smo šestomjesečnu

FIVE: U pandemijskoj godini najveći rast prihoda u povijesti, nova zapošljavanja i projekti

26.10.2020.

U prvih devet mjeseci zagrebačka tvrtka s podružnicom u New Yorku, koja gotovo sav prihod ostvaruje na američkom tržištu, ostvarila je rast od 34 posto u odnosu na cijelu 2019. godinu.

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici