Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Velj 2021

Iz Ogulina će raditi za poljske e-learning platforme za milijune ljudi

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Sergej Novosel Vučković  

Iz Ogulina će raditi za poljske e-learning platforme za milijune ljudi

Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup. Nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze.

Nedavno je Ogulin dospio u fokus hrvatske javnosti zbog odluke švedske tvrtke Pervanovo Invest AB, vlasnika Hrvata Darka Pervana, da ondje gradi tvornicu podnih obloga, vrijednu 200 milijuna eura, a koja bi postala najveća takva u svijetu, no to nije jedino strano ulaganje u ovom goranskom gradu.

Poljska tvrtka GroMar nedavno je oglasila da traži 2D grafičare/animatore/ilustratore koji bi radili u Ogulinu, u njenoj podružnici. Riječ je o lideru u projektima edukacije i digitalizacije obrazovanja i razvoja zaposlenika, čime se bave više od 20 godina.

Sjedište GroMara je u gradu Łódźu, trećem po veličini u Poljskoj, a kompanija je lani bila svrtana u najbržerastućih 25 tehnoloških u CEE regiji, prema Deloitteu. Četvrto tromjesečje 2020. bilo im je najbolje, a 2019. prihodi 17 milijuna zlota (oko 28,8 milijuna kuna). Klijenti su im Suzuki, Tesco, Pepco, DPD, te poljske institucije i javna poduzeća…

Dodatni stimulans

Glavni im je, ključni proizvod LearnWay, a Marcin Pisarski, osnivač, jedini vlasnik i predsjednik Uprave Gro-Mara opisuje ga kao potpuno prilagodljivu platformu za e-učenje s neograničenim brojem funkcionalnosti.

“LearnWay je zapravo cjelovit set alata za profesionalce u području ljudskih resursa i e-učenja. Osim platforme, našim klijentima pružamo i online treninge, svaku od platformi stvaramo i dizajniramo sami.

29
milijuna kuna prihod GroMara u 2019., što ih je svrstalo među najbrže rastuće tech tvrtke u CEE regiji
Od internetskog zapošljavanja, preko sustava za ukrcavanja, programa za osobni i profesionalni razvoj, editiranja online edukacija, baze online tečajeva sve do alata za korporativnu komunikaciju i employer banding”, kaže Pisarski za Poslovni dnevnik.

Priznaje da ih je u Ogulin na neki način ‘dovela’ Natalia Zielinska, poduzetnica i stručnjakinja za EU projekte, vlasnica tvrtke EuroGrant Konzalting, Poljakinja koja se ondje skrasila. No, što je još presudilo osim poljske “konekcije”?

“Upoznali smo vodstvo grada 2019. te nam se svidio otvoreni pristup i želja za suradnjom. Ogulin je samo sat vremena od Zagreba i Rijeka, izravno spojen sa Splitom. Od 2015. imamo ovdje podružnicu Gro-Mar d.o.o., a 2017. preuzeli smo firmu Horizont IT.

Pisarski
Želimo stvoriti platforme na bazi poljskih tehnologija, ali s hrvatskom dušom i elegancijom.
U Ogulinu se razvija nekoliko poduzetničkih priča, uključujući strane investicije, što nas je dodatno potaknulo, a nije bez značaja da lokalna vlast smanjuje porezne obveze poput prireza, što prepoznajemo. Bez sumnje vrlo važnu ulogu odigrala je kolegica Natalia, naglašavala je sve prednosti razvoja poslovanja u manjim mjestima”, ističe čelnik GroMara.

‘To je maraton, ne brzi sprint’

Za njih je trenutačno ključni nacionalni projekt obrazovna platforma epodreczniki.pl (e-udžbenik) koju zbog pandemije i učenja na daljinu koristi cijeli sustav javnog obrazovanja. To su milijuni korisnika mjesečno i tisuće materijala za djecu, roditelje i učitelje.

“To je veliki izazov i prekretnica u razvoju naše tvrtke”, napominje Pisarski, dodajući da uskoro pokreću kampanju o LearnWayu u europskim zeljama, uključujući Hrvatsku. I tu im je bitan doprinos naših zaposlenika. U planu je da ih bude 50-ak.

“Želimo stvoriti platforme za edukacije, content, treninge i online materijale temeljene na poljskim tehnologijama, ali s hrvatskom dušom i elegancijom. Zbog toga su nam potrebni lokalni stručnjaci, zahvaljujući kojima ćemo imati preduvjet za sinergiju našeg know-howa i vještina te lokalnog duha i kulture. Stvorit ćemo učinkovite obrazovne projekte za škole, sveučilišta i poduzeća”, kaže Pisarski.

50
zaposlenika namjeravaju imati u Hrvatskoj, a kreću s 2D dizajnerima i grafičarima u Ogulinu
Ovaj je poljski poduzetnik optimist u vezi poslovanja u malom gradu u provinciji i namjerava još zapošljavati. “Definitivno. U našim rukama imamo sveobuhvatnu i sveobuhvatnu strategiju za ulazak na hrvatsko tržište. Neće to biti brzi sprint, već maraton na duge staze.

Krajnji cilj nam je neovisna i samodostatna podružnica GroMara u Hrvatskoj. Za to imamo financijska sredstva i spremni smo za takva ulaganja. Sigurno će nam trebati stručnjaci iz različitih područja, ne samo IT stručnjaci i grafički dizajneri”, otkrio je Pisarski.

Kreće, dakle putem sunarodnjaka kao što su OT Logistics (vlasnike Luke Rijeka), fonda Enterprise Investors (ima lanac pekara Pan-Pek i trgovački lanac Studenac)… Što misli o uvjetima privlačenja stranih poduzetnika i okolnostima poslovanja u Hrvatskoj?” Najvećim promotorom poslovnog uspjeha u Hrvatskoj su poduzetnici koji postižu odlične rezultate, naročito u IT-ju.

To govori da se unatoč nekim barijerama uz dovoljno znanja, upornosti i vizije može uspješno razvijati poslovanje. Dokaz su i uspješni strani investitori u Hrvatsko-poljskoj razvojno udruzi. Hrvatskoj nedostaje vizije kao zemlje poslovnih prilika, nema baze informacija za investitore, teško je doći do kvalitetnih informacija, pravno okruženje se stalno mijenja.

To stvara određenu nesigurnost i obeshrabruje investitore. No, ušli smo ovdje kako bismo mogli ponuditi konkretna rješenja kroz primjere dobre prakse”, upozorava Marcin Pisarski.


Komentari članka

Vezani članci

Desetak tvrtki krenulo u ulaganja u vrijednosti od po 10 milijuna kuna

04.03.2021.

Poznato je kako ukupni rezultati osječko-baranjskog gospodarstva uvelike ovise o rezultatima velikih tvrtki kojih je (samo) 20-ak. Druga karakteristika istog tog gospodarstva je da je izrazito izvozno orijentirano. A treća karakteristika koja se iskristal

TOP 10 tehnologija pomoću kojih ćete postati tvrtka 4. industrijske revolucije

04.03.2021.

Četvrta industrijska revolucija (I4.0) zasniva se na umjetnoj inteligenciji, primjeni strojnog učenja i posebno dubokog učenja. Hrvatska poduzeća s potencijalom za 4. industrijsku revoluciju imaju veći omjer kapitala i rada, konkurentnija su na inozemnom

Dva nova proizvodna pogona na području bivšeg industrijskog kompleksa

02.03.2021.

Pokretanjem ova dva projekta nekadašnji kompleks PPK Velebita bit će nakon 30 godina opet u funkciji a ako se ostvare svi planovi Gospićani bi mogli uskoro dobiti i novi ugostiteljsko-turistički sadržaj na vrhu silosa koji će zasigurno biti atrakcija.

Pokretanje tvornice poluvodiča u Hrvatskoj stajalo bi pet milijardi USD

28.02.2021.

Takva bi se proizvodnja mogla pokrenuti u Hrvatskoj, ali ne može se očekivati da će se to i dogoditi – zbog nedostatka kapitala.

Investitori iz Silicijske doline bacili oko na Photomath

19.02.2021.

Tvrtka Photomath osigurala je 23 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikaciju za učenje matematike koja po podacima tvrtke ima više od 220 milijuna preuzimanja, objavili su u četvrtak osnivač Photomatha i tvorac te aplikacije Damir Sabol

Tag cloud

 1. 2092 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1367 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1163 članka imaju tag svijet
 6. 865 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1101 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1059 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1002 članka imaju tag ict
 11. 895 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 931 članka imaju tag industrija
 15. 807 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 398 članka imaju tag koronavirus
 18. 633 članka imaju tag maloprodaja
 19. 419 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 512 članka imaju tag krediti
 23. 371 članka imaju tag opg
 24. 385 članka imaju tag eu fondovi
 25. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 301 članka imaju tag potpore
 27. 427 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 451 članka imaju tag obrazovanje
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici