Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Stu 2020

Iz hidroponskog načina uzgoja jagode na tržištu cijele godine

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Vladimir Grgurić  

Iz hidroponskog načina uzgoja jagode na tržištu cijele godine

Kao školovani voćar-vinogradar i uz činjenicu kako je od malih nogu s ocem u voćnjaku, Orahovčanin Dinko Perković (36) svoju je veliku ljubav prema voćkama i voću pretvorio u uspješnu tvrtku s proizvodnjom kakvu ima rijetko tko u Hrvatskoj.

Dinko naime uzgaja jagode, šljive i jabuke, no najuspješniji je upravo s uzgojem jagoda, i to na poseban način te je otvorio tvrtku ‘‘LL-DI Perković‘‘:

- Uzgajam hidroponske jagode i one kroz plasteničku proizvodnju u zemlji. Priča o jagodama krenula je još 2008. godine, kada sam počeo klasičnu proizvodnju s folijama, a kasnije smo izgradili i plastenike. I evo, od proljeća ove godine smo krenuli s hidroponijom jagode na 3400 kvadrata u kokosovu supstratu i s kompjutorskim navodnjavanjem. Takvom vrstom proizvodnje svježa jagoda traje od sredine travnja do sredine prosinca, a to sam upoznao u nekim europskim zemljama, krenuo s educiranjem i s puno želje, volje i truda uspio doći do ovoga što sada imam. Ove godine smo proizveli oko 30 tona jagoda, a plasman je sav u Hrvatskoj jer, naime, sve ide u jedan međunarodni trgovački lanac preko našeg distributera ‘‘Jasenska‘‘ iz Zagreba, s kojima imamo vrhunski partnerski odnos. Otkupna cijena ove godine, za izvansezonsku robu, dakle za jagodu iz hidroponije, bila je 24 kune po kilogramu plus PDV, a cijena jagode u sezoni bila je nešto preko 17 kuna za kilogram. Posebnost moje proizvodnje je i ta da se jagoda bere stojećki, dakle nasadi su na stalcima na oko metar visine i sve je pod krovom. Dakle, na suhom si i lagano ideš kroz nasade i bereš, započinje Dinko, te kaže kako ga u proizvodnji dočekaju razni problemi, no sve rješava bez većih posljedica.

Navodnjavanje
- Naravno da kroz proizvodnju dolaze problemi. Recimo ove godine smo već u početku kasnili sa sadnjom jagoda zbog situacije s koronavirusom jer su tvrtke koje su nam vezane uz navodnjavanje bile zatvorene. Tako smo u proizvodnju krenuli s mjesec dana zakašnjenja, ali unatoč svemu, pa i nešto bolesti jagoda, sve smo uspješno riješili i zadovoljan sam na kraju ovogodišnjim urodom - nastavlja Perković te pojašnjava koja je razlika između hidroponske i klasične proizvodnje jagoda, odnosno koje su prednosti hidroponije:

- Hidroponska proizvodnja puno je skuplja i zahtjevnija i ne oprašta pogreške kao ona na zemlji. Ovdje su posljedice teške i zato su potrebna velika ulaganja, ali je na kraju znatno isplativije. Prva stavka prednosti hidroponije je čistija proizvodnja, nema toliko zaraznih bolesti, prihrana je kontrolirana i sve se radi uz nadzor računala, dakle preko njega ide zalijevanje, odnosno navodnjavanje na temelju recepture koja stiže iz Austrije. Zadane parametre stavljam u računalo i na temelju toga on sebi iz spremnika uzima količinu koja mu je potrebna i onda sve to ide u nasad – priča Perković, koji je uz nešto stručne pomoći podigao svoje plastenike u kojima uzgaja dvije sorte jagoda, a jedna je rijetkost u cijeloj Hrvatskoj.

Vlastita sredstva
- U plastenicima imamo nasade dviju sorti, i to harmony i portola. Ove godine nisam baš zadovoljan urodom portole, pa sam odlučio od sljedeće godine ići samo s harmonyjem i zanimljivo je da sam tu vrstu prvi donio u Hrvatsku. Sve što imam ostvario sam iz vlastitih resursa, uložio sam u sve više od 400 tisuća kuna. Nisam želio ići putem ni jednog poticaja ili posebno EU fonda jer jednostavno nemam vremena čekati nekoga četiri godine i razmišljati hoću li neki potreban papir imati ili ne pa da me zbog toga režu na programima. Tako sam odlučio sve odraditi sam jer, ako ne mogu u dvije do tri godine sve riješiti kako želim, onda nema smisla ništa niti raditi. Moram posebno zahvaliti prijatelju i stručnjaku Davoru iz Zagreba koji mi je jako puno pomogao u cijeloj priči – kaže Dinko.

Uz jagodu tu su i nasadi šljive i jabuke, a također i proizvodnja domaćeg soka od jabuke:

- Šljiva nam je za 1,6 hektara i plasman je također preko Jasenske Zagreb. Jabuka je na četiri hektara uz intenzivan uzgoj pod mrežama i kompletnu je, samostalno, sada već evo sedmu sezonu, izvozimo u Mađarsku. Od jabuke radimo i domaći sok, dakle od čiste jabuke bez ikakvih primjesa, bez vode, čista pasterizacija i pakiranje - kaže Dinko, kojemu u berbama rade stalni radnici, ali i sezonci.


Komentari članka

Vezani članci

Zemljište namijenili izletištu, dozvole nisu stizale pa zasadili više od 1.900 sadnica oraha

05.11.2020.

Kako zemlja ne bi propadala, prvo smo je obrađivali pa sijali travu, a onda došli na ideju posaditi orahe, kaže Thomas Heinz Pandžić koji ima nešto više od 1.900 sadnica na 15,8 hektara zemljišta.

Miroslav Kolić: Urod jabuke je zadovoljavajuć, jedino je Idared malo podbacila

02.11.2020.

Miroslav se voćarstvom počeo baviti nastavljajući obiteljsku tradiciju. Njegov otac je prvi podigao nasad još 1992. godine, a on ga je zatim zanovio i proširio na sadašnju površinu od 70 hektara.

Na Pluk-O-Traku jedan berač vrijedi za dvojicu

21.10.2020.

Ove godine očekujem 1500 tona svih vrsta, i to je nešto više nego prošle godine. Mladi nasadi koje sam posadio prije nekoliko godina tek ulaze u punu rodnost. Mlade nasade imam na 30 hektara, a kada budu u punoj rodnosti očekujem i do 3000 tona na godinu.

Matko Zelić: Plasman jabuke nije problem jer je mraz poharao cijelu Europu

15.10.2020.

Obzirom na mraz, ali i veliku potražnju, cijene su porasle jer je ovog voća na tržištu manje, kaže Matko Zelić, zadovoljan jer mu je, unatoč problemima koji su pratili voćare, više od 85% jabuke prve klase.

Putujuće lubenice i mandarine

12.10.2020.

Skupina mladih neretvanskih poljoprivrednika podaju svoje voće preko društvenih mreža. Krenuli su ovog ljeta za vrijeme sezone lubenica i dobro im je išlo. Upravo su krenuli i s prodajom mandarina a narudžbi je više nego su očekivali.

Tag cloud

 1. 2067 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1341 članka imaju tag izvoz
 5. 1124 članka imaju tag svijet
 6. 802 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1071 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 405 članka imaju tag poticaji
 20. 340 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 325 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici