Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Kol 2011

Istra spremna za zaokret

Izvor: www.bankamagazine.hr · Autor: Marina Ralašić  

Istra spremna za zaokret

stra je spremna za novi model razvoja zaključak je prvog poslovnog skupa Croatia Business Open Umag koji se u petak pod nazivom “Razvoj turističkog proizvoda Istre: EU perspektiva i izazovi” održao u hotelu Melia Coral Umag u organizaciji Istarske županije i Zagrebačke banke. Istra je i mediteranska i srednjoeuropska regija i može razviti kvalitetniji turistički proizvod od tipičnog mediteranskog odmorišno/kupališnog turizma; uz snažnu koordinaciju javnog i privatnog sektora nužno je definirati plan koji bi jasno definirao cilj za sljedeće četiri godine i kako ga ostvariti, glavni su naglasci današnjeg okruglog stola.

Jakovčić: Treba nam 10 golf igrališta
Ivan Jakovčić, župan Istarske županije naveo je kako je suradnja javnog i privatnog sektora u posljednjih desetak godina repozicionirala Istru na destinaciju između 3 i 4 zvjezdice, ali da do 2020. Istra mora biti između 4 i 5 zvjezdica i postati najbolja turistička regija na Mediteranu. Model istarskog turizma, rekao je Jakovčić, vodi prema zdravom životu, ulaganju u okoliš, poljoprivredu, a za to su nam potrebna velika privatna i strana ulaganja u postojeće i nove kapacitete. Treba nam 10 golf igrališta, javno-privatno partnerstvo, a Brijuni rivijera će promijeniti kompletnu sliku Istre, rekao je Jakovčić naglasivši i ulogu strukturnih fondova EU kojima će se financirati potrebna turistička infrastruktura. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, rekao je da će hrvatski turizam profitirati ulaskom u EU, pri čemu će najveći izazov biti povećanje konkurentnosti.

Za novi model potrebna je i politička volja
U drugom dijelu skupa održan je okrugli stol pod naslovom “Kakav turizam treba Istri, koje turističke proizvode razvijati i na koji način?“ na kojemu su sudjelovali predstavnici lokalne i državne uprave, vodeći istarski i hrvatski gospodarstvenici te turistički djelatnici. Uvodničar je bio turistički stručnjak Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga koji je navodeći tranziciju Istre rekao da je Istra je u proteklih 10 godina udvostručila svoj turistički biznis no da još uvijek zaostaje za konkurencijom. Iz toga proizlazi dilema da li će se dalje razvijati na postojećem modelu ili ga treba mijenjati, no daljnja je panel rasprava pokazala da dileme nema: potreban je novi model koji će se temeljiti više na kvaliteti nego na volumenu, no ta to je potrebna i politička volja. Veljko Ostojić, inicijator Master plana Istre, predsjednik Uprave Rivijere Poreč i bivši direktor Brijuni Rivijere naveo je podatak da je preko 80% hotela napravljeno prije 1980. te da se duboko treba zamisliti nad tom činjenicom. Za Ostojića je putokaz razvoja jasan: razvijat će se golf, biciklizam i sve vezano uz more, jedrenje, ronjenje i sl.

"Investitori mi kažu da imamo sjajnu perspektivu i prilike u turizmu, a ja s druge strane kao bankar vidim da imamo rubno profitabilne klijente, probleme s manjkom ulaganja, nedovoljno dobrih projekata...", objasnio je turistički paradoks Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke. "Kad padne kiša, turisti pobjegnu iz Istre, pitanje je možemo li s tim biti zadovoljni ili ne", zapitao se Luković. Hrvatska se nalazi pred novim investicijskim ciklusom, pred novim političkim i geopolitičkim ciklusom, ulaskom u EU rizičnost ulaganja u Hrvatsku će se smanjiti, pa Luković smatra da je sada potreban dogovor javnog i privatnog sektora o turizmu u Istri, plan koji bi jasno definirao cilj za sljedeće četiri godine i kako ga ostvariti. U to treba uključiti i političke stranke i krupne turističke kompanije, ali sve stakeholdere čija će kvaliteta života ovisiti o tome da li je plan dobar i ostvariv.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski hoteli ipak zasukali rukave i krenuli u nepoznato - prilagođavanje domaćem gostu

21.05.2020.

Turistička industrija je u stanju teške anksioznosti. Smanjiti cijene pa imati barem nešto gostiju, makar i domaćih, ili ne dirati u cijene, pa čekati neka bolja vremena. No, što ako konkurentska hotelska kuća smanji cijenu? Što ako prvi susjed smanji cij

Izazovna jesen - Ekonomska bijeda gotovo je zajamčena

21.05.2020.

Mnogima se vjerojatno u nekom trenutku tijekom koronakrize drastično promijenila percepcija onih ‘nedovoljnih‘ 2,5 posto gospodarskog rasta prije nego je najveći show na svijetu počeo, a kako odmiču proljetni mjeseci ta se misao sve više vraća.

Hrvatski adut; mali broj zaraženih koronavirusom, mamac za njemačke turiste

20.05.2020.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas razgovarao je s kolegama iz zemalja koje slove kao potencijalna turistička odredišta ovog ljeta za njemačke građane o mogućnostima otvaranja granica i uklanjanja prepreka za ljetni odmor. Među njima je i Hrvat

Turistička sezona još uvijek se može dijelom spasiti

20.05.2020.

Poruke epidemiologa, poput onih nedavnih o brojenju ljudi u moru ili udaljenosti na plaži, ne pridonose atraktivnosti ljetovanja pa bi bilo dobro da budu preciznije, kao i u slučaju ugostiteljskih objekata, kojima su uvjeti rada znatno promijenjeni u krat

Posao na Jadranu ovisit će o brzini pokretanja turizma

19.05.2020.

Izostala je uobičajena selidba sezonskih radnika iz Slavonije odmah nakon Uskrsa

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2042 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1060 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 887 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 280 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija