Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ou 2020

Istra je eldorado za brendove, Zagrepčani traže brzi šoping, a Slavonci jeftiniju robu

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Adriano Milovan  

Istra je eldorado za brendove, Zagrepčani traže brzi šoping, a Slavonci jeftiniju robu

Hrvatsko tržište je razmjerno malo, ali jedno je od najraznolikijih u Europi kada je riječ o regionalnim specifičnostima potrošača, pokazuje istraživanje koje su proveli agencija za istraživanje tržišta Nielsen, a koje je objavio magazin Ja Trgovac.

Za potrebe istraživanja Hrvatska je bila podijeljena na pet regija. Potrošači u svakoj od regija pokazali su velike razlike u navikama kupnje, pa čak i u trgovačkim lancima u kojima najčešće kupuju. Tako, primjerice, u Zagrebu kupci najčešće posjećuju Konzum, Kaufland i Interspar, u Središnjoj Hrvatskoj dominantni trgovački lanci su Konzum, Lidl i Kaufland, na zapadu zemlje to su Plodine i Lidl, a na jugu, u Dalmaciji, Tommy. S druge strane, na istoku zemlje, u Slavoniji, Baranji i Srijemu, ni jedan trgovački lanac među kupcima nije dominantan, već potrošači redovno posjećuju sve trgovačke lance, ovisno o njihovim cijenama, pokazuje istraživanje.

Značajne razlike među hrvatskim potrošačima postoje i kada je riječ o dinamici kupnje. Na istoku zemlje velika kupovina obavlja se, u pravilu, jednom mjesečno, a najčešće se kupuju proizvodi koji su na akciji, oni koji se prodaju po najnižim cijenama. Na drugoj strani spektra je zapad zemlje - Istra i Kvarner, gdje su kupci spremni platiti premium cijenu za proizvode visoke kvalitete, a kupci češće odlaze u veliki šoping.

I u Zagrebu se veliki šoping obavlja dva puta mjesečno, dok se kupovina nekoliko osnovnih proizvoda obavlja dva do tri puta tjedno. Kupci u Zagrebu smatraju da vrijedi platiti više sve što omogućava uštedu vremena. Najveći dio Zagrepčana kupnju obavlja u hiper i supermarketima.

Donekle slična situacija je i u Središnjoj Hrvatskoj, koja je, ističu u Nielsenu, najsličnija hrvatskom prosjeku. No, za razliku od metropole, kupci u središnjem dijelu zemlje kupovinu planiraju i sastavljaju popis za kupnju, što umanjuje mogućnost impulzivne kupnje. Još je jedna značajna razlika u ponašanju kupaca u Zagrebu i onih u Središnjoj Hrvatskoj. Naime, potrošači u Središnjoj Hrvatskoj kupuju ponajprije osnovne namirnice i štede na luksuznim proizvodima. I oni, poput onih na istoku zemlje, u trgovinama aktivno traže promocije. Ili, kako kažu u Nielsenu, dok je u Zagrebu 'convenience' ključ uspjeha u trgovini, kupci u široj okolici Zagreba za 'convenience' ipak nisu spremni više platiti.

Na zapadu zemlje kupci preferiraju češće odlaziti u trgovinu. Osim što su spremni kupiti premium proizvode i više platiti za njih, kod njih je naglasak na dobro organiziranoj trgovini s ugodnom atmosferom. Na odabir trgovine, pokazuje istraživanje, posebno utječu svježa riba i plodovi mora.

Kupci u Dalmaciji, s druge strane, posjećuju najmanje trgovina. Unatoč tome, troše više od prosječnog hrvatskog kupca. Dalmatinci, pokazalo je istraživanje, uz svježe proizvode češće kupuju i brendove trgovačkih robnih marki. I kupci na jugu zemlje vole kupovati u trgovinama s ugodnom atmosferom, a većinu namirnica kupuju u supermarketima, proizlazi iz Nielsenova istraživanja.


Komentari članka

Vezani članci

Provjerili smo kako će ministar Marić zakrpati proračunsku rupu od 45 milijardi kuna: Tri mjeseca bez većih potresa, a onda...

09.04.2020.

Troškovi Vladinih opsežnih mjera pomoći gospodarstvu i građanima u cilju borbe protiv negativnih posljedica epidemije koronavirusa neminovno će staviti državne financije na veliku kušnju. Provjerili smo koliko će koštati Vladine mjere pomoći i kako će drž

Ekonomisti: Oprostom poreza i doprinosa država mora osigurati da kompanije prežive

01.04.2020.

Ako lockdown u Hrvatskoj potraje ‘samo’ do početka lipnja, kako se sada najavljuje iz Vladinih krugova, Hrvatska u ovoj godini može očekivati pad gospodarske aktivnosti između pet i 10 posto, procjene su dijela ekonomskih stručnjaka.

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Porezni stručnjak o mjerama: Zašto konobar vrijedi manje od državnog službenika?

26.03.2020.

Zašto u ovoj krizi nema otpuštanja u državnoj upravi i u nekim drugim dijelovima javnog sektora? Zašto je jedan konobar, jedan zubar ili jedan cvjećar iz privatnog sektora manje vrijedan od bilo kojeg službenika iz državne uprave? Na žalost, zbog izuzetno

Vuk Vuković: Vladine mjere za ekonomiju pokazuju da su potpuno izgubljeni u krizi

24.03.2020.

U novootvorenoj grupi na Facebooku, Inicijativa "Glas Poduzetnika" koja je dala prijedloge vlastitih mjera na temelju mišljenja preko 5000 članova koja je grupa skupila u samo jedan dan, napravljena je mini anketa s pitanjem koliko dugo hrvatske male i sr

Tag cloud

 1. 1984 članka imaju tag hrvatska
 2. 2017 članka imaju tag turizam
 3. 1564 članka imaju tag financije
 4. 1282 članka imaju tag izvoz
 5. 1043 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1031 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 943 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 685 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 881 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 929 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 561 članka imaju tag marketing
 19. 390 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 276 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 288 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija