Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Lip 2020

‘Intelektualne usluge izvozimo, od Hrvata nema kruha’

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Lucija Špiljak  

‘Intelektualne usluge izvozimo, od Hrvata nema kruha’

Ivana Bojčić prije šest godina odlučila je zakoračiti u mikropoduzetništvo pokrenuvši u Zagrebu tvrtku BoLingo, koja danas nudi usluge prevođenja, sudskog tumačenja, e-learninga i klasičnih poduka stranih jezika.

Bojčić smo upoznali upravo tad kad se kao 28-godišnja poznavateljica njemačkog i talijanskog jezika netom nakon diplome našla pred izazovom traženja posla. Zahvaljujući želji i volji, ali i iskustvu kolega, te je godine otvorila “tvrtku za deset kuna” koja odonda lagano raste i zapošljava troje ljudi.

“Bila sam tabula rasa, uvalila sam se u mikropoduzetništvo bez konkretnog znanja. S godinama sam naučila da se sve isprepliće kroz interdisciplinarnost pa sam, kombinirajući kreativnost s proučavanjem statistika, osnova poduzetništva i financija te marketinga uspjela proširiti svoje vidike i raditi ono što volim”, navodi Bojčić.

‘Nismo nadograđeni Google Translate’

U počecima je, kaže, bilo teško jer nije dobila poticaje od države, puno je radila i bilježila gubitke zbog grešaka u računovodstvu.

“Radila sam iz kuhinje unajmljenog stana, u tri ujutro i tri popodne, imala posla sa svakakvim ljudima, ali uvijek sam se trudila održavati profesionalnost u pristupu i radu. Prve tri godine bile su zbilja teške i pitala sam se što mi je to trebalo kad sam mogla raditi za nekog i ne imati brige poput praćenja prometa, pribavljanja posla, održavanja kvalitete usluge”, kaže direktorica kojoj je bilo teško percipirati koliko svog teško zarađenog novca odlazi na, kaže, nebitne namete i poreze.

“Osjećate se prevareno, opljačkano. Biti poduzetnik u Hrvatskoj teško je i zbog mentaliteta, a posebno ako prodajete intelektualne usluge koje nisu šareni artikl. Zato je BoLingov glavni adut izvoz intelektualnih usluga, dakle suradnja s inozemstvom. Od Hrvata teško ima kruha, koliko sam upita dobivala od renomiranih hrvatskih divova, stvar logike je ponuditi im prilagođene cijene bez ‘dampinga’, ali često bih nailazila na zid jer svi žele skoro pa besplatnu uslugu. Često je tu i nerazumijevanje prevoditeljske industrije; mnogi smatraju da je prevoditelj samo nadograđena verzija Google Translatea i da nemamo puno efektivnog posla. Zato i imamo jako nekvalitetne priručnike, sramotne reklame, menije u restoranima, prijevode na televiziji, a zaprepastilo bi vas i koliko je sudske, odvjetničke, medicinske i administrativne dokumentacije loše napisano na hrvatskom”, otkriva Bojčić.

U želji da bude u trendu s industrijom, pohađa brojne konferencije, a cilj joj je educirati svoje radnice što više i ulagati u njih.

“Ulažemo u softverska rješenja koja olakšavaju postupanje s dokumentima, informatička industrija jako je isprepletena s prevoditeljskom i bez određenih alata nemamo suradnju s inozemnim klijentima. Jako se pazi na kvalitetu i imamo obvezne provjere kvalitete prije isporuke dokumenta”, naglašava poduzetnica.

Uz sve izazove prihodi im svake godine rastu ili su na istom, a sad se vrte oko više od pola milijuna kuna. Dosad su poslovali s više od 400 tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, a nose i bonitetne certifikate izvrsnosti A i AA. Ove je godine BoLingo potpisao ugovor s EU vezan uz strogi natječaj za prevoditeljske usluge.

I hitni tekstovi o koroni

Riječ je o dokumentaciji koja se prevodi na sve jezike, a Europski parlament je naručitelj uime Vijeća EU, Europskog revizorskog suda, Europskog ekonomskog i socijalnog odbora te Odbora regija.

“Svi zapisnici, rezolucije, amandmani, propisi, odredbe, sve što naši političari čitaju obrađuje se na fin prevoditeljski način i strogo ga kontrolira ugovorno tijelo”, objašnjava Bojčić. BoLingo je među samo 15 tvrtki iz Hrvatske i inozemstva kojima se prema bodovnom rangu dijeli projekt prevođenja vrijedan više od 17 milijuna eura.

“Ne prosperiramo zbog nepotizma, veza i stranačke pripadnosti. Sve je isključivo osobni uspjeh, žensko poduzetništvo, vlastiti trud. Nemam milijunski startup, ali meni je ovo ogroman uspjeh, posebno s obzirom na široku konkurenciju i neplodno tlo za poslovanje”, kaže Bojčić.

Ova će godina biti iznimka i za tvrtku. Premda su na početku morali prevoditi hitne tekstove vezane uz koronavirus, osjeti se pad poslovanja. “Najbitnije mi je da zadržim svoj tim, makar i da sebi uskratim. Prijavili smo se za poticaje, odobreni su. Svima s idejama za poslovanje bih savjetovala da se svakako upuste u to, bitno je probati i ustrajati”, zaključuje Ivana Bojčić.


Komentari članka

Vezani članci

Malim tvrtkama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

15.01.2021.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjednik FSB-a Mike Cherry izjavio je da "razvoj mjera potpore kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ogra

Nema predaje! Nikad nema predaje!

14.01.2021.

Nosite svoje poduzetništvo s ponosom, kao državno odličje, ne tražeći nikoga da vam ga formalno dodijeli kao priznanje. Ono, uostalom, najviše vrijedi kada ga vidite u vlastitom odrazu u zrcalu. Takvo, samozatajno i neotuđivo, najveća je nagrada.

Poslovni recept za "novo normalno"

07.01.2021.

Prilagoditi se "novom normalnom" - mnogim je obrtnicima bilo pitanje opstanka, ali i poticaj za realizaciju novih zamisli i davnih želja. Provjerili smo kako se s gubitkom narudžbi zbog sve dublje ekonomske krize uzrokovane pandemijom, svaki u svom područ

Posjetili smo prvu hrvatsku tvornicu zdravih kokica u Bregani, a koja je proradila u jeku korone: Znali smo da ovime ne možemo promašiti, morat ćemo povećati proizvodnju

05.01.2021.

Nekad se do najbolje biznis ideje dođe iz čiste osobne potrebe. Zagrepčanin Marijan Babić voli kokice, a njegovo troje djece ih obožava. Kako im je gotovo svaki dan za vrijeme proljetnog lockdowna spremao kokice, pomislio je kako bi bilo super da ih može

U pandemiji stvaraju nove proizvode i planiraju nova zapošljavanja

04.01.2021.

Vicko Mustapić i Ivan Crnaić, 31-godišnjaci iz Vinkovaca, nerazdvojni su prijatelji još iz vrtićkih dana i prije šest godina zajedno su ušli u posao proizvodnje PVC stupova za vinogradarstvo, voćarstvo, mlade voćke i povrće. Osnovali su tvrtku PVC Troplex

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici