Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Tra 2022

Influencerski marketing: Trebao je biti autentičan, ali pretvorio se u namješten, lažan sadržaj

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Sandra Babić  

Influencerski marketing: Trebao je biti autentičan, ali pretvorio se u namješten, lažan sadržaj

Utjecajnici koji s pomoću digitalne tehnologije mijenjaju svoj fizički izgled, odnosno retuširaju lica i tijela, mogli bi se naći pod udarom zakona. U Velikoj Britaniji predlaže se zakon prema kojem bi se kreatorima digitalnoga sadržaja naložilo da posebnom oznakom obilježe editirane fotografije i videa, što je već praksa u Norveškoj
S britanskoga marketinškog tržišta prošlog je tjedna stigla vijest da agencija Ogilvy UK prestaje surađivati s influencerima koji s pomoću digitalne tehnologije mijenjaju svoj fizički izgled, odnosno retuširaju lica i tijela. Kako je ekskluzivno za magazin The Drum izjavio jedan od direktora Ogilvyja Rahul Titus, 'influencerski marketing trebao bi biti autentičan, a na kraju se pretvorio u namješten, lažan sadržaj koji nanosi ozbiljnu štetu korisnicima društvenih platformi'. Potez koji je povukao Ogilvy nastavlja se na inicijativu članova Vlade Ujedinjenoga Kraljevstva o uvođenju zakona Digitally Altered Body Image Bill koji nalaže kreatorima digitalnoga sadržaja da posebnom oznakom obilježe editirane fotografije i videa.

O prijedlogu zakona koji je nastao po uzoru na norvešku praksu sada se raspravlja u Parlamentu, a Ogilvy se nada da će svojim potezom potaknuti članove Vlade da ga i izglasaju. Zakonska je regulacija u svijetu influencera i društvenih plaformi nužna jer su mnoga istraživanja diljem svijeta potvrdila toksičan utjecaj influencerskog sadržaja na korisnike, posebno na mlađu populaciju. Tako je, primjerice, Velika Britanija zabilježila 41-postotni rast bolničkog liječenja zbog anoreksije, bulimije i poremećaja u prehrani među mlađima od sedamnaest. Drastično je porastao i broj dijagnosticiranih poremećaja tjelesne dismorfije (iskrivljene slike o sebi), anksioznosti i depresije te čak 77 posto djevojaka, pokazalo je istraživanje kompanije Dove, sakrije najmanje jedan dio svog tijela na fotografijama koje objavljuje na platformama, a više od 80 posto mlađih od trinaest koristilo se aplikacijama za fizičko 'uljepšavanje'.

Jedini način da se ta zastrašujuća, iskrivljena slika o sebi (svom fizičkom izgledu, pa tako i vlastitoj vrijednosti) promijeni jest da se, doslovno, ugase društvene mreže, ali s obzirom na to da je ta ideja, najblaže rečeno, utopijska, norveški i britanski političari te agencija Ogilvy odlučili su poduzeti korake kako bi popravili stvari u budućnosti.

Zabrana Photoshopa
Kako je The Drumu objasnio agencijski čovjek Titus, iza prestanka rada s influencerima koji fotošopiraju stoji istraživanje koje su proveli s bihevioralnim znanstvenicima, ali i razgovori s influencerima. Jedan od Ogilvyjevih klijenata, Dove, podupro je njihovu odluku jer se i sâm u marketinškoj komunikaciji bavi toksičnim odnosom korisnika prema društvenim platformama i nastoji promicati autentičnu, prirodnu ljepotu u marketinškim kampanjama. Potpora tako velikog klijenta Ogilvyju je dala vjetar u leđa. Tu novu politiku planira primijeniti u dvije faze. Sljedeći mjesec planira brendove i influencere upoznati s novom politikom, a u svibnju je i provesti. Do kraja ove godine kani potpuno stati na kraj uređivanim sponzoriranim i plaćenim sadržajem koji kreiraju influenceri. Također planira povećati raznolikost influencera s kojima surađuje tako da njihov portfelj lica bolje odražava stvarnu sliku svijeta, tj. doista predstavlja opću populaciju.

– Trebali bismo poništiti posljednjih deset godina na društvenim mrežama, a to je proces koji se neće dogoditi preko noći, a ni za dva mjeseca. Ono što sada radimo, donijet će konkretnije promjene za nekih pet godina. To je velik projekt i to je sasvim u redu – rekao je Titus i dodao da se nada da će sa svojim potezom pokrenuti lančanu reakciju u industriji te da će pomoći i drugim igračima da tu politiku uvedu u svoje poslovanje.

– Klijenti to žele, industrija to želi, influenceri su općenito zadovoljni idejom i ja se sada pitam: 'Zašto to nitko nije napravio prije?' – rekao je Titus novinarima The Druma.

Spirala zavisti
Uspoređivanje s nerealnim kanonima ljepote nije nikakva novost: oduvijek su se potrošači (posebno mladi i žene) osjećali loše jer njihova tijela i lica nisu nalikovala na ona s naslovnica glossy magazina. Međutim, društvene platforme znatno su pogoršale taj problem jer su korisnici izloženiji retuširanoj slici svijeta (nekoliko sati dnevno konzumiraju digitalne medije) i k tome se više ne uspoređuju (samo) s manekenkama i zvijezdama nego i sa svojim prijateljima, znancima, vršnjacima, influencerima, ali i – samima sobom (vlastita slika provučena kroz filtar vs. stvarni odraz u ogledalu).

Kako je nedavno napisao Forbes, na prvu se čini da nema ništa loše u tome da se kojiput selfie provuče kroz filtar, ali, zapravo, stvar je mnogo opasnija jer potiče iracionalnu ideju o tome kako netko treba izgledati. Još ako drugi korisnici, pratitelji, počnu komplimentirati takav izgled, osoba se osjeća bolje, popularnije, želi to učiniti ponovno pa počne hraniti svoje samopouzdanje stvarima koje zapravo ne postoje (ili, bolje rečeno, lažima). Psiholozi su nedavno skovali termin 'spirala zavisti' koji se odnosi na kreiranje fotošopiranog online okružja koje nema nikakve veze sa stvarnošću.

Educirati mlade i odrasle
Čak 55 posto američkih plastičnih kirurga koji su sudjelovali u istraživanju reklo je da sve više klijenata želi promijeniti svoje lice kako bi bolje izgledalo na – selfiejima. No i takve intervencije mogu ih samo približiti izgledu osobe nakon provlačenja kroz filtre, a ne ih posve pretvoriti u nju. Čak 60 posto mladih žena osjeća simptome anksioznosti i uzrujanosti jer njihov stvarni izgled ne odgovara onom online. Mlade žene koje provedu samo deset minuta editirajući svoju fotografiju osjećaju se anksioznije, manje samouvjereno i manje privlačno od onih koje objavljuju sirove verzije. Tehnologiju ne možemo promijeniti, zaključuje Forbes, a složimo li se da su društvene platforme i programi dokaz tehnološkog napretka, ne možemo je ni unazaditi. Ipak, ne postoji ni jedan razlog da je ne počnemo upotrebljavati na drukčiji način.

Za početak, ne samo da bi se mlade ljude trebalo educirati o toksičnosti društvenih platformi, uvjeriti ih da ono što vide na feedovima svojih virtualnih prijatelja jednostavno ne postoji, da nije stvarno – trebalo bi educirati i odrasle. Osim što bi i njih trebalo spriječiti u tome da posegnu za filtrom ne bi li ispeglali bore, trebalo bi im dati alate i naučiti ih kako komunicirati s klincima da ih se doista čuje. Odrasli, brendovi, marketinške agencije i, naravno, vlade (Norveška je sjajan primjer) trebali bi zajedničkim radom stvoriti bolju, stvarniju sliku (online) svijeta.


Komentari članka

Vezani članci

BMW planira zaposliti oko 3.000 radnika, evo koliko kod njih zarađuju pripravnici

25.05.2023.

Kako pišu njemački mediji, nova tvornica BMW-a trebala bi biti izgrađena na površini od oko 60 hektara. Ondje će se proizvoditi do 330.000 visokonaponskih baterija godišnje za pogone proizvođača automobila u Münchenu i Regensburgu – navodi Fenix-magazin.

Financijski menadžment: Jesmo li uskraćeni za 13-tu plaću?

24.05.2023.

Prema hrvatskom Zakonu o radu, isplata plaće se obavlja jednom mjesečno, s redovitim platnim razdobljem ne dužim od mjesec dana. Kako svaki mjesec ima različit broj radnih dana, ako nam je fiksna plaća na mjesečnoj razini onda i naša "satnica" varira iz m

Veliki igrači: Boli glava od love koja se lovi oko sportskih terena

23.05.2023.

Svako svjetsko, kontinentalno, nacionalno natjecanje, ma i svaka liga ruralnih ekipa pravi je poligon za iskazivanje snage brendova koji su u sportu našli inspiraciju za dolazak do navijača. Sport je postao prava tvornica novca

Tržišna kapitalizacija Applea veća od gotovo bilo koje burze na svijetu

19.05.2023.

Budući da iPhone najviše pridonosi Appleovim prihodima i glavni mu je oslonac, zanimljivo ga je usporediti s konkurencijom. Na primjer, tržišni lider po količini prodaje je Samsung. Međutim, južnokorejski proizvođač djeluje i natječe se u svim cjenovnim s

Studenac ušao u partnerstvo s prvim hrvatskim jednorogom

15.05.2023.

Studenac je službeno ušao u partnerstvo s globalnom cloud komunikacijskom platformom i prvim hrvatskim jednorogom Infobipom kako bi osmislili i implementirali inovativna rješenja za komunikaciju s kupcima te ubrzali rast lanca trgovina.

Tag cloud

 1. 2465 članka imaju tag turizam
 2. 2313 članka imaju tag hrvatska
 3. 1439 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1780 članka imaju tag financije
 6. 1116 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1219 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1328 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1056 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1089 članka imaju tag industrija
 13. 802 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 518 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 355 članka imaju tag potpore
 23. 479 članka imaju tag eu fondovi
 24. 579 članka imaju tag tehnologija
 25. 442 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 459 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 435 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 464 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 437 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor