Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2017

Hrvatskoj nedostaje najmanje 5.000 građevinskih radnika

Izvor: www.seebiz.eu · Autor: SEEbiz / Novi list  

Hrvatskoj nedostaje najmanje 5.000 građevinskih radnika

Hrvatskoj kronično nedostaje građevinskih radnika svih profila, između četiri i pet tisuća, zbog čega su jako upitne nove investicije te moguć potpuni investicijski kolaps – upozoravaju građevinari, developeri i stručnjaci za nekretnine.

Napominju kako svi dobri građevinarci odlaze na rad u inozemstvo te se domaće građevinske tvrtke za poslove u Hrvatskoj više gotovo ne mogu ni natjecati.

Potražnja za novim stanovima je sve veća, no uskoro ih više neće imati tko graditi, dok kupci odustaju i od kupnje rabljenih stanova jer je izuzetno teško pronaći kvalitetnu tvrtku za adaptacije.

Naoko banalno, ali se žale čak i predstavnici stanara u zgradama, kojima je teško pronaći majstore za sitne popravke jer i oni u sve većoj mjeri odlaze van, najviše u Njemačku, piše Novi list.

Unatrag dvije godine iz Hrvatske je otišlo barem 20 posto građevinaraca, i to dobrih, kvalitetnih, kaže Domagoj Ferdebar, glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske. U Njemačkoj, koja ima toliko investicija da »guta« svakog dobrog građevinarca, NKV radnik je plaćen minimalno 11,30 eura po satu, dakle gotovo 85 kuna, što je četiri i pol puta više od minimalne satnice pomoćnog, priučenog radnika u Hrvatskoj, koji dobiva nešto malo manje od 19 kuna.

Zidar, tesar, armirač i ostali kvalificirani radnici za sat vremena svoga rada u Njemačkoj dobivaju 110 kuna po satu, kod nas im je kolektivnim ugovorom zajamčeno između 20 i 25 kuna, dakle opet četiri puta manje.

- Ne idu ljudi van iz zabave, nego s teškom mučninom. Ostali bi ovdje za pola njemačke plaće, tako mi kažu svi koji se odjavljuju iz sindikata i odlaze. Ovdje se u teškim vremenskim uvjetima radi za tri, četiri tisuće kuna mjesečno, i to prekovremeno, dakle za minimalac ako se računaju samo stvarno plaćeni sati«, napominje Ferdebar.

Samo je iz Viadukta, ističe, otišlo dvjestotinjak radnika, iz sindikata se u malo vremena ispisalo 600-tinjak građevinaraca, pri čemu je puno veći broj onih koji u sindikatu nikad nisu ni bili, a otišli su.

Zbog toga se hrvatske firme više ne mogu niti javljati na natječaje kao nositelji projekta već eventualno kao kooperanti, što potvrđuje i Denis Čupić, predsjednik HUP-ove Udruge voditelja projekata u razvoju nekretnina (developera) te direktor tvrtke F.O. Development iz Varaždina.

Od 2010. godine, kaže nam, hrvatski su građevinari, koji su tad još i imali velike projekte u svojim rukama, počeli nerazumno spuštati cijene, svjesno ulazivši u minuse.

– Velike građevinske firme taj manjak su prelijevale na kooperante, što je uništilo male i srednje građevinske firme. S vlastitom operativom radile su samo dvije, tri domaće kompanije, ostalih desetak velikih je angažiralo kooperante, tako da danas više nema tko preuzimati poslove. Na »lageru« je dosta srednjih projekata, investicija vrijednih od 1,5 do pet, šest milijuna eura, za koje je financiranje osigurano i dozvole riješene no nemoguće je pronaći građevinsku tvrtku koja ima sigurne radnike i garancije da će ispuniti rokove i kvalitetno obaviti posao – ističe Čupić.

Iz vlastite prakse navodi primjer projekta na kojem radi, a o kojem je razgovarao s četrdesetak građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, i nitko ne može, zbog manjka ljudi, početi posao prije proljeća iduće godine. Smatra da će problematična biti i gradnja Pelješkog mosta, osim ako ga neće graditi strane firme.

Već nam se događa, zaključuje, kolaps, a iduće zime više neće uopće biti operative za velike projekte u turizmu. Osim ako, kako kaže, država ne omogući novi dodatni uvoz građevinaraca.

I Ferdebar napominje kako sve velike projekte u Hrvatskoj danas nose tri strane građevinske tvrtke, a hrvatske, koje se kao nositelji projekata niti ne javljaju jer nemaju uvjete, budu samo njihovi kooperanti.

Vlada je, podsjećaju u HGK-u, za ovu godinu pokušala ublažiti problem odobravanjem prvo 2.080, a naknadno još 2.053 dozvole za strane građevinarce (izvan EU-a).

Prema informacijama iz MUP-a, sve dodatne kvote odobrene ovoga ljeta već su potrošene, što znači da se do kraja godine neće moći uvoziti strana radna snaga.

– Nedostatak radne snage postaje jedan od gorućih problema. Sve je više primjera gdje tvrtke odbijaju poslove jer nemaju radnika s kojima bi odradili ugovoreno. Sad je moguće da ćemo izgubiti i radnike iz BiH, Makedonije, Srbije i drugih balkanskih zemalja, jer su u međuvremenu i oni otišli u Zapadnu Europu. Stoga već ugovoreni projekti dolaze u pitanje – upozoravaju iz HGK-a.

Zidari, tesari, armirači, keramičari, soboslikari, fasaderi i monteri suhe gradnje samo su neka od deficitarnih struka koje poslodavci traže na razne načine. Pa iako je na Zavodu za zapošljavanje prijavljen veliki broj tih radnika, poslodavci ih ne uspijevaju naći. Neki od njih rade »na crno«, drugi su na radu u inozemstvu, a ostatak nije zapošljiv, kažu u HGK.

Sličan problem imaju i Poljaci, Česi, Rumunji, Bugari – svima radnici odlaze, uglavnom u Njemačku, gdje već sutra mogu preseliti sve bolje hrvatske građevinske firme, napominje Čupić.

- Građevinaru sa sjevera Hrvatske daleko se više isplati raditi u Austriji nego u Dalmaciji. Mogu reći da nam u Hrvatskoj nedostaje sigurno pet, do šest tisuća radnika, i država mora dozvoliti dodatni uvoz radnika, uvjerio sam se, kvalitetnih radnika iz BiH. U tom slučaju nek' hrvatski građevinarci idu van, njihov zarađeni novac će se svakako u Hrvatsku i vratiti, zaključuje Čupić.


Komentari članka

Vezani članci

Velika Britanija 1. srpnja Hrvatima ukida radna ograničenja

20.03.2018.

Hrvatska će recipročno ukinuti ograničenja za Britance, a ostale su još samo tri članice EU-a koje još drže ograničenja za hrvatske državljane, a to su Austrija, Nizozemska i Slovenija.

Zemlja bogataša: U Hrvatskoj živi oko 12 tisuća milijunaša

20.03.2018.

U Europi se u istom razdoblju broj milijunaša povećao za 17 posto, dok je svjetski prosjek 42 posto. Također, podatci o hrvatskim bogatašima odnose se na one koji su prijavljeni u domovini, a ne na ukupan broj u svijetu.

Ovo su potezi koje Hrvatska mora napraviti ODMAH, prije nego je napuste svi koji nešto vrijede

19.03.2018.

DESET tisuća plaćenih političara, njima pridružena administracija i svi ovisnici o javnom novcu zarobili su Hrvatsku, sprječavaju bilo kakve promjene koje bi zemlju usmjerile prema ekonomskom razvoju

Poslodavci u iduća 3 mjeseca otvaraju 100.000 radnih mjesta

15.03.2018.

Kako bi se izbjegao apsurd da na burzi imamo višak radnika, a na tržištu rada kronični nedostatak, morat ćemo napraviti radikalniji zaokret.

Mladi ne odlaze samo zbog ekonomije, već bahatosti i primitivizma političara

15.03.2018.

A sve pod kontrolom i u režiji političke bulumente priprostih, neobrazovanih i beskrupuloznih lica maskiranih u tobožnju brigu za nacionalni opstanak.

Tag cloud

 1. 1735 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1146 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 931 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 628 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 744 članka imaju tag investicije
 10. 901 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 771 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 223 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 278 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija