Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lip 2020

Hrvatski turizam: Nema zatvaranja zbog zaraženih turista

Izvor: www.dw.com · Autor: Mirjana Vermezović Ivanović  

Hrvatski turizam: Nema zatvaranja zbog zaraženih turista

Kurt i Manuela Gegonfürtner iz Kaufbeurena u Bavarskoj jedni su od oko 400 gostiju koji su proteklih dana ljetovali u kampu Bi Village u Valbandonu pokraj Pule. Jedva ih pronalazim na parceli, među gomilom zatvorenih mobile homeova, apartmana i travnatih površina namijenjenih šatorima. U ovom kampu, naime, u špici sezone zna boraviti gotovo šest tisuća gostiju, što je pravi mali grad, i zato se brojka od četiri stotine čini poprilično mizerna.

No, naše protagoniste to ne brine, a još ih manje mori koronavirus od kojeg uopće ne strahuju. Mjesta u kampu ima koliko hoćeš, razmak je više nego dovoljan, svatko uživa u svom kutku. „Ostajemo 12 dana. U Hrvatsku dolazim već 15 godina i ovdje je jako lijepo. Ne nosim masku. I grad iz kojeg dolazim je corona free. U Njemačkoj se samo u trgovini nosi maska i važna je distanca", kaže Kurt.

U Istarskoj županiji već puna dva mjeseca nema oboljelih od koronavirusa, a slično je i u cijeloj Hrvatskoj. Situacija se normalizira, gotovo nitko više ne nosi maske, pa ni strani turisti, poput protagonista s početka priče. U Istru, koja ostvaruje nešto manje od trećine turističkog prometa Hrvatske, ovih dana stižu mahom Slovenci, ali i gosti s njemačkog govornog područja. Samo ovoga četvrtka u Hrvatsku je ušlo gotovo 50 tisuća stranih gostiju.

Među njima je 16,6 tisuća Slovenaca, više od osam tisuća Nijemaca, te 9,5 tisuća Austrijanaca. Naime, paralelno s poboljšanjem epidemiološke slike, olabavljene su i mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, pa je Hrvatska otvorila granice za turiste iz deset zemalja, među ostalim i za Njemačku i Austriju. Ministar turizma Gari Cappelli ovih je dana izjavio da će se do 15. lipnja otvoriti gotovo sve granice u Europskoj uniji.

Nema zatvaranja

To bi, potencijalno, moglo značiti da bi se s turistima mogao ponovno pojaviti koronavirus, čega su u Stožeru civilne zaštite Istarske županije itekako svjesni. Nakon što je dvomjesečna blokada gospodarstva dovela nacionalnu ekonomiju gotovo do ruba propasti, odlučeno je da se smještajni objekti ipak neće zatvarati u slučaju novog vala epidemije. Načelnik Stožera Dino Kozlevac napominje da postoji cijeli protokol u slučaju detektiranja virusa.

„Hotelske kuće trebaju čim prije locirati osobu sa simptomima. Ona će se zbrinuti, provjerit će se o čemu se radi, a ako se utvrdi virus, smjestit će se u samoizolaciju u turističkom objektu i taj dio objekta će se zatvoriti. Drugi dio objekta će normalno raditi. Dakle, nema više generalnog zatvaranja", objašnjava Kozlevac za DW. U samoizolaciju će morati i ljudi s kojima je oboljeli bio u kontaktu.

No, još je puno nepoznanica. Nakon ovotjednog sastanka s predstavnicima turističkog sektora i javnog zdravstva, Kozlevac je izjavio da na nacionalnoj razini još nisu donesene upute koje bi trebale dati detaljan odgovor na pitanje na koji će način biti zbrinuti turisti oboljeli od covida-19. Ukoliko upute izostanu, najavio je da će biti donesene na istarskoj razini idućeg tjedna. „Mi ćemo inzistirati na tome da se suspektnog gosta na siguran način transportira njegovoj kući u samoizolaciju, a bolesnog treba liječiti. O tome gdje će se liječiti treba odlučiti država“, rekao je Kozlevac.

Sve je spremno

Epidemiolog Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kaže da će osoba kod koje se sumnja u covid ostati u objektu, gdje će joj se uzeti bris. Svi oboljeli smjestit će se u zdravstvenu ustanovu, međutim, otvoreno je pitanje hoće li to biti u pulskoj bolnici ili u zemlji iz koje turist dolazi, izjavio je Stojanović. Kao i sve hotelske kuće, i u kampu Bi Village dobili su upute Zavoda o tome kako postupati u slučaju pojave virusa. Direktor kampa Roland Cinkopan je optimističan: kaže da se oboljeli neće upućivati kućama, već će za njih biti osigurani posebni objekti za samoizolaciju ili će boraviti u svojim kamperima.


Komentari članka

Vezani članci

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Preko 200 radnika Crosca dobit će otkaz, Štern: To je početak kraja Crosca

03.07.2020.

Rezanjem broja zaposlenih u Croscu Ina ostaje, ocjenjuje Štern, bez svoje tehnološke osnove u istraživanju i proizvodnji, čime se njena djelatnost svodi na rafineriju nafte u Rijeci i maloprodajnu mrežu. Napominje i kako Mol u svojoj strategiji gotovo da

Rekordan pad nezaposlenosti u SAD-u u lipnju

03.07.2020.

Ekonomisti skok broja zaposlenih pripisuju vladinom programu za zaštitu radnih mjesta (PPP). Riječ je o zajmovima tvrtkama koji bi mogli djelomično biti oprošteni budu li iskorišteni za isplatu plaća. No, ta su sredstva gotovo iscrpljena, primjećuje Reute

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Zašto ćemo dobiti silne milijarde iz EU? Jer će nas koronakriza najteže pogoditi

02.07.2020.

"Čini se da EU pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem, a to je sanirati utjecaj covida-19 na ekonomiju i eksploziju javnoga duga koja bi posljedično nastala, a više bi pogodila zemlje koje imaju više razine javnoga duga", ocjenjuje za Index Vedrana Prib

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici