Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Lip 2020

Hrvatski startup osvaja svjetsko turističko tržište digitalnim narudžbama u sobe

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Hrvatski startup osvaja svjetsko turističko tržište digitalnim narudžbama u sobe

AMERIKANCI su davno zaključili da budućnost poslovanja leži u online aplikacijama pa su danas lideri u njihovoj proizvodnji i diktiraju trendove. Digitalizacija je, naravno, zahvatila cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku, u kojoj su trojica Hrvata s dugogodišnjim iskustvom života, rada i školovanja u SAD-u i na Zapadu, prije tri godine pokrenuli tvrtku RoomOrders i kreirali web aplikaciju za naručivanje hrane i pića u hotelske sobe.

Počeli su s hotelima i polučili dobre rezultate: ušli su u svjetske hotelske brendove poput Hiltona, Marriotta i Accora. Nametnuli su se, hvale se, kao lideri u 'in-room dininigu'. A onda su shvatili da njihova aplikacija može imati puno širu primjenu - u restoranima, apartmanima, kampovima, marinama, supermarketima, golf terenima, kasinima i wellness centrima, pa čak i u OPG-ima.

"Ideja širenja javila se nakon što smo shvatili da u hotelu u Las Vegasu ne možemo večerati"

"Kada smo u rujnu prošle godine došli u hotel Luxor u Las Vegasu, željeli smo naručiti hranu u sobe. No, na recepciji su nam rekli da im kuhinja radi samo do 14 sati. Bili smo gladni i naručili pizzu s letka koji nas je dočekao ispod vrata hotelske sobe. Bilo je 22 sata. Kako pizzeria nije bila u sklopu hotela, morali smo izaći pred hotel i tamo uzeti i platiti pizzu", objašnjava nam Eugene Brčić Jones, direktor kompanije RoomOrders.

"Već smo kreirali aplikaciju koja omogućava hotelima da svojim gostima ponude naručivanje hrane i pića u svoje sobe, bilo da je riječ o usluzi samog hotela ili o restoranima s kojima hoteli imaju ugovore o suradnji. Tu smo aplikaciju već prodali hotelu Hilton u Bostonu i bili su zadovoljni. Stoga smo sličnu suradnju ponudili i hotelu Luxor u Las Vegasu i prihvatili su je", dodaje Brčić Jones.

Do danas "umrežili" 90 hotela u svijetu, Hrvatska im ipak nije primarno tržište

Danas otprilike 90 hotela u svijetu koristi aplikaciju RoomOrders, hvale se u istoimenom startupu. Mahom je riječ o velikim hotelskim lancima, poput Hiltona u Sydneyju, na Fidžiju, u Barceloni, Varšavi i Beogradu. Tu su i drugi hoteli u Dubaiju, Singapuru, Dublinu, Londonu, Ateni i ostalim svjetskim metropolama, pa tako i u Zagrebu. U Hrvatskoj je, naime, aplikacija RoomOrders, ističu u toj tvrtki, dostupna u zagrebačkim hotelima Westin, Sheraton, International i Hilton, a koristi je još nekoliko hotela u drugim gradovima.

"Hrvatska ipak nije naše primarno tržište, turisti ovdje više idu po restoranima nego što naručuju hranu u sobu, kao što to rade u poslovnim centrima u SAD-u. No, hrvatsko tržište nas itekako zanima", napominje Brčić Jones.

Način funkcioniranja aplikacije je jednostavan: sve što gostu treba je mobitel, na temelju koje skenira kod na letku i naručuje hranu i piće iz restorana s kojima hotel u kojem su odsjeli ima ugovor ili iz hotelske kuhinje. Dostavu hrane organiziraju sami hoteli ili restorani, a oni vrše i naplatu. Gost tako može naručivati ne samo iz kreveta u svojoj sobi, nego i s ležaljke kraj bazena ili s golf igrališta.

Tvrtku osnovali u Delawareu

U osnovi, objašnjavaju čelni ljudi RoomOrdersa, radi se o sličnoj aplikaciji i vrsti usluge kakvu nude Glovo ili Wolt, no razlika je u tome što "klasični" dostavljači uglavnom ne smiju šetati po hotelima i kucati na vrata hotelskih gostiju, posebno u SAD-u. Ili, preciznije, mogu, ali samo u hotelima slabije kategorije. Kod RoomOrdersa dostava dolazi izravno na vrata hotelskog gosta, a što hoteli s vanjskim restoranima rješavaju ugovorima, ističu u tom startupu. Tvrtki, inače, u pravilu ide pet posto iznosa narudžbe, dok ostatak ide hotelu, ako je riječ o narudžbi iz hotelske kuhinje, a ako je riječ o narudžbi izvana, prihod se dijeli ovisno o ugovoru koji hotel ima s restoranom.

Mozak cijele operacije, kako ga zovu, je Haris Dizdarević, suvlasnik RoomOrdersa i tvorac aplikacije. Dizdarević je studirao i dugo živio u Bostonu. Po struci je informatičar, pa je prije nekoliko godina osmislio aplikaciju narudžbe hrane u hotelske sobe. Povezao se s Brčićem Jonesom i Viktorom Matićem, vlasnikom zagrebačke tvrtke Ingemark, i u američkoj saveznoj državi Delaware osnovali su tvrtku RoomOrders.

"Tvrtka je osnovana u Delawareu, ali cjelokupni razvoj rješenja smo radili u Hrvatskoj", ističe Dizdarević. Njihova tvrtka danas zapošljava šest ljudi. Jedno od sjedišta tvrtke je u Zagrebu, a drugo u Delawareu. U radu uglavnom koriste infrastrukturu Ingemarka, za koji radi puno više zaposlenika, a koje RoomOrders također povremeno koristi.

U koronakrizi vidjeli novu šansu

Dio već praktično dogovorenih poslova pandemija koronavirusa stavila im je na led. No, u koronakrizi vidjeli su i novu šansu za jačanje poslovanja. I to upravo na hrvatskom tržištu.

"U vrijeme pandemije koronavirusa shvatili smo da se aplikacija može koristiti ne samo za hotele, nego i za restorane i kafiće, pa smo je ponudili i ugostiteljima. Shvatili smo da aplikacija može pomoći u borbi protiv koronavirusa jer omogućava beskontaktnu narudžbu. Danas je koristi niz restorana i kafića u Hrvatskoj, među kojima su Swanky Monkey Garden Hostel, Juice Box i Tagliata, a u probnoj su upotrebi i u Batku i Leggieru. Restoranima i kafićima za korištenje aplikacije naplaćujemo samo jedan posto provizije na iznos računa", ističe Brčić Jones.

Budućnost vide u širenju kako na hrvatskom, tako i na svjetskom tržištu

Budućnost poslovanja RoomOrders vidi u nastavku širenja kako na hrvatskom, tako i na svjetskom tržištu.

"U prvom su nam planu svakako hoteli, pa ćemo se nastaviti širiti po hotelima u Hrvatskoj i šire. Svakodnevno dobivamo upite iz cijeloga svijeta, samo zadnjih dana kontaktirali su nas hoteli iz Velike Britanije, Irske, Njemačke, Švicarske, Indije i Nigerije. No, nastavit ćemo se širiti i u ugostiteljstvu. Cilj nam je postati lider u segmentu naručivanja hrane u hotelskom i ugostiteljskom biznisu", napominje Brčić Jones.

I njegov je životopis, moglo bi se reći, globalan. Hrvatskih je korijena, no rođen je i odrastao u Australiji. Ratne 1991. godine došao je u Hrvatsku, iz koje je izvještavao za svjetske medije. Potom se vratio u Australiju, a prije nekoliko godina odlučio se na novi povratak u Hrvatsku.


Komentari članka

Vezani članci

Istra: Uz povoljnije cijene i gostima hotela omogućen "rad od kuće"

19.11.2020.

Kako bi u vrijeme pandemije privukle goste u Istru, turističke tvrtke dosjetile su se ponuditi nove sadržaje. Prvi put su zimi uz hotele otvorenima ostavile i velike kampove te nude dulji boravak po pristupačnijim cijenama. Pod šifrom -rad izvan doma.

Hrvatski Infobip kupio američku kompaniju za 300 milijuna dolara

11.11.2020.

VODNJANSKI Infobip kupio je američku kompaniju OpenMarket za 300 milijuna dolara. Riječ je o podružnici kompanije AmDocs koja se, kao i Infobip, bavi uslugama slanja SMS-a.

Kutinski Agrivi zna kako uzgojiti hranu u pustinji

11.11.2020.

Kutinski Agrivi ključ je uzgoja hrane u pustinji, piše u utorak Večernji list, navodeći da softver te tvrtke koriste mali i veliki poljoprivrednici u više od 100 zemalja, a prehrambeni div Nestle njime kontrolira kvalitetu sastojaka za dječju hranu

Combis je predstavio vlastiti centar kompetencija za cyber sigurnost

11.11.2020.

Regionalni sistem integrator Combis predstavio je ekspertizu u području sigurnosti i lansirao novu security uslugu 30SEC na online eventu 'Želite li biti sigurni u virtualnom svijetu'

Koronakriza tvrtki iz Selca otvara vrata novog biznisa, pomagat će i žrtvama korone

08.11.2020.

Pretilost, mobing i burn out sve veći problemi i u hrvatskom društvu "Kada je riječ o fizikalnoj terapiji i sličnim medicinskim uslugama, za time će uvijek vladati potražnja jer je mnogim ljudima to potrebno. Što se tiče pružanja psiholoških i savjetodavn

Tag cloud

 1. 2068 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1341 članka imaju tag izvoz
 5. 1124 članka imaju tag svijet
 6. 803 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1071 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 406 članka imaju tag poticaji
 20. 341 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 524 članka imaju tag tehnologija
 23. 450 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 348 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 376 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 325 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici