Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Srp 2020

Hrvatska usred krize nije srezala nijedan porez. Pogledajte kako to rade pametniji

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Hrvatska usred krize nije srezala nijedan porez. Pogledajte kako to rade pametniji

BROJNE europske države iskoristile su koronakrizu kako bi srezale porezno opterećenje i tako potaknule potrošnju, pomogle tvrtkama i ubrzale oporavak gospodarstva. Hrvatska nije među njima.

Njemačka drastično srezala PDV

Možda najveći zahvat u poreznom sustavu napravila je Njemačka, koja je odlučila srezati opću stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Vlada kancelarke Angele Merkel smanjila je i sniženu poreznu stopu PDV-a , i to sa sedam na pet posto. Nove su porezne stope u primjeni, kako su objavili svjetski mediji, od 1. srpnja do kraja ove godine. Što će biti nakon toga, vidjet će se.

Boris Johnson smanjio PDV na turizam i ugostiteljstvo

Izmjene u poreznom sustavu proveo je i niz drugih europskih zemalja. Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo smanjiti stopu PDV-a na turizam i ugostiteljstvo s 20 na pet posto, dok se kupnja e-knjiga i e-novina više uopće neće oporezivati. U vladi Borisa Johnsona nadaju se da će smanjenje poreznog opterećenja na pojedine djelatnosti ne samo pomoći njihovom poslovanju u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa nego i potaknuti potrošnju, posebno u popularnim pubovima.

I Austrija je u jeku koronakrize odlučila izmijeniti porezni sustav pa su u Beču u drugoj polovici ove godine odlučili smanjiti stopu PDV-a na bezalkoholna pića s 20 na 10 posto, dok je stopa PDV-a za usluge smještaja, kulturu i tiskana izdanja srezana s 10 na pet posto.

Nešto manji zahvat u porezni sustav učinila je Belgija, u kojoj je, prema podacima iz svjetskih medija, stopa PDV-a za usluge smještaja, restorane i izdavaštvo prepolovljena s 12 na šest posto. Sličnu je taktiku izabrala i Bugarska, najsiromašnija članica EU, koja je stopu PDV-a za smještaj, restorane i knjige smanjila s 21 na devet posto.

Grčka srezala PDV na turizam, ali i na taksije

Grčka i Cipar, zemlje koje, kao i Hrvatska, uvelike ovise o turizmu, toj su gospodarskoj grani odlučile pomoći smanjenjem PDV-a na usluge smještaja i restorane. Na Cipru je za te djelatnosti stopa PDV-a smanjena s devet na samo pet posto, a isto smanjenje provedeno je i u Grčkoj. Osim toga, Cipar će stopom PDV-a od samo pet posto oporezovati i usluge javnoga prijevoza.

Smanjenje poreznog opterećenja prijevoza, uključujući i taksije, provedeno je, prema pisanju svjetskih medija, i u Grčkoj, i to s 24 na 13 posto, a tim su poreznim izmjenama obuhvaćena i bezalkoholna pića.

I u Češkoj su odlučili zbog koronakrize smanjiti porezno opterećenje, i to za usluge smještaja, sportska i kulturna zbivanja. Te su djelatnosti vlasti u Pragu odlučile oporezovati stopom PDV-a od 10 posto, umjesto, kao do sada, stopom od 15 posto.

Na izmjene u poreznom sustavu odlučila se i Litva, u kojoj bi se usluge smještaja i restorana trebale oporezivati stopom PDV-a od devet posto, umjesto, kao što je dosad bio slučaj, stopom od 21 posto.

Dodajmo ovdje kako porezna rasterećenja razmatraju u još nekim europskim zemljama. Jedna od njih je Irska, u kojoj, prema pisanju portala Avalara, koji se bavi poreznim pitanjima, razmatraju spuštanje stope PDV-a za hotelijerstvo i turizam s 13,5 na devet posto.

I izvan Europe smanjuju poreze

Rezanje poreza u Europi zasad je samo privremeno: većina donesenih mjera planira se provoditi samo u drugoj polovici ove godine. No, u ovom trenutku nitko još ne može reći koliko će trajati koronakriza i kakav će biti njen intenzitet pa nije isključeno ni da snižene porezne stope potraju i nešto duže. Vrijedi istaknuti i kako se za smanjenje poreza u jeku koronakrize nisu odlučile samo brojne europske zemlje nego i mnoge druge države diljem svijeta. U zemljama koje nisu pribjegle rezanju poreza u pravilu su tvrtkama pomogli produljenjem rokova za uplatu poreza i drugim mjerama.

Naša nova vlada stidljivo najavljuje prve zahvate u poreznom sustavu

Hrvatska se zasad nije odlučila na smanjenje poreza. Nova vlada, koja se upravo formira, zasad još stidljivo najavljuje prve zahvate u poreznom sustavu, i to prije svega u segmentu poreza na dohodak i proširenja primjene snižene stope PDV-a na cjelokupnu hranu. Drugim riječima, nećemo gledati zahvate u poreznom sustavu kakve je, primjerice, napravila Njemačka.

Osim toga, najavljene izmjene u poreznom sustavu u Hrvatskoj prije svega su dizajnirane da bi koliko-toliko očuvale standard građana, a manje su usmjerene u poticanje gospodarske aktivnosti. Ekonomisti to objašnjavaju prevelikim značajem PDV-a za hrvatski proračun, budući da je samo od tog poreza, prema podacima Ministarstva financija, u 2019. ubrano oko 54,9 milijardi kuna.

Za hrvatsku vladu je PDV zlatna koka

"Ni jedna vlada se dosad nije značajnije usudila dirati u PDV jer je to zlatna koka. Smanjenje PDV-a za jedan postotni bod znači i oko dvije milijarde kuna manje prihoda", upozorava za Index konzultant Andrej Grubišić.

Grubišić smatra da je vlada u koronakrizi trebala značajnije smanjiti porezno opterećenje i tako pomoći gospodarstvu. Vjeruje i da bi veće koristi bile od smanjenja poreznog opterećenja nego od izravnih financijskih transfera. Naravno, dodaje naš sugovornik, vlada i dalje ima priliku porezno rasteretiti hrvatsko gospodarstvo i tako omogućiti rast standarda.

Po njemu, vlada bi prije svega trebala smanjiti stopu poreza na dobit, i to za sve, a ne samo, kako se sada najavljuje, za manje poduzetnike. Uz to, kaže Grubišić, stopu poreza na dobit trebalo bi smanjiti retroaktivno, odnosno i za 2019. godinu.

Andrej Grubišić: Opću stopu PDV-a trebalo bi postupno smanjivati, a međustope ukinuti jer su diskriminatorne

Kada je riječ o PDV-u, Grubišić je mišljenja da bi opću stopu tog poreza trebalo postupno smanjivati, iz godine u godinu, dok bi međustope trebalo ukinuti jer su one, kako kaže, diskriminatorne, budući da se primjenjuju samo u pojedinim djelatnostima. Ipak, svjestan je da bi naglo smanjenje opće stope PDV-a, koja je u Hrvatskoj sada 25 posto i jedna je od najvećih u Europi, bilo prevelik udar za državnu blagajnu pa predlaže da se ona smanjuje postupno.

Primjerice, za po jedan postotni bod svake godine, dok se ne dođe do određene stope koja bi bila optimalna u hrvatskim prilikama. Osim smanjenja PDV-a i poreza na dobit, Grubišić zagovara i rezanje poreza na dohodak, kao i trošarina.


Komentari članka

Vezani članci

Tko će platiti 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti iz EU? Pa mi, naravno, kroz nove poreze!

12.08.2020.

Lijepo zvuči da Hrvatska od Europske unije dobiva 22 milijarde eura, no velika je zabluda da taj novac stiže umotan u šareni papir s crvenom vrpcom. Milijarde koje će se raspodijeliti kao pomoć u krizi svim zemljama članicama itekako imaju svoju cijenu i

Proizvodnja hrane u doba pandemije

11.08.2020.

- Sve više ljudi se okreće lokalnoj hrani, sve više upita smo imali gdje to nabaviti domaće, znači ne gledamo sve toliko crno kroz COVID, nego gledamo to kao novu, dobru priliku za naše proizvođače, smatra Marta Puntar iz Udruge za ruralni razvoj Ravni Ko

HUT: Hrvatska je turistički pobjednik na Mediteranu

10.08.2020.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj bolja je od one u najsigurnijim EU članicama, a prema dolascima i noćenjima Hrvatska se može smatrati turističkim pobjednikom na Mediteranu, ističe se u publikaciji Croatia Tourism & Travel Hrvatske udruge hotelijera

Koronakriza srezala prihode i dobit većine kompanija, ali ima i pozitivnih iznenađenja

10.08.2020.

Hrvatski poduzetnici zasigurno će drugo tromjesečje ove godine pamtiti kao jedno od najtežih razdoblja u poslovnoj povijesti. O tome svjedoče i polugodišnji rezultati kompanija koji ovih dana stižu na Zagrebačku burzu. Zbog razornih posljedica zaključavan

Građani većine europskih zemalja prebrodili krizu, Hrvati među gubitnicima, a pazite što nas tek čeka

10.08.2020.

Eurostat je objavio ohrabrujuće podatke o kretanju osobne potrošnje u Europskoj uniji. Nakon dramatičnog pada prometa u maloprodaji u ožujku i travnju, u svibnju i lipnju stanje se u većini zemalja normaliziralo što ukazuje na brzi izlazak iz koronakrize.

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2102 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 409 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 315 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici