Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Lip 2019

Hrvatska tvrtka konkurira velikom PayPalu: Imaju jedinstven model podrške za obročna plaćanja uz posebnu pogodnost

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Hrvatska tvrtka konkurira velikom PayPalu: Imaju jedinstven model podrške za obročna plaćanja uz posebnu pogodnost

M SAN grupacija Stipe Matića, nakon distribucije, IT-a, poljoprivrede, gospodarenja otpadom i internetske trgovine, ušla je i u financije. Bez pompe su na tržište izbacili hrvatsku verziju PayPala.

Uslugu CorvusWallet, digitalni novčanik u koji se mogu pohraniti debitne i kreditne kartice kao i u američkom konkurentu, već testira najveći hrvatski internetski trgovac eKupi. Kako doznajemo, još nekoliko većih trgovina u Hrvatskoj sprema se proširiti svoju ponudu plaćanja s CorvusWalletom. Damir Gužvinec, direktor tvrtke Corvus Pay, koja je pokrenula uslugu CorvusWallet odbacije usporedbu sa stranom konkurencijom. PayPal, naime, nije široko prihvaćen u internetskim trgovinama u Hrvatskoj, dok tvrtka Corvus Pay, koja je dosad primarno nudila usluge obrade kreditnih kartica za web i mobilne trgovine, to već čini za njih više od 650.

Među inima, za Njuškalo, telekome Iskon i A1 Hrvatska, zatim Eventim, SuperSport, Cinestar, Croatiju Osiguranje, Arrivu i GetByBus itd. "CorvusWallet počeli smo testirati krajem prošle godine, prvo za više stotina zaposlenika M SAN-a u Hrvatskoj, a potom smo ga otvorili za sve", kaže Gužvinec. Dodaje da, usto, imaju jedinstvenu ponudu: podršku za obročna plaćanja, ne zadržava depozite od strane nuditelja usluge i nudi kraće rokove isplate trgovcima.

Pune mogućnosti, Gužvinec ističe, moći će ponuditi do kraja godine, jer sredinom rujna u Hrvatskoj će, kao i u ostatku EU na snagu stupiti PSD2 regulativa, koja će značajno promijeniti odnos snaga između trgovaca, banaka i kartičara. Ali ova tvrtka u sastavu MSAN grupacije nije klasičan financijsko-tehnološki (fintech) izazivač, koji bi trebao unaprijediti online trgovinu u Hrvatskoj, nego već sad ima značajan utjecaj na šire financijsko tržište. Corvus Pay se u branši neslužbeno opisuje kao hrvatski referentni centar za testiranje PSD2 regulative s bankama.

Corvus Pay je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja je dosad uspjela proći licenciranje za tzv. platnu instituciju za uslugu iniciranja plaćanja ili PIS. Kako PSD2 regulativa stupa na snagu za nešto više od tri mjeseca i kako se sve banke moraju uskladiti s njom, tvrtka u sastavu MSAN grupacije je postala jedna od najvrućih tema među domaćim financijašima. Gužvinec na to gleda vrlo staloženo. Hvali ulogu HNB-a, kao i brzinu s kojom su obavili nadzor.

"Proces licenciranja od strane regulatornog tijela, za PIS, a to je u Hrvatskoj HNB, tijekom kojeg smo morali dokazati svoju financijsku, tehničku, sigurnosnu i organizacijsku spremnost, bio je zahtjevan, trajao je oko osam mjeseci, a suradnja s HNB-om bila je očekivano dobra", naglašava Gužvinec. Nije samo brzina u implementaciji PSD2 pomogla Corvus Payu da se dobro pozicionira na tržištu, već i velika korisnička baza online trgovaca. Iako je Stipo Matić, prema podacima iz Sudskog registra, tu tvrtku osnovao lani u travnju s temeljnim kapitalom od 1,5 milijuna kuna, ona je već sada jedan od najvećih internet payment gatewaya u Hrvatskoj. Lani je tvrtka obradila za različite web i mobilne trgovce 4,5 milijuna transakcija. Kad se to usporedi s HNB-ovim godišnjim prometima karticama na internetu, dolazi se do podatka da Corvus Pay drži čak 40 posto tog tržišta.

Dio razloga za takvu poziciju je činjenica da Corvus Pay podržava sve poznatije kartice od Mastercarda, Maestra, Vise, Amexa, Dinersa i Discovera u Hrvatskoj, a na drugim tržištima, primjerice Srbiji, radi i na integraciji njihove lokalne kartice Dine. Također, surađuje s osam banaka u Hrvatskoj, uključujući i one najveće. Sve to Corvus Payu omogućuje da počne na hrvatskom tržištu nuditi niz inovacija u području plaćanja, koje su dosad bile dostupne samo u inozemstvu ili su ovdje bile dostupne isključivo najvećim igračima. Prva najznačajnija takva inovacija je plaćanje u ratama.

Da bi ga itko mogao ponuditi građanima mora imati izravne ugovore s izdavateljem kartica. U Hrvatskoj one najpopularnije, Visu, Mastercard i Maestro, izdaju različite banke i da bi po svakoj od tih kartica mogli ponuditi popust, morate imati ugovor sa svim bankama koje tu specifičnu karticu nude. No, osim te prednosti za kupce, još značajnije s dolaskom PSD2 inovacije očekuju trgovce. Trenutačno ni PayPal ni kartičari sredstva koja je kupac uplatio preko kartice trgovcu ne isplaćuju odmah.

Prosječno, trgovac čeka na svoj novac između sedam i 25 dana. Ono što će omogućiti PSD2, a što nam je potvrdio da će omogućiti i Corvus Pay, je automatizacija virmanskog plaćanja. Drugim riječima, s IBAN-a na IBAN ubuduće će se plaćati klikom u walletu poput CorvusWalleta, a ne ispunjavanjem polja u virtualnom virmanu u internetskom bankarstvu. S obzirom da je riječ o instantnom plaćanju, trgovac će novac dobiti za najviše 24 sata a ako je vikend, u ponedjeljak.

To bi trebalo na web u Hrvatskoj po prvi put dovesti popuste kakve fizičke trgovine nude za gotovinu. Iako je to tek uvod u platne inovacije na domaćem tržištu, posebno kad ih se poveže s programima lojalnosti, tek treba vidjeti koje će se mogućnosti pojaviti kad se CorvusWallet pojavi i na mobitelima. Zasad je, naime, Corvus Pay fokusiran na web trgovinu.


Komentari članka

Vezani članci

Revolut ima već pedeset tisuća korisnika u Hrvatskoj, a sada uvodi i trgovanje dionicama

02.10.2019.

Revolut uvodi mogućnost trgovanja dionicama za korisnike Premium i Standard kartica, što im omogućuje kupovinu 450 američkih dionica izravno putem aplikacije Revolut, i to za početnu cijenu od samo jednog dolara

Hrvatski brendovi Vivax, MS Start i MS Energy na berlinskom IFA 2019 sajmu

09.09.2019.

Na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu svoje mjesto su našle i hrvatski brendovi – Vivax, MS Start i MS Energy koji su dio portfelja M SAN Grupe d.d.

Promjene u plaćanju putem internetskog bankarstva

30.05.2019.

Nova regulativna Europske unije PSD2, to jest novi Zakon o platnom prometu donosi brojne promjene. One na snagu stupaju do kraja rujna.

Najveća hrvatska IT kompanija proizvodi prvi domaći 4K TV

05.10.2017.

Nakon što je lani proizvodnju televizora u cijelosti prebacila iz Kine u Hrvatsku, najveća hrvatska IT kompanija M SAN grupa zaokružila je ponudu televizora pod vlastitim brendom

Addiko banka uvela plaćanja putem Vibera

14.09.2017.

'Addiko Chat Banking' čini upravo to, omogućava našim klijentima da na učinkovit i jednostavan način šalju i primaju novac. Ponosan sam što kroz suradnju s globalnim brendom poput Vibera uvodimo inovaciju koja modernizira bankarsko poslovanje

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2042 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1060 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 887 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 280 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija