Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Srp 2018

Hrvatska odlučna u proizvodnji neGMO soje, potencijala i domaćih sorti za daljnje širenje nam ne nedostaje

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Damir Rukovanjski  

Hrvatska odlučna u proizvodnji neGMO soje, potencijala i domaćih sorti za daljnje širenje nam ne nedostaje

"Proizvodnja soje slobodne od GMO-a predstavlja veliku prednost za naše proizvođače što su oni i prepoznali. Potvrđuje to upravo i povećanje proizvodnih površina pod sojom", rekao je prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na Dunav Soja Danu polja održive proizvodnje soje koje su zajednički organizirali Udruženje Dunav Soja, Poljoprivredni Institut Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i tvrtka Seges, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, a koji je okupio preko 200 najvećih proizvođača soje iz Hrvatske ali i susjednih zemalja, kao i predstavnike prerađivačkih kapaciteta, izvoznika, kontrolnih kuća te nadležnih institucija.

"Nema dvojbe kako primijenjena istraživanja trebaju imati važnu ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje, te kako bez kvalitetnog povezivanja svih dionika u procesu poljoprivredne proizvodnje neće biti niti njezinog napretka i razvoja.

Povezivanjem znanosti i prakse do povećanja konkurentnosti

Želio bih istaknuti kako sudjelovanje u organizaciji ovoga događanja predstavlja iskorak za naš fakultet, jer na ovoj način želimo snažnije ići u pravcu edukacije proizvođača na fakultetskim pokušalištima s ciljem jačeg povezivanja znanosti i stručne prakse te implementacije suvremenih tehnika i tehnologija, ne samo u suradnji s velikim gospodarskim sustavima, već i s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima", dodao je dekan.

Proizvodnja soje slobodne od GMO-a, nastavio je, predstavlja jedan od načina kako povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje u RH, a što potvrđuju i površine pod sojom, koje posljednjih godina imaju tendenciju stalnoga rasta.

"Demonstracijom implementacije suvremenih proizvodnih tehnologija i sortimenta soje želja nam je razviti specifična znanja svih naših proizvođača, što je posebice važno ako smo svjesni činjenice kako su primjereni agroekološki uvjeti jedan od ključnih čimbenika uspješne biljne proizvodnje, a mi danas možemo vidjeti 27 sorata soje različitih oplemenjivačkih kuća u našim proizvodnim uvjetima.

Sljedeći korak, sigurno treba biti jasno razlikovanje domaće soje i proizvoda od životinja koje su hranjene isključivo ovom GMO free sojom, a što se može postići kvalitetnim označavanjem i brendiranjem kako bi se ostvarila i dodatna vrijednost na tržištu. Nadam se kako ćemo kroz susrete na našim pokušalištima i idućih godina promovirati suvremena znanja i tehnologije, implementirati inovativne prakse te i na ovaj način doprinositi razvoju poljoprivredne proizvodnje", naglasio je dekan Zmaić.

140 godina proizvodnje soje u Europi

Organizatori su istaknuli i kako ove godine Europa obilježava 140 godina proizvodnje soje. Prvi Dunav Soja Dan polja u Republici Hrvatskoj posvećen je održivoj proizvodnji soje, koja je središnja tema u Europi kao izuzetno značajna proteinska kultura za hranidbu životinja, stočarsku proizvodnju i proizvodnju prehrambenih proizvoda. Tom prilikom istaknut je značaj BEZ GMO kakvoće i europskog porijekla soje kao i važnost BEZ GMO označavanja prehrambenih proizvoda. Na Danu polja prikazan je najbolji sortiment soje domaćih i inozemnih oplemenjivačkih institucija, kao i kombinacije tretmana za suzbijanje korova te primjenu folijarnih gnojiva u održivoj proizvodnji soje.

Više od 80 posto soje u Hrvatskoj je sortiment Poljoprivrednog instituta Osijek, a izv.prof. dr.sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj toga Instituta naglasio je veliku uloga svih udruženja da ta soja, koja je stvorena klasičnim metodama, bez genetskih modifikacija, nađe svoj put do tržišta. Kao takva je doista raritet u svijetu. "Ali moramo zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede što je prepoznalo kvalitet i važnost uzgoja GMO-free soje. Isto tako je Ministarstvo ostvarilo i dobar odnos prema oplemenjivačkim kućama, prerađivačima i dorađivačima", kazao je Zdunić pred mnoštvom okupljenih gostiju na pokušalištu Poljoprivrednog fakulteta i dodao kako je na kraju rezultat taj da se danas sije dvostruko više nego li prije četiri ili pet godina. To je zajednički uspjeh svih.

"I zaista sam kao ravnatelj ponosan na proizvođače što su ustrajni u namjeri da siju GMO-free soju. To je podrška i našim sjemenarima i oplemenjivačkim stručnjacima bez čijeg rada ne bi bilo toga kvalitetnog sortimenta. Poljoprivredni institut danas ima 10 komercijalno aktivnih sorti soje na području Hrvatske, a kada bude Dan poljoprivrednog instituta Osijek u rujnu volio bih da svi dođete i vidite sortiment soje", rekao je ravnatelj osječkog Instituta.

Inače, treba istaknuti da uspješna suradnja Udruženja Dunav Soja i Instituta traje od 2012. godine kako na znanstvenoj tako i na stručnoj razini kroz podršku i promociju proizvodnje genetski nemodificirane soje i kroz kreiranje čvrste osnove za proizvodnju visokokvalitetne hrane.

Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje

"Republika Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje, a ovom prilikom posebno izdvajam vlastiti, domaći sortiment visokih agronomskih vrijednosti koji nije genetski modificiran. Vrijednost nacionalnih resursa u proizvodnji soje prepoznata je u europskim okvirima što je doprinelu uključivanju Republike Hrvatske u izgradnju europske platforme proizvodnje biljnih bjelančevina. Hrvatska je potpisala Deklaraciju "Dunav Soja“ s ciljem povećanja i unaprjeđenja proizvodnje non-GM soje u Europi, prvenstveno u području Dunavske regije, te smanjenje ovisnosti europskih proizvođača stočne hrane o uvozu.

U budućnosti, prepoznatljivost i konkurentnost domaće proizvodnje soje bit će temeljena na dodanoj vrijednosti (prvenstveno non-GM) čiji razvoj zahtjeva primjenu tehnologija proizvodnje koje doprinose očuvanju prirodnih resursa te unapređenju kvalitete sirovina za proizvodnju hrane", rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede prigodom otvaranja ove manifestacije.

Na pokušalištu osječkog Poljoprivrednog fakulteta moglo se vidjeti 27 sorata soje različitih oplemenjivačkih kuća

O značaju suradnje s Dunav Soja udruženjem za kompaniju Seges, Miroslav Jurić, direktor je rekao: "Seges je mala tvrtka koja je svoju šansu vidjela u proizvodnji soje i od 2013. godine traje naša uspješna saradnja sa Dunav Soja udruženjem. Svi smo jako zaslužni za kvalitetnu BEZ GMO soju, međutim to je samo pola puta, jer mi i naša djeca i dalje jedemo hranu s uvoznom GMO sačmom, dok naša kvalitetna BEZ GMO soja odlazi na bogatije zapadno tržište koje može platiti 10-15% veću cijenu i zdravo se hraniti. Trebamo sami prerađivati i trošiti svoju kvalitetnu i zdravu soju, a što će nešto više koštati nego uvozna GMO sačma, postavlja pitanje je li nam važnije zdravlje ili pak cijene".

Dunav Soja je europsko, međunarodno nezavisno, neprofitno udruženje za promociju i podršku proizvodnje visokokvalitetne genetski nemodificirane (BEZ GMO) hrane u Europi koje okuplja više od 300 članova iz preko 20 europskih zemalja. Programi Dunav Soja udruženja su Dunav Soja i Europe Soja standardi kvalitete kao i BEZ GMO Standard za Dunavsku Regiju koji omogućavaju bez gmo certifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda čime se garantira da je proizvod kontroliranog porijekla i kvalitete, u čijoj proizvodnji nisu korišteni genetski nemodificiranii sastojci, kako u hranidbi životinja, tako i u finalnom proizvodu.


Komentari članka

Vezani članci

Početak sezone je bio loš, ali za sjetvu su bili dobri uvjeti

03.05.2018.

Proljetna sjetva u punom je jeku na poljima Lijepe naše. Hrvatski ratari proljetne kulture će sijati na oko 450 tisuća hektara. Na 50 od ukupno 100-ak hektara koliko posjeduje, Mario Glavaš iz Rajsavca odradio je proljetnu sjetvu soje i kukuruza.

Objavljena ogromna studija: GMO kukuruz je zdraviji od običnog

02.03.2018.

Prema novim nalazima talijanskih stručnjaka, GMO kukuruz daje do 25 posto veće prinose, a istovremeno sadrži manje količine kontaminacija štetnih za zdravlje kao što su primjerice mikotoksini.

Mjesečno proizvedu oko 20000 komada proizvoda, a proširili su se i na inozemno tržište

20.06.2017.

Annapurna trenutno distribuira u oko 120 prodajnih mjesta, supermarketa, restorana i privatnih trgovina zdrave hrane, a razvijaju i web shop. Najprodavaniji artikli su Svježi tofu i Dimljeni tofu, a u 2016.godini proizveli su oko 20.000 komada od svakog

Prvi put hrvatski proizvod zaradio pečat GMO Free

30.03.2017.

Certifikat koji jamči kupcima da u proizvodu nema niti traga genetski modificiranih organizama ishodila je Vindija, i to za pileće meso marke Cekin.

16 država članica EU glasovalo protiv GMO-a, Hrvatska suzdržana

29.03.2017.

Komisija bi trebala povući svoje prijedloge i usredotočiti svoju energiju na razvijanje sigurnije i održive poljoprivrede koja će bolje zadovoljiti potrebe europskih poljoprivrednika i potrošača

Tag cloud

 1. 1775 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP