Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ou 2019

Hranidba krmača određuje brojnost legla i težinu prasadi - a to ovisi o svinjogojcu

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Karolina Tušek  

Hranidba krmača određuje brojnost legla i težinu prasadi - a to ovisi o svinjogojcu

Ljiljana Pomper, dipl. ing poljoprivrede iz tvrtke Schaumann Agri održala je predavanje u sklopu sajma Viroexpo na temu "Pretpostavke uspješne proizvodnje prasadi" s naglaskom na utjecaj hranidbe krmača na fazu sisanja i odbića te brojnosti legala.

Predavanje su poslušali svinjogojci što s velikih, što s malih svinjogojskih farmi sa područja Slavonije, ali i Podravine.

Schaumann u svom konceptu hranidbe na prvo mjesto stavlja proizvođača i krmiva proizvedena na vlastitom gospodarstvu uz inovativni i praktični pristup.

Ciljevi u proizvodnji prasadi
Legla s visokim brojem prasadi zahtijevaju djelotvornu pomoćnu hranidbu prasadi za odterećenje krmače i za visoke težine prasadi kod odbića. Da bi se to ostvarilo moraju se osigurati ukusne i visoko probavljive hranidbene komponente s mliječnim udjelom, termički obrađenim škrobom i specijalno obrađenim proteinskim izvorima, postići izravnanje nedostatka vlastite proizvodnje enzima i želučanih kiselina u fazi odbića primjenom dodataka s enzimima i kiselinama, optimalnu higijenu u hranilicama i pojilicama, višekratnu ponudu svježe hrane tijekom dana te osigurati optimalnu mikroklimu za prasad.

Najveću mogućnost preživljavanja (čak 89 posto) ima ona prasad čija porođajna težina iznosi 1,7 kilograma. Povećavanjem porođajne težine postotak preživljavanja se smanjuje.

Težina kod odbića prasadi bi kod 21. dana sisajuće faze trebala iznositi više od 6 kilograma žive vage, a s 28 dana poželjno je da je veća od 8,5 kilograma žive vage. Važno je napomenuti i važnost dnevnog prirasta koji bi trebao biti veći od 450 g od 6,5 do 28 kilograma žive vage. Svinjogojci bi trebali voditi računa o stabilnoj probavi prasadi, jer dani s proljevima koštaju rezultate te gubitke treba minimalizirati, objasnila je Ljiljana Pomper, te naglasila kako hranidba krmača određuje porođajnu težinu prasadi kao i njihovu težinu kod odbića!

Proizvode potrebne za kvalitetnu hranidbu krmača i prasadi kao i za tov svinja pronađite u Schaumannovom oglasniku!

Zašto je kolostrum toliko važan?
Prasadi je kod prašenja potrebno omogućiti dovoljnu količinu konzumacije kolostruma, također za "kasnije rođene" odvajanjem prvorođene prasadi. Kolostrum je vrlo bitan oprašenoj prasadi jer više od 50% proteina mlijeka dolazi iz gama-globulina, a antitijela pripadaju upravo gama-globulinima.

Prvi dan prasadi treba nadoknaditi energetski manjak i vitaminski poticaj za što iz Schaumanna preporučuju Schaumalac Pro Aktiv.

Početak određuje uspjeh
Utjecaj žive vage prasadi kod prašenja i kod odbića, Pomper je objasnila na sljedeći način:

dodatnih 0,1 kg kod rođenja znači dodatnih 0,2 kg kod odbića
dodatnih 0,2 kg kod odbića znači dva dana ranije klanje
dodatnih 5 g po danu do odbića znači jedan dan ranijeg klanja
maloj prasadi (minus 1,4 kg) potrebno je tjedan dana dulje do željene kilaže
Kada je riječ o kritičnom periodu odbića valja istaknuti kako je odbiće izrazito stresno za prasad koja odbićem ostaju bez mlijeka, majke, dotadašnjeg legla i sigurnosti, a dolaze u novi prostor, klimu i uvjete hranidbe, te za to razdoblje kao prihrana u Schaumannu postoji cijela paleta proizvoda. Izbor ovisi o uvjetima oko odbića.

Hranidba krmača - što ona zapravo podrazumijeva?
Kvalitetnom hranidbom krmača u laktaciji smanjujemo gubitke žive vage krmače, čime joj osiguravamo dulji životni vijek, utječemo na sljedeću suprasnost i veličinu legla. Nisu toliko važni zahtjevi po kilogramu smjese, već su odlučujući dnevni zahtjevi krmače. Zahtjevi po kilogramu smjese rezultat su dnevne konzumacije krmače, upozorila je Pomper.

Ukoliko dođe do gubitka težine krmače u laktaciji više od 10%, to bi moglo značiti dva praseta manje u sljedećem leglu naročito kod prvopraskinja. Krmaču i prasad treba poduprijeti s prihranom predstarterima jer se na taj način najbolje iskorištava potencijal prasadi.


Komentari članka

Vezani članci

Ujedinilo se 10 velikih hrvatskih svinjogojaca

11.06.2019.

S ciljem rješavanja svih navedenih problema nedavno je u Vukovaru osnovana Hrvatska udruga proizvođača svinja, čiji su članovi poljoprivredni proizvođači koji se bave svinjogojstvom, uzgojem i korištenjem rasplodnog materijala (krmače i nerasti), proizvod

Veća potražnja za pršutima spas za domaće svinjogojstvo

10.06.2019.

Uvoz sirovine za domaće pršute u uvjetima kada je domaće svinjogojstvo bilo na koljenima zbog velikog uvoza poljuljao je povjerenje i u domaće pršute na tržištu gdje ga prepoznaju.

Nukleus farma tvrtke Žito: Kreće uzgoj krmača s vrhunskim genetskim materijalom

28.05.2019.

To nije klasična priča, nego je vrh vrhova što može biti u sektoru svinjogojske proizvodnje, istaknuo je ministar Tolušić koji je jučer u društvu vlasnika Žito grupe M. Pipunića, premijera A. Plenkovića, ministrice G. Žalac i župana osječko-baranjskog I.

Fajferice im odredile životni put: doveli ih na Krk pa s otoka preselili na kopno

29.03.2019.

Supružnici Stupan upustili su se u neobičnu avanturu. Na Krk su doselili obitelj crnih slavonskih svinja. No, kako im je želja bila da si sami proizvode svu hranu, sa svojim su svinjama preselili s otoka na imanje kod Vrbovca gdje žive svoj san.

Govorili su da griješi kad se odlučio za fajferice, Robert Bujan dokazao suprotno

25.03.2019.

Neki susjedi i dio rodbine bili su skeptični, smatrali su da griješim što sam izabrao tu pasminu, ali nisu me pokolebali. Na kraju se pokazalo da je fajferica kvalitetnija od drugih pasmina, a uzgoj na otvorenom pun pogodak, kaže Robert Bujan.

Tag cloud

 1. 1916 članka imaju tag hrvatska
 2. 1929 članka imaju tag turizam
 3. 1532 članka imaju tag financije
 4. 1223 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 828 članka imaju tag investicije
 9. 938 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 882 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 532 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 497 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 338 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 296 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 375 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 375 članka imaju tag BDP
 39. 334 članka imaju tag porezi
 40. 267 članka imaju tag investicija